TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

SM-GULD
2017-04-27 08:13:00
Vilken kväll! Vilken match! Vilken vändning!Jag tror inte att det var många som trodde på SM-guld för Luleå basket efter halva matchen. De låg under med över 10 poäng och det kändes som att de missade allt. Men i tredje perioden kom de ut som ett helt nytt lag och vände o vann ganska överlägset. Jag undrar vad de sa i omklädningsrummet!Finalmotståndarna Udominate har vunnit fem raka matcher mot Luleå i serien och var obesegrade den här säsongen fram till semifinalen där de förlorade en av matcherna. Men det gäller att vara bäst i slutet av säsongen och det var Luleå Basket och därmed vann de fjärde raka guldet. Woho!Vår baskettjej Ida var ut på golvet och firade med sina hjältar!Finalomgångens MVP Allis Nyström är basketfostrad i Idas klubblag, BK Vråken.Katie Bussey, skadade sig i slutminuten hoppas det inte är så farligt.Kapten Anna Barthold lärde Ida hur man gör efter man har vunnit - man klipper lös nätet!Jelena Antics guldhatt passade bra på IdaDet var en härlig kväll med under...
Bamsedryck
2017-04-26 12:21:00
Vi fick mysigt besök av Bamse till påsk som lämnade lite dryck till Ida ?Kiviks Musteri lanserar nu tre Bamse-fruktdrycker med sugrör i smakerna äpple, päron och jordgubb. Självklart är drycken gjord på naturliga råvaror. Jag bad Ida berätta vilken smak som var godast, men det kunde hon inte för alla var lika goda. Och jag håller med henne! Jag har faktiskt provsmakat lite och de kändes inte lika söta eller starka som andra liknande drycker. Det i kombination med de supersnygga förpackningarna gör att detta kommer bli favoritdrycken i sommar.Vem gillar inte Bamse och hans vänner?Jag blir så lycklig när jag ser dessa förpackningar, absolut snyggaste jag sett i barnväg. Ida som inte tycker om "bubblor" (kolsyra) älskar dessa fruktdrycker....och Bamse.Men det kan bli svårt för barnen att välja. Ska man välja favoritsmaken eller favoritfiguren?Vilken skulle du välja?
Biscotti med mörk choklad
2017-04-25 20:37:00
Jag sa precis till barnen vilken lugn o skön kväll vi har haft och jag menar det verkligen. Sån underbar känsla en vanlig tisdag. Ofta är det bara stress, stress, stress på vardagar, men inte i dag så den här känslan ska jag leva länge på. Jag har till och med hunnit baka lite - en gå-bort-present som jag hoppas blir uppskattad. Vi älskar denna kaka/skorpa som inte ser mycket ut för världen och smakmässigt är det ingen wow-känsla men det är ändå nånting som gör det så svårt att bara ta en.Biscotti med mörk choklad100 g rumsvarmt smör2 dl socker1 tsk vaniljsocker3 ägg2 tsk bakpulver7 dl vetemjöl100 g mörk chokladVispa ihop smör, socker och vaniljsocker. Vispa ner ett ägg i taget. Hacka chokladen.Blanda mjöl, bakpulver och choklad separat och rör ner i smeten. Knåda lätt och forma till tre längder. Lägg dem på en plåt och platta till lätt.Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Skär genast i sneda två-centimeters-bitar.Vänd snittytan uppåt och ställ in i ugn...
Varma grillade bönmackor
2017-04-25 11:34:00
Snart dags för lunch och jag har med mig en matlåda med min goda lchf-lasagne som jag ska sitta i lunchrummet på jobbet o äta. Nog hade det varit mysigare och därmed godare att sitta hemma ute på altanen och äta nygrillade mackor. Jag drömmer mig tillbaka till påskhelgen då solen sken och Leif fixade lunch på vår firebox (portabel fiffig grill).Mitt nya favoritbröd är Fazers bönkaka, osötat och med mindre mjöl. Tycker om den runda formen och dessutom blir det inte så tjocka som när man använder sig av vanligt rostbröd. Supergott trots en vanlig fyllning av skinka och ost. Krångligare behöver det inte vara!Favoritlunchen på vårvintern då solen skiner!Goda mackor i mackjärnet och sen några minuter på elden.Älskar vår Firebox, så fiffig och så användbar.Mer fakta: Bönkaka är ett osötat ljust portionsbröd som innehåller 33 % grönt och mindre vetemjöl. Av dessa 33% är 14 % kidneybönor och 19 % palsternacka. Brödet har en hög proteinhalt och är dessutom mjölkfritt.
Mazarinmuffins
2017-04-24 07:53:00
I dag är en spännande dag då vi ska till sjukhuset och Ida ska provoceras mot mandel. Vi hoppas att det går lika bra som med soja som hon inte alls reagerade mot. Jag kan inte äta rå mandel utan jättekli i halsen, men i tillagad form går det hur bra som helst. Det beror på att det mest troligt inte är en äkta allergi utan en korsallergi, dvs jag är pollenallergiker och eftersom björkpollen och mandel är så nära besläktade så känner jag även av mandel.Om det är likadant för Ida, dvs det går bra med mandel i bakverk, så vill jag att hon testas mot det och inte bara rå mandel så därför bakade jag dessa mazarinmuffins med mandelmassa som vi tar med oss till sjukhuset.Mazarinmuffins 100 g rumstempererat smör1 dl socker1 ägg0,5 msk vaniljsocker100 g riven mandelmassa1,5 dl vetemjöl0,5 tsk bakpulver0,75 dl kall mjölkVispa smör och socker poröst. Vispa ner ägget och den rivna mandelmassan.Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker och sikta ner det. Rör ner mjölken.Fördela i 10-12...
Cookies & Cream - Oreoglass
2017-04-22 16:09:00
Första gången jag smakade Häagen Dazs Cookies & Cream var jag i glasshimlen. Det var den godaste glassen jag hade smakat. GBs gräddglass med GB Sandwich-bitar som fanns för något år sedan var nästan lika god. Förstår inte varför de har slutat med den.Nu har jag lyckats göra lika goda glass själv - utan glassmaskin och utan ägg.Cookies & Cream - Oreoglass5 dl vispgrädde1 burk kondenserad mjölk1 paket oreoKrossa kakorna, enklast är det att sätta dem i en plastpåse och krossa med händerna. Det ska inte vara för små smulor utan lite olika storlekar blir godast.Vispa grädden ganska fast. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.Blanda ner kaksmulorna i gräddblandningen.Häll glassmeten i t.ex. en glasslåda på 2 liter.Sätt på locket och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.Ta fram glassen en stund före servering. Oj, oj, oj den här måste ni prova! Jag är ju egentligen ingen stor glass-älskare så det är kanske därför jag...
God glass tack vare Kökets box
2017-04-21 22:20:00
Senaste Kökets box innehöll mycket mumsigt och gott. Dessa boxar blir bara bättre o bättre, spännande att se vad nästa box innehåller. Första boxen var jag inte så imponerad över men den här var det mer wow-känsla över. Vill ni också börja prenumerera kan ni läsa mer här.Många bra-att-ha-saker i senaste Kökets boxIda har längtat efter den hemmagjorda supergoda glassen jag gjorde till nyårsafton. Vilken tur då att boxen innehöll både kondenserad mjölk och oreo. För den här gången hade vi planerat att smaksätta glassen med Oreo istället för After Eight. Boxen innehöll också karamelliserad mjölk, funderar vad jag ska göra för gott med den. Visst vet ni skillnaden på kondenserad och karamelliserad mjölk? Annars kan ni läsa mer om det här.Produkter från Kökets box och grädde från Norrmejerier bli en supergod glass. Recept kommer!Mums!Tycker om deras text i lådorna "Det ska vara gott att leva!" är en av dem.
Rågsiktsbröd med havregryn och linfrön
2017-04-21 13:14:00
Oj som vi mumsade på nybakat bröd i går, det är ju så himla gott och varje gång jag bakar tänker jag "Det här måste jag börja göra oftare". Men nu när jag försöker undvika bröd är det ju inte så smart att ha en massa gott bröd i frysen. Min karaktär klarar inte riktigt det.Rågsiktsbröd med havregryn och linfrön4 dl havregryn5 dl mjölk3 dl vatten50 g jäst50 g rumsvarmt smör1 msk honung eller sirap1 tsk salt1 dl linfrön5 dl rågsiktCa 7 dl vetemjölKoka upp mjölk och havregryn i en kastrull och ta sedan av den från plattan.Häll sedan i vattnet och låt det svalna till ca 37 grader.Smula jästen i en degbunke.Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.Tillsätt smör, honung/sriap, salt, linfrön och rågsikt. Rör om.Tillsätt mjölet lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter, degen ska vara lite kladdig men ändå smidig. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.Lägg i degen i en långpanna med bakplåtspapper och platta ut så den ligger jämnt i plåten. ...
Trippelbak
2017-04-20 22:18:00
Efter en halvdags jobb och se'n lite vila satte jag igång att baka och av bara farten blev det tre olika sorter. Som på den gamla goda tiden ? Känns som det var jättelänge sedan jag bakade flera sorter på en o samma dag. Men i dag var det dags igen och nu är jag så sugen att fortsätta bakandet i morgon. Eftersom jag bakar så sällan numera har jag sååå många recept jag vill prova nu när jag väl bakar.Lättbakat långpannebröd.Dagens bakande började med ett långpannebröd med havregryn, rågsikt och linfrön. Gissa om jag var populär här hemma när det fanns nybakat bröd att äta med smör (som smälter) och ost. Såå gott!På måndag ska Ida provoceras mot mandel, dvs hon ska äta mandel för att se om och hur hon reagerar. Jag kan inte äta rå mandel men när den är tillagad är det inga problem så därför vill jag att Ida ska testas mot mandel i bakverk istället för bara ren mandel. För OM det börjar klia för henne när hon äter mandel. Vad betyder det då? Måste hon helt undvika mandel, eller? Egent...
Korvstroganoff
2017-04-20 13:36:00
Isak önskade korvstroganoff för ett tag sedan och jag var inte se'n att uppfylla hans önskan. Korv stroganoff är faktiskt en av mina vardagsfavoriter men som vi äter alldeles för sällan för tjejerna är inte speciellt förtjusta i det. Hur kan man inte tycka om korvstroganoff?Det vanliga är väl att äta ris som tillbehör men ugnsstekt blomkål var minst lika gott, jag tror faktiskt att det var snäppet godare till och med.Korvstroganofffalukorvgul löktomatpurévattengräddesalt o pepparSkär korven i strimlor, finhacka löken.Stek löken och korven.Tillsätt en rejäl klick tomatpuré.Tillsätt lite vatten och låt koka ett tag.Tillsätt grädde och koka till lagom konsistens.Smaka av med salt o peppar.Mums! Så gott det var. Hur gör ni er korvstroganoff? Det finns en hel massa recept och alla gör på sitt sätt, så här gjorde jag den här gången och oftast gör jag ungefär så här.***********************Nu ska jag dra fram bakgrejer och baka lite matbröd på begäran från Ida. Innan jag bestämmer vad jag ...
Vårkänsla med Smakbox
2017-04-19 16:35:00
Oj så mycket gott det var i senaste Smakboxen så vi har inte mycket kvar. Olivia tog Cola Zeron och Isak tog Cidern från Herrljunga på en gång, lantchipsen är uppätna liksom godiset från Bubs och chokladen från Côte d'Or. Favoritchokladen från Malmö Chokladfabrik liksom chokladen från Nick's har jag gömt för att få ha för mig själv när jag vill njuta i lugn och ro. Grillsåsen från Johnny's och marinaden och glazen från Caj P har Leif använt till våra goda grillmiddagar på senaste tiden. Mjukosten från Kavli användes upp under påsk som pålägg, både på mackor och på ägg. Mjukost är mycket godare än kaviar på ägg. Har ni provat?Vattnet från Aqua Nobel har jag ställt i kylskåpet tillsammans med ölen från Störtebeker, så det är riktigt kallt o gott till midda'n. Street Food-kitet från Santa Maria ska vi strax prova, har hört att det ska vara gott. Santa Marias nya tuber med kryddor verkar spännande, liksom Risentas Frösotto. Citron- och Ingefära-drycken från Kiviks mus...
Citron- och dillsås
2017-04-19 14:10:00
Den här goda såsen/krämen har jag gjort flera omgångar av i påsk. Den var så god så första omgången tog slut till första måltiden. Vilken tur då att den var så enkel att göra och att jag hade alla ingredienser hemma till fler omgångar sås. Den kom till för jag hade mycket philadelphiaost och mycket citron i kylskåpet - och dill är alltid gott till lax o räkor.Citron- och dillsås100 g philadelphiaost0,75 dl crème fraiche0,5 citron0,5 dl dillsalt o pepparRör ihop ost och crème fraîche.Blanda ner dill och rivet skal o saft från citronen.Smaka av med salt och peppar.Det här var verkligen fräscht o gott och passar till så mycket. Vi använde såsen till gravad lax, räkor, löjrom och ägg och den passade lika bra till allt. Men allra bäst med en blandning av allt - lyx!Barnen har påsklov och då passar jag på att sluta tidigt på dagarna. Himla skönt faktiskt! Men det innebär också att jag börjar lite extra tidigt på morgonen så jag känner mig rejält trött nu och ska faktiskt passa på att slum...
Ostkräm med soltorkade tomater och oliver
2017-04-18 06:22:00
Efter en underbar påskhelg är det nu dags för jobb och vardag igen....för mig, barnen har påsklov och kan fortsätta njuta av sovmorgnar och lata dagar. Men jag räknar med att denna 4-dagarsvecka kommer gå i ett rasande tempo och snart är det helg igen.Skärtorsdagsmiddagen innehöll inte bara ägg, lax och räkor utan vi hade även lite parmaskinka med en tillhörande ostkräm.Ostkräm med soltorkade tomater och oliver6 urkärnade svarta oliver4 soltorkade tomater100 g färskost t.ex. philadelphiaostFinhacka oliver och soltorkade tomater. Blanda med osten. Servera till lufttorkad skinka.Många favoritsmaker samlade i en liten burk. Detta är så gott och här har jag förenklat det också genom att servera skinkan och ostkrämen var för sig. Vill man ha en mer arbetad förrätt/tilltugg så rullar man in lite ostkräm i skinkan innan servering.Färskost med godsakerParmaskinka och jordgubbar passar perfekt ihop.Kalamataoliver är perfekt smaksättning till ostkrämen.Gott till parmaskinka men även...
Lchf-lasagne
2017-04-17 09:51:00
Oj så länge sedan jag åt lasagne. Jag har ätit köttfärsgratänger med vitkål eller zucchini som substitut till pasta, det har varit jättegott men inte helt likt lasagne. Men nu har jag ätit en lchf-lasagne då vi gjorde lasagneplattor av ost o ägg. Det var mycket enklare än det låter och riktigt gott.Lchf-lasagnelchf-lasagneplattor (se recept nedan) bolognese/köttfärssås (se recept nedan eller använd egen)ostsås (se recept nedan)100 g riven ostlchf-lasagneplattor4 ägg125 g philadelphiaost 0,5 dl fiberhuskVispa äggen poröst, tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.Bred ut smeten tunt på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ett bakpapper över och kavla riktigt tunt, hela bakplåtspappret ska fyllas. Låt papprena vara kvar under gräddningen. Grädda i 10 minuter i 150 graderTa sedan bort pappret och skär i lagom stora plattor.Höj ugnsvärmen till 225 graderBolognese/Köttfärssås500 köttfärs1 liten gul lök1 vitlöksklyfta1 buljongtärning1 burk krossade tomater (40...
Påskdukning
2017-04-16 12:42:00
Jag är snabbt in med ett dukningstips i dessa påsktider. Kanske i sista sekunden men har ni ingen middagsbjudning kvar i påsk får ni komma ihåg det till nästa år. Så enkelt och så vackert! Och det bästa av allt - Ida fixade det helt själv och jag kunde ägna mig åt att göra klart maten.Vik en knallgul servett på tre och lägg en färgglad fjäder på servetten. Vi valde orange som färg på fjädern eftersom det passar så fint till det påskgula (dessutom är det en favoritfärg). Det blev en jättefin dukning till vår vita servis.Så vackert i sin enkelhetBordet är redo för påskmiddagVisst fick vi en fin bukett igår? Love it! Lyser upp hela köket.Våra fina påskkycklingar blir fina detaljer på det dukade bordet.Nu är det dags att fixa lunch! Grilla och äta varma mackor ute i solen - härligare än så blir det knappt.
Påskfrukost
2017-04-16 08:37:00
Åh vilka underbara frukostar vi äter nu under påsk tack vare all god påskmat. Ägg äter vi ofta men nu lyxar vi även till det med lax, räkor och löjrom. En bra start på dagen!Även i dag vaknar vi till sol, så underbart. Jag hade helt räknat bort finväder under påsk för prognosen visade på grått och tråkigt väder, men ack så fel de hade. Fortsätter solen att hålla sig framme hela da'n blir det nog grillat både till lunch och middag - måste passa på ?Hade lite planer på att baka i dag med och till Ida som har efterlyst lite hembakat till sina frukostar. Men det är lite för fint väder för att vara inne o baka, i alla fall nu på da'n. Men i kväll kanske.... Kan ju åtminstone börja leta inspiration till något nytt och gott så jag är redo när det är dags att baka.
Påskaftonsmiddag
2017-04-15 21:07:00
Nu har vi landat i soffan efter dagens mysiga middagsbjudning. Det blev ingen traditionell påskbuffé men för att få lite påsk-feeling så åt vi lite lax, sill, ägg och skagenröra till förrätt i alla fall. Men allra först började vi med lite bubbel, så klart, innan vi fortsatte med vår trerättersmiddag.Ida hjälpte mig med dukningen. Visst gjorde hon fint?Ett glas bubbel är bästa starten på en fest.PåskaftonsmiddagFörrättpotatis inlagd sillgravad laxdill- och citronsåsägghalvorskagenröraräkorbröd o smörVarmrättpestofyllda kycklingfiléer med mozzarella och chorizoklyftpotatistzatzikisalladoliverbr ieostbearnaisesåsEfterrättoreoglassjordgu bbarPåsk-förrättKycklingmiddagHemmagjord oreoglassMin lugna påskhelg fortsätter och jag njuter för fullt av att äta o vila och nån promenad där emellan. Den här ledigheten var precis vad jag behövde! Och det bästa av allt - det är två hela dagar kvar.
Påskaftonsmorgon
2017-04-15 10:49:00
God morgon!Här har vi vaknat upp till en solig påskafton och jag hoppas den förblir lika solig hela da'n. Trots att jag ska pyssla på i köket och inte vara ute så mycket så är det ändå mysigare med sol och man blir ju så mycket gladare och piggare.I går hade vi planerat grillmiddag och jag förberedde en tzatziki tidigare på da'n. Tror ni jag kom ihåg den när det var dags att äta? Nej, den stod kvar i kylskåpet och gör så fortfarande. Hela familjen såg när jag höll på med tzatziki för gurkan stod över en timme för att rinna av, men det var ingen som kom ihåg den när det var dags att äta. Typiskt!Men det blev en riktigt god middag ändå med grillad karré, ugnsstekt blomkål, bearnaise och sallad. Till det drack vi en chianti som passade så bra till dukningen. Vinetiketten och servetterna var som gjorde för varandra.Nu är det dags för ännu en kopp te och till den tror jag att jag ska tjuvta en påskmuffins från gårdagens bak. De var sååå goda. Se'n ska jag börja förbereda kvällens...
Påskmuffins med citronsmak
2017-04-14 21:17:00
Jag har haft precis en sån härlig långfredag som jag hade sett fram emot. Jag har slöat, städat, promenerat, ätit en massa gott, druckit flera koppar te, lagat mat och bakat.Ida, min mästarbagare, hjälpte mig att baka och självklart blev det några påskmuffins dagen till ära, muffins med citronsmak och pyntade med påskkycklingar.Påskmuffins med citronsmakCitronmuffins150 g mjukt smör2 dl socker2 ägg3 dl mjöl1 tsk vaniljsocker1 tsk bakpulver1 citron, skalet0,25 dl saft av en citron0,75 dl mjölkVispa smör och socker pösigt. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och rör ner i smeten. Rör ner citronskal, citronsaft och mjölk. Fördela i minimuffinsformar och grädda i 225 grader i ca 11 minuter.Citronfrosting75 g smör1 dl florsocker150 g färskost75 g vit choklad1 citron, skaletgul eller orange färgRör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten. Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den. Riv citronskal och blanda ner, til...
Skärtorsdagens påskmiddag
2017-04-14 10:54:00
I går fick vi äntligen lite långledigt tillsammans o på hemmaplan och det firade vi med en liten påskbuffé med mycket gott. Nu ska vi ta det lugnt hemma och äta en massa gott i flera dagar.Skärtorsdagens påskmiddaggravad laxcitron- och dillsåslöjromräkorskagenröra med Västerbottensostäggparmaskinka o jordgubbarostkräm med soltorkade tomater och oliveroliverbrieostFinn crispDet passade perfekt i går att inleda helgen med ett glas kallt rosévin till dessa godsaker. Jag hade sån tur för det blev kvar ett glas rosévin i lördags som jag har längtat efter och väntat på hela veckan.Vad har ni för planer för påsken? I morgon ska vi ha gäster så jag ska planera lite inför det, bl.a. ska jag och Ida göra en smarrig efterrätt som hon har längtat länge efter. Ida längtar också efter lite hembakat bröd att ha till frukost så det ska jag också försöka fixa i helgen. Vardagsrummet ska storstädas för vi har köpt en ny stor matta att ha i soff- och tv-hörnan så det ska städas, dammsugas och skuras s...
Helstekt kalkon
2017-04-12 20:50:00
Är det nån som tänker bjuda på kalkon i helgen istället för det traditionella påsklammet? Vi lär nog varken äta lamm eller kalkon. Men kalkon åt vi i lördags då vi hade gäster, en kalkon räcker till många så det är inget vi gör när vi bara är familjen. Låt dig inte skrämmas av det långa receptet, det var väldigt enkelt men det tar tid...Helstekt kalkon1 st kalkon, ca 5 kg0,5 st citronSkölj kalkonen i kallt vatten både in- och utvändigt. Torka med papper.Stoppa en citronhalva i ?halsgropen?.Fyllning0,5 påse katrinplommon2  äpplen, klyftadeStoppa fyllningen inuti kalkonen.Bind kalkonen för att få jämnare fördelning av värmen och för att den inte ska ramla sönder. Lägg låren i kors och knyt. Knyt även så att vingarna håller sig mot kroppen.Pensling0,5 citron0,5 dl smält smörsalt, pepparkinesisk sojaGnid in kalkonen med citronhalvan. Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om. Till ugnsformen1 gul lök, i klyftor2 st morötter, i bitar5 dl vatten1-2...
Rabarbervaniljdrink
2017-04-12 07:17:00
Börjar morgonen med att ge er ett riktigt vårrecept, för rabarber känns "vårigt" då det är första vårtecknet i trädgårdslandet. Våra rabarber är dock fortfarande helt täckta med snö, men de brukar kämpa på rätt bra så fort snön är borta.Blanda ihop en tillbringare och bjud gästerna på innan det är dags att ta för sig av påskmaten. Läskande och gott!Rabarbervaniljdrink1 del vaniljsnaps med jordgubbar och rabarber2 delar koncentrerad rabarbersaft3-4 delar sodavattencitronjordgubbarisBlanda alla ingredienser i en tillbringare.Blanda runt, smaka av och servera.Om ni inte vill göra egen vaniljsnaps med jordgubbar och rabarber kan ni använda färdig vaniljvodka. Jag har egengjord supergod rabarbersaft i frysen men självklart går det att använda en köpesvariant också.Rabarber är ett vårtecken, ett annat är när barnen tar fram cyklarna och i går tog Ida fram sin cykel och var ute hela kvällen. När barnen "tinar fram" och börjar vara ute på kvällarna är nog det bästa vårtecknet som finns...
Pizzalåda med salami lchf
2017-04-11 20:49:00
Nu är det snart påskhelg med flera dagar ledigt och för oss brukar helg betyda att vi äter lite extra gott och festligt. Men vi har en vardag kvar innan påsken är här och då ska vi passa på att äta rester för att tömma kylen innan vi ska fylla den med påskmaten. Den här pizzalådan är en perfekt vardagsrätt och en perfekt rätt att tillaga av rester.Pizzalåda med salami lchf5 ägg3 dl vispgrädde2 dl riven ost50 g philadelphiaost100 g salami, finhackad1,5 tsk oregano0,5 tsk basilikasalt o svartpepparBlanda allt och häll i en smord ugnsform. Tillaga i 200 grader ca 25 minuter, beroende på formens storlek.Servera till sallad.Det här har blivit en vardagsfavorit för mig. Den blir så krämig och är lika god nygjord som i matlådan dagen efter.
Paprikasnittar med gravad lax o pepparrotskräm
2017-04-10 18:32:00
I fredags hade jag tänkt ge er detta enkla men ack så goda lchf-tilltugget. Perfekt till fredagsdrinken! Men nu kom annat i vägen och bloggen var det sista jag tänkte på. Men jag tycker att ni ska passa på att göra några till påskbuffén. Färgglada, vackra och goda.Paprikasnittar med gravad lax o pepparrotskrämPaprika, ev i olika färger100 g gravad lax i skivorpepparrotskräm100 g cream cheese1,5 msk pepparrotsvisp1,5 msk vispgrädde1 tsk rosépepparcitronskalSkölj och dela paprikan i portionsbitar.Vispa ihop cream cheese, pepparrotsvisp och grädde med elvisp i en bunke.Klicka ut ostkräm på paprikabitarna.Toppa med laxskivor.Garnera med krossad rosépeppar och citronskal.Istället för att använda kavring eller annat bröd fungerar det utmärkt med en bit paprika. Knaprigt o gott med en smak som inte tar över från pålägget som ofta är det smarriga som man vill lyfta fram.Påskveckan är igång och det innebär endast 3,5 arbetsdagar innan påskhelgen är här. Känns väldigt välkommet! Efter påskhel...
Stockholm
2017-04-10 06:52:00
Den här bilden är så underbar. Så många människor som vill manifestera mot våld o hat och för fred o kärlek.I torsdag berättade Leif om en som hade tatuerat in ACAB i ansiktet och vi fick lära oss vad den förkortningen betyder. Vet ni vad ACAB betyder? All Cops Are Bastards. Efter fredagens attack i Stockholm verkar det som att vi är många som inte håller med. Så fint med alla bilder på polisbilar som är täckta av blommor som människor har lagt dit för att visa sin uppskattning.
Kalkonmiddag
2017-04-09 11:17:00
Hur börjar man detta blogginlägg som är mitt första efter det hemska attentatet på Drottninggatan i Stockholm där flera personer dog och ännu fler blev skadade både fysiskt och psykiskt efter att ha sett och hört så mycket hemskt.Men livet måste gå vidare, förhoppningsvis med mer empati och medkänsla mellan olika människor. Vi hade planerat en kalkonmiddag med vänner och självklart genomförde vi den som planerat och självklart handlade många samtal om det som hänt i Stockholm. Men att prata, spekulera och försöka förstå är ett sätt att bearbeta det hemska.Kalkonmiddag rabarbervaniljdrinkkalkonkycklinglårgrädd såsgelépotatisvitkålsgratängbroccolisalla dvitlöksbröd bellinifloatostbrickachokladpavlovagrädde bärglassVåra frysar är proppfulla och när jag kom på att vi hade kvar en kalkon i frysen sedan i höstas var jag snabb att bjuda in till middag för att bli av med denna klump som tog upp en stor del av frysen. Kalkonen var i ugnen ca 4 timmar och jag östen den 2-3 gånger per t...
Laddar
2017-04-07 06:32:00
Nu har jag börjat ladda för lite helgledigt men först är det en arbetsdag kvar innan det är fredag på riktigt. För det bästa med fredag är kvällen hemma efter jobbet, eller hur? Min kväll kommer jag nog spendera i köket med att förbereda morgondagens middag med gäster. Förbereda är det bästa jag vet ?Tack o lov börjar mitt ryggonda ge med sig. Jag är mycket bättre i dag än i går så fortsätter det i samma tempo så är jag helt bra om någon dag och kan då njuta av helgen till max. Jag är så ovan att ha ont i ryggen så jag sköter nog inte om den på bästa sätt. Nacken däremot har jag ofta ont i och tänker hela tiden på att sitta, ligga o stå rätt och jag känner på en gång när jag gör nå fel. Har i alla fall planerat in en promenad i dag, hoppas den blir av för nu är det tredje dagen på raken jag har de planerna och jag har fortfarande inte tagit mig ut på en dagspromenad.Vinnaren i Smakbox-tävling är utsedd och presenteras på Instagram (leta efter @matro_sara).
Italiensk omelett - lchf-paj - med godsaker
2017-04-06 21:18:00
Jag äter ofta ugnsomelett numera, eller lchf-paj som jag också kallar det när jag struntar i pajdegen och bara har den goda äggstanningen som jag smaksätter på olika sätt. Den här har jag dessutom garnerat med en massa goda saker. Inte lätt att se men där under finns det en omelett.Italiensk omelett - lchf-paj - med godsakerpaj/omelett5 ägg4 dl vispgrädde2-3 msk pesto1 purjolök1 liten påse ruccolasalt, peppar3 dl riven parmesangarneringmini-mozzarellasvarta oliversmå röda tomaterparmaskinkasalamiVispa ihop ägg, grädde och pesto, smaka av med salt och peppar.Strimla purjolöken och stek den mjuk i smör på medelstark värme, det ska inte få färg.Lägg i den grovhackade ruccolan i slutet. Lägg i botten på en smord pajform.Lägg den rivna parmesanen över och häll sedan äggblandningen över. Grädda i 225 grader 25-30 minuter.Låt pajen vila och svalna några minuter innan garnering.Ät och njut tillsammans med en sallad.Det här och ett glas bubbel på altanen en varm sommardag - Så unde...
Thaichili-stekt kyckling
2017-04-05 09:00:00
När jag ska göra kycklingsallad steker jag ofta kycklingfilé i bitar och kryddar med thaichilisås och soja. Det blir en jättegod smak och lite knäckig yta tack vare sojan när den får steka ett tag.Thaichili-stekt kycklingkycklingfiléthaichilisåssojavatte nsalt o pepparDela kycklingen i mindre bitar och stek den, salta o peppra.Häll på thaichilisås, soja och lite vatten. Låt steka/koka ihop.Använd till sallad, baguettefyllning eller bakad potatisMmm vad sugen på kycklingsallad jag blir nu när jag ser dessa bilder och skriver ner detta favoritrecept.Prova använda denna kyckling nästa gång du gör kycklingsallad. Lägg salladsblad i botten på ett stort fat, fortsätt med favoritgrönsaker, fetaost, krispig bacon och avsluta med att hälla kycklingen och den lite trögflytande såsen över allting. Mums!Onsdag, solen skiner och det är nedförsbacke till helgen. Känns som det kan bli en bra dag det här. I kväll mellan skjutsning och hämtning till Idas dans tror jag att jag ska passa på att ha...
Påskinspiration
2017-04-04 10:00:00
Snart är det påsk och ni har väl inte missat att jag har en egen kategori för påsk. Där hittar ni recept på mat men även på godsaker som godis och kakor. Mycket ägg och mycket gult ? Ta en titt och inspireras!Har ni planerat er påskmeny än? Inte jag, men nu blir jag ju så sugen att prova en massa gamla godingar som jag hittade i mitt arkiv. Men innan påsk är det middagsbjudning som gäller på lördag och jag måste planera, handla och fixa inför den innan jag börjar tänka på påsken.
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33491 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss