TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Skaldjursgratäng, föreläsningar och livsglädje
2017-04-24 08:35:00
En turkisk favoriträtt Karides Güvec är en av mina absoluta favoriter i det turkiska Medelhavsköket. Här ingår flera av de ingredienser som gör Medelhavsmaten så väldigt nyttig och näringsrik. Räkor, musslor, ägg, getost, benbuljong, smör, olivolja som får samsas med solmogna grönsaker och örter. Kan hälsokost bli så mycket godare? Getostgratinerade skaldjur 2 port 100 g skalade räkor 100 g musslor 100 g getost 2 ägg 6  cocktailtomater 6 champinjoner 1 röda paprika 1 grön paprika 1 dl kycklingbuljong 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 msk pressad citron 1 msk Resi, ekologisk krydda från Herbaria 1 tsk torkad oregano Salt 50 g smör till stekning Skär champinjoner och tomater i klyftor, hacka paprika, lök och vitlök. Stek champinjonerna några minuter, tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa en liten stund. Krydda och häll på citronsaft och buljong, koka upp och låt puttra i ca 20 minuter. Har du inte Resi, så kan du använda paprikapulver. Ta grytan från värmen och rör ner skaldjuren. Förde...
Grön smoothie med sting och besök på Ecocaféet
2017-04-22 07:00:00
Jämtlandsbesök Nu i påskhelgen när jag var hemma i Östersund blev det flera besök på Ecocaféet. Jag har varit inblandad i verksamheten runt caféet ända sen det bara var en tom lokal för snart två år sen. Jag blev då kontaktad av ägaren Börje Karlsson, som undrade om jag var intresserad att hjälpa till med mina recept och restaurangerfarenheter. Vi träffades och pratade matfilosofi i 7 timmar, det visade sig att vi tyckte väldigt lika om det mesta vad gäller kost och hälsa. Sen den dagen har jag varit med på ett litet hörn hela tiden som receptkonsult och rådgivare kring lite av varje. Jag är ju inte i Östersund så ofta nu, men så fort jag kommer med tåget brukar jag gå dit och äta, fika eller bara prata bort en stund. Det har blivit lite som mitt andra vardagsrum, det är en väldigt härlig atmosfär och så trevliga medarbetare, vi har blivit som en stor familj. Jag passade på att ta en bild på en av caféets smoothies nu eftersom jag har ett recept från i vintras i Alanya, som tyvärr i...
Glutenfri fläskpannkaka och otrolig bokrea
2017-04-20 07:00:00
Kokbok nästan gratis Jag fick mail från min redaktör Lindsey i New York häromdagen. Där berättade hon att BookBub nu har rea på min och Annika Dahlqvists E-version av Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging. Den säljs för otroliga 1.99 USD fram till den 22/4. Här hittar du boken på Amazon i Kindle-version, lite dyrare, du får där betala 2.49 dollar. Du får här ett smakprov från boken, fläskpannkaka, en av mina personliga favoriter bland vår svenska husmanskost. Här hittar du min sockerfria lingonsylt som är väldigt god till. På engelska sidan The Low Carb Diabetic kan du läsa mer och ta del av min hallonmousse från boken. Fläskpannkaka Foto Mikael Eriksson Fläskpannkaka 4 ägg 2 dl gammaldags mjölk (lantmjölk) 2 dl mald mandel 1 dl grädde 1½ msk fiberhusk ½ tsk salt 150 gr varmrökt sidfläsk Smör till formen Sätt ugnen på 225°. Knäck äggen i en bunke och vispa dem med mjölk, grädde och salt. Blanda ner mald mandel och fiberhusk, vispa om ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 10...
Krämig grönsakssoppa med kyckling
2017-04-18 07:00:00
Efter påskens alla fester… Nu är det nog många som känner att det blivit lite väl mycket av både mat, dryck och mer godsaker än vanligt. Då passar det bra med lite lättare mat, som den här färgstarka och mustiga soppan. Den är dessutom rena hälsokosten med sitt innehåll av antiinflammatoriska egenskaper. Här kan du läsa mer om de hälsosamma effekterna hos benbuljong och gurkmeja. Jag serverade soppan med mina nya frökex från Huså Bröd, hälsosamma även de, med smak av nässla, libbsticka och vitlök. Den vackra servetten under skålen hittar du här. Kycklinggul soppa 2 port 3 dl kycklingbuljong 2 dl kokt kycklingkött 1 kokt morot från buljongkoket 10 cocktailtomater 2 röda paprikor 2 vitlöksklyftor 2 tsk paprikapulver 2 tsk gurkmeja 1 tsk pressad citron ½ tsk svartpeppar Salt 50 g smör till stekning 50 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret. Krydda med paprikapulver, gurkmeja, svartpeppar och salt. Låt kryddorna bryna med en lite...
Mina recept sprids runt världen
2017-04-16 07:00:00
Trevlig läsning När jag kom hem till Östersund i fredags hade jag långväga post som väntade. På dörrmattan låg både LCHF Deutschlands magasin och tidningen Wellness från Sydafrika. Jag deltar i varje nummer av den tyska LCHF-tidningen med recept och har även varit med i Wellness tidigare. Nu skickar de varje nytt nummer, mycket uppskattat, jag ger dem sen till Ecocaféet så fler får läsa. Här i Sverige är jag tyvärr inte med i någon tidning med recept längre, trenden med LCHF-magasin är starkare utomlands just nu. Det känns extra kul att Wellness systersida på nätet, Holistica, publicerade ett av mina recept för Wonderbag häromveckan, den kommer ju också från Sydafrika. Här länkar till de recept jag hittills haft med på Holistica, en smoothie, nöttryfflar och så nu en mungbönssallad, länken till Wonderbag ovan leder till det svenska receptet på salladen. I maj kommer årets första nummer av Hello Alanya Magazine, där blir det en artikel om mig och min kärlek till den turkiska maten. ...
Påskgodis på mitt sätt
2017-04-12 07:47:00
Påsktips och föreläsningar om nyttigare mat Nu börjar det dra ihop sig till påskfirande så idag får du några av mina favoriter bland påskgodiset. Jag har valt ut 3 godsaker ur mitt stora arkiv av över 1500 recept, då tiden inte räcker till att skapa nya. Här hittar du mitt inlägg med 130 påskrecept om du missade det häromdagen och här finns några påskrecept från min grillbok hos Sanna Ehdin. Jag har nu sen jag kom hem från Turkiet i förrgår haft fullt upp med att planera de kommande veckornas event. Först ut handlar det om Ett sötare blod med Ann Fernholm, den 20 april i Lindesberg, läs mer om det här. Nästa gång blir det tillsammans med Therese Renåker på restaurang PriMaten i Uppsala den 26 april, då är ämnet Hormoner i maten. Jag kommer att vara med och bjuda på lite tilltugg i form av Spröda frökex från Huså Bröd och benbuljong ur långkokningspåsen Wonderbag i pausen. Den 28 april kan du träffa bara mig på ost/delikatessbutiken Wijnjas i Stockholm, Bergsgatan 24 på Kungsholmen. ...
Tillbaka i vårt kära Stockholm
2017-04-11 09:36:00
Körsbärsblom i Kungsträdgården… Värmande tankar Nu är vinterns vistelse i Alanya över för den här gången, vi kom hem till vår lilla lägenhet på Kungsholmen igår kväll. Stockholm har blivit min och älskade livskamraten Lennarts fasta, gemensamma punkt i tillvaron, efter många år som särbo. Vi tycker om att resa och dela boende på olika platser, men Stockholm ligger väldigt varmt om hjärtat hos oss båda, det är dessutom Lennarts födelsestad. Det var en lite annorlunda stad att komma hem till den här gången, efter fredagens hemska terrorattentat bara några minuters gångväg från vårt hem. Vi hoppas och tror att det här kommer att leda till mer omtanke, kärlek och medmänsklig värme mellan oss här i Sverige. Här nedan en bild på Lennart från Alanya i söndags, när vi firade med födelsedagslunch på Bergamot. Det blev också den sista dagen av vinterns hälsoresa, vi har varit 3 månader i Turkiet och har båda gjort stora framsteg. Lennart är nu vid 74, och med ett antal svåra sjukdomar ...
Birgitta Höglunds påskmat – 130 tips på recept till påskens buffé
2017-04-09 06:12:00
Laxbakelse från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson Påsktips i mängd I det här inlägget har jag samlat mina bästa recepttips till påskbordet, en av årets största mathögtider. Jag har uppdaterat mina tidigare buffétips från 85 recept till över 130 länkar, så jag hoppas att du kommer att hitta många nya favoriter till påskbordet. Du får också idéer till hur du kan variera laxen, lammet och kycklingen till påskens övriga middagar. Dela gärna mina recepttips vidare, så fler får chansen att njuta av naturligt god mat i påskhelgen. Gurkbåtar från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson Påskbufféns fiskrätter Inlagd sill Citronsill Senapssill Vitlökssill Rödvinssill Mousse på matjessill Gubbröra Rullströmming med pepparrot Gurkbåtar med färskost och musslor Räkmousse Vitlöksräkor Skinkkorgar med skagenröra Äppelgravad lax Laxbakelse med räkor Litet laxpaket med fetaost Laxrullar med äggsmör Laxmousse Gravrökt lax med hjortronsås Gravlax med mammas dillmajonnäs Rökta laxfenor med två ...
Tävling på Paleo Sveriges Facebooksida
2017-04-08 06:52:00
Påsktävling Paleo Sveriges Facebookgrupp växer så det knakar och nu har jag i samarbete med dem en tävling där du kan vinna fina priser. Så här skriver Tine Worén och Anne-Lie Smith: Det är vår, snart påsk, vi har bytt till sommartid och Paleo Sverige har passerat 6000 medlemmar. Massor av anledningar att fira och det vill vi göra med er med denna tävling. Flera fina priser och fyra vinnare kommer det att bli. Birgitta Höglunds Paleo och Huså bröd – Spröda frökex  Organics by Sara – Provpaket ekologisk hudvård. Du får välja mellan 6 sorter Wonderbag – Lunch Warmer mini ClearLife.se – Celtic sea salt  och Raw kakaomassa Läs mer och delta i tävlingen här på Paleo Sverige. Wonderbag Lunch Warmer på Picknick vid Medelhavet… Tillbaka till Sverige Vi har nu kommit till sista helgen på vår vistelse i Alanya. Här nere en bild som jag tog uppe vid Borgen igår, en dag med fantastiskt försommarväder i vår fridfulla vinterstad vid Medelhavet. Tankarna går ...
Glutenfri, panerad fisk med syrlig tomatsalsa
2017-04-04 15:05:00
Snabblagad fisk Nu har våren kommit till Alanya med besked, sol, värme och grönska överallt. Jag har haft en hel del jobb att ta tag i, så det har blivit rätt många timmar vid datorn, trots vädrets dragningskraft. Jag har sån tur att jag har två väldigt trevliga ställen i närheten av vår hyrda lägenhet att sitta och jobba på. Jag varvar mellan Mezza Gurme och Bergamot, båda har väldigt bra Wi-Fi, trevlig personal och miljö, gott te och kaffe och det viktigaste av allt för mig, sköna fåtöljer att sitta i. Min rygg gör att jag inte kan sitta på en vanlig, hård stol vid ett bord och skriva, utan jag måste kunna sjunka ner i en mjuk fåtölj. Så jag har det alltså riktigt bra, men hinner inte med att uppdatera bloggen så ofta som jag skulle önska. Nya bokprojekt på gång, inte bara ett, utan flera och även lite planering inför mitt deltagande i föreläsningarna med Ann Fernholm och Therese Renåker tar sin lilla tid. Här på Lev Hela Livet kan du läsa mer och köpa biljett till Anns föreläsnin...
Påsktips och tankar kring en konstig diet
2017-04-01 07:00:00
Lite av allt det goda vi handlar på grönsaksmarknaden i Alanya… Naturligt gott och hälsosamt Häromdagen när jag stod och gjorde i ordning vår brunch kom jag att tänka på hur många ser mitt matval som en konstig diet. Det är i dagarna 8 år sedan jag gick över till min egen variant av glutenfri LCHF, på senare år med mer drag av Paleo. När jag åt mängder med pasta och ketchup, mackor, bullar, potatis i alla former och ris, var det ju helt normal mat som fanns på min tallrik, tyckte både jag och andra. Jag märkte att jag mådde mycket bättre med betydligt färre kolhydrater från stärkelse och socker och sen blev bra i mina livslånga magbesvär när jag tog bort gluten. Då blev det helt plötsligt rätt många höjda ögonbryn, det var väl en konstig diet jag börjat med. Inte kunde det vara nyttigt att äta så där mycket fett som jag gjorde och hur tråkigt skulle det inte vara att inte få äta potatis till maten? Inte tråkigt alls, enligt mig, jag har aldrig ätit så gott, varierat och färgr...
Pulled Chicken Wok
2017-03-30 17:24:00
Snabbmat efter jobbet Den senaste veckan har det blivit en hel del datorjobb med nya kokboksprojekt, därav min frånvaro från bloggen. Jag har suttit på fina Mezza på 25-metersgatan, där är lugnt och svalt efter lunchtid, nu när vårvärmen kommit igång på allvar. Det blev även lite matshopping, enda gången jag kan drabbas av shopaholic är när jag kommer in i en så här fin, ekologisk matbutik. Ägarna och jag har väldigt liknande matfilosofi, känns så roligt att ha hittat en sån här matbutik i Alanya. Rökt entrecôte, buffelyoghurt, fårost, halloumi, ägg och olivolja, allt av bästa sort blev inköpen den här dagen. Jag har skänkt några av mina engelska kokböcker och Wonderbag-boken till butikens bibliotek, roligt att få visa upp min typ av mat även här. Ekologiska godsaker från Mezza Gurme… Du kan nu läsa några av mina kokböcker på Mezza… Efter en sån här jobbdag har det varit bra att ha kokt kycklingkött från mitt senaste buljongkok att laga till middag när jag kommer hem....
Lättlagad buljong och andra kycklingtips
2017-03-28 07:00:00
Hälsosam och enkel matlagning Jag läser i tidningarna och på Facebook att det finns rädsla och ovilja hos många att äta kyckling hemma i Sverige. Dels på grund av Campylobakter och dels för den dåliga livsmiljön för kycklingar i djurfabrikerna. Jag äter ofta kyckling nu när jag är i Turkiet, både hela kycklingbenet som slaktaren benar ur till schnitzel och så kokar jag en hel del buljong, som har så många hälsosamma effekter. Här köper jag hel, färsk utegångskyckling som fötts upp i bergen runt Alanya, om jag inte får tag på det så blir det fryst, ekologisk kyckling. Jag styckar kycklingen i mindre bitar till buljongen, så att så många leder och brosk som möjligt friläggs. Då kommer mer av det nyttiga kollagenet ut i buljongen. Jag har en speciell skärbräda till kyckling och diskar både den och kniven noga efteråt, i hett vatten och rejält med diskmedel. Det som är viktigt vid tillagningen är att kycklingen blir välkokt/stekt, så slipper man rädslan för bakterierna. Och det är ju...
Glutenfri pizza – Vegetarisk LCHF
2017-03-26 07:00:00
Blomkålspizza Häromdagen testade jag att göra en glutenfri pizzabotten med blomkål som huvudingrediens. Det låter kanske lite märkligt, men resultatet blev riktigt gott. Jag har tidigare gjort halloumipizza, som blivit väldigt populär bland mina läsare. Den här gången använde jag en krämig fårost som smaksättare till degen, som fick stabilitet av kokosnötmjöl. Fårosten tog effektivt bort smaken av kokos, något jag uppskattade mycket, då jag blivit rätt trött på kokossmak efter några år med lite för mycket kokosolja i min mat. Den här botten blir mer porös än halloumipizzan, men vi tyckte båda att det blev riktigt gott. Jag gjorde en helt vegetarisk pizza den här gången, anledningen till det var att jag ville testa en fin buffelmozzarella som jag köpte på Mezza och ostronskivling från marknaden, som jag hade marinerat i en kryddig citronlag. De smakerna blev fantastiska ihop, så testa det om du vill göra en vegetarisk pizza. Blomkålspizza 2 port 6 dl mixad, färsk blomkål 150 g fetao...
Vårens grönaste och godaste dressing + reklam för servetter och föreläsning
2017-03-24 08:14:00
Dressing med harsyra… Bild Therese Renåker Ta vara på naturens godsaker Idag får du ett recept med både smak och färg av våren, mycket läckert fotograferat av min fina vän och kompanjon Therese Renåker. Therese är precis som jag mycket förtjust i allt gott från naturen, så jag tipsade om receptet när hon hade varit ute på en fototur i skogen häromdagen och hittat vårens första harsyreblad. Hon skred genast till verket, plockade ett knippe blad och gjorde min vårgröna dressing. Den passade verkligen fint till hennes egenhändigt designade servetter med mandalastenar. Passa på att beställa dem eller de andra mandalaservetterna innan påsk i hennes webbutik AllMyTesign, så får du 20% rabatt om du skriver in rabattkoden GladPåsk när du kommer till kassan. Receptet här nedan kommer från min kokbok Grillmat LCHF, som tyvärr är slutsåld på svenska. Du hittar den här på engelska med titeln Low Carb High Fat Barbecue. Harsyredressing 3 dl späda harsyreblad 2 dl mild, kallpressad olivol...
Citronmarinerad svamp
2017-03-23 07:00:00
Kryddig svamp I fredags köpte jag väldigt fin ostronskivling på marknaden, en del av den la jag in i en smakrik citronmarinad. Den lite köttiga svampen passar väldigt bra just till att marinera, den blir mycket god som tillbehör till stekt fisk, på varma mackor eller pizza. Senare i veckan kommer ett recept på just en pizza med vegetarisk fyllning, som jag gjorde på den här svampen. Svamp, särskilt champinjoner, är inte bra att äta råa. Så att först förvälla den några minuter i kokande vatten tar dels bort jordbakterier men även en del giftiga ämnen. Vill du göra inlagd svamp i ättikslag så hittar du recept här. Marinerad svamp 250 g färsk svamp, jag hade ostronskivling 4 dl vatten 2 tsk salt ½ dl pressad citron 2 vitlöksklyftor i bitar 2 tsk Resi, ekologisk kryddblandning Kallpressad olivolja Skär svampen i mindre bitar och förväll 5 minuter i kokande vatten och salt. Blanda citron, vitlök, olja och kryddblandning. Har du inte den kryddan så kan du blanda paprikapulver, timjan och...
Snabb LCHF-lunch och bilder från söndagspromenaden
2017-03-20 06:58:00
Turkisk snabbmat Igår var det långkok på menyn, så idag får du recept på en av mina snabblagade favoriter från Alanya. Vi köper fint lammkött hos slakteributiken Güven Et Kasap på 25-metersgatan. Lamm är bland det bästa kött du kan äta som LCHF-are, gräsbeteskött med hög fetthalt. Här får det sällskap av örter, lök och paprika och en fräsch sallad till. Vi äter mängder med gröna blad under vintermånaderna här i Turkiet. Hemma finns numer många butiker som säljer bladpersilja på lösvikt. Ett mycket näringsrikt och gott alternativ till den näringsfattiga och dyra isbergssalladen. Efter receptet följer bilder från gårdagens klätterpromenad upp på klippan. Jag är så glad och tacksam att jag idag klarar den här typen av strapatsrika utflykter, för bara några år sen var det omöjligt då jag gick med käpp. Bra mat och träning kan verkligen göra underverk ? Snabb lammgryta med örter 2 port 300 g fint tärnad lammstek 1 grön paprika 1 röd paprika 1 tomat 1 liten gul lök 2 vitlöksklyftor 50 g s...
Gästinlägg av Ekofilosophie
2017-03-19 07:00:00
Långkokad fläskkarré med curryblomkål… Recept och foto Sophie Cronquist Trevligt besök Idag har jag för ovanlighetens skull en gästbloggare på besök här inne. Det är Sophie Cronquist från den mycket matnyttiga bloggen Ekofilosophie som hälsar på. Titta gärna in hos henne och ta del av den goda, ekologiska mat hon delar med sig av, du hittar fler länkar längst ner i hennes inlägg. Här lämnar jag över ordet till Ekofilosophie, medan jag passar på och njuter av lite ledighet i Alanya Hej på er! Sophie heter jag och jag driver matbloggen Ekofilosophie sedan lite drygt två år tillbaks. Jag äter sedan 5 år tillbaks en lågkolhydratkost som numera är en blandning mellan LCHF och paleo. Förutom att jag äter mat med lågt kolhydratinnehåll är jag även väldigt mån om att äta ren mat utan tillsatser. Jag älskar att testa nya rätter, att göra lågkolhydratvarianter på klassisk husmanskost och hitta på nya rätter. Jag tillagar så mycket jag kan av min mat genom långkok och tillagning under ...
En härlig lördag i Alanya
2017-03-18 15:47:00
Antioxidantshot… Lördagen i bilder Idag kom våren med besked här i Alanya, klarblå himmel och strålande sol som värmde riktigt skönt. Morgonen inleddes som vanligt med nötfrukost, som avslutades med en shot fylld med vitaminer och antioxidanter. Jag pressar citron och blandar med ingefära, gurkmeja, kanel och en skvätt olivolja. Mycket gott och välgörande för kropp och själ. Fylld med denna energi blev det sen flera långa promenader i stan med ett eftermiddagskaffestopp på Bergamot. Vi njöt av en brylepudding och cappuccino, lördagsgodis för vuxna. Caféet rostar sitt eget kaffe, så det är verkligen hög klass på stället. Dagens lammfärsbiffar till lunch kom inte med på bild, men här hittar du ett recept på det. Till middag ikväll blir nog bara en enkel kycklingsoppa på min nykokta buljong. Önskar mina läsare en trevlig lördagkväll För kaffeälskare… Krem Karamel på Bergamot… Ringblommor på balkongen… Hamnen i Alanya…
Kryddig kycklingschnitzel med smörstekt rödkål
2017-03-17 07:00:00
Tillbaka i Alanya Nu har vi kommit tillbaka till ett vårvarmt Alanya, för den tredje månadslånga perioden den här vintern. Vi trivs så bra med det vänliga, turkiska folket, klimatet och de fantastiska råvarorna, så vi har svårt att tänka oss att åka på långsemester någon annanstans. Maten och dess stora betydelse för invånarna här i Turkiet, är för mig som kock en stor källa till glädje. Fler och fler butiker, caféer och restauranger har dykt upp de senaste åren, där de traditionella råvarorna mixas med moderna smaker och design. Vi bor mitt i ett distrikt där det verkligen händer mycket på den här fronten. Från Saluhallens härliga, ekologiska frukostbutik Kahvalti Dünyasi, till 25-metersgatan med Otantik BakKal, Mezza Gurme och alldeles nyöppnade Bergamot Coffee, som båda har läckra maträtter. Te och kaffe på Bergamot efter maten… Godsaker på Bergamot, det finns en del glutenfritt och mer kommer… Ekologiskt och lokalproducerat på Mezza Gurme… Så det finns gott ...
In the Pink, hälsorestaurang i Malmö
2017-03-15 07:00:00
Bilder från In the Pink… Nytt receptsamarbete Som du kanske läst här på bloggen så samarbetar jag med olika restauranger och caféer med hälsofokus på ekologisk mat, som även har glutenfri LCHF och Paleo. Senast i raden är In the Pink i Malmö, som nu börjat servera en del av mina recept och även frökex från Huså Bröd. För ett par veckor sen var Therese Renåker och jag i Malmö och besökte restaurangen i samband med hennes föreläsning om Hormoner i maten. Du kan läsa mer om det besöket här, missade du den kvällen finns en ny chans den 7 september, då vi kommer till restaurangen igen med en uppföljande föreläsning. Bilderna här nedan tog jag vid vårt besök och några har jag lånat från restaurangguiden Gastrogate. Här får In the Pink presentera sig själva och sin restaurangidé närmare. In the Pink – Real Food & Coffee Under hösten öppnade en ny restaurang/coffee house i Malmö, In the Pink, som har inriktning på hälsosam mat för alla. Vår meny täcker in både frukost, lun...
Frukosttips med Omega-3
2017-03-12 07:00:00
Citronsill, min favoritsill. Klicka på bilden så kommer du till receptet… Frukostfavorit I vinter har jag slutat ta tillskott av Omega-3, något jag ätit i många år. Jag ville se om jag genom en förändring av kosten kan få i mig det jag behöver den naturliga vägen, istället för att köpa kapslar. Det har fungerat väldigt bra, äter betydligt mer ägg och fet fisk än förut och har inte upplevt att jag blivit stelare. Omega-3 är bland det nyttigaste fett vi kan få i oss, för lite av det gör att vi kan få problem med till exempel värk i leder. Vi som äter en naturlig, glutenfri kost klarar oss ofta bättre än de flesta från att få i oss alltför mycket Omega-6 genom vår dagliga mat. Omega-6 finns det nämligen mycket av i industrins färdigmat och i matoljor, så se upp med alltför högt intag av majonnäs. Omega-6 behövs också för att kroppen ska må bra, men det är balansen mellan 3 och 6 som är viktig. Sill och andra feta fiskar är en suverän källa till Omega-3, likaså ägg från höns som ...
Vårvintervackert i Stockholm
2017-03-11 19:43:00
Riddarfjärden kl 06.40… Lördagen i bilder Idag har vi haft en fantastiskt fin dag här i Stockholm, efter den senaste tidens snö, regn och dimmigt gråväder. Vi gav oss ut redan tidigt i morse, när vi hade staden nästan helt för oss själva. Dagen inleddes med promenad längs Norrmälarstrand till Kungsträdgården och spårvagn ut till Waldemarsudde. Därefter gick vi till Djurgårdsfärjan vid Gröna Lund, för en båttur till Gamla Stan. Vi tog där ett gott och värmande fikastopp på Under kastanjen, innan det blev promenad via Riddarholmen hem till Kungsholmen. En utflykt på drygt fyra timmar, det är verkligen härligt att efter många år med svårighet att gå, nu kunna röra mig så här fritt. Här får du ta del av några bilder på vårtecken i vår vackra huvudstad. Vårblommande balkong i Gamla Stan… Iskonst på Waldemarsudde… Vi är lika morgonpigga, både Lennart och jag… Utsikt från Djurgårdsfärjan… Ostbricka till kaffet på Under kastanjen… Vårvintervackert p...
Resorna till Kreta är fullbokade
2017-03-11 19:10:00
Slutsålt Som du kanske sett härinne så har Therese Renåker och jag startat en liten resebyrå tillsammans. Vi döpte den till Harmoniresor och vi vill där dela med oss av vår gemensamma livsfilosofi kring det njutbara, harmoniska, vackra och goda livet. De första resorna som avgår i oktober till Makrigialos på Kreta är nu fullbokade. Det känns fantastiskt roligt att så många ville följa med oss till den lugna, lilla fiskebyn på Kretas sydostkust. Vi kommer under året att söka nya, intressanta resmål så följ oss gärna på Harmoniresor.se på Facebook om du vill vara först att ta del av de nyheter som kommer. Stranden i Makrigialos…
Wonderbag – Energisnålt långkok och välgörenhet
2017-03-10 07:47:00
Delad glädje Igår hade jag ett mycket trevligt möte med Wonderbag Sweden, där vi diskuterade nya och spännande utvecklingsmöjligheter i vårt samarbete att sprida den klimatsmarta långkokningsbagen. Ett samarbete som innebär att fler får möjlighet att laga näringsrik och god mat på ett så energisnålt sätt som möjligt. Det ger även fattiga familjer på landsbygden i Sydafrika chansen att laga mat i en mer rökfri miljö. Väldigt många, särskilt barn, skadas varje år då de inandas rökgaser och tillgången på ved är dessutom väldigt begränsad. För varje Wonderbag som säljs, skänks en till en behövande familj, så det är verkligen en matlagningsmetod som ger dubbel glädje. Här kan du läsa mer om Wonderbags positiva inverkan på miljön. På bilden högst upp ser du den lilla kokbok jag tagit fram tillsammans med Wonderbag Sweden. Den är fylld med långkokstips, recept och mer intressanta fakta om bagens miljöpåverkan. Klicka på bilderna nedan så kommer du till recept som finns härinne och på Wond...
Vinterstaden Östersund och tips på utflyktsmat
2017-03-06 21:45:00
Jamtli i vinterskrud… Vintervackert Den gångna veckan har jag varit hemma i Östersund, även kallad Vinterstaden. De senaste månaderna har snön och kylan lyst med sin frånvaro i Jämtland, men lagom till sportlovet kom den riktiga vintern på besök. Idag tog jag en kylig men väldigt vacker promenad till Jamtli, ett friluftsmuseum med många välbevarade, gamla hus. Jag trivs väldigt bra i gammaldags miljö, en fin kontrast till det storstadsliv jag vanligen lever idag, i Stockholm och Alanya. Eftersom det är sportlov nu i södra Norrland, så bjuder jag på några tips på god och mättande utflyktsmat till skidturerna. Klicka på bilderna så kommer du till recepten. Först ut är kolbulle, förstås glutenfri i min tappning. Bilden är från Gregoriemarknaden, årets upplaga går av stapeln nu på torsdag. Kolbulle… Pizzabullar… Köttfärsmuffins… Mandelvåfflor med äggsmör… Mandelbröd med avocadoröra Olof Ahlbergs Far och Son i Badhusparken… Storsjöodjuret Birger ...
Kryddigt bröd à la Paleo
2017-03-05 07:00:00
Glutenfritt och mjölkfritt Idag får du ett av mina favoritrecept när det gäller Paleobröd, med mustiga kryddor och frukt. Det är gott både som smörgås eller som kaffebröd, perfekt att ta med som matsäck på skidturen nu i vår. Kaffe fanns inte på stenåldern kanske du invänder, ta då bara vatten istället för kaffe i receptet. Är du väldigt känslig för kolhydrater så byt ut fikonen mot en mosad avocado. Mörkt mandelbröd 3 ägg 3 dl mandelmjöl 1 dl kokosnötmjöl 3 msk fiberhusk 4 torkade fikon 1 dl granatäppelkärnor 1 dl kokosolja 1 dl starkt kaffe 1 pressad citron 2 tsk bikarbonat ca 2 tsk salt 1 tsk malda nejlikor 1 tsk mald kardemumma 1 tsk mald ingefära Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med olja, kaffe, citronsaft och kryddor. Låt puttra några minuter och sen svalna en stund. Blanda all torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen och kryddblandningen, blanda om väl. Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter. Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen ...
Värmande vårvintersoppa med kål, fläsk och korv
2017-03-02 07:00:00
Kålsoppa ur Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson… Sportlovsmat Just nu är jag uppe i Jämtland och hälsar på släkt och vänner. Det har inte blivit så mycket tid över att hitta på nya recept sista tiden, har en hel del annat att ta tag i när jag är på hemmaplan. Så idag får du ett av mina kokboksrecept, en smakrik soppgryta på 3 sorters kål med bogfläsk och färska korvar. Jag kokar den på hemgjord kycklingbuljong, så här är det verkligen mycket näring i en och samma gryta. Receptet kommer från Långkok för LCHF och Paleo som tyvärr är slutsåld på svenska. Den finns på biblioteken och så hittar du den här på engelska. Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris… Kålsoppa med korv och fläsk 4-6 port  400 g korv med hög kötthalt, jag hade färsk lammkorv och salsiccia 200 g färskt bogfläsk 1 huvud spetskål ca 400 g ca 200 g vitkål 10 st brysselkål 2 gula lökar 50 g smör 2 dl kycklingfond + 6 dl vatten 1-2 msk äppelcidervinäger 2 tsk torkad timjan 1 tsk stö...
Ann Fernholm föreläser i Lindesberg och jag är med på ett hörn
2017-02-28 15:19:00
Ann Fernholm Foto Eva Lindblad Föreläsning med frökex och buljong Den här vintern handlar det mycket om kost och hälsa i mitt liv, det syns förstås i inläggen här på bloggen också. Den 20 april är det dags för nästa event, då följer jag med Ann Fernholm till Lindesberg, där hon ska föreläsa om Ett sötare blod. Jag har också blivit inbjuden och kommer att servera kycklingbuljong ur Wonderbag och Spröda frökex från Huså Bröd. Jag berättar om de hälsovinster jag gjort under de senaste 8 åren, sen jag gick över till en glutenfri kost med färre kolhydrater och mer fett. Även kallat LCHF/Paleo/Naturlig mat. Kostrådgivare Kina Råberg på bloggen Leva Hela Livet arrangerar, här nedan kan du läsa ett urklipp från bloggen, läs mer här. Hoppas vi ses, dela gärna vidare Kvalitetsföreläsning i Lindesberg Rädd om din hälsa och framtid? Ge Dig själv två timmars kanske livsavgörande insikter som ger dig möjlighet till egna val inför just Din framtid. Två av mina absoluta favoriter vad gäller kun...
Energigodis till sportiga vinterdagar och reserapport från Malmö
2017-02-26 18:37:00
Gelégodis Bild Tine Worén på bloggen Healthy Clean Lifestyle… Ladda med sportlovsenergi Idag får du ett av mina recept på gelégodis med mycket vackra bilder som jag lånat från Tine Worén. Bilderna publicerade hon nu i helgen på sin Facebooksida Healthy Clean Lifestyle. Bloggen med samma namn som innehåller många läckra recept och bilder hittar du här. Efter receptet följer några bilder från Malmö och den föreläsning som Therese Renåker hade på restaurang In the Pink i torsdags. Jag var med och bjöd på frökex från Huså Bröd och kycklingbuljong i Wonderbag, läs mer om det eventet här. På väg mot Malmö… Reskost på tåget… Therese Renåker föreläser på In the Pink i Malmö… Det här var vårt första framträdande tillsammans och det gav oss båda mersmak, kontakten med våra läsare i verkliga livet är något vi båda uppskattar. Vi kommer att återvända till In the Pink med en uppföljande föreläsning senare i år. Vill du att vi ska besöka din hemort och hålla en liknand...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33486 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss