TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Snabb pepparsås till entrecôte
2016-11-05 07:00:00
Entrecôte med pepparsås 2 port 2 skivor entrecôte à 150-200 g 2 dl grädde/kokosgrädde 1 grön spetspaprika ½ gul lök 2 msk smör 1 msk rödvin 1 tsk fransk senap ca ½ tsk Worcestershiresauce ca ½ krm krossad grönpeppar ca ½ krm vitpeppar ca ½ krm svartpeppar Salt Finhacka löken och strimla paprikan. Fräs dem mjuka i smöret utan att få färg. Salta och peppra, smaka av hur mycket peppar du vill ha. Häll på Worcester och vin och låt det koka in nästan helt. Tillsätt senap och grädde och låt såsen koka tjock på hög värme. Stek köttet 1-2 minuter på var sida på hög värme, dra sen pannan åt sidan och låt värmen utjämnas i köttet under några minuter. Ta till lite längre stektid om du vill ha köttet mer välstekt. Servera med stekt aubergine, broccoli, sallad och tomat.
Vegetarisk LCHF-pizza
2016-11-04 07:00:00
Grön lowcarbpizza 1 port 6 tunna skivor kålrabbi 3 skivor zucchini 1 grön paprika 1 färsk lök 1 dl skivad svamp 1 dl grädde/kokosgrädde Smör till stekning Havssalt och svartpeppar Riven ost Färsk oregano Stek kålrabbin och lägg i en ugnsform som en rundel. Skär zucchinin i bitar, strimla löken och paprikan. Stek svampen och grönsakerna i smör. Häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning. Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, lägg på inlagda champinjoner och marinerade cocktailtomater. Toppa med riven ost och oregano. Grädda på 200° i 20 minuter.
Kåldolmar med svamp och halloumi
2016-11-03 07:00:00
Savoykåldolmar 2 port 2 dl fint tärnad blandsvamp ½ dl finhackad purjolök 3 msk smör 2 msk vitt vin 1 dl fint tärnad halloumi 2 msk sesamfrön 1 msk finhackad persilja 1 msk fiberhusk Salt och peppar 6 stora savoykålsblad Bryn smöret och stek svampen i fem minuter, så den får lite färg. Rör ner purjolöken, halloumi och sesamfrön, låt dem bryna med en stund. Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen. Ta från värmen och blanda ner fiberhusken och rör om väl. Låt svampröran stå och svälla en stund så håller kåldolmarna ihop bättre vid stekningen. Koka upp vatten med ordentligt med salt. Skär bort en bit av den hårda nerven från kålbladet. Tryck ner bladen i det kokande vattnet med en hålslev. Förväll i 10 minuter, så de blir mjuka. Ta upp och låt rinna av. Lägg dem med baksidan upp på skärbrädan. Forma svampröran till avlånga ägg och lägg mitt på kålbladen. Rulla in svampen till ett paket, knyt om med steksnöre. Bryn kåldolmarna i smör runt om, krydda med lite salt och peppar...
Kycklinggryta med svamp
2016-11-02 07:00:00
Kycklinggryta 2 port 300 g urbenade kycklinglår 100 g skogschampinjoner 50 g smör 1 gul lök 1 dl kycklingbuljong 1 msk tomatpuré 1 msk paprikapulver ½ msk torkad timjan ca 2 tsk salt 1 tsk spiskummin Skär svamp och lök i skivor. Krydda kycklingen runt om med paprika, kummin, timjan och salt. Hetta upp hälften av smöret och bryn kycklingen ett par minuter på var sida. Lägg över i en stekgryta. Stek lök och svamp i resten av smöret och krydda med salt. Blanda ner tomatpurén mot slutet av stekningen och låt bryna med en stund, så får den mildare smak. Häll på buljongen och koka upp. Häll alltsammans över kycklingen i grytan och koka upp. Låt puttra på svag värme i ca 30 minuter. Jag serverade med majonnäs och friterade blomkålsbuketter. Dem gör du så här: Dela buketterna, låt dem torka väl på papper och värm några cm kokosolja i en kastrull till 180º. Lägg ner blomkålen och fritera 2-3 minuter på var sida, passa så de inte blir för mörka. Ta upp med hålslev, låt rinna av på papper och ...
Laxsallad med ingefära och mandelsmör
2016-11-01 07:00:00
Laxsallad 1 port 3 skivor gravad eller rökt lax 2 msk mandelsmör 2 msk gari, inlagd ingefära för sushi 2 nävar sköljd rucola 1 msk pumpakärnor 2 tsk avocadoolja med citron Några kvistar citronmeliss och bladpersilja Lite flingsalt att strö över Lägg rucolan i en skål. Fördela laxskivorna och ingefäran över salladen. Klicka på mandelsmöret och strö över pumpakärnorna. Garnera med citronmeliss och bladpersilja. Ringla avocadoolja över salladen och strö över flingsaltet.
Blomkålssallad
2016-10-31 07:00:00
Blomkålssallad för 2 4 dl små, lättkokta blomkålsbuketter 1 dl majonnäs ½ dl strimlad citronmeliss 2 msk strimlad purjolök 2 msk mango i små tärningar 2 msk pumpakärnor Salt och chili efter smak Blanda majonnäsen med det gröna, pumpakärnorna och mangon, salta och krydda med chili, färsk eller i flingor. Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen. Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt. Jag gjorde salladen till kaffemarinerat sidfläsk.
Frittata med spenat och chèvre – Vego à la LCHF
2016-10-30 06:00:00
Spenatfrittata med getost 2-3 port 300 g färsk bladspenat 1 medelstor lök 2 vitlöksklyftor 25 g smör Salt och peppar Riven muskot Äggstanning: 3 ekologiska ägg 100 g chèvre 1 dl majonnäs Peppar och ev lite salt 1 spetspaprika och ½ dl pumpakärnor till garnering Hacka löken och skiva vitlöken, bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten. Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter. Mixa under tiden ihop äggstanningen och smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig. Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form. Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten. Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpakärnorna över. Grädda på 175º i cirka 20 minuter. Låt svalna en liten stund i formen innan frittatan skärs upp i tårtbitar.
Medelhavsköttbullar med tomatsås
2016-10-29 07:00:00
Köttbullar med tomatsås 4 port 600 g färs av nöt eller lamm 2 ägg 6 soltorkade tomater 1 dl 10-17% yoghurt eller kokosgrädde 1 gul lök 1 riven vitlöksklyfta 1 msk fiberhusk 1 msk äppelcidervinäger 1 msk olivolja 1-2 msk oregano 1-2 msk mynta Salt Chiliflingor Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint. Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor. Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar. Gräddig tomatsås 4 port 4 tomater 2 schalottenlökar 50 g smör 3 dl grädde eller kokosgrädde ½ dl hackad, färsk timjan 2 msk äppelcidervinäger Salt Chiliflingor Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar. Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig. Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund. Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter. Rör mot slutet ner finhackad timjan.
Frökexlansering, fetaostsmör och 5000000
2016-10-28 06:26:00
 O Frökexlansering I dagarna lanseras två nya smaker på det frökex som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd, läs mer om vårt samarbete på deras hemsida i länken. Originalet har blivit mycket populärt sen det lanserades för 4 år sen, så förra sommaren bestämde vi oss för att det var dags att ta fram några nya smaker på kexen. Jag provbakade två olika sorter som föll bageriet i smaken och de började testa att baka dem i större skala. Nu har det äntligen blivit dags för lansering på butiker runtom i landet för de nya frökexen. Det ena kexet har smak av nässla, vitlök och libbsticka, det andra kardemumma, kakaonibbs och vanilj. Båda är precis som originalet bakade utan gluten och socker, kex som passar oss som vill hålla kolhydraterna på en låg nivå. Idag fredag den 28/10 står jag och bjuder på kexen på Ecocaféet i Östersund, hoppas du kommer förbi och smakar om du är i närheten. Det är inte bara de nya  frökexen jag har anledning att fira idag, igår passerade jag 5 miljoner visni...
Majonnäsdressing
2016-10-27 07:00:00
Majonnäsdressing 4 port 1 dl majonnäs, här recept på min hemgjorda 2 msk kallpressad olivolja 2 msk vatten 1-2 tsk äppelcidervinäger Salt och vitpeppar Vispa ihop majonnäsen med oljan så det blir slätt. Tillsätt vatten och vinäger efter smak. Salta och peppra. Förvara i kylen och ringla över sallad, på bilderna ser du några av mina favoriter.
Kycklinggryta med indisk smak
2016-10-26 11:27:00
Kycklinggryta 4 port 600 g urbenat kycklinglår 2 dl kokosgrädde 1 dl kokosolja 1 blomkålshuvud 1 röd paprika 1 påse färsk bladspenat (ca 100 g) 1 dl mandelmjöl 1 pressad lime 2-3 msk curry Salt och chiliflingor Strimla kycklingen. Dela blomkålshuvudet i riktigt små buketter. Skär paprikan i små strimlor. Hetta upp kokosoljan och blanda ner kyckling och grönsaker. Har du inte en stor gryta, så dela upp stekningen i omgångar och flytta sen över allt i en gryta. Krydda med salt, chili och curry, låt fräsa några minuter. Rör om då och då så det inte blir bränt. Häll på kokosgrädde, limesaft och mandelmjöl, blanda om väl. Låt allt puttra på svag värme i 30-40 minuter, så grönsakerna blir mjuka och grytan riktigt krämig. Rör ner spenaten de sista 5 minuterna av koktiden.
Fiskgratäng med fänkål och fetaost
2016-10-25 07:00:00
Fetaostgratinerad lax med paprika och fänkål 4 port 600 g lax, helst viltfångad 3 tomater 2 röda paprikor 2 paket fetaost 2 dl riven gräddost 2 dl vitt vin 1 stor, gul lök 1 fänkål 1 finhackad chili 50 gr smör 2 msk olivolja 2 msk oregano Salt och peppar Skär laxen i stora kuber och krydda väl runtom. Skär paprika och tomat i stora bitar. Finstrimla fänkålen och löken. Fräs grönsakerna några minuter i smör och olivolja tillsammans med chili, oregano och salt. Häll på vinet och låt puttra en halvtimme. Vill du inte använda vin så ta vatten med 1 pressad citron istället. Lägg grönsakerna i en ugnsform och fördela laxbitarna över. Smula ner fetaosten och strö den rivna gräddosten över och gratinera på 200°  i 15-20 min. Servera med en spenatsallad och en crème fraichesås med finhackade örter och dijonsenap. För tips på en mjölkfri gratäng, klicka på bilden nedan.
Lammburgare med morotsröra
2016-10-24 07:00:00
Lammburgare 2 port 300 g lammfärs 1 liten gul lök 1 vitlöksklyfta 1 msk hackad bladpersilja 1 tsk hackad timjan 1 msk olivolja Salt och svartpeppar 4 skivor aubergine 2 msk smör Salta auberginen på båda sidor, lägg på ett fat. Låt saltet dra ut vätskan ur auberginen i en halvtimme. Då försvinner den lite bittra smaken och så blir skivorna mörare efter stekning. Hacka löken fint och rör ihop med färsen. Blanda ner örter och kryddor. Låt stå i kylen en stund så smakerna kommer fram. Forma till biffar. Morotsröra 2 morötter 3 msk smör Salt 1 dl yoghurt 10-17% Riv morötterna grovt. Smält smöret i stekpanna, rör ner morötter och salt och stek under omrörning tills de är mjuka. Blanda ner yoghurten och mixa röran slät med stavmixer eller blanda den bara om du vill ha lite grövre konsistens på röran. Smaka av om det behövs mer salt. Röran är god både varm och kall. Bryn smör och stek biffarna och de avsköljda och torkade  aubergineskivorna. Lägg en skiva fårost på varje biff och montera ih...
Kall äggsås med dill och mandel
2016-10-23 07:00:00
Äggsås med dill och mandel 2 port 2 mjukkokta ägg 1 dl majonnäs 1 dl hackad dill ½ dl grovhackade mandlar ½ ekologisk citron, rivet skal och saft Salt och peppar Skala och hacka äggen i mindre bitar. Blanda majonnäs med dill, citronskal och saft, smaka av med salt och peppar. Vänd ner de hackade mandlarna och äggen. Kyl en stund innan servering. Servera till avocado som frukost eller till en varm grönsaksrätt eller till stekt fisk.
Het biff med lök och champinjoner
2016-10-22 07:00:00
Het biffwok 2 port 300 g biff 200 g champinjoner 1 stor, röd lök 5 mjuka, soltorkade tomater 50 g smör/kokosolja 1 tsk oregano 1 tsk paprikapulver ½-1 tsk chiliflingor Havssalt och nymald vitpeppar Strimla kött, tomater och skär löken i klyftor. Bryn kött och grönsaker i omgångar och blanda  sen allt i en panna och värm. Krydda till lagom hetta och smaka av med salt och peppar. Servera med vitlöksmajonnäs och sallad.
Mjölkfritt avocadosmör till tacos
2016-10-21 07:00:00
Avocadosmör Foto Mikael Eriksson Avocadosmör 4 port 2 väl mogna avocado 2 msk kokosolja utan smak 1 msk kallpressad olivolja ca 1-1½ krm salt Mosa avocadon med en gaffel i en bunke. Blanda ner oljorna med en elvisp, kör till en krämig röra. Eller mixa fint direkt i bunken med en stavmixer. Smaka av med salt. Låt stå någon timme i kylen så smöret blir fast och smakerna mognar. Smöret kan förvaras i kyl några dagar med en avocadokärna i skålen, så mörknar inte avocadon lika lätt. Du kan också frysa in smöret i mindre portioner. Ta fram en stund före serveringen så oljorna mjuknar lite. Det passar också fint att äta istället för kryddsmör till maten. Krydda det då gärna med lite vitlök, färska örter, chili och lite citron eller vinäger. Receptet kommer från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo. Boken är tyvärr slutsåld på svenska men finns här på engelska. Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris…
Fisk- och skaldjurssoppa
2016-10-20 07:00:00
Fisk- och skaldjurssoppa 1 port 125 g lax (helst viltfångad) ca 75 g skalade räkor 2 champinjoner 1 dl kokosgrädde (Coconut cream, finns i thaimat-hyllan) 2 msk kokosolja 1 msk finhackad ingefära 1 finhackad vitlöksklyfta 1 tsk pressad lime Salt, chiliflingor och curry efter smak 1 näve rucola 1 näve rostade kokosflagor Skär laxen i små tärningar. Dela svampen på mitten och skär halvorna i tunna skivor. Hetta upp kokosoljan i en liten stekpanna eller kastrull med tjock botten. Bryn svampen, krydda med salt, chili och curry. Blanda ner ingefära och vitlök och pressa över limesaften. Rör ner kokosgrädden och låt koka upp. Blanda försiktigt ner lax och räkor, värm ett par minuter. Smaka av om du vill ha mer kryddor. Vänd ner rucolan strax innan serveringen. Häll upp i djup tallrik och strö kokosflagor runtom. Klicka på bilden så kommer du till en annan fisksoppa med kokos…
Paprikadressing med oliver
2016-10-19 07:00:00
Paprikadressing 2 port 1 dl majonnäs 2 msk ajvar relish ½ röd paprika 6 st svarta oliver 1 riven vitlöksklyfta 1 tsk paprikapulver ½ tsk balsamvinäger Salt och peppar Kärna ur och skär oliverna och paprikan i små tärningar. Rör samman majonnäs med ajvar och blanda ner övriga ingredienser. Ställ i kylen en stund så smakerna utvecklas. Smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.
Sesampanerad torsk med gräddstuvad fänkål
2016-10-18 07:00:00
Sesampanerad Torsk 2 bitar torskrygg à ca 150 g 1 ägg ½ dl sesamfrön 1 msk svartkummin 2 tsk fiberhusk 50 g smör Saffransstuvad fänkål 1 fänkål 2 msk smör 1 kuvert saffran 2 msk vitt vin eller citronsaft 2 dl grädde/kokosgrädde 1 tsk buljongpulver Salt och peppar Strimla fänkålen riktigt fint och fräs lätt i smör, salta och peppra lätt. Strö över buljong och saffranstrådar. Häll över vinet, som får koka in. Tillsätt grädden, koka upp och låt puttra en stund tills det blivit en krämig stuvning. Krydda torsken med salt, peppar och strö fiberhusk runt om. Doppa sen i uppvispat ägg och sist i en skål med sesamfrön/svartkummin. Se till så att fröna fastnar runt om, skaka av det överflödiga. Låt ligga och torka lite innan stekningen, så blir stekytan finare. Bryn smöret till fisken lätt, stek den ett par minuter på var sida. Var försiktigt så det inte bränns. Dra från värmen och låt eftersteka en liten stund till.
Stekt kalvlever med syrlig röra på bacon, purjo och äpple
2016-10-17 07:00:00
Kalvlever med bacon, purjo, äpple och citron 2 port 400 g kalvlever i två skivor 2 msk smör/kokosolja Salt och peppar Syrligt baconfräs 25 g varmrökt bacon eller sidfläsk 2 dl strimlad purjolök 1 äpple 2 msk smör/kokosolja 1 citron, saft och rivet skal 1 dl grovhackad bladpersilja Salt och peppar Börja med att skära äpplet i tärningar, ca 1×1 cm. Skär baconet i lika små tärningar. Tvätta citronen, som förstås ska vara ekologisk och giftfri. Riv skalet och pressa ur saften. Fräs bacontärningar, äpple och purjo tills de fått lite färg, krydda med salt och peppar. Häll över citronsaft och skal, låt alltsammans småputtra en liten stund så saften kokar in i äppeltärningarna och ger dem en härligt syrlig smak. Dra från värmen och blanda ner bladpersiljan. Skölj av leverskivorna, torka med hushållspapper och stek ett par minuter på var sida på hög värme, inte för länge för då blir den torr. Servera med det syrliga fräset och broccoli. Ett örtsmör smakar gott till. Om du mot förmodan inte ...
Tzatziki med äpple och mynta
2016-10-16 07:00:00
Äppeltzatziki med mynta 2 port 2 dl grovriven gurka ½ grovrivet äpple 2 msk finhackad, färsk mynta 1 finriven vitlöksklyfta ½ dl majonnäs Saft från ½ citron Salt Blanda den rivna gurkan med salt i en bunke. Låt stå och vattna ur 10 minuter, pressa ut vätskan ur gurkan genom en nätsil. Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av om du vill ha mer salt eller citron. Ställ kallt en halvtimme så mognar smakerna fram mer. Här hittar du mitt recept på vanlig tzatziki. Har du gott om äpplen i din trädgård kan du göra en god kompott på dem. Klicka på bilden så hittar du till ett av mina kompottrecept.
Invigning av Ecocaféet i Östersund
2016-10-15 10:15:00
Den glada personalen på Ecocaféet i Östersund… Nu äntligen är det dags Den här helgen, 15-16 oktober, är det stor invigningsfest på Ecocaféet i Östersund. Jag har ju som bekant för många varit inblandad i caféet som receptkonsult, ända sen planerna på öppnandet tog fart för ett år sen. Här kan du läsa mer om det och ta del av Ketobollar och Björksockerkaka/Saffranskaka jag hittade på till premiären. Börje Karlsson och hans dotter Sandra har skapat en mötesplats för alla som vill kunna njuta av gott fika och luncher utan gluten och vitt socker. Igår skrev ÖstersundPosten en artikel om deras vision att hjälpa många till en bättre hälsa. De har verkligen lyckats, Ecocaféet har under det första året haft otroligt många nöjda besökare. Att invigningen dröjde ett helt år, beror på att det tagit tid att bygga färdigt verksamheten, som består inte bara av café utan även en hälsokostbutik och behandlingsrum för allt från klassisk massage till ljusterapi och kostrådgivning samt mycket ...
Biff med senapslök och råstekt sötpotatis
2016-10-15 07:00:00
Biff med senapslök och råstekt sötpotatis 2 port 2 biffar à 200 g 1-2 skivade sötpotatisar (rättika om du är kolhydratkänslig) 2-3 msk smör till stekning Salt och peppar Senapslök 2 port 2 medelstora lökar 50 + 50 g smör 1 msk osötad senap 1 tsk äppelcidervinäger ½ tsk Worchestershiresauce Salt och peppar Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar. Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna. Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt. Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten. Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt. Vänd det då ett par gånger under stekningen. Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund. När kött och sötpotatis är klara tar du löke...
Paleolinas laxpaj
2016-10-14 07:00:00
Gästrecept När jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo så bjöd jag in några olika gästbloggare. Här ett riktigt läckert bidrag från Lina Lidén på Paleolina. Lina är kostrådgivare och har jobbat både på PriMaten i Uppsala och på Ecocaféet i Östersund. Laxpaj 4-6 port: 2 dl kokosmjöl 1 dl sesamfrön ½ dl pumpakärnor 1,5 msk fiberhusk 1 tsk salt 1 ägg 30 g kokosolja 1 dl kokosmjölk Häll i de torra ingredienserna i en matberedare och mixa sönder alla frön. Häll i ägget, kokosoljan och kokosmjölken och låt maskinen arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en pajform och nagga med gaffel. Grädda  200º i ca tio minuter eller tills skalet fått fin färg. Äggstanning: 4 ägg 1 dl kokosmjölk 300 g fryst spenat 1 stor vitlöksklyfta, finhackad Salt och peppar Tina spenaten och blanda med ägg, kokosmjölk och vitlöken och häll i det färdiggräddade pajskalet. Topping: 2×140 g viltfångad lax Skär laxen i tunna skivor, det går lättast om den är lite halvt frusen. Lägg laxen ovanpå äggstanningen oc...
Wok med kalkon, pumpa och ingefära
2016-10-13 07:00:00
Wokad kalkon 2 port 300 g kalkonbröst 1 dl kokosolja 2 dl pumpa i bitar 1 dl strimlad röd paprika 1 dl strimlad grön paprika 1 dl zucchini i bitar 5 cm ingefära i skivor 1 msk äppelcidervinäger 1 msk mango chutney 1 msk tamarisoja Salt och chiliflingor Skär kalkonköttet i strimlor. Hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili. Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter. Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt bli varmt.
Blomkålsmuffins
2016-10-12 07:00:00
Grönsaksmuffins  6 st 3 dl små blomkålsbuketter 3 dl tärnad pumpa 3 ägg 1 dl grädde/kokosgrädde 5 breda blad purjolök, ca 10 cm ½ msk äppelcidervinäger ½ msk torkad dragon ca 1 tsk salt ca ½ tsk chiliflingor Koka pumpa och blomkål i 5 minuter i saltat vatten. Har du inte pumpa så går det lika bra med morötter. Skölj purjolöksbladen och låt dem koka med så de blir mjuka, låt rinna av väl i durkslag. Skär purjobladen i 1-2 cm smala strimlor. Smörj en muffinsform med för små muffins väl. Häll grönsakerna i en bunke och knäck i äggen, tillsätt grädde, vinäger, dragon, salt och chili. Mixa med stavmixer till en grov smet, det får gärna vara lite grönsaksbitar kvar. Lägg purjobladen runt i muffinsformarna, så de kommer upp längs hela kanten. Det här är lite finlir och överkurs som du kan hoppa över om du vill och bara grädda grönsakssmeten direkt i formarna. Fyll smeten nästan ända upp till kanten och grädda på 150º i ca 40 minuter. Ta ut formen och låt muffinsen svalna en stund. Lossa d...
Stuvade morötter LCHF/Paleo till stekt sill med syrlig lök
2016-10-11 07:00:00
Stuvade morötter 2 port 2 stora morötter 2-3 msk smör/kokosolja 1 dl grädde/kokosgrädde/mandelmjölk 2 msk hackad persilja Salt och peppar Brynt lök i äppelcidervinäger 2 port 4 stora schalottenlökar 3 msk smör/kokosolja 1-1½ msk äppelcidervinäger Salt och peppar Stekt saltsill 2 port 4 urvattnade sillfiléer 3 msk smör/kokosolja Nymald vitpeppar Börja med morotsstuvningen. Skala och skär morötterna i centimeterstora tärningar. Bryn dem i en kastrull några minuter, salta och peppra. Häll på grädde, koka upp och låt puttra tills du tycker morötterna är lagom mjuka, rör om då och då. Rör ner den hackade persiljan strax innan servering. Skiva löken i en halv centimeter tjocka skivor och bryn lätt. Salta, peppra och häll på äppelcidervinägern och låt den koka in i löken. Stek så sillen några minuter på var sida. Jag köpte färdigurvattnad sill, men den blir väldigt lös när man steker den. Bäst är att köpa hel saltsill eller filéer i fiskdisken. Filéa sillen och låta ligga i en stor bunke m...
Het coleslaw på salladskål
2016-10-10 07:00:00
Coleslaw på salladskål 2-3 port 3 dl finstrimlad salladskål 1 grovt riven morot 5 cm finstrimlad purjolök 1 dl örtaioli 2 msk finriven ingefära 1-2 msk mango chutney Salt och chiliflingor efter smak Blanda alla ingredienser väl i en bunke. Smaka av att du får en bra balans mellan syra, sälta och sötma. Ställ i kylen en stund innan serveringen, så blir salladen saftigare och smakerna kommer fram mer. Salladen smakar gott till fisk, skaldjur, kyckling eller fläskkött.
Frittata med zucchini
2016-10-09 07:00:00
Zucchini-frittata 2 port 3 ägg 3 dl grovriven zucchini 1 dl finhackad dill 2 msk finhackad lök 2 msk nötmjöl, jag mixade paranötter fint 1-1½ tsk salt 2-3 msk smör/kokosolja Vispa samman alla ingredienser och låt smeten stå i kylen och svälla en halvtimme. Stek på båda sidor som små pannkakor i liten stekpanna eller plättlagg. Den går också fint att göra i en stor stekpanna som tål ugnsvärme. Stek då frittatan några minuter i pannan och låt sen steka färdigt i 10 minuter på 175º. Eller så steker du den som en vanlig omelett och låter glida över på en tallrik, lägg pannan över och vänd så ner i stekpannan. Rödkålssallad 2 port 3 dl finstrimlad rödkål ½ dl granatäppelkärnor ½ dl finstrimlad bladpersilja 3 msk olivolja eller majonnäs 1 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger Salt och peppar För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten. Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minu...
Tomatpesto med hasselnötter
2016-10-08 07:00:00
Tomatpesto med hasselnötter 8 torra, soltorkade tomater 2 dl olivolja 1 dl hasselnötter 1 dl bladpersilja 1 dl basilikablad 2  vitlöksklyftor 1 msk äppelcidervinäger Salt och peppar Häll kokande vatten på tomaterna och låt ligga och dra sig mjuka i ½ timme. Ta upp och låt rinna av, använd spadet i någon soppa eller fondkok. Grovhacka tomater, vitlök och hasselnötter. Lägg över i en mixerbunke, rör ner det bladgröna och vinäger. Tillsätt oljan, kör upp och ner med stavmixer tills allt är väl blandat. Smaka av med salt och peppar, känn efter om du även vill ha lite mer syra. Häll upp på burk. Peston håller sig länge om man ser till att den är täckt av oljan i burken.
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33492 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss