TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Midsommar 2017
2017-06-24 10:45:00
Hoppas ni hade en bra midsommar. Det hade jag!Efter en mulen dag så sprack det upp och blev soligt o skönt precis när vi hade planerat att träffas. Vi var fem familjer med barn som träffades för knytis och dukade upp en stor och god midsommarbuffé, barnen lekte lite midsommar lekar och vi hade trevligt långt in på kvällen/natten.På buffén fanns traditionell midsommar mat som sill, gravad lax, gubbröra, färskpotatis, skagen-cheesecake, ostar, kavring, laponiabröd, tunnbröd, sallad, lax- och potatispaj, pommes frites, potatissallad, ört- och vitlökssås, tzatziki och grillat kött.Till efterrätt hade jag gjort två olika jordgubbstårtor och det sa bara swish så var båda slut. Gott betyg! Jag hoppas alla hann smaka, annars får de nya chanser på våra kommande sommarkalas för oj vad jag ska baka jordgubbstårtor i år.Det fanns så mycket gott att äta från och jag hade gärna ätit rester av allt i dagFin dukning och god dryck hör också midsommar till.En av midsommarlekarna krävde samarbete på h...
Marängtårta med chokladkräm och jordgubbar
2017-06-21 17:26:00
På Isaks examensfest i fredags gjorde jag den här äggfria tårtan som blev supergod, så Ida har redan önskat sig den till sitt kalas.Marängtårta med chokladkräm och jordgubbar2 färdiga marängbottnar (1 paket)150 g mjölkchoklad1+3 dl vispgrädde0,5+0,5 liter jordgubbarChokladkrämHacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp 1 dl grädde och häll över chokladen, låt stå ca 5 minuter.Vispa eller mixa chokladkrämen slät. Låt stå kallt i 3-4 timmar.Jordgubbsgrädde och monteringVispa resten av grädden lätt. Blanda försiktigt ner delade jordgubbar i grädden.Bred ut chokladkrämen i ett jämnt lager på ena marängbottnen. Fördela drygt hälften av jordgubbsgrädden på chokladkrämen. Lägg på den andra marängbottnen och fördela resten av jordgubbsgrädden ovanpå.Toppa tårtan med jordgubbar.Jag kom på försent att jag borde ha använt Marabou Jordgubb, en specialutgåva för sommaren, det hade nog blivit jättegott. Måste nog göra den här tårtan en gång till snart bara för att få pr...
Skagenkrustader
2017-06-20 21:51:00
En av anledningarna till att krustader är så perfekta som drinktilltugg är att de är lika goda kalla som varma och går att variera så himla mycket. Efter en massa recept på varma krustader kommer här en kall variant med skagenröra.SkagenkrustaderkrustaderSkagenröraräkordi llgräslökchilipepparcrème fraichephiladelphiaostSkagenröraSkala räkorna eller använd färdigskalade räkor.Blanda dill, gräslök och chilipeppar med räkorna.Klicka i lika delar philadelphiaost och crème fraiche till räkorna, ta lite i taget så att det inte blir för mycket för då blir det inte lika gott.Smaka av med mer kryddor.Låt stå i kylen fram till servering.SkagenkrustaderStäll krustader på ett fint fat.Klicka i lite skagenröra i varje krustad.Garnera ev. med en räka, paprikabit, vindruva eller något annat vackert o gott.Servera dem genast annars mjuknar krustaderna.Jag brukar nästan alltid använda räkor med skal som vi skalar själv, för de är såå mycket godare. Men den här gången "fuskade" jag och använde rä...
Inspiration Jordgubbstårtor
2017-06-20 06:55:00
På fredag är det midsommarafton - den stora jordgubbsätardagen. Många väljer att göra en jordgubbstårta just på midsommar och därför tänkte jag tipsa er om några av mina goda varianter. (Klicka på länkarna så kommer ni till recepten)En vanlig jordgubbstårta med två lager "vanlig" jordgubbsfyllning har jag oftast på min födelsedag mitt i sommaren och då använder jag alltid det här kanonreceptet på tårtbotten.Den klassiska Pinocchiotårtan med sockerkaksbotten och marängtäcke är jag sugen på att göra till midsommar. Det var så himla länge sedan jag åt den.Kladdkaka, grädde och jordgubbar är en perfekt kombination och passar perfekt ihop i en tårta. Chokladbottnar hör inte till de vanligaste när man gör tårta. Men ni måste prova! Dessutom tycker jag att det är lite roligt och snyggt med en öppen tårta där man inte har täckt kanterna med grädde.Denna himmelska jordgubbstårta blev populär för något år sedan och populariteten verkar bestå. Är lite sugen på att göra den till något av alla v...
Aperol Spritz som isglass
2017-06-19 20:05:00
Tänkte tipsa er om en fördrink till midsommarafton som det börjar bli dags att förbereda eftersom den ska vara i frysen ett tag först. Aperol Spritz har väl de flesta smakat så nu är dags att hitta varianter på den och den här passar perfekt en kokhet dag.Aperol Spritz som isglass1 del Aperol1 del Sodavatten2 delar ProseccoapelsinskivorFrys in Aperol och sodavatten i plastglas.Som glass-pinne använder du sugrör.Jag vickade glasen när jag frös in för en rolig effekt.När det är dags att servera garnerar du glaset med en apelsinskiva och häller på Prosecco.Vill man kan man frysa in Aperol och sodavatten i kuber eller i små plastmuggar med glasspinne och sedan flytta över dem i ett annat glas. Men eftersom jag vill minimera momenten vid servering passade det här sättet bäst för mig för då behövde jag bara ta fram glasen från frysen och hälla på Prosecco.Det här var en av drinkarna som jag bjöd på för ett par veckor sedan då jag hade drinkkväll. Tyvärr var det inte en så varm dag och isg...
Examensfest med grillbuffé
2017-06-19 15:30:00
Vi hade en magisk kväll i går när vi firade att Isak har gått ut grundskolan och att de övriga barnen också har ett efterlängtat sommarlov framför sig. Jag hade dukat inne men det var kanonvarmt hela dagen och kvällen så vi satt ute och njöt av den varma kvällen riktigt länge. Underbart med såna här kvällar.Mina fina hjärtan!Examensfest med grillbufféFördrink med krustaderrabarberbubbel, med eller utan alkoholbrieostkrustader med hjortronsyltskagenkrustaderchili cheese krustaderGrillbufféFrån grillenkycklingbenkycklingfiléribsköttfär sspetthalloumimajsostfyllda champinjonerzucchiniminitomater på kvist, med mozzarella och balsamicoTillbehörpotatisgratängklyftpota tissallad med fetaostvitlöksbrödDryckrosévinrödvinläskv atten, med eller utan bubblorEfterrättMarängtårta med chokladkräm och jordgubbarChokladbollstårtakaffe o teTill fördrinken valde jag rabarberbubbel, både en alkoholfri variant med Sprite, som Isak fixade. Men även en variant med Prosecco och den flaskan öppnade vår nya bar...
Fylld potatis
2017-06-19 15:30:00
I morgon har vi fest hela dagen och jag längtar! Vi börjar med Idas skolavslutning, sen blir det en snabblunch innan det är dags för Isaks skolavslutning och hans absolut sista dag i grundskolan. Det är stort att gå ut nian så självklart har vi planerat en examensfest på kvällen.I morgon tänker vi bjuda på grillat och något enkelt potatistillbehör. De blir inte dessa supergoda fyllda potatisar utan vi väljer något mindre pyssligt.Fylld bakpotatisstora potatisar eller bakpotatisar 1-2 st/person (beroende på storlek)gräddebasilikapersiljasaltsvartpepparrive n smakrik ostBaka potatisarna i 225 grader i 40-60 minuter beroende på storlek.Låt svalna något.Skär av toppen och gröp ur innehållet och lägg det i en skål.Blanda i grädde, kryddor och ost med potatisen och mosa ihop lite.Fyll skalen med potatisröran.Strö över riven ost.Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter tills osten fått färg.Dessa potatisar är verkligen supergoda och festliga. Jag tycker det är vackrare att ställa fram de...
Kanelrabarberpaj till många
2017-06-19 15:30:00
Årets första rabarberpaj är lite godare än övriga pajer, eller hur? Och i helgen var det dags för årets första paj med våra rabarber som växer som ogräs. Jag gjorde en gammal favorit smaksatt med kanel och med kokos i smultäcket. Jag gjorde en stor sats eftersom vi var bortbjudna på kvällen och jag räknade med att de var sugna på lite efterrätt.Kanelrabarberpaj till många1 kg rabarberev. jordgubbar1 dl socker2 msk potatismjöl1 msk kanelSmuldeg300 gram smör1,75 dl socker3 dl kokos4 dl vetemjöl4 dl havregrynSkär rabarber och ev. jordgubbar och lägg i en ugnsform.Blanda socker, potatismjöl och kanel. Strö över rabarbern.Smält smöret och låt svalna något.Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner smöret.Strö smeten över rabarbern och grädda pajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.Ta ut och låt svalna något innan servering.Jag hade jordgubbar hemma som behövde ätas upp så jag slängde ner dem i pajen också eftersom rabarber och jordgubbar är en perfekt smakko...
Ädelostkrustader med hjortronsylt
2017-06-19 15:30:00
Jag har ett krustad-recept från drinkkvällen kvar att ge er och det är denna klassiker med ädelost som värmts i ugnen och sen klickar man dit lite hjortronsylt innan servering. Supergott...som vanligt med krustader. Jag älskar verkligen krustader, de är så lättanvända, går att variera, känns lite lyxigt och smakar supergott.Ädelostkrustader med hjortronsyltkrustaderädelost, i tub eller bithjortronsyltFyll krustaderna till två tredjedelar med ädelost.Tillaga i 200 grader ca 7 minuter.Klicka i lite hjortronsylt i varje krustad.Servera.Det är snäppet enklare att använda tubost, men om man använder ädelost i bit blir det något starkare ädelsost-smak. Välj själv vilket du föredrar. Jag föredrar oftast enkelheten.På fredag ska vi ha examensfest för Isak och då funderar jag på att ha lite krustader till fördrinken. Kanske provar jag då lite nya varianter. Har ni någon krustad-favorit som ni kan tipsa om?Jag har så mycket att göra den här veckan som avslutas på fredag med barnens skolavslut...
Grilltallrik
2017-06-19 15:30:00
Vi grillar mycket, nästan varje dag, på sommaren och i lördags åt jag den här härliga grilltallriken i solen på vår altan. Älskar att ha en massa gott att välja på, nu blev det två olika varianter på kyckling och tre grönsaksvarianter. Till det grillade hade jag gjort en sallad med fetaost och drack ett glas rödvin och en massa bubbelvatten.GrilltallrikGrillad marinerad kycklingfiléoljasojathaichilisåskycklingf iléDela kycklingfiléerna i två bitar (tre om det är stora filéer)Blanda ihop marinaden i en påse och lägg ner kycklingen.Låt marinera ett tag.Ta upp filéerna och grilla tills kycklingen är helt klar.Grillade kycklingbengrillkryddathaichilisåskycklin gbenKrydda kycklingbenen runt om med grillkrydda.Grilla tills kycklingen är helt klar.Pensla thaichilisås runt om kycklingbenen och grilla nån minut för extra färg.Grillade majskolvarmajskolvar (vakuumförpackade är enklast tycker jag)oljagrillkryddaHäll lite olja och grillkrydda i en plastpåse.Dela majskolvarna och lägg ner i påsen....
Smakbox Firande
2017-06-19 15:30:00
Nu har ytterligare en Smakbox dykt upp och det är lika spännande varje gång. Och än en gång blev vi supernöjda när vi plockade upp produkterna och vi hittade alla några favoriter som vi paxade.Den här gången har jag till och med fått mejl från en blogg-läsare som tackade mig för min rabattkod som gjorde att hon började prenumerera och hon tyckte att den här boxen var den bästa någonsin. Det är så himla kul när ni bloggläsare hör av sig, antingen via mejl eller via kommentarer.Vad finns det för roligt i Smakboxen?Ida med allt som rymdes i den senaste boxen.Om ni också vill ha en proppfull Smakbox varannan månad så kan ni starta en prenumeration här. Kom ihåg att ange rabattkoden MATRO så får ni 15% rabatt på er första Smakbox. Du kan säga upp din prenumeration när du vill, helt utan köpkrav.Här kan du läsa mer om Smakbox, deras vinster, de tidigare boxarna, om hur du börjar prenumerera och hur du kan ge bort Smakbox som gåva till någon.Mums!Om ni vill ha chansen att vinna en Smakbox ...
Mini-pavlova med rice krispies och goda tillbehör
2017-06-19 15:30:00
F.R.E.D.A.GMen ingen fredagskänsla, tyvärr. Känner mig riktigt krasslig och jag tror att det är en kombination av allergi och förkylning som har sänkt mig. Så den här helgen lär jag vila en massa för att vara piggare nästa vecka som är skolavslutningsveckan med aktiviteter varje kväll.Känner jag mig bättre i morgon kommer jag nog baka årets första rabarberpaj. Men till er andra tänkte jag tipsa om denna smarriga skapelse som jag tycker att ni ska njuta av i helgen. Seg maräng, len vaniljsmakande smörkräm, grädde och bär är verkligen en perfekt kombination och ett perfekt avslut på middagen.Mini-pavlova med rice krispies och goda tillbehörMini-pavlova med rice krispies2 ägg1 dl strösocker2 dl rice crispsVispa äggvitorna. Tillsätt sockret och fortsätt vipsa till ett hårt skum.Vänd ner flingorna i marängen. Spritsa eller klicka ut marängen till 6 runda kakor på ett bakplåtspapper. Grädda i 125 grader i 60 minuter.Smörkräm2 äggulor0,5 dl socker1 tsk vaniljsocker0,5 msk vetemjö...
Minttryffel
2017-06-19 15:30:00
Mint och choklad kan vara bästa kombinationen - ever. Jag verkligen älskar choklad smaksatt med mint och dessa lena minttryfflar med krispigt yttre är sååå goda och jag skulle mer än gärna äta minst en varje dag till mitt efter-middag-te.Minttryffel200 g mörk choklad med mintsmak1 dl gräddeev. pepparmyntsoljagarnering: råsockerBryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.Koka upp grädden och häll den över chokladen.Rör tills chokladen smält.Smaksätt ev. med någon extra droppe pepparmyntsolja.Låt svalna, men lämna inte så att det hinner stelna helt.Forma till kulor och rulla i råsocker. Jag använder ofta råsocker att rulla tryfflar och chokladbollar i, det blir så guldglittrigt och fint. Till dessa tryfflar som har så len konsistens blir det bra med lite knaster också. Som proffsen brukar säga "Bra med olika textur".Nu har vi Bieber-fever igen. Kan ni tänka er att Justin Bieber är i lilla Norrbotten på semester inför sin spelning i helgen på Summerburst. Ganska otroligt, va? Han l...
Västerbottenskrustader med räkor
2017-06-19 15:30:00
Är ni redo för ett till krustad-recept? Dessa krustader med västerbottensostfyllning och toppad med räkor är det lite mer pyssel med än många andra krustad-recept, men så värt det för de blir supergoda.Västerbottenskrustader med räkorkrustaderVästerbottensost1 ägg1 dl crème fraichesalt o svartpepparhandskalade räkorFyll krustaderna till en tredjedel med riven ost.Vispa ihop ägg och crème fraiche. Salta och peppra.Häll äggblandningen på osten i krustaderna.Gratinera i 200 grader i ca 10-13 minuter, till äggstanningen har stannat.Låt svalna något innan du garnerar med handskalade räkor.Jag säger än en gång - Krustader är ett sånt perfekt drinktilltugg! Dessa smålyxiga och goda krustader passar perfekt till välkomstdrinken. Även löjrom passar perfekt som garnering till dessa västerbottenskrustader.Använder man den större varianten av krustader kan man servera två stycken som en förrätt vid bordet.Nu har allergin slagit till med full kraft, nu när vi äntligen har sommarvärme och strålan...
Hallon och ingefära
2017-06-19 15:30:00
Gissa paniken i fredags när det kändes som att en sommarförkylning var på gång och jag som skulle ha drinkkväll på lördag. Ingefära, ingefära, ingefära är vad som gäller då! Jag gjorde ingefära-te och ingefärashot, men framför allt drack jag Brämhults supergoda Hallonad med hallon och ingefära. Den var otroligt god och läskande så den kommer jag se till att ha hemma i förkylningstider....och annars också.Lika stor panik som jag hade i fredags, lika lycklig var jag på lördag när jag vaknade helt frisk och inte hade minsta lilla förkylningssymptom. Älskar ingefära!Ingefära och citron är den vanligaste kombinationen men hallon var minst lika gott till ingefära, kanske snäppet godare till och med. Citron och ingefära är för mig så förknippat med förkylningar så därför kändes det här godare och festligare. Brämhults juicer är ju dessutom ren lyx och känns nästan hemgjord.Men faran var inte över och jag borde inte ha slutat dricka ingefära, för i natt vaknade jag med hosta. Är det förkyln...
Chili cheese - krustader
2017-06-19 15:30:00
Krustader är det perfekta drinktilltugget - supergott och går att variera hur mycket som helst. Dessa varma krustader med stark chili-mjukost var en ny variant för mig, men den kommer vi absolut att göra fler gånger. Olivia tyckte att de smakade som de Chili Cheese som finns på Max.Chili cheese - krustaderkrustaderhot jalapañoost (Kavli)Fyll krustaderna med osten. Tillaga i 200 grader i ca 7 minuter.Servera!De var riktigt starka och det småbrände lite i munnen på mig men ändå är de så begärliga så jag kunde inte sluta äta av dem. Det kanske inte var bästa tilltugget till vin pga chilistyrkan, men...Jag fyller krustaderna till drygt hälften och det blir nog starkt för mig. Vill man ha ännu lite starkare så fyller man krustaderna helt med den starka osten.Vad har ni för nationaldagsplaner?Vi ska ta det lugnt i solen i några timmar nu först, se'n ska vi till Kulturens hus här i Luleå och lyssna när Ida och hennes klass sjunger och efter det åker vi på restaurang o firar. Låt...
Picklade morötter med dip
2017-06-19 15:30:00
På lördagens drinkkväll började vi med lite drinktilltugg bl.a dessa picklade morötter som blir lite syrliga i smaken och otroligt goda. Morötterna serverade jag med vår vanliga favorit-dip i portionsformar så slipper alla hålla på att dippa i samma skål.Picklade morötter1 kg morötterLag2 dl ättika4 dl socker6 dl vattenSkala och skär morötterna i stavar. Koka upp ättika, vatten och socker i en stor kastrull. Ta kastrullen från värmen och lägg i morötterna. Låt stå och dra i ca 7 minuter beroende på stavarnas tjocklek.Häll av lagen och förvara morötterna kallt. Serveras med dipp.Dipgräddfilchilisåsgrillkryddasvartpeppar saltBlanda gräddfil, chilisås, grillkrydda och lite salt o peppar i en skål.Rör om försiktigt, annars blir dippen för rinnig.Smaka av.Jag älskar picklade saker och dessa morötter är inget undantag. Har man någon annan favoritdip så fungerar det lika bra, även de vanliga pulver-dipparna som man använder till chips fungerar.Morötterna kan man förbered...
Duka med Duni
2017-06-19 15:30:00
Jag är fortfarande lycklig efter gårdagens drinkkväll, älskar att planera och fixa fester. Jag letar recept och inspiration flera veckor i förväg och förbereder så mycket som möjligt för att kunna njuta och vara med på festen hela kvällen. Vill inte stå och laga mat när jag väl har gäster, lite småfix blir det alltid så klart men det mesta är redan klart när gästerna börjar droppa in.Drinkkväll innebar många olika glas till de olika drinkarna o vinet och eftersom det inte är lika kul att diska som att laga mat så använder jag gärna Dunis engångsprodukter. Ofta när vi har många gäster så blandar jag engångsprodukter med riktiga glas och/eller porslin i en perfekt kombination.Tyckte att rosa var en perfekt färg att duka med när det vankades tjejfest. De fina underläggen är engångstabletter i en lite tjockare kvalitet. Och den vita duken, wow vilken kvalitet, känns nästan som linne. ****************För att även ni ska kunna duka vackert och enkelt har jag en rabattkod till er.Ange...
Drinkkväll
2017-06-19 15:30:00
Känns som det kommer bli en dag i lugnets tecken. Vila och äta goda rester från i går är det som gäller i dag. Vi hade en supermysig kväll i går med en massa drinkar, vin och mat och självklart en massa surr runt bordet.Solen sken precis som jag hade önskat men inte var det speciellt varmt för det, så när vi började med en iskall men god Aperol Spritz-isglass var jag tvungen att gå in o hämta filtar så att vi kunde värma oss lite. Sedan hann vi även med min special-cosmopolitan innan vi gick in och värmde oss. Cosmopolitan serverade jag med en twist, dvs sockervadd som ger en rolig effekt vid servering.Lite drinktilltugg i form av krustader med olika fyllning åt vi till de första drinkarna, sen gick vi in och åt caesarsallad och drack rosévin. Sallad och rosé kan det bli mer sommarkänsla?! Ja det vore väl lite värme i luften också.Efterrätten blev en gör-din-egen-tårta-variant, då jag dukade fram minipavlovor, smörkräm, grädde och bär. Sedan fick var o en bygga ihop sin egen tårta m...
Hallonfrozé
2017-06-19 15:30:00
Dagens fredagsdrinktips får du nog spara ett tag, i alla fall om du bor i Luleå. Det här är en iskall svalkande drink och med tanke på dagens väder känns den nog inte speciellt läskande.HallonfrozéRosévinBrämhults hallonadFrys in rosévinet, gärna i en lägre form.Eftersom det är alkohol i vinet fryser den inte helt och hållet.När det är dags att dricka drinken tar du ut lådan med vinet från frysen och rör om med en sked till en slush-liknande konsistens.Häll i hallonaden och rör om.Smaka av till en bra smak.Servera och njut en solig och varm dag.Läskande och god en varm sommardag i solen, så se till att spara det här receptet till dess. Jag har kommit på att jag egentligen inte är så mycket för vindrinkar, dricker hellre vinet som det är och gör drinken av någon spritsort. Men den här läskande varianten var faktiskt riktigt god.Slush-drink........av endast två ingredienser.Har du planerat någon god fredagsmiddag till ikväll? Det har inte vi och nu verkar det dessutom som att Leif ska...
Ny chans att få en Smakbox
2017-06-19 15:30:00
Jag har lite svårt att tro att det faktiskt är juni nu - en riktig sommarmånad!Det är svinkallt och i dag har det både snöat och haglat....på tvären. Jag vill ha sol o värme NU. Jag vill sitta ute på min älskade altan hela da'n och kvällen, sitta där o njuta och äta och bara ha det bra. Vi har många fester framför oss och jag hoppas att vi kan sitta ute på de flesta av dem. Vi ska fira att sommaren är på gång, Isaks examen, barnens sommarlov, min o Leifs semester och min och Idas födelsedag. Hela sommaren är ett enda stort firande och jag älskar det!Det är inte bara jag som älskar att fira saker. Även Smakbox tycker om firande och deras nästa box har just det temat. Spännande, låter verkligen som en box för mig.Är du också nyfiken på nästa box så kan du börja prenumerera men glöm inte att ange min rabattkod MATRO. Du kan även ge bort ett antal boxar till någon du tycker om. Vilken present! Här kan läsa mer om hur du ger bort ett visst antal smakboxar till någon.På In...
Grillade champinjoner fyllda med färskost
2017-06-19 15:30:00
Vill ni ha ett riktigt gott tillbehör till grilltallriken? De här fyllda champinjonerna är så himla goda och mättande att äta tillsammans med grillat kött och sallad.Grillade champinjoner fyllda med färskostfärska champinjonerfärskost, t.ex philadelphiaostgrillkryddaoljaRengör champinjonerna och ta bort foten.Fyll med färskost.Krydda med grillkrydda.Olja undersidan, jag häller lite olja på tallriken där alla champinjoner ligger så får de olja på sig.Grilla.Champinjoner tar längre tid att man kan tro att grilla. Jag tycker de blir bra om man grillar dem länge på låg temperatur så att de blir genomgrillade och lite mjuka men ändå behåller lite tuggmotstånd.Ostfyllda champinjoner kryddade med grillkrydda redo för grillenPerfekt tillbehör på grilltallrikenEn onsdag med många tider att passa, hoppas jag håller koll på alla och inte missar något viktigt. Tur att jag har kalendern i mobilen och alltid kan dubbelkolla vad som gäller. Det blev dock lite ändrade planer i sista sekund då Ida k...
Hälla-ut-bröd
2017-06-19 15:30:00
Det här är mitt favoritbröd till fest och står ofta på vårt buffébord. Det är superenkelt att göra med få ingredienser och passar perfekt till mat. Inför stora fester då jag ska bjuda på många olika saker så bakar jag detta bröd i förväg och fryser ner för att sen ta upp på festdagen då jag har fullt upp med annat. Det blir inte lika gott som när det är nybakat, så klart, men det är helt ok ändå.Hälla-ut-bröd0,5 pkt jäst2 tsk salt4 dl fingervarmt vatten8-9 dl vetemjöl (special)Smula ner jästen i en degbunke. Lägg i salt, slå på litet av vattnet, rör ut jästen och häll i resten av vattnet.Häll i allt vetemjöl och rör ihop degen med en trägaffel. Degen blir ganska lös.Jäs degen under bakduk i ca 1-1,5 timme.Häll försiktigt upp degen i en ugnsform eller liten långpanna med bakpapper.Låt den jäsa i 15 minuter och sätt under tiden ugnen på 250?.Grädda längst ner i ugnen i 15 minuter.Sänk sedan värmen till 125? och fortsätt grädda i ca 40 minuter.Låt brödet svalna på ett galler.Jag g...
Morsdag
2017-06-19 15:30:00
Igår tillbringade vi några timmar hos mina föräldrar för att fira mamma och det blev värsta mys-eftermiddagen tillsammans med mina föräldrar, min syster med familj och min egna familj och dessutom med en massa gott att äta. Mamma bjöd dit oss med orden "Jag ska bara baka en paj som ni kan komma o smaka om ni vill". Men när vi klev genom dörren hade hon dukat fram en massa goda snittar o gott bubbel och sedan dukades det fram kaffe, te, kakor, paj, bär och grädde som vi fortsatte mumsa på.Ingen middag var bestämd eller förberedd hemma så vi blev lite slöa och beställde pizza istället. En nödlösning som är skön att ta till ibland när man varken har tid eller energi att laga mat. Men nu är jag lite less pizza för ett tag, då jag åt samma pizza både i fredags och i går (och resterna i dag till lunch).Eftersom barnen har ledigt från skolan i dag passade jag på att sluta lite tidigare. Och det var nog tur för jag är så himla trött för vi har lyckats vända på dygnet denna ledighet och jag ...
Räkmacka lchf
2017-06-19 15:30:00
Jag älskar räkor och jag älskar räkmackor! Men det måste vara handskalade räkor. Vi har alltid räkor med skal i frysen och lägger man ut dem på en dagstidning för att tina går det superfort (och tidningen samlar upp allt vatten som också tinar).Räkmacka lchfkeso-tekaka med mandelmjöl (se recept nedan)citron- och dillsås (recept finns här)handskalade räkorkokta ägg i skivorgurkstavartomatskivorsalladsbladsmö rSmöra en tekaka och lägg på ett stort salladsblad.Lägg på grönsaker och äggskivor.Toppa med räkor och sås.Mums, så gott det här är och en perfekt sommarlunch. Vad har ni för måsten på en räkmacka? För mig är det handskalade räkor, mediumkokt ägg, en massa grönsaker och en god sås.Keso-tekaka med mandelmjöl3 ägg 100 g keso (drygt 1 dl)0,75 dl mandelmjöl2 msk pofiber 1 msk fiberhusk 1 tsk bakpulver saltev frön till garneringMixa keso och ägg med stavmixer. Mixa ner mandelmjöl, pofiber, fiberhusk, bakpulver och salt. Låt stå i minst 5 minuter. Klic...
Kallt, grillat och Netflix
2017-06-19 15:30:00
Åh vad jag längtar efter sol och riktig sommarvärme. Överallt läser man om södra Sveriges otroliga värme med temperaturer på långt över 20 grader och värmerekord som nog slås. Själv har vi superkallt och i dag då inte ens solen har varit framme har det känts mer som höst än sommar.Men trots det kalla och gråtråkiga vädret så blev det en grillmiddag även i dag. Vi grillade thaichilimarinerade kycklingfiléer, ostfyllda champinjoner och zucchini som vi sedan åt till en örtkryddad sallad med fetaost. Supergott, men nog hade det smakat lite bättre om solen hade lyst och temperaturen hade visat på över 20 grader istället för 10.Dagens grilltallrikThaichilimarinerade grillade kycklingfiléerOstfyllda grillade champinjoner kryddade med grillkryddaNu väntar jag på att Leif ska komma hem så vi kan lägga oss i soffan och se de tre sista avsnitten av första säsongen av Designated Survivor på Netflix. Älskar långledigheter då vi plöjer avsnitt efter avsnitt av någon bra serie och jag håller ...
Gusto igen
2017-06-19 15:30:00
Så härligt att det bara är lördag i dag trots att vi redan har varit lediga och hunnit med jättemycket de senaste dagarna. Vi har hunnit göra ett litet ryck i trädgården, rensat bland kläder och skor (never ending story med växande barn), tvättat en massa maskiner, slöat, solat och promenerat en massa.Gårdagen avslutade vi med ett mysigt restaurangbesök då vi cyklade in till stan för att äta på Taverna Gusto med den goda italienska maten och numera även den bästa personalen eftersom Olivia har börjat jobba där. Ida har tjatat o tjatat om att få se Olivias jobb och smaka deras Carbonara och i går var det äntligen dags. Tyvärr gör de carbonara med skinka istället för pancetta till barn eftersom "barn ofta föredrar det", men då känner de inte vår lilla gourmet-tjej som hade sett fram emot en riktig carbonara med pancetta. Hon som frågar om vi ska göra italiensk maräng när det är dags att göra något med maräng och som valde kokböcker som kväll-litteratur när hon var yngre. Undra vem hon...
Kladdkaka med krispigt täcke
2017-06-19 15:30:00
I söndags slängde jag ihop en kladdkaka lite snabbt till vårt fika ute i solen. Kladdkaka tycker väl alla om, i alla fall jag älskar kladdkakor och den här med ett krispigt täck var inget undantag. Jag gjorde snabbaste varianten av kladdkaka, har man mer tid kan man använda ett "roligare" recept med t.ex. choklad som komplement till kakaon.Kladdkaka med krispigt täckeKladdkaka2 ägg3 dl socker100 g margarin1 tsk vaniljsocker4 msk kakao1 dl vetemjölSmält margarinet och låt det svalna.Vispa ägg och socker.Tillsätt margarin, vaniljsocker och kakao.Rör ner mjölet.Häll i rund bröad form och grädda i 200 grader i ca 12 minuter.Låt den bli kall innan du täcker med det krispiga täcket.Krispigt täcke120 g choklad1,5 dl Rice krispiesSmält chokladen över vattenbad.Dra från värmen och rör ner flingorna.Låt svalna något.Bred över den kalla kakan.Låt stelna, ev. i kylskåpet.Det passade perfekt med ett krispigt täcke till den lena och mjuka kakan. Jag hade ingen smak på chokladen eftersom vi skulle...
Aperol Spritz
2017-06-19 15:30:00
I dag är det sån där underbar dag då det känns som fredag men det är bara onsdag och vi har fyra lediga dagar framför oss. Vi kommer hinna med en massa fredagar o lördagar innan det är dags för jobb igen. Sånt gillas!Denna lill-lördag eller låtsasfredag passade det perfekt med en fördrink i solen före maten och i dag föll valet på en Aperol Spritz som är en riktig sommardrink så fräsch o läskande med vacker orange färg.Aperol Spritz3 delar Prosecco2 delar Aperol1 del sodavatten (jag använder vanligt "bubbelvatten")isapelsinklyftor/skivorFyll ett stort (vin)glas med mycket is. Häll på prosecco, Aperol och toppa med soda. Garnera med apelsin.Har ni smakat Aperol Spritz? Det är verkligen en perfekt sommardrink och superenkel att göra och komma ihåg receptet till 3-2-1.Aperol är en bittert aperitif från Italien som är alkoholsvagare än många andra aperitifer, vilket passar mig perfekt som gärna tar en drink men inte vill ha speciellt alkoholstarka drinkar. En massa is och...
Chokladbollstårta
2017-06-18 22:04:00
Till Isaks examensfest gjorde jag två tårtor och eftersom det var Isak vi firade såg jag till att båda tårtorna var äggfria (pga hans ägg-allergi). Bland annat gjorde jag denna chokladbollstårta som var supergod men en aning mastig, så man får se till att inte ta för stor bit.Chokladbollstårta300 g rumsvarmt smör3,5 dl strösocker1 msk vaniljsocker2 dl kakao10 dl havregryn1 dl kaffeGarnering/dekorationpärlsocker, råsocker eller kokosbär och/eller fruktKlä en form på cirka 20 cm i diameter med bakplåtspapper.Vispa samman smör, socker, vaniljsocker och kakao.Tillsätt havregryn och kaffe och vispa till en jämn smet.Rulla 10-12 chokladbollar och rulla i någon garnering.Tryck ut resten av chokladbollssmeten i formen och ställ i kylen 1-2 timmar.Ta ur tårtan och rulla sidorna i garnering, dekorera med chokladbollar och bär och/eller frukt.Om du inte har någon form kan du göra en rund tårta för hand. Det gjorde jag och lyckades rätt bra efter lite pyssel med en spatel för att få raka kanter...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33526 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss