TopplistanMat och DryckDetaljer för "Lindas smultron"

Lindas smultron

Lindas smultron
Jag älskar mat. Att tillaga, experimentera och inte minst att äta den. I min blogg kommer jag lägga ut materfarenheter, och annat mumsigt som jag tror att du kan tycka är intressant. Njut! Linda
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90

Artiklar

Hasselnötsglass med nougatrippel
2012-05-01 18:22:00
200 g hasselnötter4 äggulor3 dl vispgrädde25 g mörk choklad (jag använde 1848 86%)0,5 dl sukrinmelis2 knivsuddar steviaGlass:Rosta hasselnötterna i ugnen på 200* tills skalen spricker. Ta ut plåten och låt nötterna svalna något. Lägg nötterna i en kökshandduk och gnid av skalen, det gör inget om en del skal är kvar. Mixa sedan nötterna i en matberedare tills de släpper från sig olja och blir en nötmassa, vilket tar en stund. Häll ner sukrin och stevia och blanda väl.Separera fyra äggulor och vispa dem tills de blir ett ljusgult fluff. Vispa 2,5 dl vispgrädde mjukt och fluffigt. Blanda ner 2/3 av hasselnötsmassan i äggulorna och blanda väl. Blanda ner en del av vispgrädden i äggmixen, blanda väl. Vänd ner äggmassan i resten av vispgrädden. Häll glassen i en fryslåda och ställ i frysen.Nougatrippel:Värm 0,5 dl vispgrädde och blanda ner den sista tredjedelen av hasselnötsmassan. När blandningen är varm, ta av kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Blanda tills chokladen smält he...
Bagels
2012-04-12 19:38:00
Under påskhelgen väcktes ett begär efter bagels. Vi körde på receptet som finns i "Vår Kokbok", som jag har använt flera gånger tidigare. Det blev riktigt bra!Här med rökt lax, philadelphiaost och rödlök. Mums!
Mer om: fisk
Citronfromage lchf
2012-04-01 20:30:00
4-6 portioner3 citroner2 tsk gelatinpulver3 tsk sukrin + 1 knivsudd stevia2 ägg2 dl vispgräddeBlanda gelatinpulvret med 2 msk kallt vatten och ställ åt sidan att stelna. Skrubba citronerna och finriv citronskalet. Kläm ut citronjuicen i en sil i en kastrull för att få bort kärnorna. Lyft bort silen och koka upp citronjuicen. Häll i sukrinet i den varma citronjuicen och rör tills sötningskornen lösts upp helt i den varma vätskan. Häll i citronskalet och gelatinet, rör tills gelatinet smält och ställ vätskan åt sidan.Separera äggulor från äggvitor i två skålar. Vispa äggvitan till hårt vitt fluff, ställ åt sidan. Vispa grädden hårt i ytterligare en skål och ställ åt sidan. Vispa äggulorna tillsammans med stevian en stund och häll sedan i citronblandningen i äggulorna. Rör runt ordentligt och rör sedan ner grädden i citronblandningen. Fortsätt att röra till du har en ganska jämn smet. Vänd ner en del av äggvitorna i citronblandningen och vänd sedan ner resten av äggvitorna. Var noga me...
Mer om: Recept , Dessert , Frukt
Chokladkräm med rostad mandel och kokos
2012-03-24 15:20:00
Detta är ett helt improviserat försök till en god dessert så jag höftade med alla ingredienserna... Måtten nedan är uppskattade i efterhand och därför ungefärliga. Recept et räcker till 2 portioner.1/2 dl vispgrädde3 msk smör100 g mörk choklad1 tsk sukrin + pyttelite stevia1/2 dl mandel1 msk kokosflingorNågra kokoschips till dekorationFlingsaltVärm grädden i en kastrull och ta bort den från plattan. Smält chokladen i grädden under omrörning och rör ner sötningen. Hacka mandel och rosta den i en torr stekpanna. Rosta kokosflingor i en torr stekpanna. Blanda ner flingsalt, nötter och kokos i chokladgrädden. Smält ner smöret i chokladblandningen under omrörning. Rosta några kokoschips till dekoration. Häll upp chokladkrämen i portionsformar, toppa med kokoschipsen och ställ in en stund i kylen. Servera gärna med vispad grädde.
Mer om: Dessert , Choklad , Test
Bärfromage
2012-03-23 18:36:00
2 dl frysta bär - jag tog hallon och blåbär2 dl vispgrädde2 ägg1 tsk sukrin1 knivsudd stevia2 st gelatinpulverBlanda gelatinpulvret med 2 msk kallt vatten och ställ åt sidan att stelna. Tina bären i en kastrull, mosa dem och passera de upptinade bären i en sil. Häll tillbaka bärmassan i kastrullen och värm upp. Blanda ner sukrin oh gelatinet, rör tills det löst upp sig i bärmassan.Separera äggulorna från äggvitorna i två bunkar. Vispa äggvitan till vitt skum och ställ in i kylen. Vispa grädden ganska hårt och ställ åt sidan. Vispa äggulorna ihop med stevia tills de blir fluffiga.Rör ner bärmassan i äggulorna. Rör ner grädden i bärblandningen, rör så det blandar sig ordentligt. Vänd ner äggvitorna försiktigt så inte luften försvinner.Häll upp i vald form/portionsformar och ställ kallt i några timmar innan servering för att stelna.Fromagen blev för mild för min smak, om jag gör den igen kommer jag nog dubblera bären.
Mer om: Recept , Dessert
Gelégodis lchf
2012-03-21 18:37:00
Jag har precis ställt in ett experiment i kylen... Blev så sugen på gelégodis att jag kände att jag ville testa att göra själv. Vi får se hur de blir om några timmar ;p6 tsk gelatinpulver6 msk vatten + en skvätt till bären225 g frysta blåbär och hallon1/2 dl sukrin florKoka upp bären med en skvätt vatten tills de tinat och saftat till sig, passera dem sedan genom en sil för att få bort alla kärnorna. Häll tillbaka bärvätskan i kastrullen och koka upp tillsammans med sukrinet. Blanda gelatinpulvret med vatten och låt svälla i några minuter, blanda sedan ner det i den varma blandningen. Rör tills gelatinet har smält helt i bärvätskan och skeda upp i silikonformar. Ställ kallt att stelna under några timmar.Mer info kommer när jag vet hur det gick ;pEdit kl 20.20: Nu såhär 2 timmar efter att jag ställde in formarna i kylen så va jag tvungen att smaka på en godis. Det blir ju inte sött som geléhjärtan såklart, och det är väl inte heller meningen... Men de stelnade fint och blev goda :) M...
Mer om: Recept , Test , Godis
Focaccia
2012-01-01 16:44:00
Jag fick en köksassistent från sambon i julklapp och till nyår bestämde jag mig för att testa den för första gången. Det blev focaccia (också för första gången) och receptet modifierade jag utifrån andra recept jag hittade på nätet. Köksmaskinen funkade jättebra och såhär blev det:7 dl vatten50 g färsk jäst7,5 dl Manitoba cream (vetemjöl med extra protein)7,5 dl vetemjöl2 tsk salt1/2 dl olivolja+ olivolja till pensling, flingsalt och rosmarinLös upp jästen i ljummet vatten med degkroken. Häll på mjölet lite i taget och låt maskinen gå i 10 minuter. Degen ska vara ganska lös och kladdig, ungefär som smält mozarellaost. Häll i saltet och öka hastigheten på maskinen, låt den bearbeta degen i ytterligare 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i en timme. Jag brukar sätta på ugnen och låta deg jäsa i lådan där ugnsplåtarna ska ligga eftersom jästen gillar värmen.Lägg bakplåtspapper i en långpanna och pensla det rikligt med olivolja. Häll över degen i långpannan och pensla även degen rik...
Mer om: Recept
Chokladpralin fylld med whiskeytryffel
2011-12-19 23:43:00
Jag fortsätter min jakt på julgodis utan extra socker. Idag gjorde jag whiskeytryffel och så tänkte jag göra trillingnötter... men så kom jag på att vi har en chokladpralinform i silikon som vi aldrig använt och blev nyfiken på att göra praliner. Jag fyllde dem med whiskeytryffel och får köpa mer choklad en annan dag för att göra trillingnötter för all choklad gick åt till pralinerna.Tryffel:100 gram mörk choklad25 gram smör1/5 dl vispgrädde1 msk whiskeyKoka upp grädden och ta den av plattan. Rör ner smör och choklad i bitar, rör tills båda smält i grädden och rör sedan även ner whiskeyn. Häll upp i en burk och ställ att svalna i rumstemperatur. Efter att du fyllt pralinerna kan du ställa in burken i kylen. När tryffeln stelnat, rulla till bollar och täck med exempelvis kakao.Praliner:100 gram mörk chokladSmält chokladen i vattenbad och pensla pralinformarna med ett lager choklad. Se till att chokladen täcker ordentligt i formens alla skrymslen och vrår. Ställ in formen i kylen i nå...
Mer om: Recept , Choklad , Godis
Kanelmandel
2011-12-15 18:41:00
SötmandelMörk chokladMalen kanelKoka upp vatten, skålla mandeln och snoppa sedan av skalet. Rosta mandlarna snabbt i torr stekpanna för att få ur lite av vätskan (jag tycker det är godast om de knastrar lite när man tuggar på dem).Smält chokladen över vattenbad och häll i mandlarna, rör om.Häll kanel i en djup tallrik och lägg över mandlarna i kanelen, rör om eller skaka den djupa tallriken så mandlarna blir täckta av kanel.Ställ kallt så chokladen stelnar.Man kan med fördel ta mer choklad än jag gjort (mina är som synes inte helt täckta då jag inte hade så mycket choklad) så att det blir ett tjockare lager choklad över mandlarna.
Mer om: Recept , Choklad , Nötter , Godis
Mozartkulor LCFH-style
2011-12-15 18:38:00
Nougat:ca 100 gram hasselnötter100 gram mörk choklad1/4 dl sukrin flor(Detta blir dubbel sats nougat jämfört med vad som behövs till nedan mängd mandelmassa och choklad.)Rosta nötterna i ugn 225* tills skalen spricker (5-10 minuter) och ta ut dem ur ugnen. Låt nötterna svalna lite innan du lägger dem i en kökshandduk och "rullar" dem så det mesta av skalet smulas bort.Häll nötterna i en matberedare tillsammans med sukrinet och mixa tills oljan i nötterna gör att det blir en lite rinnig massa (hasselnötskräm, asgott!!).Smält chokladen i vattenbad och blanda sedan i hasselnötskrämen i chokladen. Häll upp nougaten i en burk klädd med bakplåtspapper och låt stelna i kylen, med fördel över natten.Mandelmassa:150 gram sötmandeldrygt 1/2 dl sukrin florknappt en hel äggvitaMal mandeln (med skal men det är en smaksak) tillsammans med sukrinet i en matberedare. Häll i äggvitan och låt matberedaren röra ihop det till en massa.Rulla nougaten till kulor och täck dem med mandelmassa. Låt dem stå ...
Mer om: Recept , Choklad , Nötter , Test , Godis
Creme Brulée
2011-11-29 23:46:00
För ett tag sen gjorde jag creme brulée som blev... inte speciellt lyckad. Idag testade jag igen och det blev mycket bättre!2 stora portioner:3 äggulor2 dl vispgrädde1 tsk vaniljpulver1/4 dl sukrinev råsockerKoka upp vispgrädde och vanilj och vispa under tiden ihop äggulor och sukrin i en bunke lite lätt. Häll i gräddblandningen i bunken under kraftig omrörning så det inte blir äggröra.Häll blandningen i ugnsfasta formar och ställ dem i en långpanna. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen på 125* och häll kokande vatten i långpannan tills det går upp till ungefär halva formarna.Låt bakas i ugnen i ca 45 minuter. Ta ut formarna ur ugnen och låt dem svalna i kyl.Om man äter socker och vill ha ett knäcktäcke: Strö råsocker över creme bruléen och bränn av med butangasbrännare tills sockret bubblar och får färg.
Mer om: Recept , Dessert
Ägg- och baconmuffins
2011-11-03 14:04:00
1 pkt bacon5 ägg1/2 dl vispgräddesmör3 vitlöksklyftorsalt & pepparBlanda ihop ägg och vispgrädde medan du smörsteker baconet i bitar. Pressa vitlöken i ägg-smeten, salta och peppra. Blanda i baconet och smöret i äggsmeten och häll upp i 6 st muffinsformar. Grädda i 20 minuter på 175*. När de kommer ut ser de ut som suffléer (se bilden) men de sjunker snabbt ihop och blir lite mer kompakta. Detta är ett perfekt alternativ till frukosten eller som mellanmål. Man kan lägga i lite vad man vill, första gången jag gjorde dessa hade jag bland annat i torkade kantareller och ost.Det ursprungliga receptet kommer från: www.veckansmiddag.com
Mer om: Recept , Frukost , Mellanmål
Inlindad fläskfilé och gräddsås med grana padano
2011-10-27 15:58:00
Igårkväll blev det sen middag. Sen för att vi helt totalt underskattade tiden det skulle ta att laga till den. Okej, jag erkänner. Det var jag som underskattade tiden. Det var ju trots allt jag som lagade maten :pObservera att alla mått är ungefärliga eftersom jag höftade när jag lagade maten.2 st fläskfilé8 msk pesto2 dl riven grana padano2 pkt bacon3 dl grädde1 dl riven grana padanolite färsk basilikasoyacumberlandsåshp-saucebalsamvinägerliten bit av buljongtärningsmörsalt & pepparLägg upp hälften av baconskivorna i rad på en skärbräda. Smeta över hälften av peston och strö över hälften av osten. Rulla in en fläskfilé i baconet. Gör likadant med andra fläskfilén. Lägg dem i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 225* i en timme.Koka upp grädde och en skvätt vardera av cumberlandsås, soya, hp-sauce och balsamvinäger. Salta och peppra rejält och smula ner buljongen. Låt såsen småputtra och smaka av med lite mer salt och peppar om det behövs. Dra av bladen på basilikan och hack...
Mer om: Recept , Middag
Creme brulee fiasko
2011-10-24 19:06:00
Ikväll lagade jag creme brulee a'la Nigella. Hon gör den inte i ugnen utan kokar krämen i kastrull. Inte nog att krämen skar sig för mig typ hela tiden, nu när vi smakade den så va den typ degig i konsistensen, typ som mjuk pepparkaksdeg... Såååå, inte riktigt som jag hoppats alltså... Nästa gång får det bli ugnen som får göra jobbet. Jag har gjort en fantastiskt god creme brulee i ugnen för några år sedan, men jag blandade två recept och skrev inte upp hur mycket av varje jag tog så jag får väl ge mig på det igen helt enkelt.Något gott kom ur försöket i alla fall, jag vet nu att det går utmärkt att byta ut sockret mot sukrin. Har inte provat om det går att bränna av det dock.
Mer om: Dessert
Omelett med bacon och tryffelolja
2011-10-24 19:06:00
Jag gjorde precis den godaste omeletten på länge!! Så försvinnande god va den att jag inte hann ta ett kort ;p2 äggen skvätt grädde60 gram baconsmörolivolja med tryffelSkär bacon i små bitar och stek i rikligt med smör. Vispa ihop äggen och grädden och häll sedan ner baconet och smöret i bunken och fortsätt vispa. Ringla i lite tryffelolja och fortsätt vispa litegrann. Häll sedan äggröran i stekpannan och rör i omeletten medan den stelnar. Stäng av plattan, toppa med skivad ost och lägg över ett lock. Servera när osten smält ordentligt.
Mer om: Recept , Lunch
Pannacotta med vanilj och hallon
2011-10-24 19:06:00
4 dl vispgrädde1 tsk vaniljpulver225 gram frysta hallon4 tsk gelatinpulverVärm hallonen i en kastrull med en slatt vatten i botten och koka dem sedan en stund så de går lätt att mosa. Sila dem genom en sil ner i en bunke och häll den silade massan tillbaka till kastrullen. Koka upp grädden tillsammans med vaniljpulvret. Blanda gelatinpulvret enligt förpackningen. Koka upp hallonen igen och blanda i hälften av gelatinmassan i hallonen, rör runt ordentligt medan gelatinet smälter. Gör likadant med vaniljgrädden och häll sedan upp grädden på värmetåliga glas/formar. Häll över hallongelén. Ställ in i kylen för att stelna i någon timme.Recept et räcker till 4 portioner och pannacottan blev mycket len och fin i konsistensen.Om man vill göra lite extra fint kan man göra pannacottan och hallongelén i lager, men då måste de olika lagrena stelna innan man häller på nästa. Jag hade tänkt göra på det sättet men va lite för snabb och satte igång allt på samma gång och det gick fint det också.
Mer om: Dessert
Cupcake med citronkräm och marängtopping
2011-10-24 19:06:00
Muffins:1 ägg60 gram socker60 gram vetemjöl60 gram smör½ tsk bakpulver1 tsk vaniljsockerVärm ugnen till 180*. Vispa ihop rumsvarmt smör med socker tills det blir pösigt. Blanda i de torra ingredienserna och sist ägget. Vispa tills det är en jämn smet och klicka sedan ut den i muffinsformar. Grädda i 20 minuter, ställ dem sedan att svalna.Citronkräm:3 citroner7 msk maizenamjöl3 dl vatten1,5 dl socker3 äggulor1 msk smörTvätta och riv skalet av citronerna. Blanda ihop saften av 2½ citroner (spara den sista halvan citron till marängen), vatten, socker och maizenamjöl och låt det koka upp under ständig omrörning tills det tjocknat och blivit en gul, transparent kräm. Rör i äggulorna och låt sjuda snabbt under omrörning. Häll i citronskalet och smöret och rör runt tills krämen är jämn och fin. Ställ åt sidan för att svalna. Sätt en tyll i en spritspåse och fyll den med citronkrämen. Skär ett snitt i varje muffins och tryck ner tyllen i muffinsen och spritsa ner citronkrämen i dem.Mar...
Mer om: Recept , Test , Frukt
Sallad med fetaost och svamp
2011-10-24 19:06:00
Idag blev det en sallad med allt jag va sugen på. Lite skum blandning blev det kanske... Fetaost och smörstekt svamp... Men gott va det!Blandad salladChampinjonerKantarellerBacontärning arFetaostRödlökGräddfilDijonsenapVitlökSm örSalt & PepparRensa och skär/riv några svampar i bitar, stek i smör tillsammans med en näve bacontärningar, salta & peppra. Skölj salladen och lägg i en djup tallrik. Skär rödlök i tunna strimlor och fetaost i kuber och lägg över salladen. Pressa en vitlöksklyfta i nån dl gräddfil, släng i en klick dijonsenap, salt & peppar. Blanda och klicka ut över salladen. Avsluta med att strö svamp-bacon-hacket över. Ät och njut.
Mer om: Lunch
Chokladkaka på mandelmjöl
2011-10-24 19:06:00
Idag är jag sugen på chokladkaka och jag har laborerat fram ett eget recept...drygt 2 dl mandelmjöl½ dl kokosmjöldrygt 100 gr smör2 msk kokossmör0,75 dl sukrinknappt 1 tsk vaniljpulver4 msk kakao2 äggSmält de två olika smören i en kastrull, lös därefter upp sukrinet i smöret och häll ner vaniljpulvret i smörblandningen. Blanda de två olika mjölsorterna med kakaon. Separera äggulorna från vitorna och vispa vitorna tills det blir fluffigt. Blanda i de torra ingredienserna och äggulorna i smörblandningen och vänd sedan ner det i äggvitorna. Grädda i mitten av ugnen, 200* i 15 minuter.Servera med exempelvis varma hallon och vispad grädde.Tanken var egentligen att det skulle bli en kladdkaka men den blev inte kladdig alls, dock blev den väldigt god. Nästa gång ska jag prova med mer smör och kanske ett ägg till.
Mer om: Recept , Dessert , Test
Pannkakor på mandelmjöl
2011-10-24 19:06:00
Jag va väldigt sugen på pannkakor till frukost idag och passade på att testa ett recept på lchf-pannkakor på mandelmjöl, som du hittar här: http://mylchflife.blogspot.com/2008/10/lchf-pannkaka-supergott.htmlJag tog 2 ägg, drygt 1 dl vispgrädde och ungefär 0,75 dl mandelmjöl samt en nypa salt och stekte i stora klickar smör. Det blev tre små, ganska tjocka pannkakor som smakade ungefär som vanliga pannkakor fast de va lite mer torra i konsistensen. Goda va de i alla fall. Jag åt dem med vispad grädde med vaniljpulver i och färska jordgubbar. Mums!
Mer om: Recept , Frukost
Kycklinghjärta
2011-10-24 19:06:00
För första gången någonsin (vad jag vet) har jag tillagat och ätit kycklinghjärtan. Det låter ju verkligen inte speciellt gott, nästan äckligt... Men det var faktiskt riktigt gott, smaken var nånstans mellan kycklingkött och kycklinglever. Och jag gillar kycklinglever. Det rekommenderas ett försök! Kanske som en gräddig gryta, som jag gjorde.
Mer om: Test , Middag
Köttfärslimpa med gräddig sås
2011-10-24 19:06:00
Idag blev det köttfärslimpa. Vet inte om jag lagt upp recept på det tidigare? Gjorde i alla fall en variant på en som jag hittade på för ett tag sedan, med fetaost och bacon. Och försvinnande god va den! Därför har jag inte något foto.Såhär gjorde jag:500 gram blandfärs1 pkt fetaost1 pkt bacon1 ägg½ msk kokosmjöl3 dl vispgräddesoya, salt & peppar och balsamvinägerolivoljasmörVispa upp ägget tillsammans med en skvätt grädde, soya, balsamvinäger, kokosmjöl och salt & peppar och ställ åt sidan. Skär fetaosten i kuber samt finhacka hälften av baconet och släng ner i äggblandningen. Blanda ner köttfärsen och stjälp upp i en ugnsfast form och forma smeten till en avlång limpa. Linda in köttfärslimpan i resten av baconet och ringla över lite olivolja. Ställ in i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Häll på en halv dl vatten efter ca 15 minuter. Ta ut formen och häll på resten av grädden samt en klick smör. Krydda upp såsen med salt & peppar samt soya. Ställ in formen i ugnen i ytte...
Mer om: Recept
Chokladkaka med färska hallon och vispad grädde
2011-10-24 19:06:00
Idag har jag testat ett recept som jag hittade på ICA.se. Jag bytte ut sockret mot sukrin och uteslöt florsockret. Serverade kakan med vispad grädde med vaniljpulver och färska hallon. Mums!Om jag gör de här igen, vilket inte är en omöjlighet, så tror jag att jag halverar sukrinet.Trevlig valborg!
Mer om: Dessert , Choklad
Äggost med varma bär och grädde
2011-10-24 19:06:00
Äggost är ett Bohusländskt fenomen, och ack så gott... Enda gången jag själv gjort äggost (innan idag) var i hemkunskapen på högstadiet. Kanske har jag hjälpt mamma göra det nån gång också. Idag gjorde jag en liten äggost eftersom jag inte har nån riktigt stor kastrull, kan tänka mig att den räcker till 4-6 portioner. Recept et har jag höftat till själv efter att ha läst massa olika recept på nätet där det ena var väldigt annorlunda än det andra...1 l röd mjölk3 dl vispgrädde3 dl gräddfil5 äggev. socker (kanske 2-3 msk?)Blanda alla ingredienserna i en kastrull och värm upp på medelvärme under omrörning. Blandningen ska inte koka. Rör hela tiden tills blandningen skär sig. Har du elspis, stäng av spisen när blandningen skurit sig och fortsätt röra tills det blir en klumpig massa och lägg sedan på locket. Har du gasspis, sänk värmen till lägsta när massan skurit sig och fortsätt röra tills det blir en klumpig massa, stäng sedan av gasen och sätt på locket. Låt blandningen vila under lo...
Mer om: Dessert
Tacolåda
2011-10-24 19:06:00
Idag va jag sugen på tacos och slängde ihop en tacolåda i ugnen. Mums!400 gram fläskfärssmörtacokrydda, hemgjord eller 1 st påse1 burk tacosås eller salsa3 dl gräddfil2 äggnån msk vispgräddesalt, kanel och svartpepparost i massorFräs köttfärsen i rejält med smör. Strö över tacokryddorna och rör om så de blir jämnt fördelade. Häll på tacosåsen och låt den och kryddorna koka in i köttfärsen en stund. Blanda i gräddfilen samt äggen som du vispat ihop med grädde och lite extra kryddor. Häll över allt i en ugnsfast form och strö över rikligt med ost. Jag använde 1 påse arlakökets rivna cheddar. Ställ in i ugnen i 225* i ca 40 minuter. Ta ut och låt stå en stund innan du äter den.Räcker till ca 3 portioner när man äter den utan pot/pasta/ris.Jag tror att man med fördel kan ha i fler ägg.
Mer om: Recept
Fläskfärsbiffar med fetaost, tomater och "falska sniglar"
2011-10-24 19:06:00
Lördagens middag blev dessa biffar med fantastiska vitlökschampinjoner och sky. Det räckte även till två matlådor.500 gram fläskfärsdrygt ½ pkt fetaostnågra körsbärstomater4 stora champinjonersmörvitlöksalt och pepparFyll köttfärsbiffarna med fetaost skuren i bitar, bryn i smör, salta och peppra. Lägg över i ugnsfast form. Ta ur fötterna från champinjonerna, hacka dem och gör ett kryddsmör av champinjonfothacket, vitlök, smör och salt (peppar om man vill). Fyll champinjonhattarna med smöret, lägg dem ovanpå biffarna och klicka i smöret i formen om det blev nåt över. Lägg i några körsbärstomater. Släng in i ugnen i 30 minuter, 225*. Om du lägger allt i en ganska liten form blir det mycket sky som är god att äta till.
Mer om: Recept , Middag
Fras med havre och dadlar
2011-10-24 19:06:00
Igårkväll blev jag så himla sugen på något sött och gott men kände inte för att gå till affären och skåpen gapade tomt... Då kom jag att tänka på något en barndomsväns farmor gjorde en gång när jag va hemma hos min vän och jag gjorde nåt liknande...Smält en klick smör i en stekpanna. Ringla i honung (farmodern hade socker men jag har inget socker hemma) och låt det karamelliseras lite. Strö över havregryn och blanda med en stekspade. Klipp i några dadlar (farmodern hade inga dadlar i men jag tänkte det skulle bli gott) och stek en stund under omrörning. Häll upp på en tallrik så det får svalna lite för det är väääääääldigt varmt när det kommer direkt från stekpannan. Alternativt kan man klicka upp det på ett bakplåtspapper så det blir munsbitar, om jag gör det igen nån gång ska jag nog göra det... Lördagsgodis på några minuter!
Mer om: Recept , Frukt , Godis
Köttgryta med tomat och couscous
2011-10-24 19:06:00
300 gram nötytterlår1 fp passerade tomater1 liten gul lök3 vitlöksklyftor1 st buljongtärninghonungmatoljasalt & peppar2 portioner couscousHetta upp en stekpanna med olja, skär nötköttet i mindre bitar och bryn dem i oljan. Hacka lök och vitlök och häll ner bland köttet, rör runt och låt löken svettas lite - den ska inte bli brynt. Häll på passerade tomater, skölj ur förpackningen med lite vatten och smula ner en buljongtärning i stekpannan. Salta, peppra och ha i en klick honung. Låt puttra minst en timme, rör om då och då. Smaka av med mer honung, salt och peppar. Koka couscousen efter anvisningen på paketet och ät tillsammans med grytan. Mums!Recept et räcker till två portioner.
Mer om: Middag , Nötkött
Rotsaksgryta med rött vin och couscous
2011-10-24 19:06:00
Ca 5 portioner.Blandade rotfrukter, knappt 1 kg1 gul lök2 vitlöksklyftor½ flaska rött vinMjölkMaizenaBalsamvinägerSoyaSalt och svartpepparHonungSmörKanelCumberlandsåsKe tchupBbq-såsCouscousSkär rotfrukterna och löken i bitar och fräs i smör. Häll på vinet, salta och peppra och låt puttra ihop i ca 1 timme med lock på. Häll på nån dl mjölk och red med maizena. Smaksätt med soya, balsamvinäger, en skvätt ketchup, nån mtsk cumberlandsås och lite bbqsås samt flytande honung och kanel. Koka en stund utan lock för att reducera grytan lite. Smaka av ytterligare en gång, det behövs ganska mycket salt och peppar. Servera med couscous,
Mer om: Recept , Middag
Halloumi med balsamvinäger
2011-10-24 19:06:00
1 pkt halloumibalsamvinägeroljahonungsalt&pepparblandade salladsbladett gott brödlufttorkad skinkaBlanda balsamvinäger, olja, honung och salt och peppar efter smak. Skär halloumin i skivor och stek, när den är klar häll över balsamvinägerblandningen. Lägg upp salladen på ett fat och halloumin över. Servera med ett gott bröd och lufttorkad skinka.Jag tyckte att skinkan blev lite för mycket, skulle jag göra detta igen så skulle jag utesluta den. Jag skulle dessutom ringla balsamicoblandningen över salladen i stället för att hälla den över halloumin. Men, en god rätt trots det.
Mer om: Recept , Middag
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90
33639 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss