TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Glutenfria fiskpinnar
2016-11-22 07:00:00
Frasiga fiskpinnar 2 port (4 som tapas) 300 g torsk eller annan vit fisk 2 äggvitor 2 dl sesamfrön 50 g smör 50 g kokosolja 2 msk pofiber eller fiberhusk ev 1-2 msk svartkummin Salt och peppar Skär fisken i tunna skivor, krydda lätt med salt och peppar på båda sidor. Strö över pofiber eller fiberhusk, lättast går det om du fyller det i saltkar. Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan. Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av. Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom. Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen. Bryn smör och olja lätt i en stekpanna och stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns. Lägg upp de färdigstekta fiskpinnarna och håll dem varma på ett fat i ugnen på 150º. Jag serverade fiskpinnarna som tapas med en kana...
Hemgjord falukorv från LCHF för familjen
2016-11-21 07:00:00
Blommig falukorv till lunch Det här receptet skapade jag till Anna Hallén för några år sen, till hennes kokbok LCHF för familjen. Nu finns den boken i tryck igen efter att ha varit slutsåld ett tag, du hittar den här. Hemgjord falukorv 3-4 port 250 g köttfärs (fläsk, bland eller vilt) 100 g varmrökt sidfläsk 1 ägg 25 g smör 2 dl iskallt vatten 1 msk fiberhusk 1 tsk salt 1 tsk lökpulver 1 tsk paprikapulver 1 tsk mald koriander 1 krm mald vitpeppar ½ krm mald muskot ½ krm mald kryddnejlika Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar. Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål. Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna. Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas. Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret. Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet. Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till ...
Fröbröd med halloumi
2016-11-20 07:00:00
Glutenfritt LCHF-bröd 2 ägg 1 ½ dl crème fraiche 25 g smält smör 3 msk hela psylliumfrön 2 msk helt linfrö 2 msk sesamfrön 2 msk kokosflingor 2 dl riven halloumi 1 tsk pofiber ½ krm salt Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke. Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och ost. Låt smeten stå i kylen och svälla i 2 timmar. Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper. Bred ut till platta kakor och grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler. Jag fick till 23 små brödkakor av den här satsen. Lösfrys och ta fram och tina i ugn eller brödrost eftersom.
Baconfyllda champinjoner à la Kreta
2016-11-19 07:00:00
Fyllda champinjoner 2 port 6 stora champinjoner 2-3 skivor varmrökt bacon 2 msk smör 1 liten, gul lök ½ dl riven, lagrad ost ½ dl riven fetaost Lite salt och peppar Bryt bort foten på champinjonerna och hacka dem fint. Blanda med finhackad bacon och lök. Fräs i smör några minuter, peppra och salta lätt. Fyll hattarna med röran och lägg på ett lager riven ost. Gratinera på 225 grader i ca 15 min. Servera på en salladsbädd med tomat, olivolja och vinäger. Den här rätten har jag ätit flera gånger på Restaurang Gabbiano i Makrigialos på Kreta. Nästa höst arrangerar jag och Therese Renåker två resor dit, läs mer på Harmoniresor.se. Det finns några platser kvar, så skynda att boka om du vill följa med. Fiskehamnen i Makrigialos…
Fastfood LCHF – Minipizza
2016-11-18 07:00:00
Snabb minipizza på ägg 2 port 4 ägg 10 skivor salami 1 dl riven ost 2 msk chilisås 1 tsk oregano 2 msk smör Stek äggen lätt i smör och tärna salamin. Lägg över äggen i en ugnsform, klicka på chilisås och strö över salami, oregano och ost. Gratinera på 225º i ca 5 minuter eller tills osten fått lite färg. Servera med en sallad på gröna blad med olivolja och vinäger på. Jag lägger dessutom till extra smör och majonnäs, så mättar minipizzan länge. Klicka på bilden nedan så kommer du till min populära halloumipizza. Halloumipizza…
Krämig soppa på broccoli
2016-11-17 07:00:00
Broccolisoppa med salamistrimlor 2 port 250 g förvälld broccoli 2 dl grädde/kokosgrädde 2 dl kycklingbuljong 3 msk smör ½ gul lök 1 vitlöksklyfta Salt och peppar Kokta ägghalvor Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint. Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar. Häll över buljong och grädde. Koka upp och låt puttra i 30 minuter. Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen. Skär tunna strimlor av salami och rosta i het stekpanna. Eller servera korven på mina nya Spröda frökex, som nu finns med smak av nässla, libbsticka och vitlök. Några ägghalvor och lite fetaostsmör är gott till. I morgon är det Benbuljongens dag, läs mer i länken om alla hälsosamma effekter du får av att koka egen buljong.
Njutresa till Kreta
2016-11-16 10:00:00
Kvällssol över Makrigialos… Följ med till Makrigialos på Kreta Vill du följa med Therese Renåker och mig på en riktig njutresa till Makrigialos nästa höst? Då kan vi nu stolt presentera vårt gemensamma reseprojekt för dig. Resans fokus blir Det Goda Livet, en resa för dig som gärna vill gå ner i varv och få chans till återhämtning. Vi har valt att hålla grupperna små, 15 personer med oss två, det gör att vi lättare kan lära känna varann på ett mer avslappnat sätt än på en större gruppresa. Det blir många samtal om vår livsviktiga mat, vad den gör med våra sinnen, vår hälsa, våra hormoner. För 3 dagar sen fick medlemmarna i Facebookgruppen Makrigialos 2017 en förhandstitt på vår nya hemsida, de hade anmält sig som intresserade av resan. Glädjande nog har vi nu bara ett fåtal platser kvar på den resa som går av stapeln den 12/10 2017, resan veckan innan är redan slutsåld. Makrigialos är den perfekta platsen att njuta av en rofylld tillvaro helt utan stress. Jag har besökt den...
Köttfärssås med rosépeppar
2016-11-16 07:00:00
Köttfärssås 2 port 250-300 g köttfärs 2 dl grädde, crème fraiche eller kokosgrädde 1 morot 1 liten aubergine 2 tomater 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 3 msk smör eller kokosolja 2 msk ketchup 1 msk ajvar 1 tsk Worcestershiresauce 1 tsk paprikapulver 1 tsk oregano 1-2 tsk krossad rosépeppar Salt och svartpeppar Skär alla grönsaker i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret, tillsätt kryddorna. Rör ner grönsakerna och låt bryna en stund. Tillsätt ketchup, Worcester, ajvar och grädde. Koka upp och låt puttra i 30-60 min på svag värme. Ju längre, desto godare köttfärssås. Servera med smörstekt zucchini.
Laxgryta med blomkål
2016-11-15 07:00:00
Laxgryta 2 port 200 g lax i bitar, helst viltfångad 1 litet blomkålshuvud 3 dl grädde/kokosgrädde 1 röd och 1 grön paprika 4 soltorkade tomater i olja 2 msk smör 1 vitlöksklyfta 1 msk hackad persilja 1 krm oregano 1 krm timjan Saft och rivet skal av en halv citron Paprikapulver Chiliflingor Salt Riv citronskalet på den fina delen av rivjärnet. Pressa saften över fisken och salta. Låt marinera medan du kokar grytan. Skär paprika och tomater i mindre bitar. Fräs dem mjuka i smör tillsammans med citronskal, kryddor och örter utom persiljan. Tillsätt grädden och koka i en halvtimme tills grytan tjocknat lite. Under tiden kokar du blomkålen mjuk i saltat vatten, dela den först i mindre buketter. När grytan börjar bli klar, smaksätter du med persilja. Rör ner fisken försiktigt och låt den bli varm. Varva kokt blomkål med laxgrytan i en skål. Garnera med gurka och en grön kvist.
Fetaostkaka till sardiner
2016-11-14 07:00:00
Äggkaka med fetaost 2-4 port 100 g fetaost 3 ägg 2 msk grädde 2 msk smör Vitpeppar Några skivor lagrad ost Mosa osten med grädden och rör ner äggen. Krydda med vitpeppar, smaka av om du vill ha mer salt. Osten är rätt salt i sig. Bryn smöret i en liten stekpanna och häll i ostsmeten. Till skillnad från en omelett så rör jag inte i den här smeten, utan låter den steka på svag värme tills den stannat. Vänd den sen med hjälp av ett lock och låt kakan glida ner i stekpannan och få färg på andra sidan. Lägg på ostskivor och täck med lock några minuter. Skär kakan i 4 delar och servera till sardiner och en grönsallad.
Snabb lammgryta med paprika och örter
2016-11-13 07:00:00
Lamm med paprika och örter 2 port 300 g fint tärnad lammstek 1 grön paprika 1 röd paprika 1 tomat ½ gul lök 2 vitlöksklyftor 2 msk smör 1 msk olivolja 2 tsk pressad citron 1 tsk timjan 1 tsk mynta ½ tsk chiliflingor Salt Bryn lammtärningarna ordentligt i smör och olja. Krydda med salt, chili, citron och örter. Tärna grönsakerna fint och låt dem steka med köttet i 10 minuter. Smaka av om det behövs mer salt. Servera grytan med aioli och en sallad eller brynt blomkål. Klicka på bilden nedan så kommer du till min kokbok Grillmat LCHF, en perfekt julklapp till alla som uppskattar naturligt god mat Majonnäs och aioli från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson
Kycklingbröst med getostsmör
2016-11-12 07:00:00
Rimmat kycklingbröst 2 port 2 kycklingbröst à ca 150 g 2 tsk salt 1 tsk chiliflingor Strö salt jämnt fördelat runt kycklingbrösten. Strö över chiliflingorna. Lägg i en plastpåse på ett fat och ställ in i kylen. Låt stå 8-10 timmar, vänd påsen en gång under tiden. Bryn brösten väl i smör på båda sidor. Lägg i en ugnsfast form och låt steka färdigt på 175º i ca 15 minuter, beroende på tjockleken. Använder du termometer ska kycklingbrösten vara uppe i 70º. Du kan också låta dem steka färdigt i stekpannan i ca 10 minuter på låg temperatur med lock, vänd ett par gånger under tiden. Låt vila på skärbrädan en stund innan köttet skärs upp i sneda skivor. Guacamole med mynta 2 port 1 avocado 1 msk majonnäs eller crème fraiche 1-2 tsk finhackad mynta 1 riven vitlöksklyfta Lite pressad citron Flingsalt Dela avocadon och gröp ur köttet med en sked. Mosa ner i en liten skål. Blanda väl med övriga ingredienser, låt stå en stund så smakerna kommer fram mer. Getostsmör 2-3 port 100 g smör 50 g get...
Turkisk köttgryta
2016-11-11 07:00:00
Köttgryta med aubergine 2 port 250-300 g biff eller lammstek 6 champinjoner 1 liten aubergine 1 röd och 1 grön paprika 2 skållade, skalade tomater 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 msk ajvar 3 msk smör 1 msk olivolja 1 tsk timjan 1 tsk oregano Salt och svartpeppar Till servering: 2 dl turkisk yoghurt 1 msk olivolja Flingsalt Strimla köttet fint. Skär champinjoner, aubergine, paprika och lök i smala strimlor och tomaten i mindre bitar. Bryn smör och olja och stek köttet så det får färg, krydda väl och strö över örterna. Häll över i en gryta och stek grönsakerna i omgångar i resten av smöret, häll dem över köttet. Rör om och låt puttra tillsammans med ajvar i en halvtimme. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med yoghurten utrörd med oljan och lite flingsalt. Bladpersilja och gurka är gott till.
Kycklinglever med champinjonsås
2016-11-10 07:00:00
Kycklinglever och champinjonsås med dragon 2 port 300 g kycklinglever 2 dl grädde/kokosgrädde 8 champinjoner 1 gul lök 1 grön paprika 1 tsk pressad citron ½ dl kycklingfond ½ tsk torkad fransk dragon Några droppar Worcestershiresauce 2 msk smör Salt och peppar Skär champinjonerna i bitar, löken i klyftor och paprikan i strimlor. Bryn smöret och stek svampen, så den får lite färg. Tillsätt lök och paprika, stek dem mjuka. Salta, peppra och smula ner dragonen. Häll på Worcester och citronsaft, låt koka in. Rör ner fond och grädde, koka upp och låt puttra 30 min, rör då och då. Bryn smör och stek levern ca 10 min men ha inte för varmt i pannan för då sprätter det väldigt mycket.
Kokt korv med blomkålsmos
2016-11-09 07:00:00
Kokt köttkorv med blomkålsmos 2 port 4 råa köttkorvar 1 litet blomkålshuvud, mitt var gult 1 stor morot Några lökringar 1 lagerblad 5 kryddpepparkorn Salt Smör Koka upp saltat vatten med lagerblad, lök och kryddpeppar. Lägg ner korven tillsammans med blomkål och morot som skurits i mindre bitar. Sjud på svag värme i tio-15 min tills grönsakerna är mjuka och korven färdigkokt. Ta upp korvar, lagerblad och kryddpeppar med en hålslev. Sila av det mesta av buljongen och spara till en soppa eller gryta. Mosa grönsakerna med en potatisstamp och smaksätt med smör, salt och peppar. Gör en tomatsallad till på cocktailtomater och tunna lökringar. Låt ringarna ligga i kallt vatten en stund, så blir de krispiga och inte så starka. En god kallpressad olivolja, vit balsamvinäger och flingsalt smulat över. Lägg upp korvarna med puré, tomatsallad och en klick senap.
Presenttips till Fars Dag
2016-11-08 17:10:00
Boktips Tips på olika Farsdagspresenter börjar poppa upp här och där, så här kommer ett från mig Grillmat LCHF finns fortfarande kvar i ett fåtal exemplar, den perfekta presenten för att uppmuntra alla fäder som gillar att laga mat vid grillen. Boken och recepten funkar förstås året runt för den inbitne grillfantasten. Marinader, såser och tillbehör går bra även till det han lagar inne i köket ( Jag blir väldigt glad om du delar inlägget vidare? ) Spare Ribs från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson
Makrill med zucchinisallad och timjansmör
2016-11-08 07:00:00
Stekt makrill med zucchinisallad 2 makrill à 200 g Saft av ½ citron Några kvistar färsk timjan Salt och peppar 2 msk smör Skölj fisken noga. Skär några snitt på varje sida, pressa citron över och krydda ordentligt både ut- och invändigt. Lägg timjankvistar i buken. Låt fiskarna dra åt sig smakerna medan du gör salladen. Citronmarinerad zucchinisallad 10 plommoncocktailtomater 2 små, smala zucchini 2 msk olivolja Saft av ½ citron ½ dl bladpersilja Salt och vitpeppar Skär av ändarna på zucchinin och hyvla tunna skivor med osthyveln. Skär tomaterna i halvor, blanda med olja och citron. Plocka små blad från persiljan och blanda ner tillsammans med kryddor. Timjansmör 50 g smör 1 msk finhackad timjan Lite pressad citron Salt och vitpeppar Rör smöret mjukt med en gaffel. Rör ner smaksättningen och låt dra en liten stund. Stek fisken i brynt smör på stark värme, ca 3-4 min på varje sida. Ta pannan från spisen och låt fisken dra några minuter på eftervärmen. Servera med salladen och timjan...
Vill du följa med till Makrigialos på Kreta?
2016-11-07 18:50:00
Fiskehamnen i Makrigialos… Harmoniresa till Kreta Jag har många gånger fått frågan om jag skulle vilja arrangera en matresa till Medelhavet. Nu har det rätta tillfället dykt upp, jag och Therese Renåker har bestämt oss för att göra en resa tillsammans. Therese och jag har flera gånger de senaste åren besökt olika platser och upplevt många goda samtal och måltider, kryddade med en hel del skratt. Vi delar kärleken till det goda i livet, maten, naturen och vad de kan göra för hälsan. Nu har vi bestämt oss för att dela med oss av våra tankar till fler livsnjutare. Resans fokus blir ”Det goda i livet”. Grekisk sallad… Med samtal om vår livsviktiga mat, vad den gör med våra sinnen, vår hälsa, våra hormoner. Du får förstås också chans att få många svar på dina frågor kring maten och hälsan. Makrigialos är den perfekta platsen att njuta av en rofylld tillvaro helt utan stress, här går man verkligen ned i varv. Jag har besökt den lilla fiskebyn på Kretas sydostlig...
Västerbottensfylld pannbiff med stuvade trattkantareller
2016-11-07 07:00:00
Pannbiffar med Västerbottensost 2 port 300 g köttfärs, jag hade älgfärs 1 dl riven Västerbottensost 1 ägg ½ dl grädde ½ msk fiberhusk Salt och peppar Blanda hastigt ihop färsen med fiberhusk och kryddor. Rör ner ägg, grädde och riven ost. Smaka av om det behövs mer kryddning och låt smeten svälla en stund. Forma till biffar och stek gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på var sida. Dra pannan från värmen och låt eftersteka några minuter. Trattkantarellsås 2 port 2 dl förvällda trattkantareller 2 msk smör 3 dl grädde/kokosgrädde ½ tsk vit balsamvinäger ½ tsk Tamarisoja Salt och peppar Bryn kantarellerna i smöret. Krydda och tillsätt soja och vinäger, låt det koka in. Häll över grädden och låt såsen småputtra i 30 minuter, rör då och då. Syrlig äppelsallad 1 äpple 1 liten gul lök ½ gul paprika ½ röd paprika 2 msk smör 1 tsk vit balsamvinäger Salt och peppar Skär äpple, lök och paprika i tunna strimlor. Stek allt mjukt i smöret utan att få för mycket färg. Smaksätt med vinäger, salt o...
Pressgurka
2016-11-06 07:00:00
Pressgurka 3 gurkor 1 msk salt ½ dl ättikssprit 12% 1½ dl vatten 1 msk honung eller valfri sötning ½ dl hackad persilja eller dill Vitpeppar Skiva gurkan och blanda med saltet i en bunke. Låt ligga i press en halvtimme med ett fat och en tyngd över, t ex en mortel. Blanda övriga ingredienser till en lag. Häll av vattnet som saltet dragit ur gurkan och vänd ner dem i lagen. Gurkan håller sig upp till en vecka i ättikslagen.
Ann Fernholm föreläser i Östersund
2016-11-05 10:15:00
Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm Ett sötare blod Förra gången Ann Fernholm föreläste i Östersund om sockrets skadliga effekter såldes biljetterna slut väldigt fort, så många fick inte plats. Nu har du chansen igen, den 10 november är hon tillbaka på Ecocaféet på Storgatan 26. Här hittar du biljetterna hos Studieförbundet Vuxenskolan. Har du inte möjlighet att vara med i Östersund, gå gärna in och läs Anns blogg Ett sötare blod. Du kan också hjälpa till att förändra hälsoläget för många genom att bli månadsgivare i Kostfonden. Ann Fernholm är initiativtagare till fonden, som bedriver oberoende kostforskningsstudier. Just nu genomförs en stor studie om kostens betydelse vid Typ 1-diabetes. Länk till Kostfonden.se…
Snabb pepparsås till entrecôte
2016-11-05 07:00:00
Entrecôte med pepparsås 2 port 2 skivor entrecôte à 150-200 g 2 dl grädde/kokosgrädde 1 grön spetspaprika ½ gul lök 2 msk smör 1 msk rödvin 1 tsk fransk senap ca ½ tsk Worcestershiresauce ca ½ krm krossad grönpeppar ca ½ krm vitpeppar ca ½ krm svartpeppar Salt Finhacka löken och strimla paprikan. Fräs dem mjuka i smöret utan att få färg. Salta och peppra, smaka av hur mycket peppar du vill ha. Häll på Worcester och vin och låt det koka in nästan helt. Tillsätt senap och grädde och låt såsen koka tjock på hög värme. Stek köttet 1-2 minuter på var sida på hög värme, dra sen pannan åt sidan och låt värmen utjämnas i köttet under några minuter. Ta till lite längre stektid om du vill ha köttet mer välstekt. Servera med stekt aubergine, broccoli, sallad och tomat.
Vegetarisk LCHF-pizza
2016-11-04 07:00:00
Grön lowcarbpizza 1 port 6 tunna skivor kålrabbi 3 skivor zucchini 1 grön paprika 1 färsk lök 1 dl skivad svamp 1 dl grädde/kokosgrädde Smör till stekning Havssalt och svartpeppar Riven ost Färsk oregano Stek kålrabbin och lägg i en ugnsform som en rundel. Skär zucchinin i bitar, strimla löken och paprikan. Stek svampen och grönsakerna i smör. Häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning. Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, lägg på inlagda champinjoner och marinerade cocktailtomater. Toppa med riven ost och oregano. Grädda på 200° i 20 minuter.
Kåldolmar med svamp och halloumi
2016-11-03 07:00:00
Savoykåldolmar 2 port 2 dl fint tärnad blandsvamp ½ dl finhackad purjolök 3 msk smör 2 msk vitt vin 1 dl fint tärnad halloumi 2 msk sesamfrön 1 msk finhackad persilja 1 msk fiberhusk Salt och peppar 6 stora savoykålsblad Bryn smöret och stek svampen i fem minuter, så den får lite färg. Rör ner purjolöken, halloumi och sesamfrön, låt dem bryna med en stund. Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen. Ta från värmen och blanda ner fiberhusken och rör om väl. Låt svampröran stå och svälla en stund så håller kåldolmarna ihop bättre vid stekningen. Koka upp vatten med ordentligt med salt. Skär bort en bit av den hårda nerven från kålbladet. Tryck ner bladen i det kokande vattnet med en hålslev. Förväll i 10 minuter, så de blir mjuka. Ta upp och låt rinna av. Lägg dem med baksidan upp på skärbrädan. Forma svampröran till avlånga ägg och lägg mitt på kålbladen. Rulla in svampen till ett paket, knyt om med steksnöre. Bryn kåldolmarna i smör runt om, krydda med lite salt och peppar...
Kycklinggryta med svamp
2016-11-02 07:00:00
Kycklinggryta 2 port 300 g urbenade kycklinglår 100 g skogschampinjoner 50 g smör 1 gul lök 1 dl kycklingbuljong 1 msk tomatpuré 1 msk paprikapulver ½ msk torkad timjan ca 2 tsk salt 1 tsk spiskummin Skär svamp och lök i skivor. Krydda kycklingen runt om med paprika, kummin, timjan och salt. Hetta upp hälften av smöret och bryn kycklingen ett par minuter på var sida. Lägg över i en stekgryta. Stek lök och svamp i resten av smöret och krydda med salt. Blanda ner tomatpurén mot slutet av stekningen och låt bryna med en stund, så får den mildare smak. Häll på buljongen och koka upp. Häll alltsammans över kycklingen i grytan och koka upp. Låt puttra på svag värme i ca 30 minuter. Jag serverade med majonnäs och friterade blomkålsbuketter. Dem gör du så här: Dela buketterna, låt dem torka väl på papper och värm några cm kokosolja i en kastrull till 180º. Lägg ner blomkålen och fritera 2-3 minuter på var sida, passa så de inte blir för mörka. Ta upp med hålslev, låt rinna av på papper och ...
Laxsallad med ingefära och mandelsmör
2016-11-01 07:00:00
Laxsallad 1 port 3 skivor gravad eller rökt lax 2 msk mandelsmör 2 msk gari, inlagd ingefära för sushi 2 nävar sköljd rucola 1 msk pumpakärnor 2 tsk avocadoolja med citron Några kvistar citronmeliss och bladpersilja Lite flingsalt att strö över Lägg rucolan i en skål. Fördela laxskivorna och ingefäran över salladen. Klicka på mandelsmöret och strö över pumpakärnorna. Garnera med citronmeliss och bladpersilja. Ringla avocadoolja över salladen och strö över flingsaltet.
Blomkålssallad
2016-10-31 07:00:00
Blomkålssallad för 2 4 dl små, lättkokta blomkålsbuketter 1 dl majonnäs ½ dl strimlad citronmeliss 2 msk strimlad purjolök 2 msk mango i små tärningar 2 msk pumpakärnor Salt och chili efter smak Blanda majonnäsen med det gröna, pumpakärnorna och mangon, salta och krydda med chili, färsk eller i flingor. Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen. Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt. Jag gjorde salladen till kaffemarinerat sidfläsk.
Frittata med spenat och chèvre – Vego à la LCHF
2016-10-30 06:00:00
Spenatfrittata med getost 2-3 port 300 g färsk bladspenat 1 medelstor lök 2 vitlöksklyftor 25 g smör Salt och peppar Riven muskot Äggstanning: 3 ekologiska ägg 100 g chèvre 1 dl majonnäs Peppar och ev lite salt 1 spetspaprika och ½ dl pumpakärnor till garnering Hacka löken och skiva vitlöken, bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten. Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter. Mixa under tiden ihop äggstanningen och smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig. Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form. Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten. Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpakärnorna över. Grädda på 175º i cirka 20 minuter. Låt svalna en liten stund i formen innan frittatan skärs upp i tårtbitar.
Medelhavsköttbullar med tomatsås
2016-10-29 07:00:00
Köttbullar med tomatsås 4 port 600 g färs av nöt eller lamm 2 ägg 6 soltorkade tomater 1 dl 10-17% yoghurt eller kokosgrädde 1 gul lök 1 riven vitlöksklyfta 1 msk fiberhusk 1 msk äppelcidervinäger 1 msk olivolja 1-2 msk oregano 1-2 msk mynta Salt Chiliflingor Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint. Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor. Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar. Gräddig tomatsås 4 port 4 tomater 2 schalottenlökar 50 g smör 3 dl grädde eller kokosgrädde ½ dl hackad, färsk timjan 2 msk äppelcidervinäger Salt Chiliflingor Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar. Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig. Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund. Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter. Rör mot slutet ner finhackad timjan.
Frökexlansering, fetaostsmör och 5000000
2016-10-28 06:26:00
 O Frökexlansering I dagarna lanseras två nya smaker på det frökex som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd, läs mer om vårt samarbete på deras hemsida i länken. Originalet har blivit mycket populärt sen det lanserades för 4 år sen, så förra sommaren bestämde vi oss för att det var dags att ta fram några nya smaker på kexen. Jag provbakade två olika sorter som föll bageriet i smaken och de började testa att baka dem i större skala. Nu har det äntligen blivit dags för lansering på butiker runtom i landet för de nya frökexen. Det ena kexet har smak av nässla, vitlök och libbsticka, det andra kardemumma, kakaonibbs och vanilj. Båda är precis som originalet bakade utan gluten och socker, kex som passar oss som vill hålla kolhydraterna på en låg nivå. Idag fredag den 28/10 står jag och bjuder på kexen på Ecocaféet i Östersund, hoppas du kommer förbi och smakar om du är i närheten. Det är inte bara de nya  frökexen jag har anledning att fira idag, igår passerade jag 5 miljoner visni...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33526 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss