TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Örtsmörsås till entrecôte
2016-12-28 07:00:00
Örtsmörsås med paprika 3-4 port 200 g smör 3 äggulor 2 msk hackad persilja 1 msk balsamvinäger 1 msk pressad citron 1 msk hackad timjan ½ finhackad röd paprika Salt och chiliflingor efter smak Smält smöret på svag värme, så mjölkproteinet och saltet samlas på botten. Rör samman äggulor, vinäger och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Sätt den på plattan på medelvärme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat. Var lite försiktig, så det inte blir för varmt, då blir det äggröra. Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan. Ställ sen kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten. Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle. Låt lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak. Smaka av såsen med salt och chiliflingor, ev också mer citronsaft. Rör ner hackade örter och paprika. Jag serverade såsen till entrecôte och smörstekta champinjoner med grön paprika. Här hittar du mitt recept på en klassisk Bearnai...
Tips på 3 rätter till Nyårsmiddagen
2016-12-27 07:00:00
Laxpaket 4 st 8 skivor kallrökt lax 100 g fetaost 4 långa strån gräslök Grönsallad Tärnad röd paprika Cocktailtomat Färska örter, jag tog citronmeliss, timjan och gräslök Kallpressad olivolja Vit balsamvinäger Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss. Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå. Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja. Baka i ugnen på 200° i 10 minuter. Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till. Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt. Paketen är förstås goda att äta kalla också. Oxfilémedaljonger med rosépepparsås 4 port 8 skivor oxfilé ca 600 g 4 dl grädde/kokosgrädde 2 dl buljong 1-2 msk grovkrossad rosépeppar 2 tsk grovkrossad svartpeppar 2 msk finhackad gul lök 2 msk finhackad röd paprika 3 msk smör/kokosolja 2 tsk äppelcidervinäger Salt Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg....
Festlig fiskgratäng och min Slow Cooking Bestseller i USA
2016-12-26 07:00:00
Festfisk med räkor från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson Festfisk Idag får du ett av mina recept från Långkok för LCHF och Paleo, som ett litet avbrott i all julmaten. Den här rätten är en av mina favoriter, den passar bra nu när jag kan fira att LCHF and Paleo Slow Cooking tagit mig upp i Best Seller-toppen på Amazon. Otroligt häftig känsla, att som en liten författare från Sverige se sin egen kokbok på 1a plats på en Best Seller-lista i USA, som du säkert förstår Som en av mina följare på Facebook skrev, det är jag, Abba och Björn Skifs… Nu vill jag på intet sätt jämföra mig själv med dessa storheter inom musiken, men visst är jag glad att mina recept fått en sån spridning runt världen. Jag blev häromveckan kontaktad av min redaktör Lindsey Breuer-Barnes på Skyhorse Publishing i New York, att det skulle bli ett kanonpris på E-boken i jultid. 1.99 USD var det fantastiska priset, nästan gratis… Jag skrev till mina Lowcarb-vänner runtom i världen och fic...
Hallonfromage
2016-12-25 07:00:00
Fromage på Skogshallon Hallonfromage 2 dl frysta skogshallon 2 dl grädde/kokosgrädde 2 ägg 1 msk honung eller valfri sötning 2 gelatinblad 1 tsk pressad citron Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Använder du köpta hallon så koka upp dem först, då de kan innehålla bakterier. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar. Blanda gulorna med sötningen och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra. Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt. Vispa grädde eller kokosgrädde i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften. Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén. Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna. Fyll fromagen i små mockakoppar eller i små, fina glas. Ställ i kyl att stelna nån tim...
Lucka 24 – God Jul
2016-12-24 07:00:00
GOD JUL Julens godaste frukost 2 port 4-5 ägg 1 dl grädde/kokosgrädde 25 g skållade mandlar 1 juläpple 50 g smör Salt Vispa ihop ägg och grädde med lite salt. Skär äpplet i små tärningar. Bryn smöret och fräs äppeltärningar, mandel och kanel en liten stund. Häll på äggsmeten och rör hela tiden mot botten. Ta kastrullen från värmen efter en minut och fortsätt röra lite till. Blanda i mer grädde om du vill ha en krämigare röra. Smaka av om äggröran är lagom salt. Pudra över ordentligt med kanel och njut av en riktigt mättande julfrukost. God Jul önskar jag, Lennart och Tomten från ett lugnt och fridfullt Alanya.
Lucka 23 – 3 goda röror till julbordet
2016-12-23 07:00:00
Pricken över i… Det här med såser och röror har alltid varit min starka sida, något jag hade mycket glädje av under mina 18 år i restaurangbranschen. Att ackompanjera maten med en välkomponerad varm eller kall sås, sätter verkligen pricken över i-et. Gör några av mina goda såser till det kallskurna på julbordet, så är jag säker på att de allra flesta kommer att uppskatta julmaten ännu mer. Alla tre rörorna passar bra till både fisk och kött. De passar fint även till det vegetariska på julbordet, förstås. Hjortroncrème 2 dl crème fraiche 1½ dl hjortron Några droppar Worcestershiresauce Lite smulat flingsalt Ev lite sötning, motsvarande ½-1 tsk honung Vispa crème fraichen tjock med elvisp. Smaksätt med salt och Worcestersauce och lite sötma om du vill. Rör ner hjortronen försiktigt, smaka av om du vill ha mer sötma eller sälta. Låt crèmen stå och dra åt sig smakerna en stund i kylen. Färskost ½ liter fjällfil ½ dl crème fraiche Flingsalt efter smak Värm upp filmjölken till 50...
Lucka 22 – Julens fräschaste rödkålssallad
2016-12-22 07:00:00
Rödkålssallad med sting Tycker du om rödkålssallad till julmaten så ska du testa den här. Jag åt en liknande sallad när jag bodde på ekologiska hotell Axel Guldsmeden i Köpenhamn, den har blivit ett mycket populärt inslag till min vardagsmat sen dess. Då var den gjord på riven morot med vitkål och äpple, här har jag gjort en julvariant av den fräscha salladen, med rödkål. Den kommer att smaka gott till vår rimmade julkalkon. Den vackra servetten på bilderna kan du köpa på AllMyTesign, de blir ett fint inslag till Nyårsmiddagen. Rödkålssallad 8-10 port på julbordet 1 liter strimlad rödkål Pressade, ekologiska citroner ca 1½ dl saft 1-2 dl rivet äpple ½-1 dl riven ingefära Ca 1 tsk salt Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, strö över salt och knåda den en stund med händerna så den blir mjuk. Vänd ner äpple och ingefära, slå på citronsaften. Blanda om väl. Smaka av om du vill ha mer syra från citron, sötma från äpple, sting från ingefära eller mer sälta. Garnera med persilja och gra...
Lucka 21 – Julkakor med valnötter och mandel
2016-12-21 07:00:00
Småkakor med julkryddor 2 dl valnötter 2 dl mandel ½ dl pumpakärnor 2 ägg 2 msk smält smör 2 msk honung, indiansocker, björksocker eller sukrin 1 msk fiberhusk 1 msk mald kardemumma 1 msk kanel ½ msk malda nejlikor ½ msk mald ingefära ca ½ tsk salt 1 krm vaniljpulver Pistagenötter till garnering Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl. Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter. Forma degen till små bollar och lägg på bakplåtspapper. Tryck ner halverade pistagenötter i kakorna eller gör ett mönster med en gaffel. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175° och låt svalna på galler. Jag fick till 35 stycken små kakor av den här satsen. Granatäppelglögg, klicka på bilden så kommer du till receptet… Klickar du på den här bilden så kommer du till Tomtens saffransmuffins…
Lucka 20 – Citronsill och rödvinssill med kummin
2016-12-20 07:00:00
Citronsill 2 inlagda sillfiléer 1 ekologisk citron ½ kruka gräslök Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar. Tvätta citronen och skär av skalet tunt med cestjärn. Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar. Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök. Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl. Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken. Rödvinssill 2 inlagda sillfiléer ½ dl rödvin 5 cm purjolök i strimlor 1 msk kallpressad olivolja 1 msk tomatpuré 1 tsk balsamvinäger 1-2 krm stött kummin Flingsalt Ta upp sillfiléerna ur lagen, låt rinna av och skär i sneda bitar. Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt. Rör ner purjolöksringar och sillbitar. Låt stå kallt till nästa dag så smakerna utvecklas. Smaka av om du vill ha mer kryddning. Servera sillen på julbordet, gärna med Spröda frökex från Hus...
Lucka 19 – Julpaté av kycklinglever
2016-12-19 07:00:00
Kycklingleverpaté 500 g kycklinglever 500 g fläskfärs 1 liten burk ansjovis 1 gul lök 3 msk smör 2 ägg 2 dl grädde/kokosgrädde ½ dl konjak 1½ msk fiberhusk 2 tsk torkad timjan 1 krm riven muskot 2-3 tsk salt 1 tsk vitpeppar Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar. Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen. Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret. Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite, ta av från värmen och låt lökblandningen svalna. Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén. Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak. Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, fiberhusk och lök. Vänd ner leversmeten och blanda väl, låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor. Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter. Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten. Täck med...
Lucka 18 – Tjälknöl och billig julklapp
2016-12-18 07:00:00
Tjälknöl ca 12-14 port på julbordet 1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris 1 liter vatten 1 dl salt 1 stor morot 3 stjärnanis 2 msk enbär 1 smulat lagerblad 1 tsk hel vitpeppar Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°. Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat. Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken. När termometern visar 65º så har du ett rosa kött. Vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º. Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl. Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker. Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4?5 timmar. Ta upp köttet, låt r...
Lucka 17 – Rödbetssallad
2016-12-17 07:00:00
Det godaste till skinkan Min favorit på julbordet är rödbetssalladen, den passar lika bra till julskinkan som till köttbullarna och prinskorven. En skinkmacka kvällen innan julafton på mitt glutenfria vörtbröd ger härliga smaker och dofter av jul. Börja med att lägga in rödbetorna och gurkan. Sen gör du majonnäsen, det här är ett recept jag använde på många olika restauranger under mina 18 år som kock. När du kommit så här långt så har du ingredienserna till en riktigt god rödbetssallad, så nu är det bara att hacka och blanda Rödbetssallad ca 6 port 2 dl skivade, inlagda rödbetor ½-1 dl inlagd gurka 1 dl majonnäs 1 juläpple ½ dl crème fraiche 1 tsk  senap Salt och peppar Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag. Lägg ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Skär rödbetorna i små tärningar. Tärna äpple och gurka lika fint. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor. Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt. Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen,...
Lucka 16 – Rimmad kalkon till julbordet
2016-12-16 07:00:00
Alternativ till julskinkan Många väljer idag bort julskinkan, en del på grund av hälsoskäl, andra av religiösa skäl. Då passar min rimmade kalkon väldigt bra att bjuda på, den är dessutom mycket enkel att göra. Jag lagar min kalkon i en icke-elektrisk Wonderbag här i Turkiet, den blir väldigt saftig och fin av den varsamma tillagningen. När jag gör kycklingbuljong eller köttgrytor, så krävs bara 15 minuter på gasspisen som vi har här, så det blir mycket ekonomiskt. Samma tillagningstid om du använder el eller ved, sen lagas maten klar i bagen på eftervärmen och håller sig ätvarm ända upp till 10-12 timmar. Läs mer om hur en Wonderbag fungerar och passa gärna på att köpa en till dig själv eller som julklapp till någon anhörig. Just nu får du min kokbok med på köpet för 699 kr, boken innehåller recept speciellt anpassade för Wonderbag. Bagen är mycket uppskattad bland alla som värnar om miljön och som tycker om att långkoka sin mat, medan man får tid över till annat och middagen är kl...
Lucka 15 – Finsk morotslåda LCHF
2016-12-15 07:00:00
Morotslåda ur LCHF för seniorer… Foto Mikael Eriksson Finsk julmat Morotslåda är en rätt som funnits med på nästan alla julbord sen jag var barn. Min finlandssvenska mamma hade med den traditionen från sitt barndomshem i Pargas. Här har jag gjort om lådan till ett mer LCHF-anpassat recept, med keso istället för ris, inget vetemjöl och med betydligt mindre sötning. Morotslåda 4 port 2 stora morötter (ca 300-350g) 2 ägg 1 dl keso 1 dl grädde 1 krm riven muskot Salt och peppar ev 1 tsk honung eller björksocker Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten. Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde. Rör om ordentligt så det blir en slät smet. Smaksätt med muskot, salt, peppar och ev lite sötning. Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker. Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter. Servera morotslådan med skirat smör. Kokt julskinka, prinskorv och köttbullar smakar gott till. Det här...
Lucka 14 – Julens senapssill
2016-12-14 07:00:00
Senapssill En sats inlagd sill ½ dl av din favoritsenap 1 tsk grovkornig senap 1 msk björksocker, sukrin eller honung 1 msk vit balsamvinäger 1½ dl rapsolja En nypa vitpeppar Några droppar Worcestershiresauce ev ½ dl finhackad dill Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan. Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar. Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting. Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill. Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen. Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna. Tomten gillar ägg till sin sill…
Lucka 13 – Mina populära saffranskakor och glöggtips
2016-12-13 07:00:00
Mandelkakor med kokos och saffran 1 dl mandlar 1½ dl kokosflingor 1 tsk fiberhusk 1 ägg 25 g smör 1-2 msk honung, björksocker eller den sötning du föredrar 1 tsk saffranstrådar eller 1 kuvert på 0,5 g Hela mandlar till garnering Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer mer smak fram av den dyrbara kryddan. Mal mandeln i mandelkvarn, det bruna innerskalet ger god smak till kakorna. Använder du hellre färdigköpt mandelmjöl, så blir det 2 dl mjöl av 1 dl mandlar. Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokos, fiberhusk och mald mandel. Häll i det avsvalnade smöret och blanda väl. Låt stå i kylen en halvtimme att svälla. Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, jag fick till 20 små kakor av den här satsen. Tryck ner en mandel i varje kaka. Grädda kakorna på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler. P.S. En del reagerar på att jag ibland använder honung som sötning. Så här skrev Kostdoktorn om mängden honung i mina kakor häromåret, en klockren beskrivning Vill du ha en g...
Lucka 12 – Paté med broccoli och tomat – Julmat à la Vego
2016-12-12 07:00:00
Vegetariskt på julbordet Här kommer ett av mina vegetariska favoritrecept, ett riktigt gott grönt alternativ till julbordet. Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de krogar där jag jobbade. Serverade den som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé. På den tiden, 80-90-talet, var det inte lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag. Intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt. Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ?vanliga? maten. Lika viktigt är det för mig idag att ha ett stort inslag av grönsaker i min mat, LCHF betyder definitivt inte bara kött och smör i mitt kök. På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter. Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara. Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter. Vill ...
Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, m
2016-12-11 07:00:00
Julbröd för flera Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det. För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många. I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket. Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg. Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept. Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker. På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker. Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Vegan...
Lucka 9 – Glutenfri, mjuk pepparkaka och julklappstips
2016-12-10 07:00:00
  Glutenfri njutning LCHF/Paleo Idag får du en glutenfri och mjölkfri pepparkaka som passar oss som äter LCHF och Paleo. Tål du inte nötter så prova att mixa pumpakärnor istället. Jag gräddade kakan i en låg pajform, men du kan göra dem som muffins eller i en avlång form också. Mjuk pepparkaka 3 ägg 3 dl nötmjöl eller mandelmjöl 50 g smör/kokosolja ½ dl kokosgrädde eller grädde ½ dl björksocker, indiansocker, honung eller annan valfri sötning 2 msk psylliumhusk 1½-2 msk pepparkakskryddor 1 msk bakpulver (Paleo 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället) 1 krm vaniljpulver ca 1 krm salt Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner kokosgrädde och pepparkakskryddor. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp. Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt. Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i. Lite sälta behövs i ...
Lucka 10 – Glutenfri, mjuk pepparkaka och julklappstips
2016-12-10 07:00:00
  Glutenfri njutning LCHF/Paleo Idag får du en glutenfri och mjölkfri pepparkaka som passar oss som äter LCHF och Paleo. Tål du inte nötter så prova att mixa pumpakärnor istället. Jag gräddade kakan i en låg pajform, men du kan göra dem som muffins eller i en avlång form också. Mjuk pepparkaka 3 ägg 3 dl nötmjöl eller mandelmjöl 50 g smör/kokosolja ½ dl kokosgrädde eller grädde ½ dl björksocker, indiansocker, honung eller annan valfri sötning 2 msk psylliumhusk 1½-2 msk pepparkakskryddor 1 msk bakpulver (Paleo 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället) 1 krm vaniljpulver ca 1 krm salt Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner kokosgrädde och pepparkakskryddor. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp. Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt. Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i. Lite sälta behövs i ...
Lucka 9 – Ischokladtryffel
2016-12-09 07:00:00
Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson Ischokladtryffel 100 g mörk choklad 85-90% 40 g kallpressad kokosolja 2 ekologiska äggulor 1 dl hjortron (eller andra bär) Lite smulat flingsalt Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme. Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt. Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen. Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare. Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin. Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad. Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar. Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten. Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen. Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta...
Lucka 7 – Tomtens müsli
2016-12-08 07:00:00
Tomten gillar müsli med kanel, minst lika gott som julgröt… Julmüsli Produkter på getmjölk blir mer och mer populära, har i höst hittat flera sorter av mycket krämig och god getyoghurt. Här i Alanya växer utbudet av ekologiska butiker hela tiden, senaste tillskottet är Mezza på 25-metersgatan. Där rekommenderar jag verkligen ett besök, vacker inredning och ett väldigt stort sortiment av ekologiska produkter. Jag gjorde en hallonsylt på 500 g frysta hallon, 1 pressad citron och 2 msk indiansocker till yoghurten. Du kan förstås använda björksocker, sukrin eller nåt annat sötningsmedel om du vill, eller hoppa över det helt. Tomtens müsli 8-10 port 100 g valnötter 100 g pumpakärnor 50 g smör/kokosolja 2 msk sesamfrön 1 msk svartkummin 1 msk kanel ca ½- 1 krm himalayasalt ev lite sötning Hacka nötterna grovt. Rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns. Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl. Låt sv...
Lucka 8 – Kalvsylta till jul
2016-12-08 07:00:00
Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo… Foto Mikael Eriksson Kalvsylta 1 kg kalvkött med ben 1 liter vatten + 1msk salt 1 gul lök 1 liten morot 8 vitpepparkorn 5 kryddpepparkorn 4 hela nejlikor 2 lagerblad Till den färdiga kalvsyltan 3 blad gelatin 1 msk ättikssprit 12% ½ tsk vitpeppar ev mer salt Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev. Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna. Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört. Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen. Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen. Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen...
Lucka 6 – Inlagd sill till jul
2016-12-06 07:00:00
Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, när Tomten själv får välja… Min julsill Det här sillreceptet använde jag när jag jobbade på restaurang, men då med den mer klassiska inläggningslagen 1-2-3. Jag har dragit ner på sockerhalten i det här receptet och du som vill byter ut sockret mot den sötning du föredrar. Honung, sukrin eller björksocker fungerar att byta till i samma mängd. Jag använder inte stevia eftersom jag inte tycker om smaken, så använder du det som sötning så får du smaka dig fram till lagom mängd. Mindre sötning med socker/honung påverkar inte hållbarheten på inläggningen. Salt sill inlagd i ättikssprit behöver inte den höga halt socker för att hålla sig som vi vant oss vid. Däremot vet jag inte om sukrin, stevia eller björksocker kan ha nån annan kemisk påverkan på inläggningen, så där rekommenderar jag att du äter upp sillen inom nån vecka. Här på bloggen ?Mat med mera? hittar du en helt sockerfri, polsk sillinläggning. I våra östra grannländer används inte socker ...
En resa för själ och kropp
2016-12-05 14:54:00
Makrigialos, Kreta… Reklam för Harmoniresor.se Har du längtan efter en resa till en lugn och harmonisk plats i ett varmare land, som kan ge dig en nystart till ett hälsosammare liv för både själ och kropp? Då kan du följa med mig och Therese Renåker till Makrigialos på Kreta nästa höst. Stranden i Makrigialos… Vi har endast 2 platser kvar den 12 oktober från Arlanda, om du vill förverkliga din dröm. Gå in via länken så får du se vad vi erbjuder och andra detaljer kring boende och pris. http://www.harmoniresor.se/resan/ Aspros Potamos-dalen…
Lucka 5 – Julens rödkål
2016-12-05 07:00:00
Rödkål med svarta vinbär 6-10 port 500 g rödkål 4 skivor varmrökt sidfläsk 2 dl svarta vinbär 1 äpple 1 gul lök 2-3 msk smör 1-2 msk balsamvinäger 10 kryddpepparkorn 10 vitpepparkorn 10 nejlikor ca 2 tsk salt Skär rödkål, lök och fläsk i strimlor, jag tog dem inte så tunna. Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter. Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund. Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddorna och balsamvinäger. Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då. Smaka av om det behövs mer salt, kryddor eller vinäger. Jag serverade rödkålen till en basturökt fårlägg, den passar fint till mycket på julbordet. Den går bra att frysa och bara värma när det är dags för julmaten. Tomten har också börjat känna av julfeelingen så smått.
Lucka 4 – Lättlagad ostkaka med saffran
2016-12-04 07:00:00
Ostkaka med keso  2-4 port 3 ägg 1 dl keso ½ dl grädde 0,5 g saffran 1 nypa salt Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform. Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°. Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde. Den här ostkakan har jag testat att göra med fetaost här i Alanya, det blir också riktigt gott. Igår tog jag och Tomten en härlig långpromenad uppe på klippan, där finns många vackra vyer att stanna till och njuta av. Idag på 2a Advent är det stor julmarknad i hamnen, så då blir det förstås en tur dit för att hälsa på de andra Tomtarna. Tomten njuter av solvärmen på ett fikonlöv och tar en titt på de snöklädda bergen i fjärran…
Lucka 3 – Julkryddad ischoklad
2016-12-03 07:00:00
Kryddig ischoklad 50 g 85% mörk choklad 25 g kokosolja 1 tsk mald kardemumma 1 tsk kanel ½-1 tsk malda nejilkor 1-2 krm flingsalt ½ krm vaniljpulver Smält choklad och kokosolja i vattenbad. Blanda ner alla kryddor. Smaka av om sältan är lagom. Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande. Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade. Förvara i burk i kylen eller frysen. Gillar du saltlakrits så ta en titt inne hos Ann Fernholm och ta del av hennes favoritgodis. Igår hade Tomten vilat ut efter sina eskapader när han och resväskan försvann i fem dagar. Så det blev en långpromenad till hamnen här i Alanya så han fick se snön på bergen och beundra några fina fiskebåtar. Tomten på hamnbesök… Något större båtar än Tomtens…
Lucka 2 – Saffranskaka med morot och citrus
2016-12-02 07:00:00
Tomten har kommit Som du kanske läste i mitt inlägg igår så har huvudpersonen i min Adventskalender varit ute på vift på egen hand. Igår dök han då så äntligen upp, efter fem dagar på egen resa. Han hade varit i München av nån märklig anledning… Nu är ordningen återställd, vi har också äntligen fått allt vårt bagage för en månads vistelse i Alanya och Tomten får börja agera Kalenderpojke igen. Fram till jul bjuder jag på mina bästa rätter till julbord, fikastunder, glöggfester och alla andra tillfällen när du vill njuta av naturliga julsmaker. Ät, njut och må gott? Mjuk saffranskaka 3 ägg 100 g normalsaltat smör Pressad mandarin, apelsin eller citron, 1 dl saft 1 finriven morot, 3 dl rivet 2 dl mandelmjöl 2 msk kokosnötmjöl 1 msk fiberhusk 1 tsk bakpulver 1 krm vaniljpulver 1 kuvert saffran, 0,5 g Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad citrussaft med fruktkött och de finrivna morötterna. Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna...
Lucka 1 – Tomtens efterlängtade återkomst och tips på färdkost
2016-12-01 07:00:00
Tomtens Adventskalender Jag trodde några dagar att det inte skulle bli någon Adventskalender alls här på bloggen i år. Jag är som vanligt nere i Alanya nu på vintern och Tomten har varit en trogen följeslagare under flera år. Han har fått agera fotomodell i alla möjliga miljöer och blivit ett uppskattat inslag bland mina decemberrecept. I år höll det på att gå om intet, när han fick för sig att ge sig ut lite på egen hand. När vi kom ner till Antalya flygplats i lördagskväll, var nämligen både resväska och Tomten borta… Nu några dagar senare har vi fått rapport om att han är han på väg hit, via München. Fick sms från WorldTracer, som spårar förlorat flygbagage, att väskan skulle komma till Antalya i förrgår kväll. Men ingen väska dök upp under gårdagen, när jag ringde för att fråga varför, ja då hade den inte varit med på planet från München… Men när nu Tomten fått nog av äventyr och bestämmer sig för att komma, så ska det bli väldigt trevligt att återse honom och inte...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33492 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss