TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” är klar!
2017-07-21 21:01:00
Nyutgåvan färdig Nu är ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” äntligen klar, jag fick bilden ovan från förlaget då första exemplaren kom från tryckeriet. Boken är en nyutgåva av min och Annika Dahlqvists LCHF för seniorer, kompletterad med recept från min Långkok från LCHF och Paleo. Böckerna har varit slutsålda i några år men mycket efterfrågade, så jag är så glad att Lumio ville trycka upp den här uppdaterade upplagan. Boken innehåller förutom Annikas texter även en mycket intressant betraktelse av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat. Alla recept är glutenfria och även anpassade till mejerifritt för den som vill. Köp gärna Gammaldags husmanskost på nytt sätt direkt från Lumio förlag. Den finns också hos Bokus, Adlibris och i bokhandeln. Glad kokboksförfattare på Jämtlandssemester…
Mina klimakteriebesvär har blivit bättre med hjälp av bönor
2017-07-18 07:00:00
Böneffekten Som du kanske läst i mitt tidigare inlägg om bönor, så har mina klimakteriebesvär förändrats mycket positivt den senaste tiden. För snart 3 år sen, när jag hade fyllt 53, började jag få nattliga besvär med väldiga temperaturväxlingar, jag blev alldeles stekhet, svettig och sov rätt dåligt. Jag var då nere i Alanya, där vi bor på vintrarna sen 14 år, så jag pratade med några äldre vänner om hur de hade upplevt sina övergångsår, många hade drabbats av liknande besvär. Jag som av naturen är nyfiken, började läsa på lite mer om det här fenomenet. Jag kom då något på spåren, som jag först nu börjat praktisera med bra resultat. Asiatiska kvinnor, alltså de från Turkiet och österut, lider inte alls av dessa värmevallningar på samma sätt som vi västerlänningar. Jag funderade då på om det kunde vara något som hade samband med maten de äter. Gröna bladgrönsaker och kål äts mycket, så jag testade att lägga till sallad och kål i olika former och stor mängd varje dag i min mat. Och ...
Turisttips och föreläsning om stress i Östersund
2017-07-15 07:00:00
Stressa av… Sommaren är en tidpunkt när många verkligen kopplar av och stressar mindre än vanligt. Men efter semestern brukar det gå på för fullt igen, då kan det vara bra att lära dig hur du hanterar stressen i ditt liv bättre. Den 31 augusti på Ecocaféet i Östersund är det dags för nästa föreläsning med Therese Renåker. Då blir det några intressanta timmar om hur du skapar mindre stress i din tillvaro. Jag finns med på ett hörn som vanligt och berättar lite om min hälsoresa, bjuder på frökex från Huså Bröd och något gott ur Wonderbag. Läs mer inne hos Therese i länken ovan, hoppas vi ses En avstressande Wonderbag-picknick på Waldemarsudde häromveckan… Jämtländska pärlor Efter en lång period av boende i Stockholm, är det nu dags för en sommar i Östersund. Jag håller på att förbereda fotograferingen inför min nästa kokbok, den här gången tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, och då behöver jag ett större kök än det lilla pentry vi har i ettan därnere. Lennart är nu up...
Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad
2017-07-09 07:00:00
Böneffekt och reklam för goda saker Du har väl inte undgått att läsa i allehanda tidningar och sociala medier om nyttan av att äta bönor? Efter att ha varit riktigt skeptiskt inställd till bönorna, så har jag nu krupit till korset och ändrat åsikt. Jag håller som bäst på att återigen förändra mitt liv, så här kommer nu mitt första blogginlägg om det. Den här gången är det med hjälp av tips och råd från Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok ”Låt bönor förändra ditt liv” Klicka på bilden så kan du läsa mer och beställa boken på Adlibris… Jobblunch med Lars-Erik på Stenhusmagasinet i Säffle… Lars-Erik, som jag just nu skriver en ny kokbok med, försökte i vintras övertyga mig om alla hälsofördelar som följer i bönornas spår. Men det var först efter att jag läst boken som jag började tänka om ordentligt. Jag blev också mycket inspirerad av att förra helgen träffa, lyssna på och prata med Patrik och hans sambo Maria under LCHF-campingen i Säffle. De har lyc...
Tonfisksallad och boksläpp på gång
2017-07-06 18:32:00
Tonfisksallad, bilden kommer ur den amerikanska utgåvan LCHF for Healthy Aging… Kokboksutgivning Nu är det äntligen dags för utgivning av ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”. Om en vecka är den färdig hos tryckeriet, så du har fortfarande chans att beställa den direkt från Lumio förlag till det låga förhandspriset, 179 kr + frakt. På Adlibris kostar den 258 kr och på Bokus kan du beställa den för 246 kr. Idag får du ett av recepten från boken, ett nytryck av LCHF för seniorer som jag skrev  tillsammans med Annika Dahlqvist. Boken innehåller också en hel del recept på just gammaldags husmanskost från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”. I kokboken hittar du också ett mycket intressant förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat. Alla recept är glutenfria och så långt det går anpassade även till alla som äter mjölkfritt. Idag får du ett somrigt recept från boken och några bilder efteråt på rätter som finns med. En burk tonfisk...
Kryddsmör Café de Paris, Fetaostsmör och LCHF-camping i Säffle
2017-06-28 08:40:00
Kryddsmör Café de Paris Foto Mikael Eriksson Goda grilltillbehör I morgon tar jag tåget västerut, jag åker till LCHF-campingen i Säffle för att bjuda på mina frökex från Huså Bröd. För den som vill kommer jag också att berätta hur en Wonderbag fungerar och göra lite reklam för min och Annika Dahlqvists kommande kokbok som släpps i dagarna, Gammaldags husmanskost på nytt sätt. LCHF-campingen är ett stort event för alla som är intresserade av kost och hälsa, med ett stort och varierat utbud av föreläsare. Är du på väg dit och inte vet vad du ska ta med för tillbehör till grillkvällarna, så kan du passa på att göra ett riktigt gott kryddsmör. De här, Café de Paris-smör och Fetaostsmör, passar fint till all slags grillat, kött, fisk och grönsaker. Recepten är hämtade från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF. Här kan du läsa mer om campingen från mitt förra besök för 2 år sen. Grillning på LCHF-campingen 2015… Café de Paris-smöret smakar bäst till en saftig biff tycker jag, entrecô...
Glad Midsommar med sista minuten-tips
2017-06-23 07:18:00
God Helg Idag vill jag önska alla mina läsare en riktigt glad och god midsommar. Själv tillbringar jag en stor del av dagen på tåget upp mot Jämtland, för att fira helgen i lugn och ro med min mamma. Jag lägger in några tips som du hinner göra till din midsommarbuffé eller njuta av kommande helgdagar. Jag har anledning att fira lite extra i helgen, för igår gick min och Annika Dahlqvists kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” iväg till tryckeriet. Det är en omarbetad nyutgåva av slutsålda LCHF för seniorer med tillägg av många recept från min bok Långkok för LCHF och Paleo. Alla recept är glutenfria, sockerfria och de allra flesta anpassade även till mjölkfritt. Hoppas du vill stödja mitt fortsatta skrivande med att köpa boken till dig själv och dina nära, så de också kan få chansen att leva ett friskare liv. Fram tills den kommer ut i butikerna kostar den 179 kr, sen blir ordinarie pris 249 kr hos Lumio Förlag. Du kan annars beställa den på Adlibris och Bokus, de...
Matjesmousse, rödvinssill med kummin och krämig örtsill till Midsommar
2017-06-20 20:30:00
Matjesmousse, rödvinssill och örtsill med ost och smör Midsommarmat och Skagenbilder Nu är vi tillbaka efter en härlig semester i Skagen, det tar ett tag att anpassa sig till storstadslivet igen. Skagen är en plats vi verkligen kan rekommendera för alla som tycker om friluftsliv kombinerat med en hel del lugn och ro. Jag var där tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker i våras, det besöket gav verkligen mersmak. Så nu ville jag visa Lennart den fina naturen, som Grenen, öknen i Råbjerg Mile, Solnedgångsplatsen i Höjen och förstås alla vackra målningar på Skagens Museum. Efter dagens recept på några av mina favoritsillar ser du några av de bilder jag tog under resan. Just nu finns inte så mycket tid till nyskapande av midsommarmat, då jag håller på med korrekturläsning av Gammaldags husmanskost, samtidigt som förberedande arbete pågår inför min nya kokbok med Lars-Erik Litsfeldt. Jag återkommer med de recept jag gjorde i Skagen vid ett senare tillfälle, passa på att bota...
Glass och semester
2017-06-10 07:00:00
Njutbar efterrätt Något av det godaste jag vet i dessertväg är glass och parfait. Men inte vilken glass som helst, det ska vara en gjord på riktigt fina råvaror och med betydligt mindre sött än de du vanligtvis köper i glasskiosken. Det finns idag rätt många glassbutiker som tillverkar hantverksmässig glass på bra råvaror, det blir några sådana glassar per sommar. Två av mina favoriter är Fryst på Kungsholmen och Sternersborgs i Björnlunda. Men helst rör jag ihop min glass själv, då vet jag precis vad som är i och kan göra den så söt som just jag vill ha den. Idag åker jag och Lennart iväg på en veckas semester efter den senaste tidens kokboksarbete, det ska bli väldigt skönt med total avkoppling och datorfri tid. Under tiden får du här några goda tips på iskalla, njutbara skapelser, klicka på bilderna så kommer du till recepten. Smultronparfait… Chokladparfait Lingonparfait… Frozen Yoghurt Avokadoglass… Mjölkfri avokadoglass 1 välmogen avokado 1 liten banan 1 ...
Storsjön runt och lättfixad fiskgryta med aioli
2017-06-06 10:11:00
Solskenspicknick Den senaste veckan har erbjudit all slags väder här i Jämtland, vissa dagar har varit fyllda av regn, snö och hård blåst från fjällen. Andra har varit fantastiskt soliga och njutbara, då har jag och Lennart passat på att ta hyrbilen och åka runt till många vackra platser runt Storsjön. En morgon som bjöd på riktigt vackert väder tog jag ett snabbt beslut att vi skulle ta med en fiskgryta i Wonderbag så vi skulle få en varm picknicklunch. Jag hade tinat ett paket ekologisk koljafilé i kylen, så det var bara att sätta igång och hacka lite grönsaker, bryna och koka upp 10 minuter och lägga ner fisken i den varma grönsaksröran. Ner med grytan i långkokningspåsen, packa ner skålar, bestick, lite örter från balkongen, aioli och några flaskor vatten. Allt var klart på under en halvtimme, sen var det bara att åka iväg med lunchen inpackad i bagaget. Passa på att njuta av utemat de vackra dagar som kommer, allt smakar så mycket godare på en vacker plats i naturen. Fiskgryta...
Ljust formbröd och smörgås à la Ecocaféet
2017-06-04 08:25:00
Näringsrik smörgås Som du kanske vet så har jag och Lindha Vikström (Halva Lindha) arbetat tillsammans på Ecocaféet i Östersund i snart 2 år. Det har varit väldigt roligt att få vara med och bidra med recept till ett riktigt hälsocafé, som bara serverar glutenfritt och sockerfritt bröd, bakverk och lunchrätter. Jag brukar ofta ta en laxmacka när jag är hemma i Jämtland och besöker caféet. Den är gjord på ett av mina brödrecept och med Lindhas goda laxröra, den är inte bara väldigt god utan mättar också bra, till  skillnad mot de flesta mackor. Här kan du läsa om den smörgåstårta vi tagit fram tillsammans och som serveras på caféet på helgerna, den har blivit mycket populär. Idag får du ett annat av de brödrecept jag tagit fram i mitt arbete med caféet. De flesta bakverk som serveras på Ecocaféet är både glutenfria och mjölkfria à la Paleo. Den största delen i sortimentet är annars veganskt/vegetariskt och Rawfood. Men eftersom jag och Lindha är med i receptskapandet, så finns det f...
Kokboksskrivande pågår med avbrott för jämtländsk roadtrip
2017-05-31 08:41:00
Njutbar utflykt Du kanske märkt att det varit lite tyst härinne och på andra sociala medier från mitt håll den senaste tiden. Jag har befunnit mig i total koncentration av skrivande inför min nya kokbok som kommer före jul. Det blir en bok tillsammans med den nu högaktuelle LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt. Han har i dagarna kommit ut med boken Låt bönor förändra ditt liv. Den boken är skriven tillsammans med Patrik Olsson, blind Typ-1 diabetiker, som fått en stor förändring i sitt liv tack vare den resistenta stärkelse som finns i just bönor. Det känns väldigt roligt att göra en bok med Lars-Erik, vi har diskuterat flera bokidéer de senaste åren, så nu är det alltså dags för ett samarbete. Snabblunch under bokskrivandet… För att få lite luft och avbrott från skrivarbubblan, tog jag och Lennart en tur upp till trakterna kring Åre igår, när vårvärmen gjorde ett tillfälligt besök i Jämtland. Vårfloden är i full gång häruppe, så det blev besök vid både Ristafallet och Tännfo...
Rabarberpannacotta till Mors Dag
2017-05-27 05:00:00
Försommarnjutning Idag bjuder jag på en liten pannacotta med smak av rabarber och kokos, för att fira alla starka, vackra och fantastiska mammor därute. Vad vore vi utan dem? Ja, tänk på det en stund… Jag har lite extra att fira den här helgen när jag åker hem till min snart 88-åriga mamma. Jag och min fina mamma för 2 år sen… Jag är äntligen klar med manuset till min fjärde kokbok, det känns fantastiskt skönt att få vila skrivfingrarna några dagar nu i helgen. Skriver faktiskt med bara två av dem, pekfingret på höger hand och långfingret på vänster, så du kan ju tänka dig vad de har fått jobba hårt den senaste tiden. Är inte så hemma på det här med datorer, men det funkar ju rätt bra ändå Nu är det lite finslipning av recepten och en hel del korrläsning av det jag skrivit innan deadline 8 juni. Sen väntar fotografering senare i sommar, den roligaste biten av kokboksskapandet, men också det mest ansträngande rent fysiskt. Jag kan ju inte som de flesta andra kokboksför...
Utlottning av Wonderbag på Swedish Paleo Club
2017-05-25 06:50:00
Tillfälligt reklamavbrott Jag är just nu inne i en riktig skrivarbubbla, håller på och sammanställer, skriver och provlagar recept till min nya kokbok. Det är 4 år sen jag skrev min senaste, nu har jag till min stora glädje fått möjlighet att göra en tillsammans med min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt. Jag gör idag ett litet avbrott i det skrivandet för att sprida ett erbjudande från Swedish Paleo, där jag tidigare bidrog med recept. De lottar nu ut en Wonderbag bland sina nya medlemmar i Paleoklubben, läs mer hur du registrerar dig och deltar i utlottningen här. Du kanske inte har en aning om vad Wonderbag är? Jag har använt den klimatsmarta långkokningspåsen i snart 2 år nu. Den svenska återförsäljaren Wonderbag Sweden hade då sett här på bloggen att jag ofta lagar långkok och undrade om jag ville testa den för mig då helt okända långkokningspåsen. Jag brukar sällan nappa på sådana erbjudanden, men tyckte att den här typen av klimatsmart matlagning passade min matfilosofi. At...
Kycklinggryta i Slow Cooker, typ Wonderbag, Crock-Pot eller Nordic Cooker
2017-05-21 05:00:00
Kycklinggryta i Wonderbag… Lättlagad kycklinggryta Långlagad mat är riktigt på modet igen, det märks på alla recept för Slow Cookers som dykt upp på nätet. På svenska kan vi ju kalla det att slökoka, det är faktiskt ett riktigt bra ord som beskriver precis hur det går till. Det krävs varken mycket energi för att laga till maten, inte heller mycket av kocken som lagar den. Med en lätt arbetsinsats får man till riktigt god mat som sen kan serveras rykande varm efter arbetsdagen, träningen eller när du nått ditt mål efter en långresa. Crock-Pot och Nordic Cooker är båda elektriska slökokare som med bara lite energi, typ samma förbrukning som en glödlampa, lagar maten klar på låg värme. Wonderbag är en värmeisolerande tygpåse, där du ställer ner grytan när den kokat ca 20 minuter, för att sen lagas klart helt utan strömtillförsel i upp till 10 timmar. Nordic Cooker, Crock-Pot och olika typer av grytor som passar till långkok… Grönsakssoppa i Wonderbag… I en Crock-Po...
Små hamburgare till fredagsmyset
2017-05-19 07:14:00
Snabbmatstips Just nu har jag fullt upp med receptskrivande till min och Lars-Erik Litsfeldts kommande kokbok, så idag får du ett av de just nu mest besökta recepten här på bloggen. Hamburgare går hem hos alla och passar även oss som äter glutenfritt à la LCHF och Paleo. Här har jag gjort små bröd bakat på ägg, mandelmjöl och lite kokosmjöl. Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället. Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes. Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och den sockerfria ketchup som jag serverade till mina burgare. Vill du veta mer om hur jag tänker kring min livsstil och matfilosofi, läs gärna här. Hamburgerbröd 4 port 2 ägg 3 msk mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 2 msk kokosolja 1 msk sesamfrön + lite till garnering ½ msk fiberhusk ½ tsk bakpulver ca 1 krm salt Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokos...
Helstekt sidfläsk med chilihetta
2017-05-18 05:00:00
Helstekt sidfläsk från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson Riktigt gott fläsk Du som följer mig på Facebook har kanske sett att jag skrivit en del om fläskkött de senaste dagarna. Fläsk kan ju vara himmelskt gott ibland, särskilt den danska fläsksteken som jag njöt av några gånger förra veckan i Skagen. Fläsk har tyvärr blivit ett kontroversiellt ämne att skriva om, då en del tror att danskt fläskkött per automatik betyder dålig kvalitet, både på köttet och på livet för grisarna. Danskarna är mycket stolta över sin mattradition och det finns förstås ekologiskt och bra kött även där. Det billiga köttet från de stora djurfabrikerna, som vi i Sverige får köpa för en mycket billig penning, har inget gemensamt med det läckra fläsk jag stötte på under resan. Te med fläskstek som gott tilltugg på Krages Bageri i Skagen… Slagter Munch, Skagen Så precis som här i Sverige, satsa på att köpa ekologiskt och närproducerat även när du är utomlands. Jag pratade med flera matbl...
Paleohelg och muffins fria från gluten, mjölk och socker
2017-05-14 07:00:00
Matmuffins Nu i helgen har Therese Renåker och jag varit på Paleohelg i Sätila. Det har varit så inspirerande att få träffa Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak och deras kursdeltagare och höra mer om deras livsstil. Vi har mycket gemensamt i vår filosofi kring naturlig, ekologisk mat. Therese föreläste om hormoner och stress, jag bjöd på benbuljong, sockerfri äppelkompott och frökex, i samarbete med Wonderbag och Huså Bröd. Det blev många samtal kring maten, stressen och livet, så härligt att få möjlighet att få träffa andra som delar samma intresse för naturlig mat. Paleo sprider sig alltmer och vi är idag många som kombinerar det med lågkolhydratkost, typ LCHF. Magnus har blivit så gott som frisk från sina livslånga magbesvär med hjälp av sin kostförändring till Paleo för 6 år sen. Jag har haft problem med magen i hela mitt liv, men när jag slutade med gluten för 8 år sen försvann både de besvären och den migrän jag haft sen jag var 13 år. Att baka glutenfritt är också väld...
Lyxig burkmat och resplaner
2017-05-11 07:00:00
Grekisk favoritmat Den här veckan tillbringar jag tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker i Skagen i Danmark. Där planerar vi nu för fullt inför höstens 2 reseveckor till Makrigialos på Kreta. Eftersom vi båda älskar att resa och varit på flera hälsoresor genom åren, så har vi nu bestämt oss för att arrangera just den typ av resa vi själva helst skulle vilja åka på. Gensvaret blev enormt när vi lanserade vår hemsida Harmoniresor i höstas. Så roligt att så många, precis som vi, gärna åker på en lugn njutresa utan alltför mycket av föreläsningar, träning och fullspäckat program. Den vecka vi planerat blev fullbokad direkt, så vi ökade på med en vecka till. Så nu håller vi på och finslipar detaljerna kring resan och smider även planer inför kommande resmål till nästa år. Är du intresserad att delta i någon av våra resor framöver, så följ oss gärna på Facebook så får du ta del av kommande information om dem. På fredag åker vi vidare till Sätila, där Jenny och Magnus på Pal...
Lättlagad ostomelett
2017-05-09 07:00:00
Snabbmat med mycket näring Idag får du ett snabbt tips på en riktigt god och lättlagad omelett. Den är god bara som den är eller med en sallad, kräftstjärtar och majonnäs. Den passar också fint som botten till en LCHF-pizza. På bilden ovan har jag räkor, musslor och getost som fyllning. Ostomelett med tomat och örter för 2 Omelettsmet: 6 ägg Salt och peppar efter smak Fyllning: 6-8 cocktailtomater 3 msk smör/olivolja 2 dl riven, vällagrad ost 2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano Vispa ihop ägg och smaka av med kryddor. Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar. Värm smör/olivolja lite försiktigt i en stekpanna, välj en med en beläggning där maten inte fastnar så lätt. Bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt. Häll äggsmeten över tomatfräset. Rör inte mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig utan mer kompakt som en kaka. Sänk till låg värme och låt steka i ca 10 minuter. Bland...
Grillad, viltfångad och sockerfri gravlax med foliebakad fetaost
2017-05-08 11:05:00
Njutbart från grillen Den kommande veckan tar jag lite ledigt från kokboksjobb och åker med min goda vän Therese Renåker till hennes smultronställe i Danmark, Skagen. Där ska vi planera inför kommande föreläsningar och nya, njutbara resor med Harmoniresor.se. På hemvägen från Danmark kommer vi att delta i Under vårt taks Paleohelg, det finns några platser kvar om du är intresserad. Gravad lax är något många som äter LCHF/Paleo undrar över. Jag har fått en hel del frågor om man inte kan grava fisken utan socker. Sockret är ju med för att förlänga hållbarheten, en metod som användes förr när det inte fanns de kyl- och frysmöjligheter vi har idag. Men nu i moderna tider behöver vi inte förvara fisken så länge, så därför går det fint att grava den utan socker. Det går förstås att använda bara salt, men då blir både smak och konsistens annorlunda, lite hårdare och fastare. Till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo skapade jag ett recept på gravlax sötat med rivet äpple istället för sock...
Köttfärspaj glutenfri LCHF
2017-05-06 07:00:00
Glutenfri paj Den här pajen har jag gjort flera gånger nu i vinter, den har fått vara med på både flygresor och picknick. Inspiration till den bottenlösa pajen har jag fått från min vän Lindha Vikström som gör en mycket god laxpaj till Ecocaféet. Efter receptet följer lite tankar kring min matfilosofi och även några bilder från en utflykt till Borgen i Alanya nu i april. Missa inte ett besök till de äldsta delarna av Alanya om du åker dit i sommar, då ska även linbanan från Kleopatrastranden vara färdig. Köttfärspaj 2-3 port 250 g köttfärs, jag hade lammfärs 100 g ostronskivling eller annan svamp 2 tomater 1 liten zucchini 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 dl kycklingbuljong 2 msk tomatpuré 1 tsk oregano 1 tsk balsamvinäger 50 g smör Salt och chiliflingor Hacka lök och vitlök fint. Skär tomat, zucchini och svamp i små tärningar. Fräs lök, svamp och zucchini i smöret en stund så det får lite färg. Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter. Rör också ner tomatpurén så den ...
Annorlunda räktoast och bilder från Rosendal
2017-05-05 07:31:00
Läckra räkor till fredagsmyset Räkor på smörstekt, vitt bröd är mångas favorit på fredagkvällen. Här har jag hittat på en ny variant för oss som äter glutenfritt och vill ha en mindre mängd kolhydrater. Jag stekte några tunna skivor sötpotatis i smör, toppade med skivad chèvre som fick smälta lite under lock. Placerade det hela på en salladsbädd och la på en rejäl hög med räkor. Dressing till blev majonnäs blandat med tomatpesto, citronolivolja och balsamvinäger. Köpte små vaktelägg till, de är både vackra och goda. Jag kokar dem i 4 minuter, lägger ner dem i sjudande vatten. En lätt, snabb, nyttig och god räkrätt till fredagsmyset, passar både små och stora. Här följer några bilder från gårdagens utflykt med 7:ans spårvagn till Bellmansro på Djurgården. Vi tog en promenad till Rosendals Wärdshus, Slott och Trädgård för att njuta av alla vårblommor i det vackra vädret. Medhavd fika vid Rosendals Slott. Spröda frökex med varmrökt sidfläsk och vaktelägg…
Ankbröst på två sätt och vår i Stockholm
2017-05-03 07:00:00
Det smakar fågel De senaste dagarna har vi haft ett fantastiskt väder här i Stockholm, så middagen har avnjutits på picknick på olika platser runt staden. Jag köpte ankbröst på Wijnjas i helgen, två fina bröst som räckte dels till en varmrätt och sen till en god sallad som vi åt på en brygga vid Waldemarsudde igår. Jag har varit lite lat den senaste tiden vad gäller matlagning eftersom jag haft mycket jobb med skrivande till min kommande kokbok, så jag tar till lite färdiga produkter nån gång ibland. Icas Tre Peppar Bearnaisesås är riktigt god och ännu bättre blir den med en tillsats av pesto på soltorkade tomater och lite balsamvinäger. Den snabblagade choronsåsen fick ackompanjera ankan på Valborgsmässoafton, tillsammans med färsk, vit sparris och gröna ärtor. Det andra färdigstekta bröstet fick ligga i kylen tills det var dags för att ta med den i Mini-Wonderbag ut på picknick igår. Då skar jag köttet i tunna skivor och gjorde en enkel sallad med getost, sparris, bladpersilja oc...
Paprikamajonnäs till kokta ägg
2017-05-02 07:00:00
Frukoströra I vinter har vi förstärkt vår nötfrukost med kokta ägg så gott som varje dag. Vi har tränat mer än tidigare, mer och längre promenader. Då behövs lite extra protein för att behålla orken och bygga på lite mer muskler. Vikten då, ja den står nästan still som vanligt för mig, Lennart går ner några kilo varje gång vi är i Turkiet. Vi har båda blivit slankare och starkare på kuppen och det är det som är huvudsaken på våra hälsoresor. Paprikamajonnäs 1 dl finhackad, grillad paprika 1 dl majonnäs 1 dl finhackad dill eller persilja 2 msk tomatpuré ½ finhackad, urkärnad chili 1 tsk äppelcidervinäger Salt Rör ut tomatpurén med majonnäsen, så den blandas väl. Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt. Ställ i kyl en stund innan du serverar den till kokta ägg. Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen. Tycker du om mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa min kommande kokbok. Gammaldags husmanskost på nytt sätt – glut...
Valborgsmässoafton i bilder och picknicktips
2017-05-01 08:48:00
Packat för Valborgspicknick… Äntligen picknickväder Valborgsmässoafton bjöd på ett riktigt fint vårväder här i Stockholm. Lite kyliga vindar men temperaturen låg på över 10 grader mest hela dagen. Vi packade ner vår picknicklunch-sallad i en Frozzypack som sen fraktades i en behändig liten kylväska, mini-Wonderbag. Sen hoppade vi på en buss och letade upp en plats i lä bland en av stadens alla klippor med vacker utsikt över vattnet. Dagens njutbara lunch bestod av varmrökt sidfläsk från Hedmans Delikatesser, getost från Gide Get, bladpersilja, cocktailtomater, ägg, pumpakärnor, citronolivolja och balsamvinäger. En termos med kaffe, vatten och nässelfrökex från Huså Bröd blev gott till salladen. Nästan allt till lunchen inhandlades på Wijnjas ostbutik på Kungsholmen, där jag hade frökexbjudning i fredags. På kvällen tog vi en promenad till Stadshuset och tittade på majbrasan på Riddarholmen. Här följer bilder från vår utflykt, idag styr vi kosan till någon annan vacker och lug...
Entrecôte med gratinerad svamp och vitlökssmör
2017-04-30 07:00:00
En riktigt fin köttbit Det händer inte så ofta att jag köper nötkött, men ibland är det väldigt gott med en riktigt fin entrecôte. Det är inte så lätt att hitta nötkött av bra kvalitet, jag blev väldigt bortskämd under mina restaurangår på några olika finkrogar. Då köpte jag bara hem de finast tänkbara biffarna, entrecôterna och filéerna. Restauranger går ofta före när det gäller de bättre styckdetaljerna, så det som hamnar i butikerna håller sällan samma höga kvalitet. Nu när vi var i Turkiet hade jag turen att hitta riktigt bra kött på Mezza, vår favoritbutik i Alanya. Det var så mört så det bara smalt i munnen, precis så som en bra entrecôte ska vara. Jag gjorde ett vitlökssmör och en svampgratäng till, de smakerna passade mycket bra till det goda köttet. Getostgratinerad svamp 2 port 250 g svamp, jag hade ostronskivling 1 röd paprika 1 grön paprika 1 liten, gul lök 2 vitlöksklyftor Saften från ½ citron 1 tsk timjan Salt och peppar 50 g smör 50 g getost Skär svampen i bitar,  ha...
Vårgrönska i mat och dryck
2017-04-29 07:00:00
Nässelpesto från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Gröna, sköna tillbehör Nu börjar vårgrönskan spira, åtminstone här i Stockholmstrakten och söderut. I vårt avlånga land är det ju väldigt stor skillnad på när våren kommer, så ni som bor norrut får vänta ett tag på att ta vara på primörerna ur skogens skafferi. Idag delar jag med mig av några goda vårfavoriter från blogg och grillbok. Jag fick en påse ramslök av en snäll Facebookvän när jag var i Lindesberg och deltog på en föreläsningsdag med Ann Fernholm förra veckan, så det som inte gått åt på annat sätt i maten ska nu få bli en läcker pesto som kommer från min favoritblogg inom Paleo, Under vårt tak. Ramslökspesto från Under vårt tak… Den 13-14 maj kommer Therese Renåker och jag att delta i en Paleohelg i Sätila, arrangerad av Jenny och Magnus som ligger bakom Under vårt tak. Klicka på bilden ovan för att läsa mer om den helgen. Bilderna som följer efter nässelpeston är klickbara länkar till fler av mina vårgrönaste rec...
Jag bjuder på frökex på Wijnjas idag
2017-04-28 09:39:00
Frökexbjudning Bor du i Stockholm eller är på besök? Kom då gärna och och träffa mig så får du smaka på mina frökex från Huså Bröd. Plats: Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan 24 på Kungsholmen. Tid: 13-16 idag fredag den 28/4
Bråda dagar med snabbmat
2017-04-28 07:00:00
Stekt torsk med brynt smör, vit sparris och stekta morötter med ramslök… Hälsosam snabbmat Den senaste veckan har det varit rätt fullt upp i mitt liv, om man jämför med hur det brukar vara. Eftersom vi varit i Alanya mest hela vintern, så blir det en del roliga uppdrag som samlas på en gång när vi kommit hem. För några år sen, innan jag blev så mycket bättre tack vare min kostförändring, hade en sån här vecka varit omöjlig att orka. Jag märker en stor skillnad i både min värk och ork nu det senaste året, tack vare att jag dricker eller lagar mat med benbuljong så gott som varje dag. Nu sen Scandinavian Organics tyvärr gått i konkurs så har jag hittat ett mycket bra buljongalternativ. Hellbergs i Hötorgshallen säljer en mycket god viltbuljong, som jag späder med vatten, kryddar med lite örtsalt och lägger i en klick smör när jag vill ha ett snabbt och näringsrikt mellanmål. Jag har lärt mig att jag behöver äta rejält med lagad mat för att orka med när det är mycket att göra, ...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33534 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss