TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Stekt kalvlever med syrlig röra på bacon, purjo och äpple
2016-10-17 07:00:00
Kalvlever med bacon, purjo, äpple och citron 2 port 400 g kalvlever i två skivor 2 msk smör/kokosolja Salt och peppar Syrligt baconfräs 25 g varmrökt bacon eller sidfläsk 2 dl strimlad purjolök 1 äpple 2 msk smör/kokosolja 1 citron, saft och rivet skal 1 dl grovhackad bladpersilja Salt och peppar Börja med att skära äpplet i tärningar, ca 1×1 cm. Skär baconet i lika små tärningar. Tvätta citronen, som förstås ska vara ekologisk och giftfri. Riv skalet och pressa ur saften. Fräs bacontärningar, äpple och purjo tills de fått lite färg, krydda med salt och peppar. Häll över citronsaft och skal, låt alltsammans småputtra en liten stund så saften kokar in i äppeltärningarna och ger dem en härligt syrlig smak. Dra från värmen och blanda ner bladpersiljan. Skölj av leverskivorna, torka med hushållspapper och stek ett par minuter på var sida på hög värme, inte för länge för då blir den torr. Servera med det syrliga fräset och broccoli. Ett örtsmör smakar gott till. Om du mot förmodan inte ...
Tzatziki med äpple och mynta
2016-10-16 07:00:00
Äppeltzatziki med mynta 2 port 2 dl grovriven gurka ½ grovrivet äpple 2 msk finhackad, färsk mynta 1 finriven vitlöksklyfta ½ dl majonnäs Saft från ½ citron Salt Blanda den rivna gurkan med salt i en bunke. Låt stå och vattna ur 10 minuter, pressa ut vätskan ur gurkan genom en nätsil. Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av om du vill ha mer salt eller citron. Ställ kallt en halvtimme så mognar smakerna fram mer. Här hittar du mitt recept på vanlig tzatziki. Har du gott om äpplen i din trädgård kan du göra en god kompott på dem. Klicka på bilden så hittar du till ett av mina kompottrecept.
Invigning av Ecocaféet i Östersund
2016-10-15 10:15:00
Den glada personalen på Ecocaféet i Östersund… Nu äntligen är det dags Den här helgen, 15-16 oktober, är det stor invigningsfest på Ecocaféet i Östersund. Jag har ju som bekant för många varit inblandad i caféet som receptkonsult, ända sen planerna på öppnandet tog fart för ett år sen. Här kan du läsa mer om det och ta del av Ketobollar och Björksockerkaka/Saffranskaka jag hittade på till premiären. Börje Karlsson och hans dotter Sandra har skapat en mötesplats för alla som vill kunna njuta av gott fika och luncher utan gluten och vitt socker. Igår skrev ÖstersundPosten en artikel om deras vision att hjälpa många till en bättre hälsa. De har verkligen lyckats, Ecocaféet har under det första året haft otroligt många nöjda besökare. Att invigningen dröjde ett helt år, beror på att det tagit tid att bygga färdigt verksamheten, som består inte bara av café utan även en hälsokostbutik och behandlingsrum för allt från klassisk massage till ljusterapi och kostrådgivning samt mycket ...
Biff med senapslök och råstekt sötpotatis
2016-10-15 07:00:00
Biff med senapslök och råstekt sötpotatis 2 port 2 biffar à 200 g 1-2 skivade sötpotatisar (rättika om du är kolhydratkänslig) 2-3 msk smör till stekning Salt och peppar Senapslök 2 port 2 medelstora lökar 50 + 50 g smör 1 msk osötad senap 1 tsk äppelcidervinäger ½ tsk Worchestershiresauce Salt och peppar Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar. Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna. Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt. Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten. Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt. Vänd det då ett par gånger under stekningen. Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund. När kött och sötpotatis är klara tar du löke...
Paleolinas laxpaj
2016-10-14 07:00:00
Gästrecept När jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo så bjöd jag in några olika gästbloggare. Här ett riktigt läckert bidrag från Lina Lidén på Paleolina. Lina är kostrådgivare och har jobbat både på PriMaten i Uppsala och på Ecocaféet i Östersund. Laxpaj 4-6 port: 2 dl kokosmjöl 1 dl sesamfrön ½ dl pumpakärnor 1,5 msk fiberhusk 1 tsk salt 1 ägg 30 g kokosolja 1 dl kokosmjölk Häll i de torra ingredienserna i en matberedare och mixa sönder alla frön. Häll i ägget, kokosoljan och kokosmjölken och låt maskinen arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en pajform och nagga med gaffel. Grädda  200º i ca tio minuter eller tills skalet fått fin färg. Äggstanning: 4 ägg 1 dl kokosmjölk 300 g fryst spenat 1 stor vitlöksklyfta, finhackad Salt och peppar Tina spenaten och blanda med ägg, kokosmjölk och vitlöken och häll i det färdiggräddade pajskalet. Topping: 2×140 g viltfångad lax Skär laxen i tunna skivor, det går lättast om den är lite halvt frusen. Lägg laxen ovanpå äggstanningen oc...
Wok med kalkon, pumpa och ingefära
2016-10-13 07:00:00
Wokad kalkon 2 port 300 g kalkonbröst 1 dl kokosolja 2 dl pumpa i bitar 1 dl strimlad röd paprika 1 dl strimlad grön paprika 1 dl zucchini i bitar 5 cm ingefära i skivor 1 msk äppelcidervinäger 1 msk mango chutney 1 msk tamarisoja Salt och chiliflingor Skär kalkonköttet i strimlor. Hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili. Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter. Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt bli varmt.
Blomkålsmuffins
2016-10-12 07:00:00
Grönsaksmuffins  6 st 3 dl små blomkålsbuketter 3 dl tärnad pumpa 3 ägg 1 dl grädde/kokosgrädde 5 breda blad purjolök, ca 10 cm ½ msk äppelcidervinäger ½ msk torkad dragon ca 1 tsk salt ca ½ tsk chiliflingor Koka pumpa och blomkål i 5 minuter i saltat vatten. Har du inte pumpa så går det lika bra med morötter. Skölj purjolöksbladen och låt dem koka med så de blir mjuka, låt rinna av väl i durkslag. Skär purjobladen i 1-2 cm smala strimlor. Smörj en muffinsform med för små muffins väl. Häll grönsakerna i en bunke och knäck i äggen, tillsätt grädde, vinäger, dragon, salt och chili. Mixa med stavmixer till en grov smet, det får gärna vara lite grönsaksbitar kvar. Lägg purjobladen runt i muffinsformarna, så de kommer upp längs hela kanten. Det här är lite finlir och överkurs som du kan hoppa över om du vill och bara grädda grönsakssmeten direkt i formarna. Fyll smeten nästan ända upp till kanten och grädda på 150º i ca 40 minuter. Ta ut formen och låt muffinsen svalna en stund. Lossa d...
Stuvade morötter LCHF/Paleo till stekt sill med syrlig lök
2016-10-11 07:00:00
Stuvade morötter 2 port 2 stora morötter 2-3 msk smör/kokosolja 1 dl grädde/kokosgrädde/mandelmjölk 2 msk hackad persilja Salt och peppar Brynt lök i äppelcidervinäger 2 port 4 stora schalottenlökar 3 msk smör/kokosolja 1-1½ msk äppelcidervinäger Salt och peppar Stekt saltsill 2 port 4 urvattnade sillfiléer 3 msk smör/kokosolja Nymald vitpeppar Börja med morotsstuvningen. Skala och skär morötterna i centimeterstora tärningar. Bryn dem i en kastrull några minuter, salta och peppra. Häll på grädde, koka upp och låt puttra tills du tycker morötterna är lagom mjuka, rör om då och då. Rör ner den hackade persiljan strax innan servering. Skiva löken i en halv centimeter tjocka skivor och bryn lätt. Salta, peppra och häll på äppelcidervinägern och låt den koka in i löken. Stek så sillen några minuter på var sida. Jag köpte färdigurvattnad sill, men den blir väldigt lös när man steker den. Bäst är att köpa hel saltsill eller filéer i fiskdisken. Filéa sillen och låta ligga i en stor bunke m...
Het coleslaw på salladskål
2016-10-10 07:00:00
Coleslaw på salladskål 2-3 port 3 dl finstrimlad salladskål 1 grovt riven morot 5 cm finstrimlad purjolök 1 dl örtaioli 2 msk finriven ingefära 1-2 msk mango chutney Salt och chiliflingor efter smak Blanda alla ingredienser väl i en bunke. Smaka av att du får en bra balans mellan syra, sälta och sötma. Ställ i kylen en stund innan serveringen, så blir salladen saftigare och smakerna kommer fram mer. Salladen smakar gott till fisk, skaldjur, kyckling eller fläskkött.
Frittata med zucchini
2016-10-09 07:00:00
Zucchini-frittata 2 port 3 ägg 3 dl grovriven zucchini 1 dl finhackad dill 2 msk finhackad lök 2 msk nötmjöl, jag mixade paranötter fint 1-1½ tsk salt 2-3 msk smör/kokosolja Vispa samman alla ingredienser och låt smeten stå i kylen och svälla en halvtimme. Stek på båda sidor som små pannkakor i liten stekpanna eller plättlagg. Den går också fint att göra i en stor stekpanna som tål ugnsvärme. Stek då frittatan några minuter i pannan och låt sen steka färdigt i 10 minuter på 175º. Eller så steker du den som en vanlig omelett och låter glida över på en tallrik, lägg pannan över och vänd så ner i stekpannan. Rödkålssallad 2 port 3 dl finstrimlad rödkål ½ dl granatäppelkärnor ½ dl finstrimlad bladpersilja 3 msk olivolja eller majonnäs 1 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger Salt och peppar För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten. Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minu...
Tomatpesto med hasselnötter
2016-10-08 07:00:00
Tomatpesto med hasselnötter 8 torra, soltorkade tomater 2 dl olivolja 1 dl hasselnötter 1 dl bladpersilja 1 dl basilikablad 2  vitlöksklyftor 1 msk äppelcidervinäger Salt och peppar Häll kokande vatten på tomaterna och låt ligga och dra sig mjuka i ½ timme. Ta upp och låt rinna av, använd spadet i någon soppa eller fondkok. Grovhacka tomater, vitlök och hasselnötter. Lägg över i en mixerbunke, rör ner det bladgröna och vinäger. Tillsätt oljan, kör upp och ner med stavmixer tills allt är väl blandat. Smaka av med salt och peppar, känn efter om du även vill ha lite mer syra. Häll upp på burk. Peston håller sig länge om man ser till att den är täckt av oljan i burken.
Kryddig kalvlever som tapas
2016-10-07 07:00:00
  Kalvlever med paprika och purjo 2-4 port 200 g kalvlever 3 msk vitlökssmör ½ röd paprika 1 dl strimlad purjolök 1 msk balsamvinäger 1 tsk ekologisk citronpeppar 1 tsk torkad timjan Flingsalt Putsa bort senor och hinnor från levern. Bryn bitarna runtom i vitlökssmöret. Tillsätt små paprikatärningar och purjolök, låt fräsa med en liten stund. Krydda med citronpeppar, timjan och salt. Häll på vinägern och låt puttra ett par minuter. Lägg upp på assietter, skeda smöret över och strö på lite extra flingsalt. För en lite mer mättande måltid, servera fetaostbullar till.
Kalkon med smaker från Medelhavet
2016-10-06 07:00:00
Snabblagad kalkongryta 2 port 400 g kalkonbröst 50 g smör/olivolja 3 dl aubergine i grova tärningar 1 grön spetspaprika 1 röd spetspaprika 1 liten, gul lök 1 msk tomatpuré 1 tsk balsamvinäger 1 tsk paprikapulver 1 tsk oregano ½ tsk mynta 1 krm kanel 1 dl vatten till sky Salt och chiliflingor efter smak Skär kalkonbröstet i 3×3 cm stora bitar. Skär paprika och lök i grova tärningar. Stek aubergine och lök så de får färg och mjuknar. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa en stund så blir smaken mildare. Häll på vinäger, ½ dl vatten och krydda med paprika, oregano, mynta och kanel. Flytta över allt till en gryta och låt koka ihop medan du bryner kalkonen och paprikan, krydda köttet med salt och chili. Blanda ner köttet tillsammans med aubergineröran. Skölj ur stekskyn med resten av vattnet och häll det över grytan, låt puttra några minuter. Smaka av om du vill ha mer sälta eller kryddning. Servera med en grönsallad med olivolja, balsamvinäger och majonnäs.
Svampröra med tomat och vitlök
2016-10-05 07:00:00
Svamp- och tomatröra med vitlök 2 port 200 g svamp, jag hade ostronskivling 8 cocktailtomater 3 vitlöksklyftor 3 msk smör 1 gul lök 2 msk hackad rosmarin Saft av ½ citron Salt och peppar Skär svampen i mindre bitar. Dela tomaterna i fyra delar och skiva vitlöken och löken. Bryn svampen tills den fått färg, krydda med salt och peppar. Tillsätt lökskivorna och rosmarinen och låt dem steka med en stund. Rör ner tomaterna och citronsaften, låt koka ihop tills tomaterna mjuknat. Jag serverade svampröran till rökt makrill, kokt ägg och sallad.
Wokade räkor
2016-10-04 07:00:00
Räkwok 2 port 400 g skalade räkor 3 dl små blomkålsbuketter 2 dl strimlad röd, grön och gul paprika 1 liten gul lök 1 pressad citron 3 msk smör/kokosolja 2 msk riven ingefära 2 msk curry 1 msk paprikapulver Salt Skär löken i smala strimlor. Fräs blomkålsbuketterna en stund så de får lite färg. Tillsätt paprika och lök, stek ett par minuter. Rör ner citron, ingefära och kryddor, låt fräsa med en stund. Blanda sist ner räkorna och låt dem bara bli varma, annars blir de lätt sega. Servera woken tillsammans med en halv avocado och citron.  
Blomkålsgryta med indiska smaker
2016-10-03 07:00:00
Blomkålsgryta 2-4 port ½ liter små blomkålsbuketter 250 g förvälld bladspenat 2 msk kokosolja 2 vitlöksklyftor 1 röd spetspaprika Saft från ½ citron 1 msk riven ingefära 1 tsk mald koriander 1 tsk gurkmeja 1 tsk chiliflingor 1 tsk mald kardemumma 1 krm spiskummin 50 g kokossmör/kokosgrädde 1 dl vatten Salt Skär paprikan i strimlor och vitlöken i skivor medan du bryner blomkålen i kokosoljan ett par minuter. Rör ner paprika, vitlök, ingefära och kryddor, låt fräsa med en stund. Tillsätt kokossmöret, vatten och citronsaft. Koka upp och rör så kokossmöret smälter. Smaka av med salt. Låt grytan puttra på svag värme i 15-30 minuter, beroende på hur välkokt blomkål du vill ha. Jag föredrar en rätt mild kryddning, så smaka av om du vill ha mer. Servera grytan som en vegetarisk rätt med en sallad eller som tillbehör till kött eller fisk.
Keso till söndagsbrunch
2016-10-02 07:00:00
Proteinrik frukost Jag gör som bekant sällan reklam på min blogg. Får som alla bloggare mängder med erbjudanden att testa olika produkter men det är mycket sällan jag nappar. Fick möjlighet att prova Keso, så idag gör jag ett undantag Keso tycker jag är ett bra exempel på näringsrik mat att ta till som lättfixad frukost eller som ett mellanmål till återhämtning efter träningen. Jag äter själv inte så mycket mjölkprodukter idag, men Lennart behöver både lite extra protein och energi så då har vi kommit på sen en tid att Keso är ett mycket bra komplement för honom. Han äter ofta en Keso-frutti med bär eller hemkokt lingonsylt sötad med äpple till kvällsmat. Betydligt bättre att ge till barn också, än den så vanliga sockerstinna Risi-fruttin. Eller ännu värre, Manna-frutti. Den innehåller både gluten och lika mycket socker som Coca-Cola… Päronkeso 1 dl keso 1 gråpäron 2 msk crème fraiche 1 msk majonnäs 2 msk finhackad citronmeliss 1 msk finhackad persilja Lite pressad citron Sa...
Dijonnaise och tomatconcassé
2016-10-01 07:00:00
Dijonnaise 4 port 2 dl majonnäs 2 vitlöksklyftor 2-3 tsk Dijon, fransk senap 1 msk finhackad rosmarin 1 msk finhackad persilja Salt och peppar Tomatconcassé 4 port 250 g cocktailtomater 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja Havssalt och chiliflingor Skär tomaterna i 4 delar. Hacka lök och vitlök fint. Stek grönsakerna mjuka i olivoljan, krydda med salt och chili. Jag serverade såserna till helstekt lammfilé, recept på den kommer i morgon.
Citronmarinerad lammsadel
2016-09-30 07:00:00
Citronmarinerad lammsadel 4 port 1 kg lammsadel ½ dl olivolja 1 pressad citron 2 finhackade vitlöksklyftor 1 msk finhackad timjan 1 msk honung Rör samman ingredienserna till marinaden. Snitta fettkappan på lammsadeln. Lägg sadeln i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Knyt igen och massera runt så marinaden kommer åt överallt. Lägg på ett fat och ställ i kylen till nästa dag, vänd några gånger under tiden. Ta fram sadeln och krydda väl med salt och peppar runtom. Jag skär bort innerfiléerna och steker dem sen för sig, så de inte blir överstekta i ugnen. Det räcker med ett par minuter i stekpannan för de tunna filéerna. Bryn sadeln lätt och lägg i en ugnsform och ugnsstek på 175º i 20-30 minuter. Använder du stektermometer ska den visa 70º när köttet är rosa och 75º vid välstekt kött. Låt sadeln vila under folie på skärbrädan i 5 minuter innan du skär upp den, så stannar all den goda köttsaften kvar. Skär ut ytterfiléerna från benet och tranchera upp i sneda skivor. Servera m...
Smörstekta rödbetor med fetaost
2016-09-29 07:00:00
Smörstekta rödbetor med fetaost 2 port 250 g kokta rödbetor, jag hade en avlång sort som ger fina, jämna skivor 50-100 g fetaost 2-3 msk smör 2 msk pumpakärnor 1 tsk balsamvinäger eller citronsaft Flingsalt Hackad persilja Skölj rödbetorna och koka dem mjuka, det tar ca en halvtimme till 45 minuter beroende på storlek. Spola i kallt vatten en stund och gnid av skalet. Vill du inte bli helt röd om händerna så lägg in dem i en plastpåse och gnugga av skalet genom plasten. För att inte skärbrädan ska bli röd så brukar jag lägga rödbetorna på ett dubbelvikt hushållspapper när jag skär dem i skivor. Bryn smöret i en stekpanna, lägg i skivorna och bryn ett par minuter på båda sidor. Smula över fetaosten och flingsaltet. Låt dra på eftervärme en stund med lock på, så blir fetaosten mjuk och god. Ringla balsamvinäger och strö persilja över. Jag serverade rödbetorna till pannbiffar, klicka på bilden så kommer du till receptet.
Gratäng LCHF och Paleo på Pulled Turkey
2016-09-28 07:00:00
Gratäng på rester 3-4 port 300 g rester av pulled turkey (eller 300 g köttfärs) ½ dl sockerfri ketchup 1 msk paprikapulver 1 msk timjan 1 msk oregano 1 msk kanel 20 tunna skivor aubergine 25 g smör/kokosolja Gratängtäcke 4 ägg 2 dl majonnäs Salt och peppar 8 cocktailtomater till garnering Blanda resterna av köttet med ketchup och kryddor. Har du nån annan typ av kött som pulled pork, beef eller liknande så kan du använda det på samma sätt. Använder du köttfärs så bryn den med en hackad lök, blanda ner kryddorna och salta, låt fräsa 20 min. Den här långkokta köttfärssåsen passar också bra att använda till den här rätten. Stek aubergineskivorna på båda sidor, krydda med salt och peppar. Lägg ett lager skivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttet över och häll på hälften av gratängsåsen. Upprepa med ett lager till, avsluta med sås och aubergineskivor och lägg delade tomater över. Gratinera på 175º i 45-50 minuter.
Smörstekt laxkotlett med syrlig grönsaksröra
2016-09-27 07:00:00
Syrligt grönsaksfräs 2 port 8 plommoncocktailtomater 1 dl finstrimlad fänkål 1 strimlad, grön paprika ½ dl strimlad purjolök 3 msk smör/kokosolja 2 msk pressad citron Salt och peppar Skär tomaterna i sex delar. Hetta upp smöret och blanda ner grönsaksstrimlorna. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Fräs ett par minuter. Servera till smörstekta laxkotletter (helst viltfångad) eller annan fisk. En vitlöksmajonnäs och grönsallad smakar gott till. Grönsaker från Ås Trädgård…
Getostgratinerad svartkål
2016-09-26 07:00:00
Svartkål med getost och sardeller 2 port 8 stjälkar svartkål 10-12 sardeller 2 klyftor vitlök 2 msk små kaprisbär 2 msk smör 2 msk olivolja Svartpeppar 50 g skivad getost 4-6 plommoncocktailtomater 1-2 kokta ägg Skär bort den hårda mittnerven i svartkålsbladen och strimla dem fint. Bryn smör och olivolja, fräs bladen en stund och tillsätt finhackad vitlök och sardeller. De behöver inte hackas, lägg i de hela filéerna så smälter de i smöret. Krydda med svartpeppar, vinäger och kapris. Salt behövs inte, tillräcklig sälta kommer från kapris och sardeller. Låt puttra 15 min, tillsätt lite vatten om det kokar torrt. Sista minuten låter du klyftade tomater koka med. Häll upp i ugnsform och lägg på några skivor getost. Gratinera 5 min på 175° bara så att osten smälter lite. Servera med kokta ägghalvor och en bit valnötsbröd att suga upp den goda såsen med. Här hittar du mitt recept på senapsstuvad svartkål. Svartkål
Viltgryta med rökt sidfläsk
2016-09-25 07:00:00
Viltgryta 4 port 500 g grytbitar av älg, ren eller rådjur 100 g rökt sidfläsk i tärningar 4-5 dl rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller 2 morötter 1 röd Paprika 3-4 vitlöksklyftor 100 g smör 2 burkar skalade tomater 2 dl viltfond 2 dl rödvin 4 dl grädde/kokosgrädde Salt och svartpeppar Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt, krydda lätt med salt  och peppar. Tillsätt fläsket och svampen och låt det få lite färg. Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar och låt dem fräsa med en stund. Häll över tomater, viltfond och rödvin. Dela tomaterna i mindre bitar med sleven. Koka upp och låt puttra en timme på svag värme. Tillsätt då grädden och låt sjuda en halvtimme till. Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.
Sockerfritt gelégodis LCHF/Paleo
2016-09-24 07:00:00
Lördagsgodis Idag får du tips på ett naturligt gott godis. Så mycket bättre än godisbutikernas geléhallon i både smak och innehåll. Hallongelé 2 dl ekologiska hallon 50 g smör eller kokosolja 3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl vatten Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin. Häll upp i form, låt svalna och ställ i kyl att stelna. Skär i bitar och njut av ett nyttigt lördagsgodis. Gelén håller sig en vecka i kylen, men du kan också förvara den i frysen och ta fram eftersom. De blir då lite lösare i konsistensen, smält då gelén och låt den stelna i kyl igen. Klicka på bilden nedan så kommer du till ett liknande recept gjort på svarta vinbär.
Inlagda cocktailtomater
2016-09-23 07:00:00
Marinerade cocktailtomater 500 g cocktailtomater 2 msk torkad timjan eller oregano Flingsalt Kallpressad olivolja, rapsolja eller macadamiaolja så det täcker tomaterna 1 msk äppelcidervinäger per burk Halvera tomaterna och lägg på en plåt. Smula lite flingsalt och torkade örter över. Vill du ha ha mer sting på tomaterna så strö även över chiliflingor och några vitlöksklyftor i tunna skivor. Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg de varma tomaterna i rena burkar, häll över vinäger och täck med olja. Se till så att oljan står ca 1 cm över tomaterna, om inte syret kommer åt tomaterna så håller de länge. Oljan kan sen tomaterna tagit slut användas till en god dressing. Inlagda cocktailtomater, rostade valnötter och fetaost blir gott att grilla i ugnen.
Indisk wok med kalkon eller kyckling
2016-09-23 01:45:00
Snabb utflyktswok med indiska smaker 2 port 400 g kalkon/kycklingbröst 3-4 msk smör/kokosolja 2 schalottenlökar 1 dl blandade nötter ½ röd paprika ½ gul paprika 1 msk curry 1 tsk kardemumma 1 tsk gurkmeja Salt och chiliflingor Dela fågelbröstet på längden och sen i strimlor. Hacka nötterna och skiva lök och paprika. Bryn först köttet i omgångar så det får fin färg. Lägg över eftersom i en gryta och tillsätt kryddorna. Låt fräsa på svag värme medan du steker resten. Stek lök och paprika tillsammans med nöthacket och blanda med köttet, låt allt bli varmt. Jag serverade woken med en sallad på gröna blad med olivolja och granatäppelvinäger. Allt packades i formar och avnjöts på Skinnarviksberget med utsikt över hela Stockholm.
Kycklinglever med lök och örter
2016-09-22 07:00:00
Smakrik kycklinglever 2 port 400 g kycklinglever 6-8 cocktailtomater 1 skivad, gul lök 3-4 msk smör/kokosolja 1 tsk äppelcidervinäger ½-1 tsk chiliflingor Salt 2 msk finhackade örter, jag tog oregano och citrontimjan Skölj av kycklinglevern och låt rinna av ordentligt i durkslag, torka av med hushållspapper. Bryn leverbitarna på medelvärme i några minuter på var sida. Krydda med salt och chili, ta upp levern och lägg över i en gryta. Skölj ur pannan och bryn löken gyllenbrun. Skär tomaterna i fyra delar och blanda ner när löken fått färg, stek ett par minuter till. Blanda löken med levern, värm upp och låt puttra ett par minuter. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna. Servera med ett stekt ägg och majonnäs eller aioli. Levern blir också god att servera ljummen som tapas.
Stekt sill med spenatstuvning
2016-09-20 07:00:00
Stekt sill med gräddstuvad bladspenat 2 port 4 urvattnade saltsillfiléer 25 g smör Nymald peppar Spenatstuvning 250 g färsk bladspenat 2 dl grädde/kokosgrädde 25 g smör 1 vitlöksklyfta Salt och peppar Förväll spenaten i lite kokande, saltat vatten en minut, låt rinna av i durkslag. Skär den i grova bitar och bryn lätt i smör. Skiva vitlöken tunt och låt fräsa med utan att få färg. Krydda med salt och peppar. Häll på grädden och låt koka till en krämig stuvning i 15 minuter. Koka under tiden några buketter blomkål och stek slutligen fisken gyllenbrun i smör med lite nymald peppar över. Servera sillen på en bädd av bladspenat med blomkål och Västerbottenssmör.
Snabblagad kycklinggryta
2016-09-19 07:00:00
Pepparrotskyckling 2 port 300 g kycklingbröst 200 g champinjoner 50 g smör/kokosolja 2 dl strimlad purjolök 2 dl kokosmjölk/grädde 1 dl kycklingbuljong 1 dl riven pepparrot 1 pressad citron 1 msk hackad persilja ½-1 tsk ättikssprit 12% Havssalt och vitpeppar Dela champinjonerna i 4 delar, bryn dem och purjon i hälften av smöret, krydda med salt och peppar. Skär kycklingen i 3×3 cm stora bitar, bryn och krydda. Blanda allt det stekta i en gryta. Häll på kokosmjölk, buljong och citronsaft. Koka upp och låt puttra ca 15 minuter, tills kycklingen är färdigkokt. Rör ner ättika och pepparrot de sista 5 minuterna. Smaksätt med persilja och smaka av om det är bra syra och sälta. Tycker du inte om pepparrot så kan du testa att smaksätta såsen med dill istället.
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33467 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss