TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Lucka 19 – Julpaté av kycklinglever
2016-12-19 07:00:00
Kycklingleverpaté 500 g kycklinglever 500 g fläskfärs 1 liten burk ansjovis 1 gul lök 3 msk smör 2 ägg 2 dl grädde/kokosgrädde ½ dl konjak 1½ msk fiberhusk 2 tsk torkad timjan 1 krm riven muskot 2-3 tsk salt 1 tsk vitpeppar Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar. Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen. Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret. Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite, ta av från värmen och låt lökblandningen svalna. Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén. Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak. Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, fiberhusk och lök. Vänd ner leversmeten och blanda väl, låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor. Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter. Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten. Täck med...
Lucka 18 – Tjälknöl och billig julklapp
2016-12-18 07:00:00
Tjälknöl ca 12-14 port på julbordet 1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris 1 liter vatten 1 dl salt 1 stor morot 3 stjärnanis 2 msk enbär 1 smulat lagerblad 1 tsk hel vitpeppar Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°. Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat. Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken. När termometern visar 65º så har du ett rosa kött. Vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º. Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl. Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker. Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4?5 timmar. Ta upp köttet, låt r...
Lucka 17 – Rödbetssallad
2016-12-17 07:00:00
Det godaste till skinkan Min favorit på julbordet är rödbetssalladen, den passar lika bra till julskinkan som till köttbullarna och prinskorven. En skinkmacka kvällen innan julafton på mitt glutenfria vörtbröd ger härliga smaker och dofter av jul. Börja med att lägga in rödbetorna och gurkan. Sen gör du majonnäsen, det här är ett recept jag använde på många olika restauranger under mina 18 år som kock. När du kommit så här långt så har du ingredienserna till en riktigt god rödbetssallad, så nu är det bara att hacka och blanda Rödbetssallad ca 6 port 2 dl skivade, inlagda rödbetor ½-1 dl inlagd gurka 1 dl majonnäs 1 juläpple ½ dl crème fraiche 1 tsk  senap Salt och peppar Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag. Lägg ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Skär rödbetorna i små tärningar. Tärna äpple och gurka lika fint. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor. Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt. Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen,...
Lucka 16 – Rimmad kalkon till julbordet
2016-12-16 07:00:00
Alternativ till julskinkan Många väljer idag bort julskinkan, en del på grund av hälsoskäl, andra av religiösa skäl. Då passar min rimmade kalkon väldigt bra att bjuda på, den är dessutom mycket enkel att göra. Jag lagar min kalkon i en icke-elektrisk Wonderbag här i Turkiet, den blir väldigt saftig och fin av den varsamma tillagningen. När jag gör kycklingbuljong eller köttgrytor, så krävs bara 15 minuter på gasspisen som vi har här, så det blir mycket ekonomiskt. Samma tillagningstid om du använder el eller ved, sen lagas maten klar i bagen på eftervärmen och håller sig ätvarm ända upp till 10-12 timmar. Läs mer om hur en Wonderbag fungerar och passa gärna på att köpa en till dig själv eller som julklapp till någon anhörig. Just nu får du min kokbok med på köpet för 699 kr, boken innehåller recept speciellt anpassade för Wonderbag. Bagen är mycket uppskattad bland alla som värnar om miljön och som tycker om att långkoka sin mat, medan man får tid över till annat och middagen är kl...
Lucka 15 – Finsk morotslåda LCHF
2016-12-15 07:00:00
Morotslåda ur LCHF för seniorer… Foto Mikael Eriksson Finsk julmat Morotslåda är en rätt som funnits med på nästan alla julbord sen jag var barn. Min finlandssvenska mamma hade med den traditionen från sitt barndomshem i Pargas. Här har jag gjort om lådan till ett mer LCHF-anpassat recept, med keso istället för ris, inget vetemjöl och med betydligt mindre sötning. Morotslåda 4 port 2 stora morötter (ca 300-350g) 2 ägg 1 dl keso 1 dl grädde 1 krm riven muskot Salt och peppar ev 1 tsk honung eller björksocker Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten. Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde. Rör om ordentligt så det blir en slät smet. Smaksätt med muskot, salt, peppar och ev lite sötning. Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker. Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter. Servera morotslådan med skirat smör. Kokt julskinka, prinskorv och köttbullar smakar gott till. Det här...
Lucka 14 – Julens senapssill
2016-12-14 07:00:00
Senapssill En sats inlagd sill ½ dl av din favoritsenap 1 tsk grovkornig senap 1 msk björksocker, sukrin eller honung 1 msk vit balsamvinäger 1½ dl rapsolja En nypa vitpeppar Några droppar Worcestershiresauce ev ½ dl finhackad dill Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan. Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar. Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting. Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill. Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen. Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna. Tomten gillar ägg till sin sill…
Lucka 13 – Mina populära saffranskakor och glöggtips
2016-12-13 07:00:00
Mandelkakor med kokos och saffran 1 dl mandlar 1½ dl kokosflingor 1 tsk fiberhusk 1 ägg 25 g smör 1-2 msk honung, björksocker eller den sötning du föredrar 1 tsk saffranstrådar eller 1 kuvert på 0,5 g Hela mandlar till garnering Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer mer smak fram av den dyrbara kryddan. Mal mandeln i mandelkvarn, det bruna innerskalet ger god smak till kakorna. Använder du hellre färdigköpt mandelmjöl, så blir det 2 dl mjöl av 1 dl mandlar. Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokos, fiberhusk och mald mandel. Häll i det avsvalnade smöret och blanda väl. Låt stå i kylen en halvtimme att svälla. Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, jag fick till 20 små kakor av den här satsen. Tryck ner en mandel i varje kaka. Grädda kakorna på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler. P.S. En del reagerar på att jag ibland använder honung som sötning. Så här skrev Kostdoktorn om mängden honung i mina kakor häromåret, en klockren beskrivning Vill du ha en g...
Lucka 12 – Paté med broccoli och tomat – Julmat à la Vego
2016-12-12 07:00:00
Vegetariskt på julbordet Här kommer ett av mina vegetariska favoritrecept, ett riktigt gott grönt alternativ till julbordet. Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de krogar där jag jobbade. Serverade den som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé. På den tiden, 80-90-talet, var det inte lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag. Intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt. Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ?vanliga? maten. Lika viktigt är det för mig idag att ha ett stort inslag av grönsaker i min mat, LCHF betyder definitivt inte bara kött och smör i mitt kök. På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter. Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara. Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter. Vill ...
Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, m
2016-12-11 07:00:00
Julbröd för flera Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det. För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många. I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket. Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg. Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept. Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker. På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker. Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Vegan...
Lucka 9 – Glutenfri, mjuk pepparkaka och julklappstips
2016-12-10 07:00:00
  Glutenfri njutning LCHF/Paleo Idag får du en glutenfri och mjölkfri pepparkaka som passar oss som äter LCHF och Paleo. Tål du inte nötter så prova att mixa pumpakärnor istället. Jag gräddade kakan i en låg pajform, men du kan göra dem som muffins eller i en avlång form också. Mjuk pepparkaka 3 ägg 3 dl nötmjöl eller mandelmjöl 50 g smör/kokosolja ½ dl kokosgrädde eller grädde ½ dl björksocker, indiansocker, honung eller annan valfri sötning 2 msk psylliumhusk 1½-2 msk pepparkakskryddor 1 msk bakpulver (Paleo 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället) 1 krm vaniljpulver ca 1 krm salt Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner kokosgrädde och pepparkakskryddor. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp. Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt. Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i. Lite sälta behövs i ...
Lucka 10 – Glutenfri, mjuk pepparkaka och julklappstips
2016-12-10 07:00:00
  Glutenfri njutning LCHF/Paleo Idag får du en glutenfri och mjölkfri pepparkaka som passar oss som äter LCHF och Paleo. Tål du inte nötter så prova att mixa pumpakärnor istället. Jag gräddade kakan i en låg pajform, men du kan göra dem som muffins eller i en avlång form också. Mjuk pepparkaka 3 ägg 3 dl nötmjöl eller mandelmjöl 50 g smör/kokosolja ½ dl kokosgrädde eller grädde ½ dl björksocker, indiansocker, honung eller annan valfri sötning 2 msk psylliumhusk 1½-2 msk pepparkakskryddor 1 msk bakpulver (Paleo 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället) 1 krm vaniljpulver ca 1 krm salt Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner kokosgrädde och pepparkakskryddor. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp. Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt. Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i. Lite sälta behövs i ...
Lucka 9 – Ischokladtryffel
2016-12-09 07:00:00
Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson Ischokladtryffel 100 g mörk choklad 85-90% 40 g kallpressad kokosolja 2 ekologiska äggulor 1 dl hjortron (eller andra bär) Lite smulat flingsalt Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme. Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt. Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen. Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare. Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin. Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad. Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar. Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten. Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen. Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta...
Lucka 7 – Tomtens müsli
2016-12-08 07:00:00
Tomten gillar müsli med kanel, minst lika gott som julgröt… Julmüsli Produkter på getmjölk blir mer och mer populära, har i höst hittat flera sorter av mycket krämig och god getyoghurt. Här i Alanya växer utbudet av ekologiska butiker hela tiden, senaste tillskottet är Mezza på 25-metersgatan. Där rekommenderar jag verkligen ett besök, vacker inredning och ett väldigt stort sortiment av ekologiska produkter. Jag gjorde en hallonsylt på 500 g frysta hallon, 1 pressad citron och 2 msk indiansocker till yoghurten. Du kan förstås använda björksocker, sukrin eller nåt annat sötningsmedel om du vill, eller hoppa över det helt. Tomtens müsli 8-10 port 100 g valnötter 100 g pumpakärnor 50 g smör/kokosolja 2 msk sesamfrön 1 msk svartkummin 1 msk kanel ca ½- 1 krm himalayasalt ev lite sötning Hacka nötterna grovt. Rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns. Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl. Låt sv...
Lucka 8 – Kalvsylta till jul
2016-12-08 07:00:00
Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo… Foto Mikael Eriksson Kalvsylta 1 kg kalvkött med ben 1 liter vatten + 1msk salt 1 gul lök 1 liten morot 8 vitpepparkorn 5 kryddpepparkorn 4 hela nejlikor 2 lagerblad Till den färdiga kalvsyltan 3 blad gelatin 1 msk ättikssprit 12% ½ tsk vitpeppar ev mer salt Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev. Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna. Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört. Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen. Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen. Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen...
Lucka 6 – Inlagd sill till jul
2016-12-06 07:00:00
Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, när Tomten själv får välja… Min julsill Det här sillreceptet använde jag när jag jobbade på restaurang, men då med den mer klassiska inläggningslagen 1-2-3. Jag har dragit ner på sockerhalten i det här receptet och du som vill byter ut sockret mot den sötning du föredrar. Honung, sukrin eller björksocker fungerar att byta till i samma mängd. Jag använder inte stevia eftersom jag inte tycker om smaken, så använder du det som sötning så får du smaka dig fram till lagom mängd. Mindre sötning med socker/honung påverkar inte hållbarheten på inläggningen. Salt sill inlagd i ättikssprit behöver inte den höga halt socker för att hålla sig som vi vant oss vid. Däremot vet jag inte om sukrin, stevia eller björksocker kan ha nån annan kemisk påverkan på inläggningen, så där rekommenderar jag att du äter upp sillen inom nån vecka. Här på bloggen ?Mat med mera? hittar du en helt sockerfri, polsk sillinläggning. I våra östra grannländer används inte socker ...
En resa för själ och kropp
2016-12-05 14:54:00
Makrigialos, Kreta… Reklam för Harmoniresor.se Har du längtan efter en resa till en lugn och harmonisk plats i ett varmare land, som kan ge dig en nystart till ett hälsosammare liv för både själ och kropp? Då kan du följa med mig och Therese Renåker till Makrigialos på Kreta nästa höst. Stranden i Makrigialos… Vi har endast 2 platser kvar den 12 oktober från Arlanda, om du vill förverkliga din dröm. Gå in via länken så får du se vad vi erbjuder och andra detaljer kring boende och pris. http://www.harmoniresor.se/resan/ Aspros Potamos-dalen…
Lucka 5 – Julens rödkål
2016-12-05 07:00:00
Rödkål med svarta vinbär 6-10 port 500 g rödkål 4 skivor varmrökt sidfläsk 2 dl svarta vinbär 1 äpple 1 gul lök 2-3 msk smör 1-2 msk balsamvinäger 10 kryddpepparkorn 10 vitpepparkorn 10 nejlikor ca 2 tsk salt Skär rödkål, lök och fläsk i strimlor, jag tog dem inte så tunna. Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter. Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund. Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddorna och balsamvinäger. Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då. Smaka av om det behövs mer salt, kryddor eller vinäger. Jag serverade rödkålen till en basturökt fårlägg, den passar fint till mycket på julbordet. Den går bra att frysa och bara värma när det är dags för julmaten. Tomten har också börjat känna av julfeelingen så smått.
Lucka 4 – Lättlagad ostkaka med saffran
2016-12-04 07:00:00
Ostkaka med keso  2-4 port 3 ägg 1 dl keso ½ dl grädde 0,5 g saffran 1 nypa salt Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform. Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°. Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde. Den här ostkakan har jag testat att göra med fetaost här i Alanya, det blir också riktigt gott. Igår tog jag och Tomten en härlig långpromenad uppe på klippan, där finns många vackra vyer att stanna till och njuta av. Idag på 2a Advent är det stor julmarknad i hamnen, så då blir det förstås en tur dit för att hälsa på de andra Tomtarna. Tomten njuter av solvärmen på ett fikonlöv och tar en titt på de snöklädda bergen i fjärran…
Lucka 3 – Julkryddad ischoklad
2016-12-03 07:00:00
Kryddig ischoklad 50 g 85% mörk choklad 25 g kokosolja 1 tsk mald kardemumma 1 tsk kanel ½-1 tsk malda nejilkor 1-2 krm flingsalt ½ krm vaniljpulver Smält choklad och kokosolja i vattenbad. Blanda ner alla kryddor. Smaka av om sältan är lagom. Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande. Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade. Förvara i burk i kylen eller frysen. Gillar du saltlakrits så ta en titt inne hos Ann Fernholm och ta del av hennes favoritgodis. Igår hade Tomten vilat ut efter sina eskapader när han och resväskan försvann i fem dagar. Så det blev en långpromenad till hamnen här i Alanya så han fick se snön på bergen och beundra några fina fiskebåtar. Tomten på hamnbesök… Något större båtar än Tomtens…
Lucka 2 – Saffranskaka med morot och citrus
2016-12-02 07:00:00
Tomten har kommit Som du kanske läste i mitt inlägg igår så har huvudpersonen i min Adventskalender varit ute på vift på egen hand. Igår dök han då så äntligen upp, efter fem dagar på egen resa. Han hade varit i München av nån märklig anledning… Nu är ordningen återställd, vi har också äntligen fått allt vårt bagage för en månads vistelse i Alanya och Tomten får börja agera Kalenderpojke igen. Fram till jul bjuder jag på mina bästa rätter till julbord, fikastunder, glöggfester och alla andra tillfällen när du vill njuta av naturliga julsmaker. Ät, njut och må gott? Mjuk saffranskaka 3 ägg 100 g normalsaltat smör Pressad mandarin, apelsin eller citron, 1 dl saft 1 finriven morot, 3 dl rivet 2 dl mandelmjöl 2 msk kokosnötmjöl 1 msk fiberhusk 1 tsk bakpulver 1 krm vaniljpulver 1 kuvert saffran, 0,5 g Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad citrussaft med fruktkött och de finrivna morötterna. Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna...
Lucka 1 – Tomtens efterlängtade återkomst och tips på färdkost
2016-12-01 07:00:00
Tomtens Adventskalender Jag trodde några dagar att det inte skulle bli någon Adventskalender alls här på bloggen i år. Jag är som vanligt nere i Alanya nu på vintern och Tomten har varit en trogen följeslagare under flera år. Han har fått agera fotomodell i alla möjliga miljöer och blivit ett uppskattat inslag bland mina decemberrecept. I år höll det på att gå om intet, när han fick för sig att ge sig ut lite på egen hand. När vi kom ner till Antalya flygplats i lördagskväll, var nämligen både resväska och Tomten borta… Nu några dagar senare har vi fått rapport om att han är han på väg hit, via München. Fick sms från WorldTracer, som spårar förlorat flygbagage, att väskan skulle komma till Antalya i förrgår kväll. Men ingen väska dök upp under gårdagen, när jag ringde för att fråga varför, ja då hade den inte varit med på planet från München… Men när nu Tomten fått nog av äventyr och bestämmer sig för att komma, så ska det bli väldigt trevligt att återse honom och inte...
MBC – Kaffe med julsmak
2016-11-30 07:00:00
Skriv en bildtext Tomtens julkaffe för 2 2 koppar kaffe 2 msk kokosolja 1 msk smör 1 tsk kanel 1 tsk kardemumma 1 krm nejlikor ½ krm vaniljpulver Lite salt Blanda alla ingredienser i en hög, smal mixerbunke. Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka. Tyvärr blir det ingen Tomtens Adventskalender i år, med bilder från vår resa till Alanya. Vi kom hit i lördags och då hade vår lilla Tomte och väskan dragit iväg nån annanstans. Får hoppas att han är duktig på att navigera och hittar hit snart igen. Men han dyker upp på en och annan bild från förr, för att förhöja julkänslan i bloggen. Nu sen några dagar och fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept. Dela dem gärna vidare till dina vänner på olika sociala medier, så fler får chansen att njuta av en naturligt god jul? P.S. Fått sms nu på morgonen att väskan och Tomten befinner sig i München, så förhoppningsvis dyker de upp snart Varm LCHF-choklad med kardemumm...
Gör julköttbullar redan nu
2016-11-30 02:40:00
Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson Köttbullar med sesamfrön ca 6 port (Räcker till många fler på julbordet) 1 kg nöt/vilt/blandfärs 2 ägg 2 dl grädde eller majonnäs 1 finhackad, stekt lök ½ dl sesamfrön 1 msk fiberhusk 2 msk grovkornig senap Salt och svartpeppar Smör/kokosolja till stekning För mer julsmak: ½ tsk vardera av mald kryddpeppar, ingefära och nejlikor Blanda ägg och grädde med sesamfrön, fiberhusk, senap och kryddor. Smula ner färsen i smeten. Häll i den kallnade löken och blanda snabbt ihop allt med händerna. Smaka av om det behövs mer kryddor. Låt smeten svälla en halvtimme i kylen. Då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen. Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten mellan, så går det lätt att rulla jämna bullar. Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten. Stek i omgångar i väl brynt smör, inte för många köttbullar i pannan i varje stekning. Skaka stekpannan efter att de fått färg på un...
Julbröd LCHF/Paleo
2016-11-30 02:40:00
Julbröd Många har hört av sig och frågat efter recept på nötfria bröd, så här kommer ett som jag bakade förra julen. Det innehåller förvisso kokosnötmjöl, men det klarar många nötallergiker bra. Brödet blir mycket gott med bara smör på eller varför inte nu när det lackar mot jul, med skinka och senap. Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul. Fröbröd med julsmak 3 ägg 100 g smör (eller kokosolja) 2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela) 2 dl vatten 1 dl majonnäs 1 dl kokosnötmjöl 1 dl hela linfrön ½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön) ½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk) 2 msk mörk balsamvinäger 2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat) ca 1½ tsk salt 1 tsk malet pomeransskal 1 tsk mald fänkål 1 tsk mald anis 1 tsk mald ingefära 1 tsk malda nejlikor ½ tsk mald kardemumma Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt. Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig. Mixa e...
Snabb LCHF-pizza utan botten
2016-11-30 02:40:00
Pizza Lowcarb 2 port 4 skivor varmrökt sidfläsk 1 gul paprika 6 cocktailtomater 5 cm purjolök 2 msk chilisås Färsk timjan Salt och svartpeppar 100 g gräddost, mozzarella eller lagrad ost Strimla fläsk och purjo. Skär tomat och paprika i bitar. Blanda allt i en bunke med chilisås och krydda med salt, peppar och hackad timjan. Häll upp i två smorda portionsformar och strö riven ost över. Grädda på 250° i 15 minuter, låt pizzorna glida över på en tallrik. En god pizzasallad med adventskänsla gör du så här: Strimla rödkål, knåda med fingrarna en stund och blanda med pumpakärnor, balsamvinäger, kallpressad olivolja och smaka av med lite flingsalt.
Nötchokladbollar
2016-11-30 02:40:00
Nötchokladbollar 8 st små bollar 2 msk cashewnötssmör 1 msk brunt mandelsmör 2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor 2 tsk kakao ½-1 krm vaniljpulver Lite smulat flingsalt Garnering ½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat. Lägg allt utom garneringen i en skål. Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat. Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig. Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar. Nötsmöret gör att bollarna blir ganska mjuka i en varm hand så arbeta fort. Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta. Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen. Tycker du satsen är för liten så dubbla den bara. Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint. Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsor...
Ge bort en resa i julklapp
2016-11-29 17:13:00
En resa för själ och hälsa Har du funderat på att ge dig själv eller någon du älskar en riktigt betydelsefull julgåva i år? Då kan en resa till Makrigialos på Kreta, med mig och Therese Renåker, vara ett fint alternativ. Intresset för våra två resor har varit fantastiskt stort, vi är så glada att så många delar vårt intresse för en lugn och harmonisk resa. Vi har nu bara två platser kvar på den veckolånga resa som avgår den 12/10 2017. Vi har valt att hålla grupperna små, för att gemenskapen och harmonin mellan oss deltagare ska bli så stor som möjligt. Är du intresserad, så läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se. Hoppas vi ses ? Aspros Potamos-dalen… Kvällssol över Makrigialos, Kreta…
Gravad lax LCHF och Paleo
2016-11-29 07:00:00
Äppelgravad lax 500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad 3 msk salt 2 äpplen 1 knippe dill 1 tsk grovkrossad vitpeppar ev 2-3 msk calvados, gin eller vodka Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter. Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett. Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad. Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant. Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen. Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över. Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados. Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden. Sk...
Kycklingbuljong med svamp, tomat och rosmarin + Julklappstips
2016-11-24 07:00:00
Kycklingbuljong med svamp, tomat och rosmarin 1 ekologisk kyckling 2-3 stora tomater 2 morötter 2 gula lökar 1 dl torkad svamp, jag hade Karl-Johan ½ purjolök 3 kvistar rosmarin 2 vitlöksklyftor 2 lagerblad 2 msk äppelcidervinäger 1 litet knippe persiljestjälkar 10 vitpepparkorn ca 1½-2 msk salt Stycka kycklingen i mindre bitar men låt brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta. Jag skar loss låren och använde till en annan rätt för att få plats med den stora kycklingen i min gryta. Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma. Tillsätt övriga ingredienser, börja med den mindre mängden salt och smaka dig fram. Koka upp på nytt och låt sjuda under lock i en timme. Ta upp skrovet och grönsakerna med en hålslev. Låt kycklingen svalna lite och skär sen loss brösten som du kan skära upp i skivor och servera med en god sås. Plocka av allt kött från benen och vingarna. Lägg tillbaka benen i buljongen och koka ett par timmar till på svag värme. Grönsakerna ...
Varm biffsallad med senapscrème
2016-11-23 07:00:00
Biffsallad med senapscrème 2 port 300 g strimlad biff 2 färska, gula lökar 3 msk smör Salt och peppar Dijoncrème 2 mjukkokta äggulor (råa går också bra) 2 tsk Dijonsenap Salt och peppar Sallad Blandad grönsallad, persilja, rucola, gurka och tomat Olivolja och vit balsamvinäger Strimla köttet och skär löken i skivor, stek hastigt i het stekpanna och krydda med bara salt och peppar, så köttsmaken kommer fram på bästa sätt. Gröp ur en mjukkokt äggula (på ett ägg kokt i 6 minuter nedlagt i kokande vatten) och mosa tillsammans med senap, lite salt och peppar. En djup tallrik fyller du med en bädd av strimlad sallad, persilja, tomat och gurka i bitar över. Kött och lök i mitten med senapscrèmen och en kvist persilja på. Klart att avnjutas. Äggvitan kan du förstås också hacka och blanda ner i salladen om du vill.
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33526 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss