TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Flytande lördagsgodis
2017-01-21 10:19:00
Njutning i ett glas Jag tillhör dem som också hakat på trenden med att göra goda och näringsrika smoothies. Här i Alanya har vi tillgång till fantastiskt fina grönsaker och frukter, så jag har testat lite olika varianter. Vi tar den som en återhämtningsdryck efter träning eller som en liten dessert. Här en läckert röd som jag gjorde när jag hade kokta rödbetor över häromdagen. Röd smoothie 4 port 1 stor, kokt rödbeta 6 jordgubbar 1 pressad citron 1 kiwi 2 msk färsk ingefära i bitar 2 dl vatten 2 dl bladpersilja 1 msk macadamiaolja Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke. Mixa slätt, häll upp i ett fint glas och njut. Jag serverar den med en sked, så tar den lite längre att få i sig och blir mer som dessert än dryck. Den fina servetten under glaset här ovan hittar du på AllMyTesign.
Snabb pizza à la LCHF
2017-01-19 17:18:00
Äggpizza Många söker något riktigt snabblagat till middag, här får du därför en rykande färsk LCHF-pizza skapad i mitt kök ikväll. Efter receptet följer några bilder härifrån Alanya, där vi nu njutit av riktigt fint väder ett par dagar. I går tog vi en tur upp till Borgen från 1100-talet, en rofylld och vacker plats med utsikt över staden, havet och just nu snöklädda berg. Äggpizza 2 port 4 ägg 2 msk smör Salt 50 g rökt korv 50 g fetaost 50 g lagrad hårdost  1 grön paprika 1 dl sockerfri chilisås 1 tsk oregano Vispa upp ägg och salt, bryn som till en omelett i smöret. Rör inte i omelettsmeten utan låt den bara stanna, det tar ett par minuter. Hacka under tiden korven i små tärningar och strimla paprikan. Låt omeletten/pizzabotten glida över på en ugnsfast form. Sprid ut chilisåsen över botten och strö över korv och paprika, krydda med oregano. Smula över fetaosten och täck med den andra osten i skivor eller riven. Grädda på 225º i 10 minuter. Servera med en grönsallad eller pizzasal...
Sockerfri chilisås – Långkok i Wonderbag
2017-01-18 07:00:00
Sockerfri och miljövänlig chilisås … Matlagning för miljömedvetna Idag skrivs och pratas det mycket om miljön, hur vi ska kunna spara på resurserna så el, gas och ved räcker till alla. Något som är ett minst lika hett samtalsämne är hur vi måste dra ner på sockret för att kunna hålla oss friska. De flesta varianter av chilisås/ketchup som finns att köpa innehåller upp till 25% tillsatt vitt socker. I min miljö- och hälsovänliga sås får tomaternas egen sötma spela huvudrollen, ackompanjerade med hetta, sälta och syra till en riktigt god chilisås. Efter receptet skriver jag mer om mitt samarbete med Wonderbag Sweden, här en presentation av mig på deras hemsida. Hemlagad chilisås 1 kg tomater ½ dl olivolja 2 msk tomatpuré  1-2 msk balsamvinäger 1 msk paprikapulver 2 tsk Worchestershiresauce ca 2 tsk salt  1-2 tsk chiliflingor 1 tsk mald nejlika 2 krm lökpulver 2 krm vitlökspulver Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ...
Sockerfri chilisås – Långkok i Wonderbag
2017-01-18 07:00:00
Sockerfri och miljövänlig chilisås … Matlagning för miljömedvetna Idag skrivs och pratas det mycket om miljön, hur vi ska kunna spara på resurserna så el, gas och ved räcker till alla. Något som är ett minst lika hett samtalsämne är hur vi måste dra ner på sockret för att kunna hålla oss friska. De flesta varianter av chilisås/ketchup som finns att köpa innehåller upp till 25% tillsatt vitt socker. I min miljö- och hälsovänliga sås får tomaternas egen sötma spela huvudrollen, ackompanjerade med hetta, sälta och syra till en riktigt god chilisås. Efter receptet skriver jag mer om mitt samarbete med Wonderbag Sweden, här en presentation av mig på deras hemsida. Hemlagad chilisås 1 kg tomater ½ dl olivolja 2 msk tomatpuré  1-2 msk balsamvinäger 1 msk paprikapulver 2 tsk Worchestershiresauce ca 2 tsk salt  1-2 tsk chiliflingor 1 tsk mald nejlika 2 krm lökpulver 2 krm vitlökspulver Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ...
Köttfärspaj utan pajskal
2017-01-15 11:54:00
Färdkost Nu har vi återvänt ner till Alanya igen på en månad. På resan igår hade jag laddat upp med ordentligt med mat, då orkar man en lång resa betydligt lättare. Huvudmålet den här gången bestod av en köttfärspaj med ostbotten, mycket bra alternativ för oss som äter glutenfritt. Pajen är nämligen minst lika god kall som varm och smular mindre på resan än en med mandelmjölsskal. Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här en mycket god vegetarisk paj med mandelskal, som jag tog fram till Restaurang PriMaten. Idén till den här pajen har jag fått från Lindha Vikström, vi serverar en laxpaj på samma vis på Ecocaféet. Här hittar du receptet på den hos Halva Lindha. Köttfärspaj 2-3 port 300 g köttfärs, jag hade älgfärs 2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost 6 champinjoner 2 tomater 1 röd paprika 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 dl kycklingbuljong 1 msk äppelcidervinäger 1 msk tomatpuré 1 tsk paprikapulver 1 tsk torkad timjan 1 tsk oregano 50 g ...
Billig vintermat – 2 tips för en tunn plånbok
2017-01-11 10:03:00
Budgetmat Ja, så blev det då ett liv efter jul, som vanligt. Med en betydligt tunnare plånbok än innan för de allra flesta av oss. Svensk vitkål är bra och billig så här års, fläsk och sill är även de riktig budgetmat. Något som många vill så här efter jul är ju också att gå ner i vikt. Vitkål är ett mycket bra tillbehör till maten när man vill ha blodsockret på en jämn nivå. Jag smaksätter här min stuvning med äpple och curry, men du kan hoppa över äpplet om du vill ha en riktigt kolhydratsnål rätt. Du får också ett recept på en gammal svensk husmanskostklassiker. Stekt sill är för mig en av favoriterna i vårt traditionella kök, som tyvärr inte srveras så ofta idag. Saltsill är både riktigt billigt och nyttigt, med hög halt av det livsviktiga fettet Omega-3. Lagar du till sillen i ugnen så slipper du mycket av stekoset. Currystuvad vitkål 2 port ½ lit strimlad vitkål 2 dl grädde/kokosgrädde 5 cm purjolök ½ svenskt äpple 2 msk kycklingbuljong 2 msk smör 1-2 tsk curry ½ tsk paprikap...
Smoothie till brunch, mina recept i Sydafrika och vinter i Stockholm
2017-01-08 09:41:00
Smoothies från Ecocaféet Foto Sofie Hallgren Trettonhelgen i bilder Då var julen över för den här gången, det känns rätt skönt att vardagen kommer tillbaka efter många helger. Efter en vecka hemma i Jämtland åkte jag på torsdagskvällen tillbaka ner till Stockholm igen, efter en dag med möten på Ecocaféet. Tåget var försenat i över 2½ timme, så det var bra att jag kunde sitta kvar på caféet i värmen istället för att behöva trängas på den utkylda stationen. Fick med mig lite färdkost i form av en röra på rökt regnbåge, rödlök, dill och majonnäs. Tillsammans med ägg, paprika, nötter och sallad, serveras den som en LCHF/Paleo-frukost på Ecocaféet, men den var minst lika god och mättande som middag till en kopp te på tåget. På Trettondagen blev det en sen lunch på Sally Voltaire tillsammans med Maria Edholm Chami. Hon flyttar på onsdag ner till Nazaré i Portugal, där hon planerar att starta hälsoresor med olika inriktningar. Maria har tidigare jobbat som träningsinspiratör på många av M...
3 snabba frukosttips för glutenfri LCHF och Paleo
2017-01-05 07:00:00
God fortsättning Då var det dags att skriva första inlägget år 2017, känns alltid fint att få vända blad och se vad som väntar på det nya året. Jag tog några dagars bloggledigt över nyåret, har bott hemma hos min 87-åriga mamma. Vi har ätit gott, pratat en hel del och jag har lagat upp lite mat till hennes frys. Det var skönt att inte använda datorn alls ett tag, eftersom jag under förra året delade med mig av ett recept om dagen. De flesta var recept ur mitt stora arkiv på långt över 1000 recept, men det tar ju ändå en hel del tid att sammanställa dem till nya inlägg. Nu efter nyår är det många som på allvar vill köra igång med en ny livsstil. Det tänkte jag ta fasta på och dela med mig av lite matnyttiga tips, som jag samlat på mig under mina snart 8 år med glutenfri LCHF, på senare år med mer inslag av Paleo. Först ut blir en riktigt rejäl grötfrukost, den godaste jag testat. Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port 1 dl grädde/kokosmjölk 2 msk mandelsmör 2 msk sesamfrön 1 msk kokosnötsmjöl...
Året som gått och Gott Nytt År!
2016-12-31 07:00:00
Nyårsskål… Topplistan för året Så har då ännu ett år runnit iväg… Ett för mig riktigt bra år, trots en del bekymrande hälsoproblem hos nära och kära, som under året lyckligt nog återhämtat sig. Själv mår jag bättre och bättre för varje år, något jag är mycket tacksam över. Med tanke på den mörka framtid som min prognos förutsåg 10-15 år tillbaka, som ryggskadad, stelopererad fibromyalgiker, så är jag otroligt glad att jag nu vid 55 är piggare och starkare än på många år. Precis som många andra så tackar jag den mathållning och lättare träning jag hållit mig till nu i 8 år för den här fantastiska förbättringen. Jag på picknick vid Rosendals Slott i somras… Vad jag idag och sen snart 8 år serverar på min tallrik är en variant av glutenfri LCHF och Paleo. Eller som min undertitel på bloggen varit ända sen starten; Naturligt god mat att njuta av. En kost baserad på rena råvaror, fina proteiner, rejält med fett och en för mig lagom mängd kolhydrater från grönsaker, r...
Tilltugg till Nyårsafton
2016-12-30 07:00:00
Laxmousse 4 port 150 g gravad lax 1 dl crème fraiche/kokosgrädde 2 msk hackad dill 1 msk hackad gräslök 1 msk pressad citron Salt och peppar Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet. Tillsätt crème fraiche, citron, örter och lite kryddning. Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme. Smaka av om det behövs mera kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten. Lägg mousse-äggen på gurkskivor, frökex eller i champinjonhattar. En liten klick sikrom eller löjrom är gott till. Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan laxröra.
Gratinerad hummer LCHF och Paleo
2016-12-29 07:00:00
Champinjongratinerad hummer 2 port 1 hummer 5 st skogschampignoner 1 schalottenlök 3 msk smör 2 dl grädde/kokosgrädde ½ dl mousserande vin 2 msk hackad gräslök Salt och peppar Klyv hummern på längden med en vass kniv. Stick ner kniven mitt på ryggen och klyv ner mot stjärten. Dra ut kniven, vänd hummern och klyv på samma sätt genom huvudet. Ta ut stjärten ur skalet och skär den i bitar, lägg dem tillbaks i skalhalvorna. Finhacka löken och dela champinjonerna på mitten. Skär halvorna i tunna skivor. Bryn svamp och lök i smöret, utan att det blir bränt. Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen. Häll på grädden och låt den puttra till en tjock stuvning i ca 15 minuter. Rör mot slutet ner gräslöken. Fördela stuvningen på hummerhalvorna och gratinera högt upp i ugnen på 250° i 5 minuter. Den korta tiden i ugnen gör att hummerköttet blir lagom varmt men inte segt. Använd en nötknäppare för att knäcka de tjocka klorna, där finns mycket gott hummerkött. Även i benen finns en del ...
Örtsmörsås till entrecôte
2016-12-28 07:00:00
Örtsmörsås med paprika 3-4 port 200 g smör 3 äggulor 2 msk hackad persilja 1 msk balsamvinäger 1 msk pressad citron 1 msk hackad timjan ½ finhackad röd paprika Salt och chiliflingor efter smak Smält smöret på svag värme, så mjölkproteinet och saltet samlas på botten. Rör samman äggulor, vinäger och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Sätt den på plattan på medelvärme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat. Var lite försiktig, så det inte blir för varmt, då blir det äggröra. Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan. Ställ sen kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten. Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle. Låt lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak. Smaka av såsen med salt och chiliflingor, ev också mer citronsaft. Rör ner hackade örter och paprika. Jag serverade såsen till entrecôte och smörstekta champinjoner med grön paprika. Här hittar du mitt recept på en klassisk Bearnai...
Tips på 3 rätter till Nyårsmiddagen
2016-12-27 07:00:00
Laxpaket 4 st 8 skivor kallrökt lax 100 g fetaost 4 långa strån gräslök Grönsallad Tärnad röd paprika Cocktailtomat Färska örter, jag tog citronmeliss, timjan och gräslök Kallpressad olivolja Vit balsamvinäger Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss. Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå. Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja. Baka i ugnen på 200° i 10 minuter. Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till. Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt. Paketen är förstås goda att äta kalla också. Oxfilémedaljonger med rosépepparsås 4 port 8 skivor oxfilé ca 600 g 4 dl grädde/kokosgrädde 2 dl buljong 1-2 msk grovkrossad rosépeppar 2 tsk grovkrossad svartpeppar 2 msk finhackad gul lök 2 msk finhackad röd paprika 3 msk smör/kokosolja 2 tsk äppelcidervinäger Salt Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg....
Festlig fiskgratäng och min Slow Cooking Bestseller i USA
2016-12-26 07:00:00
Festfisk med räkor från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson Festfisk Idag får du ett av mina recept från Långkok för LCHF och Paleo, som ett litet avbrott i all julmaten. Den här rätten är en av mina favoriter, den passar bra nu när jag kan fira att LCHF and Paleo Slow Cooking tagit mig upp i Best Seller-toppen på Amazon. Otroligt häftig känsla, att som en liten författare från Sverige se sin egen kokbok på 1a plats på en Best Seller-lista i USA, som du säkert förstår Som en av mina följare på Facebook skrev, det är jag, Abba och Björn Skifs… Nu vill jag på intet sätt jämföra mig själv med dessa storheter inom musiken, men visst är jag glad att mina recept fått en sån spridning runt världen. Jag blev häromveckan kontaktad av min redaktör Lindsey Breuer-Barnes på Skyhorse Publishing i New York, att det skulle bli ett kanonpris på E-boken i jultid. 1.99 USD var det fantastiska priset, nästan gratis… Jag skrev till mina Lowcarb-vänner runtom i världen och fic...
Hallonfromage
2016-12-25 07:00:00
Fromage på Skogshallon Hallonfromage 2 dl frysta skogshallon 2 dl grädde/kokosgrädde 2 ägg 1 msk honung eller valfri sötning 2 gelatinblad 1 tsk pressad citron Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Använder du köpta hallon så koka upp dem först, då de kan innehålla bakterier. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar. Blanda gulorna med sötningen och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra. Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt. Vispa grädde eller kokosgrädde i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften. Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén. Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna. Fyll fromagen i små mockakoppar eller i små, fina glas. Ställ i kyl att stelna nån tim...
Lucka 24 – God Jul
2016-12-24 07:00:00
GOD JUL Julens godaste frukost 2 port 4-5 ägg 1 dl grädde/kokosgrädde 25 g skållade mandlar 1 juläpple 50 g smör Salt Vispa ihop ägg och grädde med lite salt. Skär äpplet i små tärningar. Bryn smöret och fräs äppeltärningar, mandel och kanel en liten stund. Häll på äggsmeten och rör hela tiden mot botten. Ta kastrullen från värmen efter en minut och fortsätt röra lite till. Blanda i mer grädde om du vill ha en krämigare röra. Smaka av om äggröran är lagom salt. Pudra över ordentligt med kanel och njut av en riktigt mättande julfrukost. God Jul önskar jag, Lennart och Tomten från ett lugnt och fridfullt Alanya.
Lucka 23 – 3 goda röror till julbordet
2016-12-23 07:00:00
Pricken över i… Det här med såser och röror har alltid varit min starka sida, något jag hade mycket glädje av under mina 18 år i restaurangbranschen. Att ackompanjera maten med en välkomponerad varm eller kall sås, sätter verkligen pricken över i-et. Gör några av mina goda såser till det kallskurna på julbordet, så är jag säker på att de allra flesta kommer att uppskatta julmaten ännu mer. Alla tre rörorna passar bra till både fisk och kött. De passar fint även till det vegetariska på julbordet, förstås. Hjortroncrème 2 dl crème fraiche 1½ dl hjortron Några droppar Worcestershiresauce Lite smulat flingsalt Ev lite sötning, motsvarande ½-1 tsk honung Vispa crème fraichen tjock med elvisp. Smaksätt med salt och Worcestersauce och lite sötma om du vill. Rör ner hjortronen försiktigt, smaka av om du vill ha mer sötma eller sälta. Låt crèmen stå och dra åt sig smakerna en stund i kylen. Färskost ½ liter fjällfil ½ dl crème fraiche Flingsalt efter smak Värm upp filmjölken till 50...
Lucka 22 – Julens fräschaste rödkålssallad
2016-12-22 07:00:00
Rödkålssallad med sting Tycker du om rödkålssallad till julmaten så ska du testa den här. Jag åt en liknande sallad när jag bodde på ekologiska hotell Axel Guldsmeden i Köpenhamn, den har blivit ett mycket populärt inslag till min vardagsmat sen dess. Då var den gjord på riven morot med vitkål och äpple, här har jag gjort en julvariant av den fräscha salladen, med rödkål. Den kommer att smaka gott till vår rimmade julkalkon. Den vackra servetten på bilderna kan du köpa på AllMyTesign, de blir ett fint inslag till Nyårsmiddagen. Rödkålssallad 8-10 port på julbordet 1 liter strimlad rödkål Pressade, ekologiska citroner ca 1½ dl saft 1-2 dl rivet äpple ½-1 dl riven ingefära Ca 1 tsk salt Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, strö över salt och knåda den en stund med händerna så den blir mjuk. Vänd ner äpple och ingefära, slå på citronsaften. Blanda om väl. Smaka av om du vill ha mer syra från citron, sötma från äpple, sting från ingefära eller mer sälta. Garnera med persilja och gra...
Lucka 21 – Julkakor med valnötter och mandel
2016-12-21 07:00:00
Småkakor med julkryddor 2 dl valnötter 2 dl mandel ½ dl pumpakärnor 2 ägg 2 msk smält smör 2 msk honung, indiansocker, björksocker eller sukrin 1 msk fiberhusk 1 msk mald kardemumma 1 msk kanel ½ msk malda nejlikor ½ msk mald ingefära ca ½ tsk salt 1 krm vaniljpulver Pistagenötter till garnering Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl. Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter. Forma degen till små bollar och lägg på bakplåtspapper. Tryck ner halverade pistagenötter i kakorna eller gör ett mönster med en gaffel. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175° och låt svalna på galler. Jag fick till 35 stycken små kakor av den här satsen. Granatäppelglögg, klicka på bilden så kommer du till receptet… Klickar du på den här bilden så kommer du till Tomtens saffransmuffins…
Lucka 20 – Citronsill och rödvinssill med kummin
2016-12-20 07:00:00
Citronsill 2 inlagda sillfiléer 1 ekologisk citron ½ kruka gräslök Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar. Tvätta citronen och skär av skalet tunt med cestjärn. Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar. Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök. Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl. Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken. Rödvinssill 2 inlagda sillfiléer ½ dl rödvin 5 cm purjolök i strimlor 1 msk kallpressad olivolja 1 msk tomatpuré 1 tsk balsamvinäger 1-2 krm stött kummin Flingsalt Ta upp sillfiléerna ur lagen, låt rinna av och skär i sneda bitar. Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt. Rör ner purjolöksringar och sillbitar. Låt stå kallt till nästa dag så smakerna utvecklas. Smaka av om du vill ha mer kryddning. Servera sillen på julbordet, gärna med Spröda frökex från Hus...
Lucka 19 – Julpaté av kycklinglever
2016-12-19 07:00:00
Kycklingleverpaté 500 g kycklinglever 500 g fläskfärs 1 liten burk ansjovis 1 gul lök 3 msk smör 2 ägg 2 dl grädde/kokosgrädde ½ dl konjak 1½ msk fiberhusk 2 tsk torkad timjan 1 krm riven muskot 2-3 tsk salt 1 tsk vitpeppar Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar. Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen. Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret. Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite, ta av från värmen och låt lökblandningen svalna. Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén. Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak. Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, fiberhusk och lök. Vänd ner leversmeten och blanda väl, låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor. Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter. Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten. Täck med...
Lucka 18 – Tjälknöl och billig julklapp
2016-12-18 07:00:00
Tjälknöl ca 12-14 port på julbordet 1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris 1 liter vatten 1 dl salt 1 stor morot 3 stjärnanis 2 msk enbär 1 smulat lagerblad 1 tsk hel vitpeppar Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°. Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat. Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken. När termometern visar 65º så har du ett rosa kött. Vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º. Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl. Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker. Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4?5 timmar. Ta upp köttet, låt r...
Lucka 17 – Rödbetssallad
2016-12-17 07:00:00
Det godaste till skinkan Min favorit på julbordet är rödbetssalladen, den passar lika bra till julskinkan som till köttbullarna och prinskorven. En skinkmacka kvällen innan julafton på mitt glutenfria vörtbröd ger härliga smaker och dofter av jul. Börja med att lägga in rödbetorna och gurkan. Sen gör du majonnäsen, det här är ett recept jag använde på många olika restauranger under mina 18 år som kock. När du kommit så här långt så har du ingredienserna till en riktigt god rödbetssallad, så nu är det bara att hacka och blanda Rödbetssallad ca 6 port 2 dl skivade, inlagda rödbetor ½-1 dl inlagd gurka 1 dl majonnäs 1 juläpple ½ dl crème fraiche 1 tsk  senap Salt och peppar Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag. Lägg ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Skär rödbetorna i små tärningar. Tärna äpple och gurka lika fint. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor. Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt. Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen,...
Lucka 16 – Rimmad kalkon till julbordet
2016-12-16 07:00:00
Alternativ till julskinkan Många väljer idag bort julskinkan, en del på grund av hälsoskäl, andra av religiösa skäl. Då passar min rimmade kalkon väldigt bra att bjuda på, den är dessutom mycket enkel att göra. Jag lagar min kalkon i en icke-elektrisk Wonderbag här i Turkiet, den blir väldigt saftig och fin av den varsamma tillagningen. När jag gör kycklingbuljong eller köttgrytor, så krävs bara 15 minuter på gasspisen som vi har här, så det blir mycket ekonomiskt. Samma tillagningstid om du använder el eller ved, sen lagas maten klar i bagen på eftervärmen och håller sig ätvarm ända upp till 10-12 timmar. Läs mer om hur en Wonderbag fungerar och passa gärna på att köpa en till dig själv eller som julklapp till någon anhörig. Just nu får du min kokbok med på köpet för 699 kr, boken innehåller recept speciellt anpassade för Wonderbag. Bagen är mycket uppskattad bland alla som värnar om miljön och som tycker om att långkoka sin mat, medan man får tid över till annat och middagen är kl...
Lucka 15 – Finsk morotslåda LCHF
2016-12-15 07:00:00
Morotslåda ur LCHF för seniorer… Foto Mikael Eriksson Finsk julmat Morotslåda är en rätt som funnits med på nästan alla julbord sen jag var barn. Min finlandssvenska mamma hade med den traditionen från sitt barndomshem i Pargas. Här har jag gjort om lådan till ett mer LCHF-anpassat recept, med keso istället för ris, inget vetemjöl och med betydligt mindre sötning. Morotslåda 4 port 2 stora morötter (ca 300-350g) 2 ägg 1 dl keso 1 dl grädde 1 krm riven muskot Salt och peppar ev 1 tsk honung eller björksocker Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten. Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde. Rör om ordentligt så det blir en slät smet. Smaksätt med muskot, salt, peppar och ev lite sötning. Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker. Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter. Servera morotslådan med skirat smör. Kokt julskinka, prinskorv och köttbullar smakar gott till. Det här...
Lucka 14 – Julens senapssill
2016-12-14 07:00:00
Senapssill En sats inlagd sill ½ dl av din favoritsenap 1 tsk grovkornig senap 1 msk björksocker, sukrin eller honung 1 msk vit balsamvinäger 1½ dl rapsolja En nypa vitpeppar Några droppar Worcestershiresauce ev ½ dl finhackad dill Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan. Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar. Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting. Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill. Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen. Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna. Tomten gillar ägg till sin sill…
Lucka 13 – Mina populära saffranskakor och glöggtips
2016-12-13 07:00:00
Mandelkakor med kokos och saffran 1 dl mandlar 1½ dl kokosflingor 1 tsk fiberhusk 1 ägg 25 g smör 1-2 msk honung, björksocker eller den sötning du föredrar 1 tsk saffranstrådar eller 1 kuvert på 0,5 g Hela mandlar till garnering Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer mer smak fram av den dyrbara kryddan. Mal mandeln i mandelkvarn, det bruna innerskalet ger god smak till kakorna. Använder du hellre färdigköpt mandelmjöl, så blir det 2 dl mjöl av 1 dl mandlar. Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokos, fiberhusk och mald mandel. Häll i det avsvalnade smöret och blanda väl. Låt stå i kylen en halvtimme att svälla. Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, jag fick till 20 små kakor av den här satsen. Tryck ner en mandel i varje kaka. Grädda kakorna på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler. P.S. En del reagerar på att jag ibland använder honung som sötning. Så här skrev Kostdoktorn om mängden honung i mina kakor häromåret, en klockren beskrivning Vill du ha en g...
Lucka 12 – Paté med broccoli och tomat – Julmat à la Vego
2016-12-12 07:00:00
Vegetariskt på julbordet Här kommer ett av mina vegetariska favoritrecept, ett riktigt gott grönt alternativ till julbordet. Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de krogar där jag jobbade. Serverade den som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé. På den tiden, 80-90-talet, var det inte lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag. Intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt. Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ?vanliga? maten. Lika viktigt är det för mig idag att ha ett stort inslag av grönsaker i min mat, LCHF betyder definitivt inte bara kött och smör i mitt kök. På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter. Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara. Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter. Vill ...
Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, m
2016-12-11 07:00:00
Julbröd för flera Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det. För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många. I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket. Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg. Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept. Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker. På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker. Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Vegan...
Lucka 9 – Glutenfri, mjuk pepparkaka och julklappstips
2016-12-10 07:00:00
  Glutenfri njutning LCHF/Paleo Idag får du en glutenfri och mjölkfri pepparkaka som passar oss som äter LCHF och Paleo. Tål du inte nötter så prova att mixa pumpakärnor istället. Jag gräddade kakan i en låg pajform, men du kan göra dem som muffins eller i en avlång form också. Mjuk pepparkaka 3 ägg 3 dl nötmjöl eller mandelmjöl 50 g smör/kokosolja ½ dl kokosgrädde eller grädde ½ dl björksocker, indiansocker, honung eller annan valfri sötning 2 msk psylliumhusk 1½-2 msk pepparkakskryddor 1 msk bakpulver (Paleo 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället) 1 krm vaniljpulver ca 1 krm salt Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner kokosgrädde och pepparkakskryddor. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp. Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt. Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i. Lite sälta behövs i ...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33467 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss