TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Vinterstaden Östersund och tips på utflyktsmat
2017-03-06 21:45:00
Jamtli i vinterskrud… Vintervackert Den gångna veckan har jag varit hemma i Östersund, även kallad Vinterstaden. De senaste månaderna har snön och kylan lyst med sin frånvaro i Jämtland, men lagom till sportlovet kom den riktiga vintern på besök. Idag tog jag en kylig men väldigt vacker promenad till Jamtli, ett friluftsmuseum med många välbevarade, gamla hus. Jag trivs väldigt bra i gammaldags miljö, en fin kontrast till det storstadsliv jag vanligen lever idag, i Stockholm och Alanya. Eftersom det är sportlov nu i södra Norrland, så bjuder jag på några tips på god och mättande utflyktsmat till skidturerna. Klicka på bilderna så kommer du till recepten. Först ut är kolbulle, förstås glutenfri i min tappning. Bilden är från Gregoriemarknaden, årets upplaga går av stapeln nu på torsdag. Kolbulle… Pizzabullar… Köttfärsmuffins… Mandelvåfflor med äggsmör… Mandelbröd med avocadoröra Olof Ahlbergs Far och Son i Badhusparken… Storsjöodjuret Birger ...
Kryddigt bröd à la Paleo
2017-03-05 07:00:00
Glutenfritt och mjölkfritt Idag får du ett av mina favoritrecept när det gäller Paleobröd, med mustiga kryddor och frukt. Det är gott både som smörgås eller som kaffebröd, perfekt att ta med som matsäck på skidturen nu i vår. Kaffe fanns inte på stenåldern kanske du invänder, ta då bara vatten istället för kaffe i receptet. Är du väldigt känslig för kolhydrater så byt ut fikonen mot en mosad avocado. Mörkt mandelbröd 3 ägg 3 dl mandelmjöl 1 dl kokosnötmjöl 3 msk fiberhusk 4 torkade fikon 1 dl granatäppelkärnor 1 dl kokosolja 1 dl starkt kaffe 1 pressad citron 2 tsk bikarbonat ca 2 tsk salt 1 tsk malda nejlikor 1 tsk mald kardemumma 1 tsk mald ingefära Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med olja, kaffe, citronsaft och kryddor. Låt puttra några minuter och sen svalna en stund. Blanda all torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen och kryddblandningen, blanda om väl. Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter. Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen ...
Värmande vårvintersoppa med kål, fläsk och korv
2017-03-02 07:00:00
Kålsoppa ur Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson… Sportlovsmat Just nu är jag uppe i Jämtland och hälsar på släkt och vänner. Det har inte blivit så mycket tid över att hitta på nya recept sista tiden, har en hel del annat att ta tag i när jag är på hemmaplan. Så idag får du ett av mina kokboksrecept, en smakrik soppgryta på 3 sorters kål med bogfläsk och färska korvar. Jag kokar den på hemgjord kycklingbuljong, så här är det verkligen mycket näring i en och samma gryta. Receptet kommer från Långkok för LCHF och Paleo som tyvärr är slutsåld på svenska. Den finns på biblioteken och så hittar du den här på engelska. Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris… Kålsoppa med korv och fläsk 4-6 port  400 g korv med hög kötthalt, jag hade färsk lammkorv och salsiccia 200 g färskt bogfläsk 1 huvud spetskål ca 400 g ca 200 g vitkål 10 st brysselkål 2 gula lökar 50 g smör 2 dl kycklingfond + 6 dl vatten 1-2 msk äppelcidervinäger 2 tsk torkad timjan 1 tsk stö...
Ann Fernholm föreläser i Lindesberg och jag är med på ett hörn
2017-02-28 15:19:00
Ann Fernholm Foto Eva Lindblad Föreläsning med frökex och buljong Den här vintern handlar det mycket om kost och hälsa i mitt liv, det syns förstås i inläggen här på bloggen också. Den 20 april är det dags för nästa event, då följer jag med Ann Fernholm till Lindesberg, där hon ska föreläsa om Ett sötare blod. Jag har också blivit inbjuden och kommer att servera kycklingbuljong ur Wonderbag och Spröda frökex från Huså Bröd. Jag berättar om de hälsovinster jag gjort under de senaste 8 åren, sen jag gick över till en glutenfri kost med färre kolhydrater och mer fett. Även kallat LCHF/Paleo/Naturlig mat. Kostrådgivare Kina Råberg på bloggen Leva Hela Livet arrangerar, här nedan kan du läsa ett urklipp från bloggen, läs mer här. Hoppas vi ses, dela gärna vidare Kvalitetsföreläsning i Lindesberg Rädd om din hälsa och framtid? Ge Dig själv två timmars kanske livsavgörande insikter som ger dig möjlighet till egna val inför just Din framtid. Två av mina absoluta favoriter vad gäller kun...
Energigodis till sportiga vinterdagar och reserapport från Malmö
2017-02-26 18:37:00
Gelégodis Bild Tine Worén på bloggen Healthy Clean Lifestyle… Ladda med sportlovsenergi Idag får du ett av mina recept på gelégodis med mycket vackra bilder som jag lånat från Tine Worén. Bilderna publicerade hon nu i helgen på sin Facebooksida Healthy Clean Lifestyle. Bloggen med samma namn som innehåller många läckra recept och bilder hittar du här. Efter receptet följer några bilder från Malmö och den föreläsning som Therese Renåker hade på restaurang In the Pink i torsdags. Jag var med och bjöd på frökex från Huså Bröd och kycklingbuljong i Wonderbag, läs mer om det eventet här. På väg mot Malmö… Reskost på tåget… Therese Renåker föreläser på In the Pink i Malmö… Det här var vårt första framträdande tillsammans och det gav oss båda mersmak, kontakten med våra läsare i verkliga livet är något vi båda uppskattar. Vi kommer att återvända till In the Pink med en uppföljande föreläsning senare i år. Vill du att vi ska besöka din hemort och hålla en liknand...
Glutenfri, ljus limpa / formbröd LCHF
2017-02-23 07:00:00
Glutenfri limpa Under vintern har jag tagit fram några nya brödrecept i mitt samarbete med Ecocaféet i Östersund. Den här limpan blev väldigt god, faktiskt lite lik Skogaholmslimpa i smaken för alla som liksom jag minns den från barndomen. Som allt annat bröd jag bakar numer är min limpa förstås helt glutenfri. Idag torsdag sitter jag på tåget ner till Malmö med goda vännen Therese Renåker. I kväll mellan 18-20 har hon en föreläsning om Hormoner i maten på restaurang In The Pink. Liksom Ecocaféet satsar de på hälsosam mat och fika lagade på ekologiska råvaror och har ett stort sortiment av Rawfood, LCHF, Paleo och vegetariskt/veganskt. Jag medverkar i pausen med att bjuda på kycklingbuljong ur Wonderbag med Spröda frökex från Huså Bröd. På bilden nedan serverar jag formbrödet med skivad kalkon som jag kryddat med bara salt och paprika, här ser du hur jag gör när jag rimmar kalkonbröst. Det är även väldigt gott som pålägg på frökexen, här hittar du mitt originalrecept på det. Ljust...
Vinterbilder från Stockholm och riktigt bra snabbmat från Paradiset
2017-02-21 20:16:00
Riddarholmen i kvällssol… Stockholm i mitt hjärta Det har blivit rätt glest mellan inläggen nu sen jag kom hem till Sverige. Har haft en hel del att göra i Stockholm senaste dagarna och så har jag njutit för fullt av det vackra vintervädret, de dagar vi haft sånt. Det har blivit många promenader, jag åker så lite tunnelbana som möjligt, tycker det är betydligt vackrare ovan jord. En tidig morgonpromenad fick jag se en örn ute på Riddarfjärden där den satt och åt på ett byte. Naturen finns alltid i närheten, även mitt i storstan. Stod en halvtimme och tittade, sen var det skönt att värma mig med en Chai Latte på Kaffekoppen i Gamla Stan. Chai Latte på Kaffekoppen… Det är ett av få ställen som gör sin på lösviktste istället för sötat pulver. Jag ber alltid att få den utan honung men med extra kardemumma, det smakar himmelskt. Gläds mycket åt den båtlinje som går mellan Norr Mälarstrand och Söder Mälarstrand, tar ofta båten över för att handla på Paradiset på Brännkyrkaga...
LCHF-kryssning och dagens lunch
2017-02-18 07:00:00
Båttur på Riddarfjärden… Båtutflykt Nu i helgen avgår LCHF-kryssningen till Åbo, i år den tionde i ordningen. Det har blivit ett riktigt populärt sätt att träffa likasinnade och lyssna på många kunniga kostföreläsare. Jag har varit med på kryssningen 3 gånger, här kan du läsa om senaste gången jag deltog. I år hoppar jag över eftersom jag ska iväg till Malmö på ett annat event nu på torsdag den 23/2. Då föreläser Therese Renåker om Hormoner i maten, en mycket intressant och efterfrågad föreläsning. Jag är med på ett hörn och bjuder på frökex från Huså Bröd och kycklingbuljong ur Wonderbag. Så istället för att åka på en lång båttur på Ålands hav tog jag och Lennart en snabbtur med SLs linje 89 på Mälaren till Ekerö. Båten avgår året runt på vardagar klockan 08.20 från Klara Mälarstrand. Det är en härlig utflykt som tar två och en halv timme tur och retur, vi hade väldigt fint väder under resan på fredagsmorgonen. SL bjöd på kaffe till vårt medhavda tilltugg, som bestod av eko-...
Krämig fiskgryta på ekologiskt vis
2017-02-16 09:39:00
Klimatsmart gryta Hemma i ett vintervackert men snöfritt Stockholm igen. Eftersom tidsskillnaden med Turkiet är 2 timmar numer, så vaknar jag extra tidigt. Igår var det en stor fördel, så jag fick njuta av en riktigt vacker morgonpromenad längs Norr Mälarstrand och Strömmen in mot stan. Eftersom jag var ute lite tidigt så blev det en morgonkaffe på Ragnars Skafferi i Stadshuset i väntan på att butikerna skulle öppna. Förutom fräscha luncher har de även gott kaffe och en del glutenfritt fikabröd, så jag tog en riktigt god energibar gjord på mörk choklad, nötter, frön och dadlar. Stärkt och energifylld gick jag till ekologiska butiken Paradiset på Regeringsgatan, där blev det riktigt bra matshopping för att fylla på förråden. Jag köpte bland annat en stor koljafilé i den fina fiskdisken, som jag gjorde till en krämig fiskgryta med svamp och grönsaker när jag kom hem. Jag samarbetar med Wonderbag Sweden kring klimatsmarta recept, så den här rätten är gjord på ett både ekologiskt och mi...
Godsaker till Alla Hjärtans Dag
2017-02-14 07:00:00
Hjärtligt gott Idag befinner vi oss i luften mest hela dagen, på väg hem en sväng efter ytterligare en månad i vårt kära Alanya. Vi har haft en lugn och skön tid vid Medelhavet, om än fortfarande rätt kall. Mycket träning och bra mat för hjärta och själ har det blivit. Här ovan en riktigt fin ”bakelse” med rostade pumpakärnor, granatäpple och olivolja, till en fransk delikatessost som jag köpte med från Wijnjas ostbutik på Kungsholmen när vi for ner. Där hittar du många godsaker om du vill bjuda din själs älskade på något extra nyttigt och gott idag. Bland annat hittar du där mina nya sorter av Spröda frökex från Huså Bröd. Nu blir det några veckor på hemmaplan i Stockholm/Östersund för påhälsning av nära och kära, lite roliga uppdrag, koll av post och annat trevligt. Bland annat åker jag nästa vecka ner till Malmö tillsammans med min goda vän Therese Renåker, där hon har föreläsning om hormoner på nya hälsorestaurangen In The Pink. Läs mer om det eventet här på deras Fa...
Burkmat på hög nivå
2017-02-04 16:56:00
Njutbar picknickmat Senaste veckan har vi haft riktigt härligt vårväder här vid Medelhavet. I torsdags packade vi ryggsäcken och klättrade upp till en vacker utsiktspunkt på klippan, på väg upp mot Borgen. Jag gjorde i ordning varsin glasburk med en matig sallad, perfekt mat att ta med på en halvdagstur. Det känns väldigt fräscht och gott att äta salladen ur en glasburk, så det här kommer jag att fortsätta med på våra utflykter. Sen blir det ju väldigt snyggt också, att se alla ingredienserna genom glaset. Ett annat bra tips för utflykter till skidbacken, stranden eller att ta med på jobbet, är att packa maten i minivarianten av Wonderbag. Den håller maten varm eller kall i många timmar, på bilden ovan har jag använt den svenska uppfinningen Frozzypack för att hålla en räksallad kall. Burksallad för 2 2 kokta ägg 2 dl kokt kycklingkött 1 dl mungbönssallad 50 g getost i tärningar 10  svarta oliver 10 gula cocktailtomater ½ dl inlagd, grillad paprika ½ dl granatäppelkärnor ½ dl mand...
Hormoner i maten – Föreläsning med Therese Renåker i Malmö
2017-02-03 08:49:00
Therese Renåker och jag levererar smör från Löts Gårdsmejeri till Restaurang Noma i Köpenhamn… Föreläsning och buljongbjudning Missa inte den här föreläsningen om du bor i närheten av Malmö. Här kommer Therese Renåkers ord om eventet: Ses vi i Malmö den 23:e februari? Jag föreläser om hormonerna i vår mat och Birgitta Höglund bjuder på benbuljong och frökex! Dela gärna vidare! Så här skriver In the Pink: Hormoner i maten? Ja, både naturliga och allt annat än naturliga. Och de påverkar alla din kropp! Therese Renåker kommer till In the Pink och föreläser om hormonerna i vår mat och hur de påverkar din kropp. Lär dig välja rätt mat för att nå hormonell balans och få din kropp att fungera optimalt. Therese Renåker är en omtyckt föreläsare, bloggare och lärare vid Paleo Institute i Stockholm. Genom åren har hon hjälpt människor med värk, utmattning, viktproblem, humörsvängningar, magbekymmer och infertilitetsproblem. Detta genom kloka val till tallriken men även insikter om live...
Kokta ägg med svampstuvning
2017-02-02 07:00:00
Läcker kvällsmat I vinter har vi oftast ätit en omelett och lite get- eller buffelyoghurt till middag/kvällsmat. Idag får du ett recept som passar både till kokta ägg och en fylld omelett, ombyte förnöjer Vi köper fantastiskt fina ägg direkt av bönderna på grönsaksmarknaden, det är sån skillnad i smak mot de man köper i kartonger från hönsfabrikerna. Här springer hönor och tuppar fritt och äter det de är gjorda för att äta, det märks tydligt på äggen. Här fick äggen sällskap av en krämig svampstuvning, både mättande och gott. Ostronskivling är en av mina favoriter när det gäller svamp, den har så god smak och konsistens. Svampstuvning 2 port 200 g svamp 50 g smör 1 dl strimlad purjolök 1 dl grädde/kokosgrädde 2 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft Salt och peppar Skär svampen i bitar och bryn fem minuter i smöret, så den får lite färg. Tillsätt purjolöken och låt fräsa med en stund. Krydda med salt, peppar och vinäger/citron, låt den koka in i svampen. Häll på grädden och låt all...
Dagens frukost och mina bilder på Instagram
2017-02-01 09:16:00
Njutbara bilder Följ mig gärna även på Instagram, där jag förstås heter birgittahoglundsmat. Där delar jag med mig av det jag finner njutbart här i livet. Här ovan dagens bild och texten om vår brunch: Underbara turkiska smaker i den första februarisolen på vår balkong Gissa om vi njöt länge… Turkisk brunch Kokta ägg med dubbla gulor Lagrad getost Ezme, turkisk röra på tomatpuré, chili, valnötter, olivolja, vitlök och salt Salt yoghurt Avokado med dill, citron, olivolja, granatäpple och valnötter Gula och röda cocktailtomater med kryddkrasse Svarta oliver Mjölksyrad gurka Pressad citron och mandarin med riven ingefära Earl Grey Spröda frökex med nässlor från Huså Bröd och smör Nu är det dags för en promenad, stärkt av vår härliga brunch. Idag blir det en tur till Tophane och de gamla stadsdelarna i Alanya, min favoritplats.
Blomkålsmos på nytt sätt
2017-01-31 07:00:00
Underbara råvaror Många undrar hur det kommer sig att vi återvänder till Alanya år efter år. Vi har nu bott här så gott som varje vinter ända sen 2003, det blev några små avstickare till Aiya Napa på Cypern ett par år och en månad i Florida förra vintern. Här kan du läsa vad vi tyckte om Fort Lauderdale och ta del av mina amerikanska recept. Men åter till Alanya och tjusningen med att leva ett turkiskt vardagsliv på vintrarna. Klimatet, även om den här vintern varit extremt kall, är förstås en stor anledning till att vi åker hit. Vi mår båda betydligt bättre av all den träning vi kan få genom att vistas ute flera timmar per dag. Ingen av oss gillar att ligga på en solstol, så det blir många mil i benen under en vinter. Vi trivs också väldigt bra med ortsbefolkningen, turkarna är ett mycket vänligt folk. Sen är förstås den fantastiska tillgången på färska och billiga råvaror från grönsaksodlare, får/get/ko-bönder och fiskare som gör att vi funnit oss ett mycket uppskattat hem här...
Tips på brunch och träning
2017-01-29 07:02:00
Turkisk brunch… Bra mat för träning Under vinterns resor hit till Alanya har jag börjat träna mer än förut. Du som känner till min hälsoresa sen tidigare vet att jag skadade ryggen och blev stelopererad för 17 år sen. Det förde senare med sig många år med svår värk och handikapp, vilket ledde till sjukpensionering. Jag utvecklade även fibromyalgi, fick diagnos för 10 år sen, de problemen gjorde vardagen ännu mer besvärlig. För snart 8 år sen kom en vändpunkt när jag började med glutenfri LCHF efter en föreläsning med Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen. Hon hade blivit bra i sin fibromyalgi genom att dra ner rejält på kolhydrater från socker och stärkelse och istället äta mer fett. Detsamma hände mig, här kan du läsa mer i en artikel om min hälsoresa som var införd i Året Runt förra vintern. Ända sen jag fick min diagnos så har jag hållit muskler och leder igång med hjälp av ett gymnastikprogram, som jag fick av en mycket duktig sjukgymnast och en yogainstruktör. Det...
Värmande wok med kalkon, ingefära, curry och kokosgrädde
2017-01-27 11:55:00
Vinter i Alanya Idag är det riktigt kallt igen här på den turkiska Medelhavskusten. Kraftig vind och bara +4 nu vid lunchtid. Då passar det riktigt bra med en het wok och istället för den vanliga, kalla salladen stekte jag den som tillbehör. Nu blir det varma kläder och mössa på, för att gå på Fredagsmarknaden och handla mer grönt. Det går åt en hel del av den varan i vårt kök. Gillar den typen av hälsokost bättre än den i form av piller och pulver. Kalkonwok 2 port 250 g kalkonbröst 2 morötter 1 dl kokosgrädde 1 dl purjolök i stavar ½ dl ingefära i stavar 2 vitlöksklyftor 1 lime 1 msk curry 1 tsk soja Salt 50 g smör/kokosolja Smörstekt rödkål ½ lit strimlad rödkål 2 dl gröna blad i strimlor 25 g smör/kokosolja Salt Skär morötterna i tunna stavar och skiva vitlöksklyftorna. Strimla kalkonbröstet och marinera en stund med limesaft, soja och curry. Woka köttet snabbt i het panna i hälften av smöret/kokosoljan, salta lätt. Häll över i en gryta och slå på kokosgrädden, koka upp och låt...
Grön smoothie och bilder från livet i Alanya
2017-01-25 16:50:00
Ännu en smoothie Som jag skrev häromdagen så har vi testat lite olika sorters smoothies sen vi kom ner till Alanya. Vi har ju så fantastiskt fina grönsaker och frukter här, så det kändes kul att testa några olika varianter, här hittar du min smoothie med rödbetor. Under den första veckan har vi tagit den som återhämtning efter träning eller som en liten dessert efter maten. Men efter en vecka har vi nu kommit på att vi hellre äter våra gröna blad som sallad till maten och blandar ner lite avocado och frukt i den istället. Vi tar nu ett litet glas pressad citron, blodapelsin och ingefära till brunchen som en extra antioxidantshot. Nedan följer några bilder från senaste dagarnas promenader runt stan. Jag är så glad och tacksam att jag nu klarar att gå i trappor och backar, något som var omöjligt till för bara några år sen. Maten och all träning jag lagt ner ger resultat, nu vid 55 känner jag mig starkare än på många år. Grön smoothie 2-4 port 3 dl gröna blad, rucola och bladpersilja ...
Kycklinggryta och smörstekta morötter
2017-01-22 14:34:00
Vintermat Jag läser att det är väldigt dyrt med grönsaker därhemma nu, på grund av den ovanligt kalla vintern här vid Medelhavet. Men svenska rotfrukter, som morot, palsternacka och kålrot finns ju till bra pris, liksom lök, vitkål, grönkål och andra goda nyttigheter. Det här kanske kan få många att tänka till att det inte är hållbart för varken ekonomi eller klimat att basera sin mat på importerade salladsblad, gurka, zucchini, aubergine m.m. under vinterhalvåret. Idag njöt vi av en långkokt kycklinggryta till middag, ihop med en av de godaste  (och enklaste) morotsrätter jag lagat. Har sen jag upptäckte turkisk morotsröra här ner i Alanya för många år sen, varit mycket förtjust i smörstekta, grovrivna morötter. Att steka dem mjuka i rikligt med smör lockar fram mängder med smak och fettlösliga vitaminer, så testa det om du tröttnat på rårivna morötter till maten. Till kycklinggrytan använde jag en ekologisk kryddblandning från Herbaria, som satte en väldigt god smak till den här r...
Flytande lördagsgodis
2017-01-21 10:19:00
Njutning i ett glas Jag tillhör dem som också hakat på trenden med att göra goda och näringsrika smoothies. Här i Alanya har vi tillgång till fantastiskt fina grönsaker och frukter, så jag har testat lite olika varianter. Vi tar den som en återhämtningsdryck efter träning eller som en liten dessert. Här en läckert röd som jag gjorde när jag hade kokta rödbetor över häromdagen. Röd smoothie 4 port 1 stor, kokt rödbeta 6 jordgubbar 1 pressad citron 1 kiwi 2 msk färsk ingefära i bitar 2 dl vatten 2 dl bladpersilja 1 msk macadamiaolja Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke. Mixa slätt, häll upp i ett fint glas och njut. Jag serverar den med en sked, så tar den lite längre att få i sig och blir mer som dessert än dryck. Den fina servetten under glaset här ovan hittar du på AllMyTesign.
Snabb pizza à la LCHF
2017-01-19 17:18:00
Äggpizza Många söker något riktigt snabblagat till middag, här får du därför en rykande färsk LCHF-pizza skapad i mitt kök ikväll. Efter receptet följer några bilder härifrån Alanya, där vi nu njutit av riktigt fint väder ett par dagar. I går tog vi en tur upp till Borgen från 1100-talet, en rofylld och vacker plats med utsikt över staden, havet och just nu snöklädda berg. Äggpizza 2 port 4 ägg 2 msk smör Salt 50 g rökt korv 50 g fetaost 50 g lagrad hårdost  1 grön paprika 1 dl sockerfri chilisås 1 tsk oregano Vispa upp ägg och salt, bryn som till en omelett i smöret. Rör inte i omelettsmeten utan låt den bara stanna, det tar ett par minuter. Hacka under tiden korven i små tärningar och strimla paprikan. Låt omeletten/pizzabotten glida över på en ugnsfast form. Sprid ut chilisåsen över botten och strö över korv och paprika, krydda med oregano. Smula över fetaosten och täck med den andra osten i skivor eller riven. Grädda på 225º i 10 minuter. Servera med en grönsallad eller pizzasal...
Sockerfri chilisås – Långkok i Wonderbag
2017-01-18 07:00:00
Sockerfri och miljövänlig chilisås … Matlagning för miljömedvetna Idag skrivs och pratas det mycket om miljön, hur vi ska kunna spara på resurserna så el, gas och ved räcker till alla. Något som är ett minst lika hett samtalsämne är hur vi måste dra ner på sockret för att kunna hålla oss friska. De flesta varianter av chilisås/ketchup som finns att köpa innehåller upp till 25% tillsatt vitt socker. I min miljö- och hälsovänliga sås får tomaternas egen sötma spela huvudrollen, ackompanjerade med hetta, sälta och syra till en riktigt god chilisås. Efter receptet skriver jag mer om mitt samarbete med Wonderbag Sweden, här en presentation av mig på deras hemsida. Hemlagad chilisås 1 kg tomater ½ dl olivolja 2 msk tomatpuré  1-2 msk balsamvinäger 1 msk paprikapulver 2 tsk Worchestershiresauce ca 2 tsk salt  1-2 tsk chiliflingor 1 tsk mald nejlika 2 krm lökpulver 2 krm vitlökspulver Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ...
Sockerfri chilisås – Långkok i Wonderbag
2017-01-18 07:00:00
Sockerfri och miljövänlig chilisås … Matlagning för miljömedvetna Idag skrivs och pratas det mycket om miljön, hur vi ska kunna spara på resurserna så el, gas och ved räcker till alla. Något som är ett minst lika hett samtalsämne är hur vi måste dra ner på sockret för att kunna hålla oss friska. De flesta varianter av chilisås/ketchup som finns att köpa innehåller upp till 25% tillsatt vitt socker. I min miljö- och hälsovänliga sås får tomaternas egen sötma spela huvudrollen, ackompanjerade med hetta, sälta och syra till en riktigt god chilisås. Efter receptet skriver jag mer om mitt samarbete med Wonderbag Sweden, här en presentation av mig på deras hemsida. Hemlagad chilisås 1 kg tomater ½ dl olivolja 2 msk tomatpuré  1-2 msk balsamvinäger 1 msk paprikapulver 2 tsk Worchestershiresauce ca 2 tsk salt  1-2 tsk chiliflingor 1 tsk mald nejlika 2 krm lökpulver 2 krm vitlökspulver Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ...
Köttfärspaj utan pajskal
2017-01-15 11:54:00
Färdkost Nu har vi återvänt ner till Alanya igen på en månad. På resan igår hade jag laddat upp med ordentligt med mat, då orkar man en lång resa betydligt lättare. Huvudmålet den här gången bestod av en köttfärspaj med ostbotten, mycket bra alternativ för oss som äter glutenfritt. Pajen är nämligen minst lika god kall som varm och smular mindre på resan än en med mandelmjölsskal. Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här en mycket god vegetarisk paj med mandelskal, som jag tog fram till Restaurang PriMaten. Idén till den här pajen har jag fått från Lindha Vikström, vi serverar en laxpaj på samma vis på Ecocaféet. Här hittar du receptet på den hos Halva Lindha. Köttfärspaj 2-3 port 300 g köttfärs, jag hade älgfärs 2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost 6 champinjoner 2 tomater 1 röd paprika 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 dl kycklingbuljong 1 msk äppelcidervinäger 1 msk tomatpuré 1 tsk paprikapulver 1 tsk torkad timjan 1 tsk oregano 50 g ...
Billig vintermat – 2 tips för en tunn plånbok
2017-01-11 10:03:00
Budgetmat Ja, så blev det då ett liv efter jul, som vanligt. Med en betydligt tunnare plånbok än innan för de allra flesta av oss. Svensk vitkål är bra och billig så här års, fläsk och sill är även de riktig budgetmat. Något som många vill så här efter jul är ju också att gå ner i vikt. Vitkål är ett mycket bra tillbehör till maten när man vill ha blodsockret på en jämn nivå. Jag smaksätter här min stuvning med äpple och curry, men du kan hoppa över äpplet om du vill ha en riktigt kolhydratsnål rätt. Du får också ett recept på en gammal svensk husmanskostklassiker. Stekt sill är för mig en av favoriterna i vårt traditionella kök, som tyvärr inte srveras så ofta idag. Saltsill är både riktigt billigt och nyttigt, med hög halt av det livsviktiga fettet Omega-3. Lagar du till sillen i ugnen så slipper du mycket av stekoset. Currystuvad vitkål 2 port ½ lit strimlad vitkål 2 dl grädde/kokosgrädde 5 cm purjolök ½ svenskt äpple 2 msk kycklingbuljong 2 msk smör 1-2 tsk curry ½ tsk paprikap...
Smoothie till brunch, mina recept i Sydafrika och vinter i Stockholm
2017-01-08 09:41:00
Smoothies från Ecocaféet Foto Sofie Hallgren Trettonhelgen i bilder Då var julen över för den här gången, det känns rätt skönt att vardagen kommer tillbaka efter många helger. Efter en vecka hemma i Jämtland åkte jag på torsdagskvällen tillbaka ner till Stockholm igen, efter en dag med möten på Ecocaféet. Tåget var försenat i över 2½ timme, så det var bra att jag kunde sitta kvar på caféet i värmen istället för att behöva trängas på den utkylda stationen. Fick med mig lite färdkost i form av en röra på rökt regnbåge, rödlök, dill och majonnäs. Tillsammans med ägg, paprika, nötter och sallad, serveras den som en LCHF/Paleo-frukost på Ecocaféet, men den var minst lika god och mättande som middag till en kopp te på tåget. På Trettondagen blev det en sen lunch på Sally Voltaire tillsammans med Maria Edholm Chami. Hon flyttar på onsdag ner till Nazaré i Portugal, där hon planerar att starta hälsoresor med olika inriktningar. Maria har tidigare jobbat som träningsinspiratör på många av M...
3 snabba frukosttips för glutenfri LCHF och Paleo
2017-01-05 07:00:00
God fortsättning Då var det dags att skriva första inlägget år 2017, känns alltid fint att få vända blad och se vad som väntar på det nya året. Jag tog några dagars bloggledigt över nyåret, har bott hemma hos min 87-åriga mamma. Vi har ätit gott, pratat en hel del och jag har lagat upp lite mat till hennes frys. Det var skönt att inte använda datorn alls ett tag, eftersom jag under förra året delade med mig av ett recept om dagen. De flesta var recept ur mitt stora arkiv på långt över 1000 recept, men det tar ju ändå en hel del tid att sammanställa dem till nya inlägg. Nu efter nyår är det många som på allvar vill köra igång med en ny livsstil. Det tänkte jag ta fasta på och dela med mig av lite matnyttiga tips, som jag samlat på mig under mina snart 8 år med glutenfri LCHF, på senare år med mer inslag av Paleo. Först ut blir en riktigt rejäl grötfrukost, den godaste jag testat. Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port 1 dl grädde/kokosmjölk 2 msk mandelsmör 2 msk sesamfrön 1 msk kokosnötsmjöl...
Året som gått och Gott Nytt År!
2016-12-31 07:00:00
Nyårsskål… Topplistan för året Så har då ännu ett år runnit iväg… Ett för mig riktigt bra år, trots en del bekymrande hälsoproblem hos nära och kära, som under året lyckligt nog återhämtat sig. Själv mår jag bättre och bättre för varje år, något jag är mycket tacksam över. Med tanke på den mörka framtid som min prognos förutsåg 10-15 år tillbaka, som ryggskadad, stelopererad fibromyalgiker, så är jag otroligt glad att jag nu vid 55 är piggare och starkare än på många år. Precis som många andra så tackar jag den mathållning och lättare träning jag hållit mig till nu i 8 år för den här fantastiska förbättringen. Jag på picknick vid Rosendals Slott i somras… Vad jag idag och sen snart 8 år serverar på min tallrik är en variant av glutenfri LCHF och Paleo. Eller som min undertitel på bloggen varit ända sen starten; Naturligt god mat att njuta av. En kost baserad på rena råvaror, fina proteiner, rejält med fett och en för mig lagom mängd kolhydrater från grönsaker, r...
Tilltugg till Nyårsafton
2016-12-30 07:00:00
Laxmousse 4 port 150 g gravad lax 1 dl crème fraiche/kokosgrädde 2 msk hackad dill 1 msk hackad gräslök 1 msk pressad citron Salt och peppar Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet. Tillsätt crème fraiche, citron, örter och lite kryddning. Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme. Smaka av om det behövs mera kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten. Lägg mousse-äggen på gurkskivor, frökex eller i champinjonhattar. En liten klick sikrom eller löjrom är gott till. Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan laxröra.
Gratinerad hummer LCHF och Paleo
2016-12-29 07:00:00
Champinjongratinerad hummer 2 port 1 hummer 5 st skogschampignoner 1 schalottenlök 3 msk smör 2 dl grädde/kokosgrädde ½ dl mousserande vin 2 msk hackad gräslök Salt och peppar Klyv hummern på längden med en vass kniv. Stick ner kniven mitt på ryggen och klyv ner mot stjärten. Dra ut kniven, vänd hummern och klyv på samma sätt genom huvudet. Ta ut stjärten ur skalet och skär den i bitar, lägg dem tillbaks i skalhalvorna. Finhacka löken och dela champinjonerna på mitten. Skär halvorna i tunna skivor. Bryn svamp och lök i smöret, utan att det blir bränt. Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen. Häll på grädden och låt den puttra till en tjock stuvning i ca 15 minuter. Rör mot slutet ner gräslöken. Fördela stuvningen på hummerhalvorna och gratinera högt upp i ugnen på 250° i 5 minuter. Den korta tiden i ugnen gör att hummerköttet blir lagom varmt men inte segt. Använd en nötknäppare för att knäcka de tjocka klorna, där finns mycket gott hummerkött. Även i benen finns en del ...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33492 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss