TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Rabarberpannacotta till Mors Dag
2017-05-27 05:00:00
Försommarnjutning Idag bjuder jag på en liten pannacotta med smak av rabarber och kokos, för att fira alla starka, vackra och fantastiska mammor därute. Vad vore vi utan dem? Ja, tänk på det en stund… Jag har lite extra att fira den här helgen när jag åker hem till min snart 88-åriga mamma. Jag och min fina mamma för 2 år sen… Jag är äntligen klar med manuset till min fjärde kokbok, det känns fantastiskt skönt att få vila skrivfingrarna några dagar nu i helgen. Skriver faktiskt med bara två av dem, pekfingret på höger hand och långfingret på vänster, så du kan ju tänka dig vad de har fått jobba hårt den senaste tiden. Är inte så hemma på det här med datorer, men det funkar ju rätt bra ändå Nu är det lite finslipning av recepten och en hel del korrläsning av det jag skrivit innan deadline 8 juni. Sen väntar fotografering senare i sommar, den roligaste biten av kokboksskapandet, men också det mest ansträngande rent fysiskt. Jag kan ju inte som de flesta andra kokboksför...
Utlottning av Wonderbag på Swedish Paleo Club
2017-05-25 06:50:00
Tillfälligt reklamavbrott Jag är just nu inne i en riktig skrivarbubbla, håller på och sammanställer, skriver och provlagar recept till min nya kokbok. Det är 4 år sen jag skrev min senaste, nu har jag till min stora glädje fått möjlighet att göra en tillsammans med min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt. Jag gör idag ett litet avbrott i det skrivandet för att sprida ett erbjudande från Swedish Paleo, där jag tidigare bidrog med recept. De lottar nu ut en Wonderbag bland sina nya medlemmar i Paleoklubben, läs mer hur du registrerar dig och deltar i utlottningen här. Du kanske inte har en aning om vad Wonderbag är? Jag har använt den klimatsmarta långkokningspåsen i snart 2 år nu. Den svenska återförsäljaren Wonderbag Sweden hade då sett här på bloggen att jag ofta lagar långkok och undrade om jag ville testa den för mig då helt okända långkokningspåsen. Jag brukar sällan nappa på sådana erbjudanden, men tyckte att den här typen av klimatsmart matlagning passade min matfilosofi. At...
Kycklinggryta i Slow Cooker, typ Wonderbag, Crock-Pot eller Nordic Cooker
2017-05-21 05:00:00
Kycklinggryta i Wonderbag… Lättlagad kycklinggryta Långlagad mat är riktigt på modet igen, det märks på alla recept för Slow Cookers som dykt upp på nätet. På svenska kan vi ju kalla det att slökoka, det är faktiskt ett riktigt bra ord som beskriver precis hur det går till. Det krävs varken mycket energi för att laga till maten, inte heller mycket av kocken som lagar den. Med en lätt arbetsinsats får man till riktigt god mat som sen kan serveras rykande varm efter arbetsdagen, träningen eller när du nått ditt mål efter en långresa. Crock-Pot och Nordic Cooker är båda elektriska slökokare som med bara lite energi, typ samma förbrukning som en glödlampa, lagar maten klar på låg värme. Wonderbag är en värmeisolerande tygpåse, där du ställer ner grytan när den kokat ca 20 minuter, för att sen lagas klart helt utan strömtillförsel i upp till 10 timmar. Nordic Cooker, Crock-Pot och olika typer av grytor som passar till långkok… Grönsakssoppa i Wonderbag… I en Crock-Po...
Små hamburgare till fredagsmyset
2017-05-19 07:14:00
Snabbmatstips Just nu har jag fullt upp med receptskrivande till min och Lars-Erik Litsfeldts kommande kokbok, så idag får du ett av de just nu mest besökta recepten här på bloggen. Hamburgare går hem hos alla och passar även oss som äter glutenfritt à la LCHF och Paleo. Här har jag gjort små bröd bakat på ägg, mandelmjöl och lite kokosmjöl. Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället. Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes. Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och den sockerfria ketchup som jag serverade till mina burgare. Vill du veta mer om hur jag tänker kring min livsstil och matfilosofi, läs gärna här. Hamburgerbröd 4 port 2 ägg 3 msk mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 2 msk kokosolja 1 msk sesamfrön + lite till garnering ½ msk fiberhusk ½ tsk bakpulver ca 1 krm salt Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokos...
Helstekt sidfläsk med chilihetta
2017-05-18 05:00:00
Helstekt sidfläsk från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson Riktigt gott fläsk Du som följer mig på Facebook har kanske sett att jag skrivit en del om fläskkött de senaste dagarna. Fläsk kan ju vara himmelskt gott ibland, särskilt den danska fläsksteken som jag njöt av några gånger förra veckan i Skagen. Fläsk har tyvärr blivit ett kontroversiellt ämne att skriva om, då en del tror att danskt fläskkött per automatik betyder dålig kvalitet, både på köttet och på livet för grisarna. Danskarna är mycket stolta över sin mattradition och det finns förstås ekologiskt och bra kött även där. Det billiga köttet från de stora djurfabrikerna, som vi i Sverige får köpa för en mycket billig penning, har inget gemensamt med det läckra fläsk jag stötte på under resan. Te med fläskstek som gott tilltugg på Krages Bageri i Skagen… Slagter Munch, Skagen Så precis som här i Sverige, satsa på att köpa ekologiskt och närproducerat även när du är utomlands. Jag pratade med flera matbl...
Paleohelg och muffins fria från gluten, mjölk och socker
2017-05-14 07:00:00
Matmuffins Nu i helgen har Therese Renåker och jag varit på Paleohelg i Sätila. Det har varit så inspirerande att få träffa Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak och deras kursdeltagare och höra mer om deras livsstil. Vi har mycket gemensamt i vår filosofi kring naturlig, ekologisk mat. Therese föreläste om hormoner och stress, jag bjöd på benbuljong, sockerfri äppelkompott och frökex, i samarbete med Wonderbag och Huså Bröd. Det blev många samtal kring maten, stressen och livet, så härligt att få möjlighet att få träffa andra som delar samma intresse för naturlig mat. Paleo sprider sig alltmer och vi är idag många som kombinerar det med lågkolhydratkost, typ LCHF. Magnus har blivit så gott som frisk från sina livslånga magbesvär med hjälp av sin kostförändring till Paleo för 6 år sen. Jag har haft problem med magen i hela mitt liv, men när jag slutade med gluten för 8 år sen försvann både de besvären och den migrän jag haft sen jag var 13 år. Att baka glutenfritt är också väld...
Lyxig burkmat och resplaner
2017-05-11 07:00:00
Grekisk favoritmat Den här veckan tillbringar jag tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker i Skagen i Danmark. Där planerar vi nu för fullt inför höstens 2 reseveckor till Makrigialos på Kreta. Eftersom vi båda älskar att resa och varit på flera hälsoresor genom åren, så har vi nu bestämt oss för att arrangera just den typ av resa vi själva helst skulle vilja åka på. Gensvaret blev enormt när vi lanserade vår hemsida Harmoniresor i höstas. Så roligt att så många, precis som vi, gärna åker på en lugn njutresa utan alltför mycket av föreläsningar, träning och fullspäckat program. Den vecka vi planerat blev fullbokad direkt, så vi ökade på med en vecka till. Så nu håller vi på och finslipar detaljerna kring resan och smider även planer inför kommande resmål till nästa år. Är du intresserad att delta i någon av våra resor framöver, så följ oss gärna på Facebook så får du ta del av kommande information om dem. På fredag åker vi vidare till Sätila, där Jenny och Magnus på Pal...
Lättlagad ostomelett
2017-05-09 07:00:00
Snabbmat med mycket näring Idag får du ett snabbt tips på en riktigt god och lättlagad omelett. Den är god bara som den är eller med en sallad, kräftstjärtar och majonnäs. Den passar också fint som botten till en LCHF-pizza. På bilden ovan har jag räkor, musslor och getost som fyllning. Ostomelett med tomat och örter för 2 Omelettsmet: 6 ägg Salt och peppar efter smak Fyllning: 6-8 cocktailtomater 3 msk smör/olivolja 2 dl riven, vällagrad ost 2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano Vispa ihop ägg och smaka av med kryddor. Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar. Värm smör/olivolja lite försiktigt i en stekpanna, välj en med en beläggning där maten inte fastnar så lätt. Bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt. Häll äggsmeten över tomatfräset. Rör inte mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig utan mer kompakt som en kaka. Sänk till låg värme och låt steka i ca 10 minuter. Bland...
Grillad, viltfångad och sockerfri gravlax med foliebakad fetaost
2017-05-08 11:05:00
Njutbart från grillen Den kommande veckan tar jag lite ledigt från kokboksjobb och åker med min goda vän Therese Renåker till hennes smultronställe i Danmark, Skagen. Där ska vi planera inför kommande föreläsningar och nya, njutbara resor med Harmoniresor.se. På hemvägen från Danmark kommer vi att delta i Under vårt taks Paleohelg, det finns några platser kvar om du är intresserad. Gravad lax är något många som äter LCHF/Paleo undrar över. Jag har fått en hel del frågor om man inte kan grava fisken utan socker. Sockret är ju med för att förlänga hållbarheten, en metod som användes förr när det inte fanns de kyl- och frysmöjligheter vi har idag. Men nu i moderna tider behöver vi inte förvara fisken så länge, så därför går det fint att grava den utan socker. Det går förstås att använda bara salt, men då blir både smak och konsistens annorlunda, lite hårdare och fastare. Till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo skapade jag ett recept på gravlax sötat med rivet äpple istället för sock...
Köttfärspaj glutenfri LCHF
2017-05-06 07:00:00
Glutenfri paj Den här pajen har jag gjort flera gånger nu i vinter, den har fått vara med på både flygresor och picknick. Inspiration till den bottenlösa pajen har jag fått från min vän Lindha Vikström som gör en mycket god laxpaj till Ecocaféet. Efter receptet följer lite tankar kring min matfilosofi och även några bilder från en utflykt till Borgen i Alanya nu i april. Missa inte ett besök till de äldsta delarna av Alanya om du åker dit i sommar, då ska även linbanan från Kleopatrastranden vara färdig. Köttfärspaj 2-3 port 250 g köttfärs, jag hade lammfärs 100 g ostronskivling eller annan svamp 2 tomater 1 liten zucchini 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 dl kycklingbuljong 2 msk tomatpuré 1 tsk oregano 1 tsk balsamvinäger 50 g smör Salt och chiliflingor Hacka lök och vitlök fint. Skär tomat, zucchini och svamp i små tärningar. Fräs lök, svamp och zucchini i smöret en stund så det får lite färg. Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter. Rör också ner tomatpurén så den ...
Annorlunda räktoast och bilder från Rosendal
2017-05-05 07:31:00
Läckra räkor till fredagsmyset Räkor på smörstekt, vitt bröd är mångas favorit på fredagkvällen. Här har jag hittat på en ny variant för oss som äter glutenfritt och vill ha en mindre mängd kolhydrater. Jag stekte några tunna skivor sötpotatis i smör, toppade med skivad chèvre som fick smälta lite under lock. Placerade det hela på en salladsbädd och la på en rejäl hög med räkor. Dressing till blev majonnäs blandat med tomatpesto, citronolivolja och balsamvinäger. Köpte små vaktelägg till, de är både vackra och goda. Jag kokar dem i 4 minuter, lägger ner dem i sjudande vatten. En lätt, snabb, nyttig och god räkrätt till fredagsmyset, passar både små och stora. Här följer några bilder från gårdagens utflykt med 7:ans spårvagn till Bellmansro på Djurgården. Vi tog en promenad till Rosendals Wärdshus, Slott och Trädgård för att njuta av alla vårblommor i det vackra vädret. Medhavd fika vid Rosendals Slott. Spröda frökex med varmrökt sidfläsk och vaktelägg…
Ankbröst på två sätt och vår i Stockholm
2017-05-03 07:00:00
Det smakar fågel De senaste dagarna har vi haft ett fantastiskt väder här i Stockholm, så middagen har avnjutits på picknick på olika platser runt staden. Jag köpte ankbröst på Wijnjas i helgen, två fina bröst som räckte dels till en varmrätt och sen till en god sallad som vi åt på en brygga vid Waldemarsudde igår. Jag har varit lite lat den senaste tiden vad gäller matlagning eftersom jag haft mycket jobb med skrivande till min kommande kokbok, så jag tar till lite färdiga produkter nån gång ibland. Icas Tre Peppar Bearnaisesås är riktigt god och ännu bättre blir den med en tillsats av pesto på soltorkade tomater och lite balsamvinäger. Den snabblagade choronsåsen fick ackompanjera ankan på Valborgsmässoafton, tillsammans med färsk, vit sparris och gröna ärtor. Det andra färdigstekta bröstet fick ligga i kylen tills det var dags för att ta med den i Mini-Wonderbag ut på picknick igår. Då skar jag köttet i tunna skivor och gjorde en enkel sallad med getost, sparris, bladpersilja oc...
Paprikamajonnäs till kokta ägg
2017-05-02 07:00:00
Frukoströra I vinter har vi förstärkt vår nötfrukost med kokta ägg så gott som varje dag. Vi har tränat mer än tidigare, mer och längre promenader. Då behövs lite extra protein för att behålla orken och bygga på lite mer muskler. Vikten då, ja den står nästan still som vanligt för mig, Lennart går ner några kilo varje gång vi är i Turkiet. Vi har båda blivit slankare och starkare på kuppen och det är det som är huvudsaken på våra hälsoresor. Paprikamajonnäs 1 dl finhackad, grillad paprika 1 dl majonnäs 1 dl finhackad dill eller persilja 2 msk tomatpuré ½ finhackad, urkärnad chili 1 tsk äppelcidervinäger Salt Rör ut tomatpurén med majonnäsen, så den blandas väl. Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt. Ställ i kyl en stund innan du serverar den till kokta ägg. Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen. Tycker du om mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa min kommande kokbok. Gammaldags husmanskost på nytt sätt – glut...
Valborgsmässoafton i bilder och picknicktips
2017-05-01 08:48:00
Packat för Valborgspicknick… Äntligen picknickväder Valborgsmässoafton bjöd på ett riktigt fint vårväder här i Stockholm. Lite kyliga vindar men temperaturen låg på över 10 grader mest hela dagen. Vi packade ner vår picknicklunch-sallad i en Frozzypack som sen fraktades i en behändig liten kylväska, mini-Wonderbag. Sen hoppade vi på en buss och letade upp en plats i lä bland en av stadens alla klippor med vacker utsikt över vattnet. Dagens njutbara lunch bestod av varmrökt sidfläsk från Hedmans Delikatesser, getost från Gide Get, bladpersilja, cocktailtomater, ägg, pumpakärnor, citronolivolja och balsamvinäger. En termos med kaffe, vatten och nässelfrökex från Huså Bröd blev gott till salladen. Nästan allt till lunchen inhandlades på Wijnjas ostbutik på Kungsholmen, där jag hade frökexbjudning i fredags. På kvällen tog vi en promenad till Stadshuset och tittade på majbrasan på Riddarholmen. Här följer bilder från vår utflykt, idag styr vi kosan till någon annan vacker och lug...
Entrecôte med gratinerad svamp och vitlökssmör
2017-04-30 07:00:00
En riktigt fin köttbit Det händer inte så ofta att jag köper nötkött, men ibland är det väldigt gott med en riktigt fin entrecôte. Det är inte så lätt att hitta nötkött av bra kvalitet, jag blev väldigt bortskämd under mina restaurangår på några olika finkrogar. Då köpte jag bara hem de finast tänkbara biffarna, entrecôterna och filéerna. Restauranger går ofta före när det gäller de bättre styckdetaljerna, så det som hamnar i butikerna håller sällan samma höga kvalitet. Nu när vi var i Turkiet hade jag turen att hitta riktigt bra kött på Mezza, vår favoritbutik i Alanya. Det var så mört så det bara smalt i munnen, precis så som en bra entrecôte ska vara. Jag gjorde ett vitlökssmör och en svampgratäng till, de smakerna passade mycket bra till det goda köttet. Getostgratinerad svamp 2 port 250 g svamp, jag hade ostronskivling 1 röd paprika 1 grön paprika 1 liten, gul lök 2 vitlöksklyftor Saften från ½ citron 1 tsk timjan Salt och peppar 50 g smör 50 g getost Skär svampen i bitar,  ha...
Vårgrönska i mat och dryck
2017-04-29 07:00:00
Nässelpesto från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Gröna, sköna tillbehör Nu börjar vårgrönskan spira, åtminstone här i Stockholmstrakten och söderut. I vårt avlånga land är det ju väldigt stor skillnad på när våren kommer, så ni som bor norrut får vänta ett tag på att ta vara på primörerna ur skogens skafferi. Idag delar jag med mig av några goda vårfavoriter från blogg och grillbok. Jag fick en påse ramslök av en snäll Facebookvän när jag var i Lindesberg och deltog på en föreläsningsdag med Ann Fernholm förra veckan, så det som inte gått åt på annat sätt i maten ska nu få bli en läcker pesto som kommer från min favoritblogg inom Paleo, Under vårt tak. Ramslökspesto från Under vårt tak… Den 13-14 maj kommer Therese Renåker och jag att delta i en Paleohelg i Sätila, arrangerad av Jenny och Magnus som ligger bakom Under vårt tak. Klicka på bilden ovan för att läsa mer om den helgen. Bilderna som följer efter nässelpeston är klickbara länkar till fler av mina vårgrönaste rec...
Jag bjuder på frökex på Wijnjas idag
2017-04-28 09:39:00
Frökexbjudning Bor du i Stockholm eller är på besök? Kom då gärna och och träffa mig så får du smaka på mina frökex från Huså Bröd. Plats: Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan 24 på Kungsholmen. Tid: 13-16 idag fredag den 28/4
Bråda dagar med snabbmat
2017-04-28 07:00:00
Stekt torsk med brynt smör, vit sparris och stekta morötter med ramslök… Hälsosam snabbmat Den senaste veckan har det varit rätt fullt upp i mitt liv, om man jämför med hur det brukar vara. Eftersom vi varit i Alanya mest hela vintern, så blir det en del roliga uppdrag som samlas på en gång när vi kommit hem. För några år sen, innan jag blev så mycket bättre tack vare min kostförändring, hade en sån här vecka varit omöjlig att orka. Jag märker en stor skillnad i både min värk och ork nu det senaste året, tack vare att jag dricker eller lagar mat med benbuljong så gott som varje dag. Nu sen Scandinavian Organics tyvärr gått i konkurs så har jag hittat ett mycket bra buljongalternativ. Hellbergs i Hötorgshallen säljer en mycket god viltbuljong, som jag späder med vatten, kryddar med lite örtsalt och lägger i en klick smör när jag vill ha ett snabbt och näringsrikt mellanmål. Jag har lärt mig att jag behöver äta rejält med lagad mat för att orka med när det är mycket att göra, ...
Om Hormoner i maten i Uppsala ikväll
2017-04-26 07:27:00
Föreläsningsturné Ikväll är det dags för Therese Renåker och mig att besöka Restaurang PriMaten i Uppsala med hennes föreläsning Hormoner i maten. Ett ämne som är högaktuellt i dessa dagar, då nya rapporter ständigt kommer om alla hormonstörande ämnen som finns runtom oss. Här kan du läsa en artikel om bekämpningsmedel i odlad lax, som verkar vara en av de mest manipulerade matvarorna idag. Jag kommer att berätta lite om min hälsoresa och bjuda på läkande benbuljong ur Wonderbag med Spröda frökex från Huså Bröd. Vi har även en utlottning på entrébiljetten med fina priser, högsta vinsten är en Mini-Wonderbag med min kokbok till, värde 449 kr. Alla deltagare får även en Goodiebag med sig hem till ett värde av ca 100 kr. Läs mer om kvällen och boka plats här inne hos Therese. För mig är det extra roligt att få komma just till PriMaten, landets första LCHF/Paleo-restaurang, då jag varit inblandad som receptkonsult ända sen starten för 5 år sen. Vill du att vi kommer och besöker din hemo...
Gammaldags husmanskost med Annika Dahlqvist
2017-04-25 09:20:00
Nygammal bok Nu är det äntligen dags att offentliggöra den bok jag suttit och jobbat med den senaste tiden. Annika Dahlqvist och jag har fått ett nytt förlag, Lumio, som nu ger ut en omarbetad och uppdaterad version av vår populära kokbok LCHF för seniorer. Det blir en specialutgåva med recept även från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo, som också varit slutsåld en längre tid. Jag har samlat de mest populära recepten från båda böckerna och gör nu så de flesta fungerar för både LCHF och Paleo, då många på senare år gått över till att äta både glutenfritt och mjölkfritt. Här kan du nu förhandsbeställa boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” till specialpriset 179 kr mot ordinarie pris 249. Den kommer att ges ut i sommar, men boka den gärna redan nu. Jag blir väldigt glad om du delar det här inlägget vidare, så fler får chansen att njuta av naturligt god mat. Och samtidigt äta sig till en bättre hälsa, så som det blivit för både Annika och mig. Här bilder på några a...
Skaldjursgratäng, föreläsningar och livsglädje
2017-04-24 08:35:00
En turkisk favoriträtt Karides Güvec är en av mina absoluta favoriter i det turkiska Medelhavsköket. Här ingår flera av de ingredienser som gör Medelhavsmaten så väldigt nyttig och näringsrik. Räkor, musslor, ägg, getost, benbuljong, smör, olivolja som får samsas med solmogna grönsaker och örter. Kan hälsokost bli så mycket godare? Getostgratinerade skaldjur 2 port 100 g skalade räkor 100 g musslor 100 g getost 2 ägg 6  cocktailtomater 6 champinjoner 1 röda paprika 1 grön paprika 1 dl kycklingbuljong 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 msk pressad citron 1 msk Resi, ekologisk krydda från Herbaria 1 tsk torkad oregano Salt 50 g smör till stekning Skär champinjoner och tomater i klyftor, hacka paprika, lök och vitlök. Stek champinjonerna några minuter, tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa en liten stund. Krydda och häll på citronsaft och buljong, koka upp och låt puttra i ca 20 minuter. Har du inte Resi, så kan du använda paprikapulver. Ta grytan från värmen och rör ner skaldjuren. Förde...
Grön smoothie med sting och besök på Ecocaféet
2017-04-22 07:00:00
Jämtlandsbesök Nu i påskhelgen när jag var hemma i Östersund blev det flera besök på Ecocaféet. Jag har varit inblandad i verksamheten runt caféet ända sen det bara var en tom lokal för snart två år sen. Jag blev då kontaktad av ägaren Börje Karlsson, som undrade om jag var intresserad att hjälpa till med mina recept och restaurangerfarenheter. Vi träffades och pratade matfilosofi i 7 timmar, det visade sig att vi tyckte väldigt lika om det mesta vad gäller kost och hälsa. Sen den dagen har jag varit med på ett litet hörn hela tiden som receptkonsult och rådgivare kring lite av varje. Jag är ju inte i Östersund så ofta nu, men så fort jag kommer med tåget brukar jag gå dit och äta, fika eller bara prata bort en stund. Det har blivit lite som mitt andra vardagsrum, det är en väldigt härlig atmosfär och så trevliga medarbetare, vi har blivit som en stor familj. Jag passade på att ta en bild på en av caféets smoothies nu eftersom jag har ett recept från i vintras i Alanya, som tyvärr i...
Glutenfri fläskpannkaka och otrolig bokrea
2017-04-20 07:00:00
Kokbok nästan gratis Jag fick mail från min redaktör Lindsey i New York häromdagen. Där berättade hon att BookBub nu har rea på min och Annika Dahlqvists E-version av Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging. Den säljs för otroliga 1.99 USD fram till den 22/4. Här hittar du boken på Amazon i Kindle-version, lite dyrare, du får där betala 2.49 dollar. Du får här ett smakprov från boken, fläskpannkaka, en av mina personliga favoriter bland vår svenska husmanskost. Här hittar du min sockerfria lingonsylt som är väldigt god till. På engelska sidan The Low Carb Diabetic kan du läsa mer och ta del av min hallonmousse från boken. Fläskpannkaka Foto Mikael Eriksson Fläskpannkaka 4 ägg 2 dl gammaldags mjölk (lantmjölk) 2 dl mald mandel 1 dl grädde 1½ msk fiberhusk ½ tsk salt 150 gr varmrökt sidfläsk Smör till formen Sätt ugnen på 225°. Knäck äggen i en bunke och vispa dem med mjölk, grädde och salt. Blanda ner mald mandel och fiberhusk, vispa om ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 10...
Krämig grönsakssoppa med kyckling
2017-04-18 07:00:00
Efter påskens alla fester… Nu är det nog många som känner att det blivit lite väl mycket av både mat, dryck och mer godsaker än vanligt. Då passar det bra med lite lättare mat, som den här färgstarka och mustiga soppan. Den är dessutom rena hälsokosten med sitt innehåll av antiinflammatoriska egenskaper. Här kan du läsa mer om de hälsosamma effekterna hos benbuljong och gurkmeja. Jag serverade soppan med mina nya frökex från Huså Bröd, hälsosamma även de, med smak av nässla, libbsticka och vitlök. Den vackra servetten under skålen hittar du här. Kycklinggul soppa 2 port 3 dl kycklingbuljong 2 dl kokt kycklingkött 1 kokt morot från buljongkoket 10 cocktailtomater 2 röda paprikor 2 vitlöksklyftor 2 tsk paprikapulver 2 tsk gurkmeja 1 tsk pressad citron ½ tsk svartpeppar Salt 50 g smör till stekning 50 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret. Krydda med paprikapulver, gurkmeja, svartpeppar och salt. Låt kryddorna bryna med en lite...
Mina recept sprids runt världen
2017-04-16 07:00:00
Trevlig läsning När jag kom hem till Östersund i fredags hade jag långväga post som väntade. På dörrmattan låg både LCHF Deutschlands magasin och tidningen Wellness från Sydafrika. Jag deltar i varje nummer av den tyska LCHF-tidningen med recept och har även varit med i Wellness tidigare. Nu skickar de varje nytt nummer, mycket uppskattat, jag ger dem sen till Ecocaféet så fler får läsa. Här i Sverige är jag tyvärr inte med i någon tidning med recept längre, trenden med LCHF-magasin är starkare utomlands just nu. Det känns extra kul att Wellness systersida på nätet, Holistica, publicerade ett av mina recept för Wonderbag häromveckan, den kommer ju också från Sydafrika. Här länkar till de recept jag hittills haft med på Holistica, en smoothie, nöttryfflar och så nu en mungbönssallad, länken till Wonderbag ovan leder till det svenska receptet på salladen. I maj kommer årets första nummer av Hello Alanya Magazine, där blir det en artikel om mig och min kärlek till den turkiska maten. ...
Påskgodis på mitt sätt
2017-04-12 07:47:00
Påsktips och föreläsningar om nyttigare mat Nu börjar det dra ihop sig till påskfirande så idag får du några av mina favoriter bland påskgodiset. Jag har valt ut 3 godsaker ur mitt stora arkiv av över 1500 recept, då tiden inte räcker till att skapa nya. Här hittar du mitt inlägg med 130 påskrecept om du missade det häromdagen och här finns några påskrecept från min grillbok hos Sanna Ehdin. Jag har nu sen jag kom hem från Turkiet i förrgår haft fullt upp med att planera de kommande veckornas event. Först ut handlar det om Ett sötare blod med Ann Fernholm, den 20 april i Lindesberg, läs mer om det här. Nästa gång blir det tillsammans med Therese Renåker på restaurang PriMaten i Uppsala den 26 april, då är ämnet Hormoner i maten. Jag kommer att vara med och bjuda på lite tilltugg i form av Spröda frökex från Huså Bröd och benbuljong ur långkokningspåsen Wonderbag i pausen. Den 28 april kan du träffa bara mig på ost/delikatessbutiken Wijnjas i Stockholm, Bergsgatan 24 på Kungsholmen. ...
Tillbaka i vårt kära Stockholm
2017-04-11 09:36:00
Körsbärsblom i Kungsträdgården… Värmande tankar Nu är vinterns vistelse i Alanya över för den här gången, vi kom hem till vår lilla lägenhet på Kungsholmen igår kväll. Stockholm har blivit min och älskade livskamraten Lennarts fasta, gemensamma punkt i tillvaron, efter många år som särbo. Vi tycker om att resa och dela boende på olika platser, men Stockholm ligger väldigt varmt om hjärtat hos oss båda, det är dessutom Lennarts födelsestad. Det var en lite annorlunda stad att komma hem till den här gången, efter fredagens hemska terrorattentat bara några minuters gångväg från vårt hem. Vi hoppas och tror att det här kommer att leda till mer omtanke, kärlek och medmänsklig värme mellan oss här i Sverige. Här nedan en bild på Lennart från Alanya i söndags, när vi firade med födelsedagslunch på Bergamot. Det blev också den sista dagen av vinterns hälsoresa, vi har varit 3 månader i Turkiet och har båda gjort stora framsteg. Lennart är nu vid 74, och med ett antal svåra sjukdomar ...
Birgitta Höglunds påskmat – 130 tips på recept till påskens buffé
2017-04-09 06:12:00
Laxbakelse från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson Påsktips i mängd I det här inlägget har jag samlat mina bästa recepttips till påskbordet, en av årets största mathögtider. Jag har uppdaterat mina tidigare buffétips från 85 recept till över 130 länkar, så jag hoppas att du kommer att hitta många nya favoriter till påskbordet. Du får också idéer till hur du kan variera laxen, lammet och kycklingen till påskens övriga middagar. Dela gärna mina recepttips vidare, så fler får chansen att njuta av naturligt god mat i påskhelgen. Gurkbåtar från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson Påskbufféns fiskrätter Inlagd sill Citronsill Senapssill Vitlökssill Rödvinssill Mousse på matjessill Gubbröra Rullströmming med pepparrot Gurkbåtar med färskost och musslor Räkmousse Vitlöksräkor Skinkkorgar med skagenröra Äppelgravad lax Laxbakelse med räkor Litet laxpaket med fetaost Laxrullar med äggsmör Laxmousse Gravrökt lax med hjortronsås Gravlax med mammas dillmajonnäs Rökta laxfenor med två ...
Tävling på Paleo Sveriges Facebooksida
2017-04-08 06:52:00
Påsktävling Paleo Sveriges Facebookgrupp växer så det knakar och nu har jag i samarbete med dem en tävling där du kan vinna fina priser. Så här skriver Tine Worén och Anne-Lie Smith: Det är vår, snart påsk, vi har bytt till sommartid och Paleo Sverige har passerat 6000 medlemmar. Massor av anledningar att fira och det vill vi göra med er med denna tävling. Flera fina priser och fyra vinnare kommer det att bli. Birgitta Höglunds Paleo och Huså bröd – Spröda frökex  Organics by Sara – Provpaket ekologisk hudvård. Du får välja mellan 6 sorter Wonderbag – Lunch Warmer mini ClearLife.se – Celtic sea salt  och Raw kakaomassa Läs mer och delta i tävlingen här på Paleo Sverige. Wonderbag Lunch Warmer på Picknick vid Medelhavet… Tillbaka till Sverige Vi har nu kommit till sista helgen på vår vistelse i Alanya. Här nere en bild som jag tog uppe vid Borgen igår, en dag med fantastiskt försommarväder i vår fridfulla vinterstad vid Medelhavet. Tankarna går ...
Glutenfri, panerad fisk med syrlig tomatsalsa
2017-04-04 15:05:00
Snabblagad fisk Nu har våren kommit till Alanya med besked, sol, värme och grönska överallt. Jag har haft en hel del jobb att ta tag i, så det har blivit rätt många timmar vid datorn, trots vädrets dragningskraft. Jag har sån tur att jag har två väldigt trevliga ställen i närheten av vår hyrda lägenhet att sitta och jobba på. Jag varvar mellan Mezza Gurme och Bergamot, båda har väldigt bra Wi-Fi, trevlig personal och miljö, gott te och kaffe och det viktigaste av allt för mig, sköna fåtöljer att sitta i. Min rygg gör att jag inte kan sitta på en vanlig, hård stol vid ett bord och skriva, utan jag måste kunna sjunka ner i en mjuk fåtölj. Så jag har det alltså riktigt bra, men hinner inte med att uppdatera bloggen så ofta som jag skulle önska. Nya bokprojekt på gång, inte bara ett, utan flera och även lite planering inför mitt deltagande i föreläsningarna med Ann Fernholm och Therese Renåker tar sin lilla tid. Här på Lev Hela Livet kan du läsa mer och köpa biljett till Anns föreläsnin...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33509 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss