Skapa en egen blogg
De flesta som börjar blogga använder sig av något av alla gratisalternativ som finns. Detta gör att du snabbt kan komma igång och blogga men det har även sina nackdelar. Det är viktigt att du känner till dessa nackdelar innan du bestämmer dig för vilken väg du vill gå.
Om du är ung eller av någon annan anledning har begränsade pengar att röra dig med så lockar bloggtjänsterna som är gratis extra mycket. Men ditt mål är få en professionell blogg med många läsare och som du faktiskt tjänar pengar på så bör du överväga att lägga ner lite pengar på ett eget webbhotell och eget domännamn.
Gratis blogg
En gratis blogg innebär att du registrerar din blogg hos någon av de webbtjänster som erbjuder gratis blogg. Det är dock viktigt att komma ihåg att du automatiskt ger upp lite av din frihet när du väljer denna väg och kanske låser du t.o.m. in dig på en stig du senare ångrar.
Det kostar för företagen att erbjuda gratis bloggar men de tjänar på det för att du skapar innehåll som generar besökare och trafik till din blogg och såldes även till deras bloggnätverk. Reklam kommer att placeras på din blogg och i bästa fall får du en minimal bit av denna kaka. Ställ dig frågan varför dessa företag ska hjälpa dig att flytta din blogg från dem i framtiden om du är inkomstkälla för dem.
Om du bara vill blogga för skoj skull eller helt saknar intresse av att bli nästa kunglighet inom bloggosfären så spelar det förmodligen inte så stor roll vilket alternativ du väljer.
Om ditt mål däremot är att bli en auktoritet inom ett ämne där du har mängder med läsare och även tjänar pengar på din blogg så bör du undvika att skaffa en gratis blogg.
Om du däremot måste börja med detta så finns det bättre och sämre alternativ. De svenska bloggtjänsterna är generellt sätt dåliga medan de stora internationella som drivs av företag som t.ex. Google inte låser in dig på samma sätt. Där har du faktiskt möjligheten att exportera dina inlägg och är däremot inte fastlåst på samma sätt.
De två vi rekommenderar:
- Blogger (Blogspot) - Drivs av Google
- WordPress.com - Samma bloggverktyg som om du skulle haft eget webbhotell
Egen blogg med webbhotell och domän
Om du läser detta är du i alla fall lite nyfiken på alternativet som inte är gratis. Vi kommer gå igenom vilka fördelar du får, vad det kostar och hur du kommer igång. Det tar några minuter att läsa men det gör också att du kan ta rätt beslut.
När du betalar för domännamn och webbhotell så är det du som bestämmer till hundra procent över din blogg. Du har möjligheten att konfigurera din blogg precis som du vill, du slipper oönskad reklam som inte ger några intäkter till dig och du bygger ett varumärke med en bra bas.
I grund och botten installerar du mjukvaran WordPress på ditt webbhotell och detta är inte speciellt svårt. De flesta webbhotell låter dig göra detta med ett enkelt klick och sedan fyller du bara i lite uppgifter som t.ex. bloggens namn och vilket lösenord du vill ha. Dessutom hjälper gärna webbhotellen dig om du skulle få några tekniska problem med detta.
WordPress är ett väldigt kraftfullt verktyg om man tänkt blogga. Du har tillgång till tiotusentals plug-in som kan ge dig just den funktionen som du saknar. Det finns tusentals teman att välja mellan och utgå ifrån om man vill få ett unikt utseende på bloggen. Men den kanske bästa fördelen är att det hela tiden uppdateras och blir bättre.
Reklamen får du full kontroll på och från börja är där ingen reklam alls i WordPress. Du måste alltså själv lägga till reklamen och fördelen här är att intäkterna går till dig och ingen annan. Vi går in på det längre ner på denna sida.
Det kanske viktigaste är att du bygger din blogg med ett domännamn riktat mot ett eget webbhotell. Detta ger dig den bästa grunden att stå på och du kan enkelt byta webbhotell utan att dina bloggläsare märker något. En frihet som är långt ifrån självklar annars.
Så fort du börjar blogga och skriva artiklar så har du också börjat en uppbyggnad av ett varumärke. Varumärket är starkt förknippat med din bloggadress och det är därför det är så viktigt att använda sig av ett domännamn som du styr över och som ingen kan ta ifrån dig.
Det mest självklara är att din blogg och dess varumärke växer bland dina läsare, men något de allra flesta glömmer bort är att sökmotorer och då framför allt Google gör detsamma.
Google har en tendens att inte lita speciellt mycket på nya hemsidor eller bloggar. Du kan se det som en ny person i ett kompisgäng. Ju äldre din relation med Google blir och förutsatt att du haft en bra relation så kommer din blogg att växa i Googles ögon. Dina texter och innehåll kommer placera sig bättre och mer läsare kommer hitta din blogg genom sökmotorer. Om du dessutom får länkar till din blogg så ser Google det normalt sätt som att någon lägger en röst på din blogg, eller går i god för dig. Det ökar och stärker din relation med Google ytterligare.
Om du nu skulle använt dig av en gratis bloggtjänst under två års tid och sedan väljer betalalternativet. Tror du gå Google förstår att det är samma blogg som flyttat? I de flesta fall gör den inte det om inte rätt steg tas, steg som många bloggtjänster inte vill att du ska ta och därför förhindrar. Du måste nu börja om ditt arbete och är än en gång den nya personen i gruppen.
Gör rätt från början så slipper du dessa problem.
Välja webbhotell för egen blogg
Närmare hundra procent av alla som bloggar på eget domännamn med webbhotell använder sig av WordPress i grunden. Det är ett självklart val som dessutom är gratis.
Om du vill gräva dig in i utbudet av alla svenska webbhotell som finns, läsa recensioner och jämföra specifikationer så kan du göra det. De flesta webbhotell klarar dock av att köra WordPress men det kan ändå vara en god idé att säkerställa att webbhotellet har stöd för det genom att antingen själv jämföra specifikationerna med systemkraven för WordPress.
På sidorna här nedanför kan du hitta bra webbhotell som passar bra till båda enkla med även professionella blogga.
- Webbhotell för Wordpress på WebbhotellLista.se
- Svenska Webbhotell på Webbhotellen.org
- Bästa Webbhotellen på Testat.nu
Ett lättare sätt är att hoppa över detta och gå på våra rekommendationer. Vi har tre webbhotell som vi vill presentera och som passar olika läsare av denna text. Alla webbhotell har fullt stöd för WordPress och dessutom erbjuder de alla 1-klicks-installationer som gör det busenkelt för dig att installera och komma igång.
Priserna skiljer sig från första till andra året då vissa webbhotell erbjuder stående kampanjer för nya kunder medan andra har startavgifter. Det gör att första året blir väldigt billigt eller dyrare medan du får ordinarie pris de följande åren. För vissa webbhotell ingår domännamn i årskostnaden medan det inte gör det hos andra. Använd priserna vi listar som riktmärken, men dubbelkolla dem om du verkligen vill ha det billigaste alternativet.
Oderland
Oderland är det självklara valet för företag. Webbhotell håller en hög klass men samtidigt bra priser. Det fungerar givetvis även
bra för privatpersoner som vill satsa på ett rejält webbhotell redan från början.
Pris år 1: 1 346 kr
Pris år 2: 1 159 kr