TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Snabb lammgryta med paprika och örter
2016-11-13 07:00:00
Lamm med paprika och örter 2 port 300 g fint tärnad lammstek 1 grön paprika 1 röd paprika 1 tomat ½ gul lök 2 vitlöksklyftor 2 msk smör 1 msk olivolja 2 tsk pressad citron 1 tsk timjan 1 tsk mynta ½ tsk chiliflingor Salt Bryn lammtärningarna ordentligt i smör och olja. Krydda med salt, chili, citron och örter. Tärna grönsakerna fint och låt dem steka med köttet i 10 minuter. Smaka av om det behövs mer salt. Servera grytan med aioli och en sallad eller brynt blomkål. Klicka på bilden nedan så kommer du till min kokbok Grillmat LCHF, en perfekt julklapp till alla som uppskattar naturligt god mat Majonnäs och aioli från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson
Kycklingbröst med getostsmör
2016-11-12 07:00:00
Rimmat kycklingbröst 2 port 2 kycklingbröst à ca 150 g 2 tsk salt 1 tsk chiliflingor Strö salt jämnt fördelat runt kycklingbrösten. Strö över chiliflingorna. Lägg i en plastpåse på ett fat och ställ in i kylen. Låt stå 8-10 timmar, vänd påsen en gång under tiden. Bryn brösten väl i smör på båda sidor. Lägg i en ugnsfast form och låt steka färdigt på 175º i ca 15 minuter, beroende på tjockleken. Använder du termometer ska kycklingbrösten vara uppe i 70º. Du kan också låta dem steka färdigt i stekpannan i ca 10 minuter på låg temperatur med lock, vänd ett par gånger under tiden. Låt vila på skärbrädan en stund innan köttet skärs upp i sneda skivor. Guacamole med mynta 2 port 1 avocado 1 msk majonnäs eller crème fraiche 1-2 tsk finhackad mynta 1 riven vitlöksklyfta Lite pressad citron Flingsalt Dela avocadon och gröp ur köttet med en sked. Mosa ner i en liten skål. Blanda väl med övriga ingredienser, låt stå en stund så smakerna kommer fram mer. Getostsmör 2-3 port 100 g smör 50 g get...
Turkisk köttgryta
2016-11-11 07:00:00
Köttgryta med aubergine 2 port 250-300 g biff eller lammstek 6 champinjoner 1 liten aubergine 1 röd och 1 grön paprika 2 skållade, skalade tomater 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 msk ajvar 3 msk smör 1 msk olivolja 1 tsk timjan 1 tsk oregano Salt och svartpeppar Till servering: 2 dl turkisk yoghurt 1 msk olivolja Flingsalt Strimla köttet fint. Skär champinjoner, aubergine, paprika och lök i smala strimlor och tomaten i mindre bitar. Bryn smör och olja och stek köttet så det får färg, krydda väl och strö över örterna. Häll över i en gryta och stek grönsakerna i omgångar i resten av smöret, häll dem över köttet. Rör om och låt puttra tillsammans med ajvar i en halvtimme. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med yoghurten utrörd med oljan och lite flingsalt. Bladpersilja och gurka är gott till.
Kycklinglever med champinjonsås
2016-11-10 07:00:00
Kycklinglever och champinjonsås med dragon 2 port 300 g kycklinglever 2 dl grädde/kokosgrädde 8 champinjoner 1 gul lök 1 grön paprika 1 tsk pressad citron ½ dl kycklingfond ½ tsk torkad fransk dragon Några droppar Worcestershiresauce 2 msk smör Salt och peppar Skär champinjonerna i bitar, löken i klyftor och paprikan i strimlor. Bryn smöret och stek svampen, så den får lite färg. Tillsätt lök och paprika, stek dem mjuka. Salta, peppra och smula ner dragonen. Häll på Worcester och citronsaft, låt koka in. Rör ner fond och grädde, koka upp och låt puttra 30 min, rör då och då. Bryn smör och stek levern ca 10 min men ha inte för varmt i pannan för då sprätter det väldigt mycket.
Kokt korv med blomkålsmos
2016-11-09 07:00:00
Kokt köttkorv med blomkålsmos 2 port 4 råa köttkorvar 1 litet blomkålshuvud, mitt var gult 1 stor morot Några lökringar 1 lagerblad 5 kryddpepparkorn Salt Smör Koka upp saltat vatten med lagerblad, lök och kryddpeppar. Lägg ner korven tillsammans med blomkål och morot som skurits i mindre bitar. Sjud på svag värme i tio-15 min tills grönsakerna är mjuka och korven färdigkokt. Ta upp korvar, lagerblad och kryddpeppar med en hålslev. Sila av det mesta av buljongen och spara till en soppa eller gryta. Mosa grönsakerna med en potatisstamp och smaksätt med smör, salt och peppar. Gör en tomatsallad till på cocktailtomater och tunna lökringar. Låt ringarna ligga i kallt vatten en stund, så blir de krispiga och inte så starka. En god kallpressad olivolja, vit balsamvinäger och flingsalt smulat över. Lägg upp korvarna med puré, tomatsallad och en klick senap.
Presenttips till Fars Dag
2016-11-08 17:10:00
Boktips Tips på olika Farsdagspresenter börjar poppa upp här och där, så här kommer ett från mig Grillmat LCHF finns fortfarande kvar i ett fåtal exemplar, den perfekta presenten för att uppmuntra alla fäder som gillar att laga mat vid grillen. Boken och recepten funkar förstås året runt för den inbitne grillfantasten. Marinader, såser och tillbehör går bra även till det han lagar inne i köket ( Jag blir väldigt glad om du delar inlägget vidare? ) Spare Ribs från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson
Makrill med zucchinisallad och timjansmör
2016-11-08 07:00:00
Stekt makrill med zucchinisallad 2 makrill à 200 g Saft av ½ citron Några kvistar färsk timjan Salt och peppar 2 msk smör Skölj fisken noga. Skär några snitt på varje sida, pressa citron över och krydda ordentligt både ut- och invändigt. Lägg timjankvistar i buken. Låt fiskarna dra åt sig smakerna medan du gör salladen. Citronmarinerad zucchinisallad 10 plommoncocktailtomater 2 små, smala zucchini 2 msk olivolja Saft av ½ citron ½ dl bladpersilja Salt och vitpeppar Skär av ändarna på zucchinin och hyvla tunna skivor med osthyveln. Skär tomaterna i halvor, blanda med olja och citron. Plocka små blad från persiljan och blanda ner tillsammans med kryddor. Timjansmör 50 g smör 1 msk finhackad timjan Lite pressad citron Salt och vitpeppar Rör smöret mjukt med en gaffel. Rör ner smaksättningen och låt dra en liten stund. Stek fisken i brynt smör på stark värme, ca 3-4 min på varje sida. Ta pannan från spisen och låt fisken dra några minuter på eftervärmen. Servera med salladen och timjan...
Vill du följa med till Makrigialos på Kreta?
2016-11-07 18:50:00
Fiskehamnen i Makrigialos… Harmoniresa till Kreta Jag har många gånger fått frågan om jag skulle vilja arrangera en matresa till Medelhavet. Nu har det rätta tillfället dykt upp, jag och Therese Renåker har bestämt oss för att göra en resa tillsammans. Therese och jag har flera gånger de senaste åren besökt olika platser och upplevt många goda samtal och måltider, kryddade med en hel del skratt. Vi delar kärleken till det goda i livet, maten, naturen och vad de kan göra för hälsan. Nu har vi bestämt oss för att dela med oss av våra tankar till fler livsnjutare. Resans fokus blir ”Det goda i livet”. Grekisk sallad… Med samtal om vår livsviktiga mat, vad den gör med våra sinnen, vår hälsa, våra hormoner. Du får förstås också chans att få många svar på dina frågor kring maten och hälsan. Makrigialos är den perfekta platsen att njuta av en rofylld tillvaro helt utan stress, här går man verkligen ned i varv. Jag har besökt den lilla fiskebyn på Kretas sydostlig...
Västerbottensfylld pannbiff med stuvade trattkantareller
2016-11-07 07:00:00
Pannbiffar med Västerbottensost 2 port 300 g köttfärs, jag hade älgfärs 1 dl riven Västerbottensost 1 ägg ½ dl grädde ½ msk fiberhusk Salt och peppar Blanda hastigt ihop färsen med fiberhusk och kryddor. Rör ner ägg, grädde och riven ost. Smaka av om det behövs mer kryddning och låt smeten svälla en stund. Forma till biffar och stek gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på var sida. Dra pannan från värmen och låt eftersteka några minuter. Trattkantarellsås 2 port 2 dl förvällda trattkantareller 2 msk smör 3 dl grädde/kokosgrädde ½ tsk vit balsamvinäger ½ tsk Tamarisoja Salt och peppar Bryn kantarellerna i smöret. Krydda och tillsätt soja och vinäger, låt det koka in. Häll över grädden och låt såsen småputtra i 30 minuter, rör då och då. Syrlig äppelsallad 1 äpple 1 liten gul lök ½ gul paprika ½ röd paprika 2 msk smör 1 tsk vit balsamvinäger Salt och peppar Skär äpple, lök och paprika i tunna strimlor. Stek allt mjukt i smöret utan att få för mycket färg. Smaksätt med vinäger, salt o...
Pressgurka
2016-11-06 07:00:00
Pressgurka 3 gurkor 1 msk salt ½ dl ättikssprit 12% 1½ dl vatten 1 msk honung eller valfri sötning ½ dl hackad persilja eller dill Vitpeppar Skiva gurkan och blanda med saltet i en bunke. Låt ligga i press en halvtimme med ett fat och en tyngd över, t ex en mortel. Blanda övriga ingredienser till en lag. Häll av vattnet som saltet dragit ur gurkan och vänd ner dem i lagen. Gurkan håller sig upp till en vecka i ättikslagen.
Ann Fernholm föreläser i Östersund
2016-11-05 10:15:00
Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm Ett sötare blod Förra gången Ann Fernholm föreläste i Östersund om sockrets skadliga effekter såldes biljetterna slut väldigt fort, så många fick inte plats. Nu har du chansen igen, den 10 november är hon tillbaka på Ecocaféet på Storgatan 26. Här hittar du biljetterna hos Studieförbundet Vuxenskolan. Har du inte möjlighet att vara med i Östersund, gå gärna in och läs Anns blogg Ett sötare blod. Du kan också hjälpa till att förändra hälsoläget för många genom att bli månadsgivare i Kostfonden. Ann Fernholm är initiativtagare till fonden, som bedriver oberoende kostforskningsstudier. Just nu genomförs en stor studie om kostens betydelse vid Typ 1-diabetes. Länk till Kostfonden.se…
Snabb pepparsås till entrecôte
2016-11-05 07:00:00
Entrecôte med pepparsås 2 port 2 skivor entrecôte à 150-200 g 2 dl grädde/kokosgrädde 1 grön spetspaprika ½ gul lök 2 msk smör 1 msk rödvin 1 tsk fransk senap ca ½ tsk Worcestershiresauce ca ½ krm krossad grönpeppar ca ½ krm vitpeppar ca ½ krm svartpeppar Salt Finhacka löken och strimla paprikan. Fräs dem mjuka i smöret utan att få färg. Salta och peppra, smaka av hur mycket peppar du vill ha. Häll på Worcester och vin och låt det koka in nästan helt. Tillsätt senap och grädde och låt såsen koka tjock på hög värme. Stek köttet 1-2 minuter på var sida på hög värme, dra sen pannan åt sidan och låt värmen utjämnas i köttet under några minuter. Ta till lite längre stektid om du vill ha köttet mer välstekt. Servera med stekt aubergine, broccoli, sallad och tomat.
Vegetarisk LCHF-pizza
2016-11-04 07:00:00
Grön lowcarbpizza 1 port 6 tunna skivor kålrabbi 3 skivor zucchini 1 grön paprika 1 färsk lök 1 dl skivad svamp 1 dl grädde/kokosgrädde Smör till stekning Havssalt och svartpeppar Riven ost Färsk oregano Stek kålrabbin och lägg i en ugnsform som en rundel. Skär zucchinin i bitar, strimla löken och paprikan. Stek svampen och grönsakerna i smör. Häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning. Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, lägg på inlagda champinjoner och marinerade cocktailtomater. Toppa med riven ost och oregano. Grädda på 200° i 20 minuter.
Kåldolmar med svamp och halloumi
2016-11-03 07:00:00
Savoykåldolmar 2 port 2 dl fint tärnad blandsvamp ½ dl finhackad purjolök 3 msk smör 2 msk vitt vin 1 dl fint tärnad halloumi 2 msk sesamfrön 1 msk finhackad persilja 1 msk fiberhusk Salt och peppar 6 stora savoykålsblad Bryn smöret och stek svampen i fem minuter, så den får lite färg. Rör ner purjolöken, halloumi och sesamfrön, låt dem bryna med en stund. Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen. Ta från värmen och blanda ner fiberhusken och rör om väl. Låt svampröran stå och svälla en stund så håller kåldolmarna ihop bättre vid stekningen. Koka upp vatten med ordentligt med salt. Skär bort en bit av den hårda nerven från kålbladet. Tryck ner bladen i det kokande vattnet med en hålslev. Förväll i 10 minuter, så de blir mjuka. Ta upp och låt rinna av. Lägg dem med baksidan upp på skärbrädan. Forma svampröran till avlånga ägg och lägg mitt på kålbladen. Rulla in svampen till ett paket, knyt om med steksnöre. Bryn kåldolmarna i smör runt om, krydda med lite salt och peppar...
Kycklinggryta med svamp
2016-11-02 07:00:00
Kycklinggryta 2 port 300 g urbenade kycklinglår 100 g skogschampinjoner 50 g smör 1 gul lök 1 dl kycklingbuljong 1 msk tomatpuré 1 msk paprikapulver ½ msk torkad timjan ca 2 tsk salt 1 tsk spiskummin Skär svamp och lök i skivor. Krydda kycklingen runt om med paprika, kummin, timjan och salt. Hetta upp hälften av smöret och bryn kycklingen ett par minuter på var sida. Lägg över i en stekgryta. Stek lök och svamp i resten av smöret och krydda med salt. Blanda ner tomatpurén mot slutet av stekningen och låt bryna med en stund, så får den mildare smak. Häll på buljongen och koka upp. Häll alltsammans över kycklingen i grytan och koka upp. Låt puttra på svag värme i ca 30 minuter. Jag serverade med majonnäs och friterade blomkålsbuketter. Dem gör du så här: Dela buketterna, låt dem torka väl på papper och värm några cm kokosolja i en kastrull till 180º. Lägg ner blomkålen och fritera 2-3 minuter på var sida, passa så de inte blir för mörka. Ta upp med hålslev, låt rinna av på papper och ...
Laxsallad med ingefära och mandelsmör
2016-11-01 07:00:00
Laxsallad 1 port 3 skivor gravad eller rökt lax 2 msk mandelsmör 2 msk gari, inlagd ingefära för sushi 2 nävar sköljd rucola 1 msk pumpakärnor 2 tsk avocadoolja med citron Några kvistar citronmeliss och bladpersilja Lite flingsalt att strö över Lägg rucolan i en skål. Fördela laxskivorna och ingefäran över salladen. Klicka på mandelsmöret och strö över pumpakärnorna. Garnera med citronmeliss och bladpersilja. Ringla avocadoolja över salladen och strö över flingsaltet.
Blomkålssallad
2016-10-31 07:00:00
Blomkålssallad för 2 4 dl små, lättkokta blomkålsbuketter 1 dl majonnäs ½ dl strimlad citronmeliss 2 msk strimlad purjolök 2 msk mango i små tärningar 2 msk pumpakärnor Salt och chili efter smak Blanda majonnäsen med det gröna, pumpakärnorna och mangon, salta och krydda med chili, färsk eller i flingor. Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen. Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt. Jag gjorde salladen till kaffemarinerat sidfläsk.
Frittata med spenat och chèvre – Vego à la LCHF
2016-10-30 06:00:00
Spenatfrittata med getost 2-3 port 300 g färsk bladspenat 1 medelstor lök 2 vitlöksklyftor 25 g smör Salt och peppar Riven muskot Äggstanning: 3 ekologiska ägg 100 g chèvre 1 dl majonnäs Peppar och ev lite salt 1 spetspaprika och ½ dl pumpakärnor till garnering Hacka löken och skiva vitlöken, bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten. Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter. Mixa under tiden ihop äggstanningen och smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig. Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form. Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten. Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpakärnorna över. Grädda på 175º i cirka 20 minuter. Låt svalna en liten stund i formen innan frittatan skärs upp i tårtbitar.
Medelhavsköttbullar med tomatsås
2016-10-29 07:00:00
Köttbullar med tomatsås 4 port 600 g färs av nöt eller lamm 2 ägg 6 soltorkade tomater 1 dl 10-17% yoghurt eller kokosgrädde 1 gul lök 1 riven vitlöksklyfta 1 msk fiberhusk 1 msk äppelcidervinäger 1 msk olivolja 1-2 msk oregano 1-2 msk mynta Salt Chiliflingor Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint. Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor. Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar. Gräddig tomatsås 4 port 4 tomater 2 schalottenlökar 50 g smör 3 dl grädde eller kokosgrädde ½ dl hackad, färsk timjan 2 msk äppelcidervinäger Salt Chiliflingor Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar. Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig. Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund. Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter. Rör mot slutet ner finhackad timjan.
Frökexlansering, fetaostsmör och 5000000
2016-10-28 06:26:00
 O Frökexlansering I dagarna lanseras två nya smaker på det frökex som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd, läs mer om vårt samarbete på deras hemsida i länken. Originalet har blivit mycket populärt sen det lanserades för 4 år sen, så förra sommaren bestämde vi oss för att det var dags att ta fram några nya smaker på kexen. Jag provbakade två olika sorter som föll bageriet i smaken och de började testa att baka dem i större skala. Nu har det äntligen blivit dags för lansering på butiker runtom i landet för de nya frökexen. Det ena kexet har smak av nässla, vitlök och libbsticka, det andra kardemumma, kakaonibbs och vanilj. Båda är precis som originalet bakade utan gluten och socker, kex som passar oss som vill hålla kolhydraterna på en låg nivå. Idag fredag den 28/10 står jag och bjuder på kexen på Ecocaféet i Östersund, hoppas du kommer förbi och smakar om du är i närheten. Det är inte bara de nya  frökexen jag har anledning att fira idag, igår passerade jag 5 miljoner visni...
Majonnäsdressing
2016-10-27 07:00:00
Majonnäsdressing 4 port 1 dl majonnäs, här recept på min hemgjorda 2 msk kallpressad olivolja 2 msk vatten 1-2 tsk äppelcidervinäger Salt och vitpeppar Vispa ihop majonnäsen med oljan så det blir slätt. Tillsätt vatten och vinäger efter smak. Salta och peppra. Förvara i kylen och ringla över sallad, på bilderna ser du några av mina favoriter.
Kycklinggryta med indisk smak
2016-10-26 11:27:00
Kycklinggryta 4 port 600 g urbenat kycklinglår 2 dl kokosgrädde 1 dl kokosolja 1 blomkålshuvud 1 röd paprika 1 påse färsk bladspenat (ca 100 g) 1 dl mandelmjöl 1 pressad lime 2-3 msk curry Salt och chiliflingor Strimla kycklingen. Dela blomkålshuvudet i riktigt små buketter. Skär paprikan i små strimlor. Hetta upp kokosoljan och blanda ner kyckling och grönsaker. Har du inte en stor gryta, så dela upp stekningen i omgångar och flytta sen över allt i en gryta. Krydda med salt, chili och curry, låt fräsa några minuter. Rör om då och då så det inte blir bränt. Häll på kokosgrädde, limesaft och mandelmjöl, blanda om väl. Låt allt puttra på svag värme i 30-40 minuter, så grönsakerna blir mjuka och grytan riktigt krämig. Rör ner spenaten de sista 5 minuterna av koktiden.
Fiskgratäng med fänkål och fetaost
2016-10-25 07:00:00
Fetaostgratinerad lax med paprika och fänkål 4 port 600 g lax, helst viltfångad 3 tomater 2 röda paprikor 2 paket fetaost 2 dl riven gräddost 2 dl vitt vin 1 stor, gul lök 1 fänkål 1 finhackad chili 50 gr smör 2 msk olivolja 2 msk oregano Salt och peppar Skär laxen i stora kuber och krydda väl runtom. Skär paprika och tomat i stora bitar. Finstrimla fänkålen och löken. Fräs grönsakerna några minuter i smör och olivolja tillsammans med chili, oregano och salt. Häll på vinet och låt puttra en halvtimme. Vill du inte använda vin så ta vatten med 1 pressad citron istället. Lägg grönsakerna i en ugnsform och fördela laxbitarna över. Smula ner fetaosten och strö den rivna gräddosten över och gratinera på 200°  i 15-20 min. Servera med en spenatsallad och en crème fraichesås med finhackade örter och dijonsenap. För tips på en mjölkfri gratäng, klicka på bilden nedan.
Lammburgare med morotsröra
2016-10-24 07:00:00
Lammburgare 2 port 300 g lammfärs 1 liten gul lök 1 vitlöksklyfta 1 msk hackad bladpersilja 1 tsk hackad timjan 1 msk olivolja Salt och svartpeppar 4 skivor aubergine 2 msk smör Salta auberginen på båda sidor, lägg på ett fat. Låt saltet dra ut vätskan ur auberginen i en halvtimme. Då försvinner den lite bittra smaken och så blir skivorna mörare efter stekning. Hacka löken fint och rör ihop med färsen. Blanda ner örter och kryddor. Låt stå i kylen en stund så smakerna kommer fram. Forma till biffar. Morotsröra 2 morötter 3 msk smör Salt 1 dl yoghurt 10-17% Riv morötterna grovt. Smält smöret i stekpanna, rör ner morötter och salt och stek under omrörning tills de är mjuka. Blanda ner yoghurten och mixa röran slät med stavmixer eller blanda den bara om du vill ha lite grövre konsistens på röran. Smaka av om det behövs mer salt. Röran är god både varm och kall. Bryn smör och stek biffarna och de avsköljda och torkade  aubergineskivorna. Lägg en skiva fårost på varje biff och montera ih...
Kall äggsås med dill och mandel
2016-10-23 07:00:00
Äggsås med dill och mandel 2 port 2 mjukkokta ägg 1 dl majonnäs 1 dl hackad dill ½ dl grovhackade mandlar ½ ekologisk citron, rivet skal och saft Salt och peppar Skala och hacka äggen i mindre bitar. Blanda majonnäs med dill, citronskal och saft, smaka av med salt och peppar. Vänd ner de hackade mandlarna och äggen. Kyl en stund innan servering. Servera till avocado som frukost eller till en varm grönsaksrätt eller till stekt fisk.
Het biff med lök och champinjoner
2016-10-22 07:00:00
Het biffwok 2 port 300 g biff 200 g champinjoner 1 stor, röd lök 5 mjuka, soltorkade tomater 50 g smör/kokosolja 1 tsk oregano 1 tsk paprikapulver ½-1 tsk chiliflingor Havssalt och nymald vitpeppar Strimla kött, tomater och skär löken i klyftor. Bryn kött och grönsaker i omgångar och blanda  sen allt i en panna och värm. Krydda till lagom hetta och smaka av med salt och peppar. Servera med vitlöksmajonnäs och sallad.
Mjölkfritt avocadosmör till tacos
2016-10-21 07:00:00
Avocadosmör Foto Mikael Eriksson Avocadosmör 4 port 2 väl mogna avocado 2 msk kokosolja utan smak 1 msk kallpressad olivolja ca 1-1½ krm salt Mosa avocadon med en gaffel i en bunke. Blanda ner oljorna med en elvisp, kör till en krämig röra. Eller mixa fint direkt i bunken med en stavmixer. Smaka av med salt. Låt stå någon timme i kylen så smöret blir fast och smakerna mognar. Smöret kan förvaras i kyl några dagar med en avocadokärna i skålen, så mörknar inte avocadon lika lätt. Du kan också frysa in smöret i mindre portioner. Ta fram en stund före serveringen så oljorna mjuknar lite. Det passar också fint att äta istället för kryddsmör till maten. Krydda det då gärna med lite vitlök, färska örter, chili och lite citron eller vinäger. Receptet kommer från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo. Boken är tyvärr slutsåld på svenska men finns här på engelska. Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris…
Fisk- och skaldjurssoppa
2016-10-20 07:00:00
Fisk- och skaldjurssoppa 1 port 125 g lax (helst viltfångad) ca 75 g skalade räkor 2 champinjoner 1 dl kokosgrädde (Coconut cream, finns i thaimat-hyllan) 2 msk kokosolja 1 msk finhackad ingefära 1 finhackad vitlöksklyfta 1 tsk pressad lime Salt, chiliflingor och curry efter smak 1 näve rucola 1 näve rostade kokosflagor Skär laxen i små tärningar. Dela svampen på mitten och skär halvorna i tunna skivor. Hetta upp kokosoljan i en liten stekpanna eller kastrull med tjock botten. Bryn svampen, krydda med salt, chili och curry. Blanda ner ingefära och vitlök och pressa över limesaften. Rör ner kokosgrädden och låt koka upp. Blanda försiktigt ner lax och räkor, värm ett par minuter. Smaka av om du vill ha mer kryddor. Vänd ner rucolan strax innan serveringen. Häll upp i djup tallrik och strö kokosflagor runtom. Klicka på bilden så kommer du till en annan fisksoppa med kokos…
Paprikadressing med oliver
2016-10-19 07:00:00
Paprikadressing 2 port 1 dl majonnäs 2 msk ajvar relish ½ röd paprika 6 st svarta oliver 1 riven vitlöksklyfta 1 tsk paprikapulver ½ tsk balsamvinäger Salt och peppar Kärna ur och skär oliverna och paprikan i små tärningar. Rör samman majonnäs med ajvar och blanda ner övriga ingredienser. Ställ i kylen en stund så smakerna utvecklas. Smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.
Sesampanerad torsk med gräddstuvad fänkål
2016-10-18 07:00:00
Sesampanerad Torsk 2 bitar torskrygg à ca 150 g 1 ägg ½ dl sesamfrön 1 msk svartkummin 2 tsk fiberhusk 50 g smör Saffransstuvad fänkål 1 fänkål 2 msk smör 1 kuvert saffran 2 msk vitt vin eller citronsaft 2 dl grädde/kokosgrädde 1 tsk buljongpulver Salt och peppar Strimla fänkålen riktigt fint och fräs lätt i smör, salta och peppra lätt. Strö över buljong och saffranstrådar. Häll över vinet, som får koka in. Tillsätt grädden, koka upp och låt puttra en stund tills det blivit en krämig stuvning. Krydda torsken med salt, peppar och strö fiberhusk runt om. Doppa sen i uppvispat ägg och sist i en skål med sesamfrön/svartkummin. Se till så att fröna fastnar runt om, skaka av det överflödiga. Låt ligga och torka lite innan stekningen, så blir stekytan finare. Bryn smöret till fisken lätt, stek den ett par minuter på var sida. Var försiktigt så det inte bränns. Dra från värmen och låt eftersteka en liten stund till.
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33467 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss