TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Svårt att välja
2017-08-15 06:00:00
Första hela arbetsdagen är avklarad och snart är det dags för ännu en. Det gick riktigt bra att jobba i går men nog hade jag hellre suttit på altanen och druckit lite iskallt rosévin i solen. Jag känner mig inte helt klar med sommar, sol och ledighet. Gör ni det?Vi har några stressiga dagar nu innan vi åker till Stockholm, förutom att vi jobbar och det ska packas så måste vi även hinna klart bygget i källaren och dessutom välja väggfärg. För medan vi är borta ska målaren göra sitt. Alltså det finns ju alldeles för många färger. Jag har beslutsångest deluxe. Jag vill ha en beige-aktig ljus färg men det får inte bli för vitt och jag vill inte att det går åt det gulaktiga hållet. Jag tycker att de lite mörkare färgerna är snyggare, men eftersom det är ett källarrum utan fönster är jag rädd att det blir för mörkt. Ja, ni hör - beslutsångest deluxe var det.Nu ska jag plugga in hörlurarna, slå på ljudboken och cykla i väg till jobbet - i solsken. Jippie!
Inspirationstävling
2017-08-14 12:00:00
Nu är det dags för lite inspiration inför hösten och vi tar hjälp av Smakbox.Denna fullproppade box som aldrig har gjort mig besviken. På Instagram tävlar jag ut en smakbox med tema inspiration som skickas i slutet av augusti. Sök upp smakbox-bilden och tävlingen på Instagram där jag heter Matro_Saraoch ta chansen att vinna en smakbox full med överraskningar.Tävlingen är enkel så missa inte detta tillfälle!Det är alltid lika spännande att öppna smakboxen och se alla produkter.Hela familjen är lika ivriga.Om du vill vara säker på att få nästa Smakbox kan du istället för att försöka vinna enbörja en prenumeration utan köpkrav.Jag har en rabattkod som ger dig 15% på din första box,om du anger MATRO vid din prenumerations-beställning så aktiveras rabattkoden på en gång.Och som jag skrev så är det inget ytterligare köpkrav efter din första box.Fast risken är stor att du blir så nöjd så att du inte vill sluta.
Revbensspjäll med äppelglaze
2017-08-13 20:21:00
Grillsäsongen är långt ifrån över trots att det är lite höstkänsla i luften mest varje dag. I dag grillade vi kyckling men tidigare i veckan grillade vi tjocka revbensspjäll för första gången i år och vi smaksatte med äpple.Revbensspjäll med äppelglaze1 kg tjocka revbensspjällLag1 gul lök5 svartpepparkorn2 kryddpepparkorn1 lagerblad1 msk saltÄppelglaze2 msk koncentrerad äppeljuice2 msk äppeljuice1 msk flytande honung1 msk honung1 msk senap1 tsk salt1 krm svartpepparLagenSkala och dela löken i fyra delar.Koka upp så mycket vatten så att det täcker köttet.Lägg i samtliga ingredienser till lagen.Lägg ner köttet och låt koka i ca 45 minuter, koka tills benen nästan lossnar.Ta upp revbenen ur lagen och lägg åt sidan en stund.Dela revbenen i bitar.GlazenBlanda ihop alla ingredienser till glazen.Grilla revbenen tills de är gyllene. Lägg dem med bensidan nedåt och pensla med glazen ett par gånger.Revbenen ska få smak och färg av glazen.Jag som inte tycker om senap var lite skeptisk til...
Småplocksmiddag
2017-08-12 21:31:00
Lördag och jag tyckte det var dags att få lite härlig helgkänsla. Är så less den här sjukstugan så vi dukade lite fint, korkade upp en god flaska rosévin och satt länge o åt allt gott vi hade dukat fram till vår småplocksmiddag. På så sätt lyckades vi glömma alla förkylningar och bara njöt av middagen. Skönt att fokusera på något annat.Ida som pga sjukdom missade vårt småplock när vi firade mormor i tisdag var den som önskade det till dagens middag. Så himla bra val! Dessutom var hon mästerkocken själv och hjälpte mig med det mesta - hon skalade alla räkor helt själv och framför allt gjorde hon quesadillas helt på egen hand. Jag är faktiskt lite imponerad (och stolt). Dessutom la hon upp på tallrikar, dukade fram och var allmänt hjälpsam.Småplocksmiddagquesadillas med skinka o ostostomelettcharktallrik med serrano, chorizo o lomogrillad kycklingräkorgravad laxtacochips, salsa o smältostbaguettersallad, tomat, paprika och gurkaKänner mig faktiskt lite bättre så nu...
Sötpotatissallad
2017-08-11 08:01:00
Vi äter rätt ofta sötpotatis, för det mesta ugnssteker vi den men nu har jag även provat att göra en fräsch sötpotatissallad. Så himla gott det var och med ingredienser jag nog inte skulle ha kommit på själv att blanda.Sötpotatissallad3-4 sötpotatisar1 liten påse babyspenat1-2 krukor bladpersilja4 msk solrosfrön1 granatäpple (eller några matskedar frysta tinade)saltsvartpepparolivolja2 tsk pressad citronSkär sötpotatisarna i avlånga stavar.Ugnsstek dem tillsammans med olja o salt, i 225 grader ca 20 minuter, beroende på stavarnas tjocklek.Blanda ihop spenat, bladpersilja, solrosfrön och granatäppelkärnor.Blanda försiktigt ner sötpotatisen.Ringla över lite olivolja o pressad citron och salta o peppra.Så gott med mycket persilja, ofta använder jag bara lite som krydda mer än som sallad. Men nu blir det ändring på det. Jag orkade inte börja kärna ur ett granatäpple så jag använde de frysta som finns och det fungerade jättebra i den här salladen och så himla mycket tid jag sparade. Så s...
Campari o juice
2017-08-10 15:16:00
Tycker ni om den gamla klassikern Campari o juice eller Campari orange som den också kallas? Den lite bittersöta drinken är en av mina favoriter som jag gärna dricker på sommaren. För mig är det en sommardrink, vet faktiskt inte varför det har blivit så. Den borde ju funka året om.Campari o juice1 del campari2 delar apelsinjuice (gärna med fruktkött)Häll campari i ett glas med isbitar.Fyll på med apelsinjuice.Garnera ev. med en apelsinskiva (jag hade ingen apelsin hemma)Första arbetsveckan efter semestern blev inte riktigt som jag tänkt mig. Istället för heldagsarbete har jag jobbat på förmiddagarna när Ida sover och sen varit hemma och vabbat. Hur stor o duktig man än är så behöver man lite extra kärlek och ompyssling när man är sjuk. 
Ändrat födelsedagsfirande
2017-08-09 05:50:00
Det blev lite ändrat födelsedagsfirande för min mamma igår. Planen var att vi skulle bjuda henne på middag hemma hos oss, men eftersom vi har sjukstuga hemma ville vi inte bjuda hem någon. Både Isak o Ida var så pass dåliga så vi åkte till hälsocentralen med båda två och det visade sig att båda hade halsfluss och fick varsin penicillinkur på 10 dagar. Suck! Men nu kan det bara bli bättre, eller? Känns som det har varit alldeles för mycket sjukdomar hemma hos oss den här sommaren. Jag skyller på det dåliga vädret.Tillbaka till gårdagens födelsedagsfirande: Jag och Olivia som kände oss friska cyklade ner till mamma/mormor för att fira henne till eftermiddagsfikat. Därefter åkte jag till Kvantum och handlade lite smått o gott till middag, vi hade ju trots allt lovat henne en middag. Från ingenting till en festmiddag på några minuter.Bartendern Olivia blandade varsin Aperol Spritz till oss vuxna som vi avnjöt tillsammans med varma ostfyllda krustader, rågkrustader med ostkräm o isade rä...
Enkel halloumisallad
2017-08-06 11:16:00
I går ville jag äta något gott och fräscht och till slut föll valet på grillad lax med en enkel med ack så god halloumisallad. Det blev precis så gott och fräscht som jag önskade. Lycka!Enkel halloumisalladsallad, jag använde isbergssalladromanticatomaterrödlökgul paprikanektarinerhalloumiSkölj och dela sallad och grönsaker.Lägg upp på ett fint fat.Skiva och grilla halloumin.Lägg överst.Servera.Det här kommer jag definitivt att äta fler gånger. Så gott att göra en god sallad och sen toppa med nygrillad halloumi. Man kan toppa med lite olivolja, salt o peppar, men det var så gott utan så jag saknade faktiskt ingenting. Salladen serverade jag till grillad lax och en fräsch o god kall sås med dill och citron. Trots lite energi och noll inspiration lyckades jag få till en riktig kanonmiddag - det är lycka för mig och gav mig mer energi och inspiration. Tänk så lite som behövs.Känns som att det kommer bli en lugn hemmadag i dag. Snart är semestern slut och jag har en del som behöver...
Färska grillade majskolvar
2017-08-05 16:46:00
Vi grillar ofta majskolvar som tillbehör nu på sommaren. Oftast använder vi de vakuumförpackade förkokta majskolvarna, men nu när det finns färska majskolvar grillar vi även det ibland. Inte lika enkelt som den förkokta varianten, men inte långt därifrån.Färska grillade majskolvarKlipp av toppen.Lägg majsen i kallt vatten så att de täcks.Låt ligga ca 30 minuter.Vik upp bladen bakåt och tryck ihop blasten. Knyt runt om med två flikar av blasten.Pensla magsen med olja och lägg den på grillen.Grilla runt om ca 10 min.Servera, pensla gärna med något kryddsmör när du äter.Grillad majs är så himla gott tillbehör till grillat. Äter ni det ofta? Har ni provat grilla färska majskolvar? Det blir så effektfullt och snyggt med blasten.Knyt blasten innan grillning.Grillade och goda!Vilken natt! Både Ida och Isak vaknade i natt med hög feber och mådde därefter, stackarna. Isak fick alvedon och somnade om men Ida hade svårare och komma till ro och ville så klart inte vara vaken ensam. När vi ...
Tjejgrill
2017-08-04 00:20:00
Ännu en kväll med god mat o dryck i trevligt sällskap. Det har blivit otroligt många sådana den här sommaren. Åh som jag älskar det. I dag blev det grillmiddag med två barndomsvänner och Facebook påminde mig om att vi hade exakt detsamma för 7 år sedan. Varje sommar träffas vi för en grillmiddag och det var ju lite roligt att vi i år prickade exakt samma datum som 2010.Vi började med ett gott alkoholfritt rosébubbel och lite tilltugg. Rosébubblet var faktiskt riktigt gott så det ska jag köpa hem och jag blir även sugen att prova det vita alkoholfria bubblet av samma märke.Maria hade grillat så mycket gott, japp kvinnor kan grilla! Vi bjöds på flankstek (sommarens nya favorit), majskolvar och ostfyllda champinjoner från grillen. Till det åt vi sötpotatis-pommes (supergod köpesvariant), tzatziki, sallad och Jack Daniel's Glaze. Yummie vilken god middag!Och som vanligt när vi träffas så avslutas middag med chai-te och choklad. Maria ville inte vara sämre än mig så hon hade också ...
60-årsfirande dagen lång
2017-08-03 14:28:00
I går var vi på 60-årsfest nästan hela da'n när min kusin fyllde år och firade. Det var så himla trevligt så vi tog oss nästan aldrig hem, jag och Ida älskar fest o kalas ?Vi började med bubbel, Mat-Tinas Spumante som jag aldrig smakat tidigare men det var riktigt gott och lättdrucket. Perfekt en sommardag.Lånade Idas armband för att märka mitt glas så jag hade koll på det under hela kvällen.Efter bubbel och paketöppning blev det fika och jag hade tur då det bjöds på min favorittårta - pinocchiotårta, full med jordgubbar. Mums! Dessutom fanns det gott te, det är man inte alltid bortskämd med som te-drickare.Ser ni att det står 60 med de tända ljusen? Häftigt!Jubilaren blåser ut ljusen med hjälp av två av sina underbart gulliga barnbarn.Vid middagstid fortsatte vi ätandet då det dukades upp en pajbuffé med mycket gott bl.a. olika pajer, skagencheesecake, lufttorkad skinka och olika sallader, grönsaker o såser. En buffé helt i min smak!Efter middagen dukades tårtan fram igen som efte...
Sol o regn
2017-08-01 19:28:00
Vilket väder det har varit idag eller vilka väder ska man kanske säga. Det började med mulet o uppehåll, se'n sprack det upp och blev soligt o kanonväder och nu vräker regnet ner och har så gjort i några timmar.Vi hade tur som hann woka klart i muurikkan ute på grillen innan ovädret kom. Vi åt dock inomhus vår supergoda räkwok och dagsfärska baguetter. Har ni inte provat räkwoken så måste ni göra det.Här hittar ni receptet. I dag blev den extra spicy för jag gjorde som jag tipsade om i receptet, dvs stekte chili, ingefära och vitlök i oljan innan vi wokade alla grönsaker. Supergott!Nu ska jag göra mig en stor kopp te och krypa ner i soffan o ta det lugnt resten av kvällen. Underbart med en hemmakväll i soffan!
Hemgjord pommes frites
2017-08-01 10:37:00
Att göra pommes frites från grunden med potatis som friteras i en fritös är ju så mycket godare än vanlig pommes. Har ni provat? Det är bland det godaste tillbehöret jag vet. Jag kan inte låta bli att äta alldeles för mycket. Jag frossar lite i alla dessa kolhydratbomber nu för till hösten ska jag börja med kolhydratfattig kost igen ? Dessutom använder vi bara fritösen på somrarna då vi kan stå ute med allt osande.Hemgjord pommes fritesSkär potatisen i stavar.Fritera i 12-14 minuter, lite beroende på storleken på potatisstavarna.När de är gyllenbruna ta upp, rinn av och salta.Eftersom man inte kan fritera för mycket potatis i varje omgång så tar det lite tid. Hela familjen älskar det här så det går åt mycket potatis och vi får fritera många omgångar. Men vi väntar inte på att allt är färdigfriterat eftersom de är godast nyfriterade.Potatisstavar i väntan på att friteras.På dagens agenda står presentinköp - vi har flera kalas inom den närmaste veckan som jag behöver hitta b...
Cheesecakecrème med saltknäcking granola och bär
2017-07-31 12:44:00
När jag tittar igenom vilka recept jag har på lager för att ge er så är det mest efterrätter. Hmmm undra hur det kan komma sig. Kan det bero på att jag är en "sockerråtta" och älskar efterrätter och sötsaker?! Att det är sommar och vi grillar gamla klassiker kan också spela in, för det blir inte så många nya maträtter provade i sommar.Cheesecakecrème med saltknäcking granola och bärSaltknäckig granola2 msk smör1 msk strösocker2 dl granola eller müsli, gärna med frukt eller bär0,5 tsk flingsaltCheesecakecrème0,5 citron200 g färskost (av philadelphiatyp)0,5 dl vispgrädde Till garneringbär, jag hade blåbärcitronmelissSaltknäckig granolaVärm smör och socker i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Tillsätt granolan, rör om och häll ut på ett på en tallrik. Strö över saltet och låt svalna.CheesecakecrèmeRiv det yttersta skalet av citronen.Vispa färskost och vispgrädde luftigt med elvisp ca 2 minuter. Vänd ner citronskal. Varva granola, cheesecakecrème och bär i gl...
Helstekt citronkyckling i ugn
2017-07-30 19:07:00
Helstekt kyckling tillagad i ugn är så himla smidigt då den klarar sig själv i ugnen och blir klar efter cirka en timme. Oftast tillagar jag två stycken när jag ändå håller på för då får vi över kycklingkött till någon annan dag som vi kan använda till sallader, grytor eller liknande. Så perfekt!Oftast använder jag detta recept men kan byta ut lite kryddor, framför allt örtkryddorna, mellan de olika gångerna. Det viktiga är att inte snåla med kryddor för helstekt kyckling med skinn kräver mycket kryddor för att smaka något.Helstekt citronkyckling i ugn1 hel kycklingkryddblandning1,5 tsk salt1,5 tsk paprikapulver1,5 tsk torkad timjan1 krm cayennepeppartill kycklingen och formen färska kvistar av örtkryddor, jag valde citronmeliss och citrontimjan0,5 citronsmält smörSkölj kycklingen i kallt vatten och torka av den.Blanda ihop kryddblandningen. Gnid in blandningen i skinnet på kycklingen och strö lite inuti. Pressa citron i botten på en ugnssäker form, tillsammans med li...
Kladdkaka Rocky Road - nötfri
2017-07-29 13:00:00
Lördag i semestertider känns inte så speciellt, eller hur? Förutom att man kan unna sig lite godsaker med gott samvete så då tänkte jag tipsa er om denna goda kladdkaka som jag bjöd på i torsdags. Sött, salt och choklad - kan det bli annat än bra?!Kladdkaka Rocky Road - nötfri150 g smör2 dl strösocker3 ägg2 dl vetemjöl1 tsk vaniljsocker5 msk kakao15 dumlekolor1,25 dl mini-marshmallows1 dl rostade och salta solrosfrönSmält smöret och låt det svalna något.Vispa socker och ägg pösigt.Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao i en skål och rör sedan ner i äggblandningen.Rör ner det smälta smöret och blanda till en smidig smet.Häll i en smord springform, ca 24 cm i diameter.Halvera dumle-kolorna och lägg dem tillsammans med marshmallows och solrosfrön i ett jämnt lager. Tryck ner det något i smeten.Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.Sött och salt i en otroligt god kombination med choklad. Rocky Road är mitt favoritgodis till jul och här får jag den kombinationen i en kladdkaka. Y...
Tjejmiddag på altanen
2017-07-28 12:08:00
Igår var det dags för årets sommarmiddag med två barndomskompisar och jag/vi hade sån tur med vädret så vi kunde sitta ute hela kvällen. Vid nio-tiden blev det dock lite småkallt men det räckte att ta en filt runt sig så fick man upp värmen igen.Om en vecka ska vi träffas igen och då är det inte jag som står för matlagningen så då vankas det grillat och jag hoppas vi har lika tur med vädret då. Ser dock inte helt lovande ut.Tjejmiddag på altanenVi började med Prosecco och krustader i loungen(ja det börjar bli tjatigt men det här gänget har jag inte bjudit på krustader tidigare)Jag gjorde två varma varianterchili cheesebrieost o hjortronsyltUnder all god topping bestående av parmaskinka, oliver, mozzarella, cocktailtomater och basilikagömmer sig en pesto- och ruccolaomelett Till det åt vi ävenbaguetterbrieostsalladChoklad till efterrätt är nästan en självklarhet när vi träffas och den här gången hade jag extremt svårt att bestämma vad för typ av chokladefterrätt j...
Limesås
2017-07-27 10:59:00
Här har vi vaknat till ännu en solig och varm sommardag. Lovely! Innan jag går ut i solen - igen - tänkte jag ge er ett gott o fräscht sås-tips till kvällens grillmiddag. För jag förmodar att det är en hel del av er som tänker grilla i dag. Själv ska jag ha tjejmiddag och tänker inte bjuda på grillat. Vad jag bjuder på får ni vänta tills i morgon innan ni får veta ?Limesås2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche1 lime, skal och saftflingsaltsvartpepparBlanda samman yoghurt och lime.Smaka av med flingsalt och lite svartpeppar.Låt stå i kylen någon timme så att smakerna "sätter sig".Så himla fräsch sås som passar perfekt till framför allt fisk, skaldjur och kyckling. Jag älskar dessa snabbgjorda kalla såser som passar perfekt på sommaren.*************Nu ska jag fortsätta förberedelserna inför kvällen - snabbstäda, handla, baka och sätta bubblor på kylning och sen ska jag njuta på altanen resten av dagen. Åh vad jag älskar dessa sommardagar!
Underbar sommardag
2017-07-26 23:28:00
Jag tog en liten blogg-paus i dag för att njuta av sommaren som äntligen dök upp och för att assistera Leif när han bygger i källaren ?På eftermiddagen när vi var tillräckligt varma och fikasugna cyklade vi ner till mina föräldrar för bad i älven och fika. Underbara härliga sommar!Se'n blev det förstås grillat till middag och altanhäng resten av kvällen då gäster kom o gick och höll oss sällskap. Vissa sitter fortfarande kvar ute medan jag har gått in och tagit min kvällskopp med te och slösurfar lite. Det bästa med sommaren är dessa varma kvällar utomhus.
Krossad örtpotatis
2017-07-25 08:40:00
I lördags då vi hade grillmiddag med gäster gjorde jag krossad potatis i ugn som jag kryddade med färska örtkryddor och ost. Blev himla gott och en perfekt rätt att bjuda på eftersom den går att förbereda. Me like! Krossad örtpotatisca 1 kg potatis 3 msk olivolja (jag valde olivolja med örter)flingsaltfärska örtkryddor (jag valde citrontimjan och rosmarin)riven stark ostKoka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dom lite lätt med hjälp av baksidan på en slev så de krossas en aning. Ringla över olja och flingsalt.Strö över färska örter tillsammans med riven ost. Gratinera potatisen i ugnen i 225°C i cirka 25 minuter tills potatisen börjar bli krispig. Jag använde färskpotatis som jag bara skrubbade lite grann och lät resten av skalet sitta kvar. Funkade perfekt! Jag förberedde nån timme i förväg genom att göra allt klart fram till att potatisen skull...
Coleslaw med färsk vitkål
2017-07-23 15:30:00
Coleslaw med färsk vitkål blir lite godare och lite bättre?Färsk vitkål är ju så himla gott så nu när den finns i affärerna passar jag på att äta allt möjligt med vitkål. I går när vi hade grillgäster passade jag på att göra en enkel coleslaw.Coleslaw med färsk vitkålfärsk vitkål2/3 turkisk yoghurt1/3 majonäsörtsaltsvartpepparStrimla vitkålen.Blanda ner turkisk yoghurt, majonäs och kryddor. Rör om och låt stå svalt nån timme innan servering.Coleslaw kan man göra på så himla många olika sätt. Igår använde jag turkisk yoghurt och därför tog jag lite mer majonäs, om jag använder crème fraîche eller gräddfil minskar jag ner på majonäsen. Se det här som ett grundrecept för sen kan man kan även tillsätta t.ex. morot, äpple, ananas eller lök och krydda med chili eller dijonsenap. Variera och smaka dig fram till din favorit.**********************Nu ska jag cykla in till stan för pizza och vin. Har jag tur blir det på en solig uteservering i annat fall blir det inne i den mysiga pizzaba...
Nyfikenhet
2017-07-23 11:57:00
Nu vänder det!Efter första semesterveckan som innehöll regn, kyla och förkylning är det på väg att vända nu. Jag börjar känna mig piggare och solen kämpar sig fram. Äntligen!I går före middagen satt vi ute på altanen ett tag och det var riktigt, riktigt skönt och solen värmde åter igen. Men det blev en ganska sen middag så vi valde att sitta inne o äta för det är inte mycket till grundvärme i luften.Vi hade gäster och bjöd inte helt oväntat på grillat. Vi grillade thaichilimarinerad kyckling, majskolvar och halloumi, till det åt vi krossad örtpotatis, sallad med mozzarella, rödbetor o feta, coleslaw samt olika såser.Jag bjöd på ett lättdrucket rödvin, ett riktigt sommarvin som passar till grillat och lättare rätter. På sommaren när det förhoppningsvis är lite varmare så känns det fräscht och gott med ett lättare rödvin medan jag på vintern gärna dricker ett kraftigare och smakrikare vin.Vinfakta:Curiosity Purrfect Blend har en mjuk och fruktig smak med inslag av vinbär, hallon och k...
Blåbärs- och limetårta
2017-07-22 09:52:00
Lördagmorgon och dags för ett tårttips, eller hur? Jag brukar alltid ha jordgubbar på min födelsedag mitt i varmaste juli. Men i år fanns det bara dyra och tråkiga jordgubbar i affären och inga i vårt trädgårdsland så då skippade jag jordgubbar till förmån för svenska blåbär som jag hade i frysen.Blåbärs- och limetårtaTårtbotten4 ägg4 dl socker4 dl vetemjöl2 tsk bakpulver8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)Vispa ägg och socker poröst.Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.Grädda längst ner i 175°. (Det har tagit allt från 30 min upp till 1 timme)Blåbärsmousse200 gram blåbär0,5 dl gelésocker50 g cream cheese2 dl vispgräddeKoka upp blåbären och mosa dem med en ballongvisp.Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut).Låt svalna.Rör ner cream cheesen i blåbärsblandningen.Vispa grädden och rör ned blåbärsblandningen i grädden.Låt stå i kylen ett tag innan användning.Limegrädde2 dl grädde1 dl lime curdVispa grädden.Rör lime curd så den blir lite m...
Middagsfunderingar
2017-07-21 16:16:00
Jag sitter och funderar på dagens middag och jag tror att vi kommer grilla något. Frågan är vad vi ska grilla och vad vi ska ha för tillbehör. Är lite sugen på coleslaw nu när det finns god färsk vitkål eller så kanske jag bara steker upp den med olivolja och örtsalt. Mums!Igår grillade vi ribs (tunna revbensspjäll) som vi åt med salladsrester från min födelsedagsmiddag. Perfekt när det finns goda rester som underlättar matlagningen.Oj vad klockan hann bli mycket, började surfa runt på annat medan jag skrev det här inlägget. NU börjar det verkligen bli hög tid att bestämma vad vi ska äta i dag.I dessa semestertider höll jag på att glömma att det är F.R.E.D.A.G wohoo nu ska jag muntra upp mig med lite fredagskänsla, god mat och kanske lite efterrätt.Njut kvällen så hörs vi i morgon!
Nektarinsalsa med tomater och salladslök
2017-07-21 11:35:00
De närmaste dagarna kommer ni nog få många recept från min födelsedag, både från fikabuffén och från middagen. Vi börjar med denna goda och saftiga sommarsalsa som passar perfekt nu när nektarinerna är goda och billiga.Nektarin- och tomatsalsa3 nektariner3 tomater2-3 salladslökar1 tsk hackad röd chili3 msk hackad persilja2 msk olja1 msk vitvinsvinäger1 krm saltDela nektarinerna i mindre bitar.Dela tomaterna i mindre bitar, ta bort en hel del av kärnorna för att det inte ska bli för blött.Finhacka chili, strimla salladslök och klipp persilja.Blanda allt i en skål.Rör ihop olja, vinäger och salt.Häll blandningen över nektariner, tomater, lök, chili och persilja.Det här är en favorit-salsa med goda smaker och den är så himla vacker med sina gul-röda färger. En färgklick på matbordet. Den passar till det mesta och är verkligen perfekt till grillat. Ni måste prova nu i sommar!Svårt att inte kommentera vädret men jag blir verkligen deprimerad av det här skitvädret. Jag vill ha sol, värme ...
Regnig födelsedag
2017-07-20 14:39:00
Det är inte ofta det är en bild på en blåbärstårta från mitt kalas. Fyller man år mitt i finaste sommaren så är det självklart att det är jordgubbstårta som serveras. Men i år var sig inget likt på min födelsedag. Solen och sommarvärmen som jag alltid brukar ha på mitt kalas dök inte upp i år och jordgubbarna på affären var dyra och tråkiga så de skippade jag till förmån för blåbären i frysen.På eftermiddagen började vi med go'fika med bullar, småkakor och tårta. Framåt kvällen bjöd jag på mat till mina föräldrar och min syster med familj som stannade kvar och fortsatte fira mig i ytterligare några timmar.Jag hade en supermysig och trevlig dag och kväll...trots att solen uteblev och vi var tvungna att sitta inne. Nu är det ett helt år till min nästa födelsedag och det lär väl bara säga swish så är vi där.Regnig födelsedagKalasfikakanellängderchoklad- och hallongrottormjölkchokladsnittchokladsnit t med polkaströsselchokladbollpuckarblåbär- o limetårtamarängtårta med blåbärKalasmiddag...
I väntan på...
2017-07-20 10:41:00
I går var det tyst från mig här på bloggen. Jag fyllde år och firade hela dagen med nära o kära och lät datorn ligga orörd. I vanliga fall brukar jag ha underbara sommarkalas på vår altan men i år stoppade vädret oss och vi var tvungna att ha kalaset inomhus istället. Men efter middagen när alla gäster åkt hem kom solen fram en liten liten stund och jag tog sista vinskvätten och satte mig i solen på altanen.Jag älskar verkligen att fixa fester och kalas. Jag älskar att planera och komponera ihop menyer, jag älskar själva festen med gästerna och jag älskar att dagen efter äta rester och dokumentera festen på bloggen.Det är mycket att fixa o dona inför för att det ska bli bra och det är oftast många kort att gå igenom efteråt men det är ändå värt alla timmars arbete.I väntan på menyn och fler kort får ni här några smakprov på det jag bjöd på i går.Fika med bullar, kakor och tårtorMiddag med pulled pork, räktacos.......salsor, såser och övriga tillbehör
Himmelsk jordgubbstårta
2017-07-18 10:36:00
Med värsta höstkänslan sitter jag och planerar mitt kalas. Regnet vräker ner utanför fönstret och det är mörkt o kallt även inomhus så jag sitter inlindad i en filt och funderar om det är dags att tända lite ljus. Svårt att tro att min födelsedag är i morgon för jag brukar ju fylla år mitt i sommaren när det är som varmast.Ida fick en solig och varm födelsedag, precis som det ska vara i juli och då bjöd vi bl.a. på denna omtalade tårta från Baka med Frida. Men som vanligt har jag gjort om den lite.Himmelsk jordgubbstårtaTårtbotten4 ägg4 dl socker4 dl vetemjöl2 tsk bakpulver8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)Vispa ägg och socker poröst.Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.Häll i smord och bröad, ev med kokos, springform.Grädda längst ner i 175° ca 40 min.Låt svalna helt.Dela i tre eller fyra bottnar, om du klarar att dela i 4 så ska du bara använda 3 bottnar. Detta är det bästa för att det inte ska bli för mycket tårtbotten till fyllningen.Jordgubbsfyllning5 dl v...
Chipskakor med chokladkräm
2017-07-16 10:41:00
I går hade vi fikabesök och då bjöd jag på dessa goda salt-söta kakor med en len chokladkräm. Jag frågade om gästerna kunde gissa ingrediensen - chips alltså - men det kunde de inte. Kanske inte den vanligaste bakingrediensen men ett perfekt sätt att få lite salt smak till allt det söta.Chipskakor med chokladkrämdrygt 20 dubbla kakorChipskaka225 g smör1,25 dl strösocker4 dl vetemjöl2,5 dl lättsaltade potatischips, smuladeChokladkräm200 g choklad1,5 dl vispgräddeChipskakaVispa ihop socker och smör.Krossa chipsen i en plastpåse och mät upp till 2,5 dl smulade chips.Blanda sedan chips och vetemjöl i smörblandningen.Knåda till en deg och rulla till små bollar.Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till bollarna.Grädda i ugnen på 175 grader i 12 minuter.ChokladkrämHacka chokladen och koka upp grädden.Rör ner den hackade chokladen och rör till det blir en härlig chokladkräm.Låt stelna i kylskåp något.Bred på chokladsmeten på hälften av kakorna.Lägg sedan på resterade kakor som lock...
Fem peppar-sås
2017-07-15 10:38:00
NU, nu har jag semester och den har börjat på bästa sätt - med en lugn morgon framför datorn och Nyhetsmorgon och med en kopp te. Snart är det dags för kopp nummer två denna underbara morgon då till och med solen skiner. Är det nu sommaren kommer på riktigt?Gårdagens middag blev, inte helt oväntat, grillat och i går la vi en ren-entrecôte på grillen som vi åt tillsammans med hemmagjorda sötpotatis-pommes och potatis-pommes och sallad så klart. Men det höll på att bli utan sås men då kom jag på att jag hade en förpackning av Blå bands Fem peppar i skafferilådan.Snabbt kokade jag ihop den och serverade till övriga maten och alla blev överraskade att den var sååå god. Kul att det finns goda hel- och halvfabrikat som man kan använda sig av när tid eller kunskap saknas.Det var den här såsen jag användeFörpackningen innehåller 3 påsar så nu har jag två kvar som jag kan använda till kommande middagar. Jag är faktiskt fortfarande lite förvånad att såsen kunde vara såå god, pulversås brukar ...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33543 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss