TopplistanHälsaDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 1500 recept på naturligt god mat. Jag har skrivit 3 kokböcker som även översatts till engelska. Just nu jobbar jag med fler, en riktigt rolig hobby.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Kräftor med tillbehör och picknicktips från Stockholm
2017-08-19 07:00:00
Grillade kräftor från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Sensommarsemester Den gångna veckan har jag vilat upp mig efter kokboksfotoveckan hos Lennart i Stockholm. Vi har njutit av ledighet, fint väder och en hel del god mat. Som du säkert märkt härinne tidigare, så är vi båda väldigt förtjusta i att ta med oss maten ut i det fria på en picknick. Vi bor centralt på Kungsholmen, så det är gångavstånd till många vackra platser runt huvudstaden. Den här veckan har jag inte ägnat så mycket tid åt matlagning, det blev ju rätt mycket av den varan veckorna innan. Så istället för att stå i köket har vi handlat en del färdigmat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder. Vi tar ofta SLs linje 85 över Riddarholmsfjärden och handlar det mesta av vår mat på Paradiset, de har verkligen fina råvaror. På bilderna från picknicken nedan blev det en mycket saftig rostbiff med quinoa/fetaostsallad, sötpotatis med linser och chipotlemajonnäs. Fantastiskt gott, som alla de matiga salladsingredi...
Ses vi på nåt av höstens event?
2017-08-17 09:18:00
Höstföreläsningar Nu börjar sensommaren krypa över oss med lite mörkare kvällar och kanske även en del tankar på att börja ta lite nya tag med hälsan efter semestern. Under hösten kan du ta chansen att träffa mig och Therese Renåker då vi ger oss ut till några platser i landet. Först ut är min hemstad Östersund och Ecocaféet där vi har två event. Det första är måndag den 28/8 kl 18, då har vi en gemensam bokrelease/vernissage-kväll där Therese ställer ut sina vackra tavlor i vaxtekniken enkaustik. Enkaustik-tavla av Therese Renåker Klicka på bilden för att se fler… Jag signerar min nyutkomna kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt-Recept och tips på glutenfri LCHF och Paleo. Det är en nyutgåva av LCHF för seniorer som jag skrivit tillsammans med Annika Dahlqvist med tillägg av recept från Långkok för LCHF och Paleo. Vi bjuder på mina Spröda frökex från Huså Bröd med en färskoströra på rökt regnbåge från Osterian af Jemtland och lite andra godsaker serverade ur Wonderbag. ...
Kokboksjobb pågår och recept på proteinrik smoothie
2017-08-06 07:00:00
Proteintillskott på naturlig väg Jag har aldrig varit speciellt intresserad av kosttillskott, vare sig det gäller proteiner, vitaminer eller mineraler. Köper bara två kosttillskott från hälsokostbutiken, magnesium för mitt nervskadade ben och Omega-3 för dess antiinflammatoriska effekt. Jag tycker bättre om att få i mig det jag behöver den naturliga vägen, alltså genom mat. Det är inte så ofta jag dricker min mat, men nu de här senaste dagarna har jag testat en god och näringsrik smoothie när jag haft fullt upp med kokboksjobb. Den här drinken mättar mycket bra eftersom det är både kycklingbuljong, avocado och kokosolja i den. Ännu bättre blir det med sällskap av ett par frökex med rejält med smör. Visste du att mina frökex från Huså Bröd är väldigt proteinrika på naturlig väg? De med nässlor, vitlök och libbsticka som du ser på bilden innehåller 18,5 g protein och bara 2,39 g kolhydrater Så de är inte bara ett gott tilltugg, de funkar också bra som återhämtning efter träningen. Ko...
Varm sommarsallad med grillat kött och fetaost
2017-08-03 07:00:00
Restsallad Har du kvar lite rester från en grillmiddag i kylen, så blir den snabbt en riktigt god och mättande sallad. Nu är den tiden när salladen är som godast, om du så har egen eller handlar hos någon lokal odlare. Här i Jämtland har sommaren inte varit så varm, men de långa ljusa nätterna gör att grönsakerna växer fint och får en fantastisk smak. Jag köper ofta mina sommargrönsaker på Ås Trädgård, ta gärna en tur till deras gårdsbutik om du är i närheten. I morgon ska jag dit och köpa en hel del gröna läckerheter som ska få vara med på bild i min nästa kokbok. Här kan du nu köpa min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt. I den ingår också mängder av grönt från den ekologiska trädgården, på vackra bilder tagna av Mikael Eriksson. Varm sommarsallad 1 port 150 g grillat fläskkött eller kyckling 1 liten, gul lök 2 msk smör Några droppar Worcestershiresauce Salt och peppar ½ röd paprika 50 g fetaost Ekbladssallad eller andra gröna blad Färsk timjan och bl...
Kantareller på två sätt
2017-08-03 07:00:00
Svamptider Idag får du tips på två goda rätter med min egen absoluta favoritsvamp, kantarellen. På bilden ovan har jag bara smörstekt svampen och serverat med några likaledes smörstekta skivor halloumi, himmelskt gott. Kantareller förgyller verkligen den enklaste rätt, en stuvning fungerar fint bara som komplement till kokta grönsaker. Här nedan får den bli ackompanjemang åt den bästa fjällfisk jag vet. Kantarellstuvning 2 port 3 dl kantareller i bitar 25 g smör 2 dl grädde eller kokosgrädde 1 färsk, liten rödlök 1 tsk vit balsamvinäger Salt och peppar Skär löken i smala strimlor. Bryn smöret och låt svampen steka gyllenbrun ett par minuter. Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund. Salta, peppra och häll på vinägern och låt den koka in i svampen. Tillsätt grädden, koka upp och låt småputtra ca 10 minuter så stuvningen tjocknar. Servera till en stekt fisk, jag hade röding fångad av min syster och svåger. Kokt romanesco, blomkål eller broccoli och några skivor smör är gott till....
Sockerfritt iste och grönkålschips
2017-08-02 07:00:00
  Iste med citron och mynta Foto Mikael Eriksson Läskande te med tilltugg Idag får du ett recept från min slutsålda grillbok, på en riktigt god sommardryck. Ett mycket bättre alternativ än de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker. Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta. Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning. Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt. Passa på att ta vara på grönkålen nu när den är som finast. Grönkålschips kan precis som teet få en besk smak, om du gräddar dem på för hög värme. Följer du mitt recept nedan blir de otroligt krispiga och goda. Bilden ovan är tagen av Mikael Eriksson, som kommer hit på söndag för att ta bilderna till min fjärde kokbok. Jag jobbar på sakta men säkert, så att alla rätter ska vara färdiga att fotografera när han kommer. Iste med citron och mynta 1 liter kallt vatten 5 påsar te 4 kvistar mynta Saft av 1 citron Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan...
Glutenfria ostmuffins
2017-08-01 07:00:00
Utflyktsbröd Just nu är jag i slutfasen av förberedelserna inför min nya kokbok, fotograf Micke kommer hit till Östersund på söndag. Det ska bli så kul att jobba med honom igen, det är fyra år sen vi gjorde Långkok för LCHF och Paleo tillsammans. Idag får du ett av de bröd som jag tog fram till min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med Annika Dahlqvist. Jag brukar baka de här muffinsen när det är picknickdags, perfekt både för en dag på stranden eller till en långresa. Om du inte hann med att köpa nån av de två böckerna innan de tog slut för några år sen, så har du chansen nu. Förra veckan kom nytrycket, nu med titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo. Här en bild från Ecocaféet i Östersund nu i helgen, då jag signerade kokboken. Ostmuffins 2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten 2 ägg 1 dl crème fraiche 25 gr smält smör ½ dl pumpakärnor ½ dl solrosfrön 2 msk fiberhusk 1 tsk stött brödkummin ½ tsk havssalt Dela ä...
Syrlig rödkål i Wonderbag
2017-07-31 07:55:00
Syrlig rödkål 4 port 1 liter rödkål i bitar ca 2?3 msk äppelcidervinäger eller pressad citronsaft Salt och peppar 50 g smör till stekning Bryn smöret lätt i en gryta och häll ner rödkålen, krydda med salt och peppar. Häll på vinäger eller citron och låt kålen steka mjuk på svag värme i ca 10 minuter under lock, rör om en gång under tiden. Smaka då av om du vill ha mer syra eller sälta. Placera grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl. Låt rödkålen tillagas på eftervärmen i ca 2 timmar. Servera tillsammans med knaperstekt sidfläsk, på bilden har jag dansk fläskstek på vår semester i Skagen. Har du ingen Wonderbag kan du ta av locket på grytan och låta rödkålen eftersteka i ugnen på 200º i 20 minuter efter kokningen, det blir också väldigt gott. Den här veckan kan du läsa om Sarah Collins, långkokningspåsen Wonderbags skapare, i en artikel i Hemmets Journal, nr 31. Jag är också med och berättar om hur jag använder bagen och delar ett recept på kycklingg...
Söndagsbrunch med annorlunda pytt och mer om hur bönor förändrat mitt liv
2017-07-30 08:22:00
Söndagsläsning och brunch Som du kanske sett så har jag skrivit och delat en del om bönor på min Facebooksida den senaste tiden. Anledningen är att jag efter att först ha blivit tipsad om dess effekter på blodsockret, hälsan och vikten av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt, för några månader sen började experimentera med ett litet tillägg av bönor i min egen mat. Du kan läsa mer om det här, i ett av mina mest besökta inlägg här på bloggen genom tiderna, så intresset är stort. De senaste dagarna gjorde jag ett test, efter att ha ätit bönor kontinuerligt i över två månader så hoppade jag över dem till lunch och middag i två dagar, förutom lite till frukostägget. Resultatet blev att jag fick tillbaka besvären med krypningar och sendrag på kvällen och natten i mitt nervskadade ben. Igår åt jag så bönorna som vanligt igen, ca 2 msk bönsallad tillsammans med min vanliga mat, inatt hade jag ingen kramp alls. Jag lägger också till nån matsked mjölksyrade grönsaker per dag, de hjälper...
Frökex, kokbokssignering och Storsjöyran
2017-07-27 08:59:00
Mina frökex med kardemumma från Huså Bröd… Yra dagar Idag blir det ett tillfälligt avbrott i mitt matlagande till nya kokboken. Du känner kanske till att det är den stora festivalen Storsjöyran den här helgen, ett återkommande event sen många år i slutet på juli här i Ösersund. Det händer mycket roligt runtom i stan, så även på Ecocaféet på Storgatan 26, hoppas vi ses där idag eller i morgon mellan 12-15. Då bjuder jag på Spröda frökex från Huså Bröd och signerar min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som precis anlänt från Lumio förlag idag. Förra året kom Lindha Vikström förbi och smakade på frökexen… Jag berättar också hur en Wonderbag fungerar, som finns att köpa i Ecocaféets butik tillsammans med min Wonderbag-kokbok. Du hittar mig utanför caféet om vädret är bra, annars innanför entrén. Har du inte möjlighet att komma så kan du köpa boken direkt från förlaget i länken ovan. Den finns även i bokhandeln, både på nätet och i vanliga butiker.
Kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” är klar!
2017-07-21 21:01:00
Nyutgåvan färdig Nu är ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” äntligen klar, jag fick bilden ovan från förlaget då första exemplaren kom från tryckeriet. Boken är en nyutgåva av min och Annika Dahlqvists LCHF för seniorer, kompletterad med recept från min Långkok från LCHF och Paleo. Böckerna har varit slutsålda i några år men mycket efterfrågade, så jag är så glad att Lumio ville trycka upp den här uppdaterade upplagan. Boken innehåller förutom Annikas texter även en mycket intressant betraktelse av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat. Alla recept är glutenfria och även anpassade till mejerifritt för den som vill. Köp gärna Gammaldags husmanskost på nytt sätt direkt från Lumio förlag. Den finns också hos Bokus, Adlibris och i bokhandeln. Glad kokboksförfattare på Jämtlandssemester…
Mina klimakteriebesvär har blivit bättre med hjälp av bönor
2017-07-18 07:00:00
Böneffekten Som du kanske läst i mitt tidigare inlägg om bönor, så har mina klimakteriebesvär förändrats mycket positivt den senaste tiden. För snart 3 år sen, när jag hade fyllt 53, började jag få nattliga besvär med väldiga temperaturväxlingar, jag blev alldeles stekhet, svettig och sov rätt dåligt. Jag var då nere i Alanya, där vi bor på vintrarna sen 14 år, så jag pratade med några äldre vänner om hur de hade upplevt sina övergångsår, många hade drabbats av liknande besvär. Jag som av naturen är nyfiken, började läsa på lite mer om det här fenomenet. Jag kom då något på spåren, som jag först nu börjat praktisera med bra resultat. Asiatiska kvinnor, alltså de från Turkiet och österut, lider inte alls av dessa värmevallningar på samma sätt som vi västerlänningar. Jag funderade då på om det kunde vara något som hade samband med maten de äter. Gröna bladgrönsaker och kål äts mycket, så jag testade att lägga till sallad och kål i olika former och stor mängd varje dag i min mat. Och ...
Turisttips och föreläsning om stress i Östersund
2017-07-15 07:00:00
Stressa av… Sommaren är en tidpunkt när många verkligen kopplar av och stressar mindre än vanligt. Men efter semestern brukar det gå på för fullt igen, då kan det vara bra att lära dig hur du hanterar stressen i ditt liv bättre. Den 31 augusti på Ecocaféet i Östersund är det dags för nästa föreläsning med Therese Renåker. Då blir det några intressanta timmar om hur du skapar mindre stress i din tillvaro. Jag finns med på ett hörn som vanligt och berättar lite om min hälsoresa, bjuder på frökex från Huså Bröd och något gott ur Wonderbag. Läs mer inne hos Therese i länken ovan, hoppas vi ses En avstressande Wonderbag-picknick på Waldemarsudde häromveckan… Jämtländska pärlor Efter en lång period av boende i Stockholm, är det nu dags för en sommar i Östersund. Jag håller på att förbereda fotograferingen inför min nästa kokbok, den här gången tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, och då behöver jag ett större kök än det lilla pentry vi har i ettan därnere. Lennart är nu up...
Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad
2017-07-09 07:00:00
Böneffekt och reklam för goda saker Du har väl inte undgått att läsa i allehanda tidningar och sociala medier om nyttan av att äta bönor? Efter att ha varit riktigt skeptiskt inställd till bönorna, så har jag nu krupit till korset och ändrat åsikt. Jag håller som bäst på att återigen förändra mitt liv, så här kommer nu mitt första blogginlägg om det. Den här gången är det med hjälp av tips och råd från Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok ”Låt bönor förändra ditt liv” Klicka på bilden så kan du läsa mer och beställa boken på Adlibris… Jobblunch med Lars-Erik på Stenhusmagasinet i Säffle… Lars-Erik, som jag just nu skriver en ny kokbok med, försökte i vintras övertyga mig om alla hälsofördelar som följer i bönornas spår. Men det var först efter att jag läst boken som jag började tänka om ordentligt. Jag blev också mycket inspirerad av att förra helgen träffa, lyssna på och prata med Patrik och hans sambo Maria under LCHF-campingen i Säffle. De har lyc...
Tonfisksallad och boksläpp på gång
2017-07-06 18:32:00
Tonfisksallad, bilden kommer ur den amerikanska utgåvan LCHF for Healthy Aging… Kokboksutgivning Nu är det äntligen dags för utgivning av ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”. Om en vecka är den färdig hos tryckeriet, så du har fortfarande chans att beställa den direkt från Lumio förlag till det låga förhandspriset, 179 kr + frakt. På Adlibris kostar den 258 kr och på Bokus kan du beställa den för 246 kr. Idag får du ett av recepten från boken, ett nytryck av LCHF för seniorer som jag skrev  tillsammans med Annika Dahlqvist. Boken innehåller också en hel del recept på just gammaldags husmanskost från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”. I kokboken hittar du också ett mycket intressant förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat. Alla recept är glutenfria och så långt det går anpassade även till alla som äter mjölkfritt. Idag får du ett somrigt recept från boken och några bilder efteråt på rätter som finns med. En burk tonfisk...
Kryddsmör Café de Paris, Fetaostsmör och LCHF-camping i Säffle
2017-06-28 08:40:00
Kryddsmör Café de Paris Foto Mikael Eriksson Goda grilltillbehör I morgon tar jag tåget västerut, jag åker till LCHF-campingen i Säffle för att bjuda på mina frökex från Huså Bröd. För den som vill kommer jag också att berätta hur en Wonderbag fungerar och göra lite reklam för min och Annika Dahlqvists kommande kokbok som släpps i dagarna, Gammaldags husmanskost på nytt sätt. LCHF-campingen är ett stort event för alla som är intresserade av kost och hälsa, med ett stort och varierat utbud av föreläsare. Är du på väg dit och inte vet vad du ska ta med för tillbehör till grillkvällarna, så kan du passa på att göra ett riktigt gott kryddsmör. De här, Café de Paris-smör och Fetaostsmör, passar fint till all slags grillat, kött, fisk och grönsaker. Recepten är hämtade från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF. Här kan du läsa mer om campingen från mitt förra besök för 2 år sen. Grillning på LCHF-campingen 2015… Café de Paris-smöret smakar bäst till en saftig biff tycker jag, entrecô...
Glad Midsommar med sista minuten-tips
2017-06-23 07:18:00
God Helg Idag vill jag önska alla mina läsare en riktigt glad och god midsommar. Själv tillbringar jag en stor del av dagen på tåget upp mot Jämtland, för att fira helgen i lugn och ro med min mamma. Jag lägger in några tips som du hinner göra till din midsommarbuffé eller njuta av kommande helgdagar. Jag har anledning att fira lite extra i helgen, för igår gick min och Annika Dahlqvists kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” iväg till tryckeriet. Det är en omarbetad nyutgåva av slutsålda LCHF för seniorer med tillägg av många recept från min bok Långkok för LCHF och Paleo. Alla recept är glutenfria, sockerfria och de allra flesta anpassade även till mjölkfritt. Hoppas du vill stödja mitt fortsatta skrivande med att köpa boken till dig själv och dina nära, så de också kan få chansen att leva ett friskare liv. Fram tills den kommer ut i butikerna kostar den 179 kr, sen blir ordinarie pris 249 kr hos Lumio Förlag. Du kan annars beställa den på Adlibris och Bokus, de...
Matjesmousse, rödvinssill med kummin och krämig örtsill till Midsommar
2017-06-20 20:30:00
Matjesmousse, rödvinssill och örtsill med ost och smör Midsommarmat och Skagenbilder Nu är vi tillbaka efter en härlig semester i Skagen, det tar ett tag att anpassa sig till storstadslivet igen. Skagen är en plats vi verkligen kan rekommendera för alla som tycker om friluftsliv kombinerat med en hel del lugn och ro. Jag var där tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker i våras, det besöket gav verkligen mersmak. Så nu ville jag visa Lennart den fina naturen, som Grenen, öknen i Råbjerg Mile, Solnedgångsplatsen i Höjen och förstås alla vackra målningar på Skagens Museum. Efter dagens recept på några av mina favoritsillar ser du några av de bilder jag tog under resan. Just nu finns inte så mycket tid till nyskapande av midsommarmat, då jag håller på med korrekturläsning av Gammaldags husmanskost, samtidigt som förberedande arbete pågår inför min nya kokbok med Lars-Erik Litsfeldt. Jag återkommer med de recept jag gjorde i Skagen vid ett senare tillfälle, passa på att bota...
Glass och semester
2017-06-10 07:00:00
Njutbar efterrätt Något av det godaste jag vet i dessertväg är glass och parfait. Men inte vilken glass som helst, det ska vara en gjord på riktigt fina råvaror och med betydligt mindre sött än de du vanligtvis köper i glasskiosken. Det finns idag rätt många glassbutiker som tillverkar hantverksmässig glass på bra råvaror, det blir några sådana glassar per sommar. Två av mina favoriter är Fryst på Kungsholmen och Sternersborgs i Björnlunda. Men helst rör jag ihop min glass själv, då vet jag precis vad som är i och kan göra den så söt som just jag vill ha den. Idag åker jag och Lennart iväg på en veckas semester efter den senaste tidens kokboksarbete, det ska bli väldigt skönt med total avkoppling och datorfri tid. Under tiden får du här några goda tips på iskalla, njutbara skapelser, klicka på bilderna så kommer du till recepten. Smultronparfait… Chokladparfait Lingonparfait… Frozen Yoghurt Avokadoglass… Mjölkfri avokadoglass 1 välmogen avokado 1 liten banan 1 ...
Storsjön runt och lättfixad fiskgryta med aioli
2017-06-06 10:11:00
Solskenspicknick Den senaste veckan har erbjudit all slags väder här i Jämtland, vissa dagar har varit fyllda av regn, snö och hård blåst från fjällen. Andra har varit fantastiskt soliga och njutbara, då har jag och Lennart passat på att ta hyrbilen och åka runt till många vackra platser runt Storsjön. En morgon som bjöd på riktigt vackert väder tog jag ett snabbt beslut att vi skulle ta med en fiskgryta i Wonderbag så vi skulle få en varm picknicklunch. Jag hade tinat ett paket ekologisk koljafilé i kylen, så det var bara att sätta igång och hacka lite grönsaker, bryna och koka upp 10 minuter och lägga ner fisken i den varma grönsaksröran. Ner med grytan i långkokningspåsen, packa ner skålar, bestick, lite örter från balkongen, aioli och några flaskor vatten. Allt var klart på under en halvtimme, sen var det bara att åka iväg med lunchen inpackad i bagaget. Passa på att njuta av utemat de vackra dagar som kommer, allt smakar så mycket godare på en vacker plats i naturen. Fiskgryta...
Ljust formbröd och smörgås à la Ecocaféet
2017-06-04 08:25:00
Näringsrik smörgås Som du kanske vet så har jag och Lindha Vikström (Halva Lindha) arbetat tillsammans på Ecocaféet i Östersund i snart 2 år. Det har varit väldigt roligt att få vara med och bidra med recept till ett riktigt hälsocafé, som bara serverar glutenfritt och sockerfritt bröd, bakverk och lunchrätter. Jag brukar ofta ta en laxmacka när jag är hemma i Jämtland och besöker caféet. Den är gjord på ett av mina brödrecept och med Lindhas goda laxröra, den är inte bara väldigt god utan mättar också bra, till  skillnad mot de flesta mackor. Här kan du läsa om den smörgåstårta vi tagit fram tillsammans och som serveras på caféet på helgerna, den har blivit mycket populär. Idag får du ett annat av de brödrecept jag tagit fram i mitt arbete med caféet. De flesta bakverk som serveras på Ecocaféet är både glutenfria och mjölkfria à la Paleo. Den största delen i sortimentet är annars veganskt/vegetariskt och Rawfood. Men eftersom jag och Lindha är med i receptskapandet, så finns det f...
Kokboksskrivande pågår med avbrott för jämtländsk roadtrip
2017-05-31 08:41:00
Njutbar utflykt Du kanske märkt att det varit lite tyst härinne och på andra sociala medier från mitt håll den senaste tiden. Jag har befunnit mig i total koncentration av skrivande inför min nya kokbok som kommer före jul. Det blir en bok tillsammans med den nu högaktuelle LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt. Han har i dagarna kommit ut med boken Låt bönor förändra ditt liv. Den boken är skriven tillsammans med Patrik Olsson, blind Typ-1 diabetiker, som fått en stor förändring i sitt liv tack vare den resistenta stärkelse som finns i just bönor. Det känns väldigt roligt att göra en bok med Lars-Erik, vi har diskuterat flera bokidéer de senaste åren, så nu är det alltså dags för ett samarbete. Snabblunch under bokskrivandet… För att få lite luft och avbrott från skrivarbubblan, tog jag och Lennart en tur upp till trakterna kring Åre igår, när vårvärmen gjorde ett tillfälligt besök i Jämtland. Vårfloden är i full gång häruppe, så det blev besök vid både Ristafallet och Tännfo...
Rabarberpannacotta till Mors Dag
2017-05-27 05:00:00
Försommarnjutning Idag bjuder jag på en liten pannacotta med smak av rabarber och kokos, för att fira alla starka, vackra och fantastiska mammor därute. Vad vore vi utan dem? Ja, tänk på det en stund… Jag har lite extra att fira den här helgen när jag åker hem till min snart 88-åriga mamma. Jag och min fina mamma för 2 år sen… Jag är äntligen klar med manuset till min fjärde kokbok, det känns fantastiskt skönt att få vila skrivfingrarna några dagar nu i helgen. Skriver faktiskt med bara två av dem, pekfingret på höger hand och långfingret på vänster, så du kan ju tänka dig vad de har fått jobba hårt den senaste tiden. Är inte så hemma på det här med datorer, men det funkar ju rätt bra ändå Nu är det lite finslipning av recepten och en hel del korrläsning av det jag skrivit innan deadline 8 juni. Sen väntar fotografering senare i sommar, den roligaste biten av kokboksskapandet, men också det mest ansträngande rent fysiskt. Jag kan ju inte som de flesta andra kokboksför...
Utlottning av Wonderbag på Swedish Paleo Club
2017-05-25 06:50:00
Tillfälligt reklamavbrott Jag är just nu inne i en riktig skrivarbubbla, håller på och sammanställer, skriver och provlagar recept till min nya kokbok. Det är 4 år sen jag skrev min senaste, nu har jag till min stora glädje fått möjlighet att göra en tillsammans med min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt. Jag gör idag ett litet avbrott i det skrivandet för att sprida ett erbjudande från Swedish Paleo, där jag tidigare bidrog med recept. De lottar nu ut en Wonderbag bland sina nya medlemmar i Paleoklubben, läs mer hur du registrerar dig och deltar i utlottningen här. Du kanske inte har en aning om vad Wonderbag är? Jag har använt den klimatsmarta långkokningspåsen i snart 2 år nu. Den svenska återförsäljaren Wonderbag Sweden hade då sett här på bloggen att jag ofta lagar långkok och undrade om jag ville testa den för mig då helt okända långkokningspåsen. Jag brukar sällan nappa på sådana erbjudanden, men tyckte att den här typen av klimatsmart matlagning passade min matfilosofi. At...
Kycklinggryta i Slow Cooker, typ Wonderbag, Crock-Pot eller Nordic Cooker
2017-05-21 05:00:00
Kycklinggryta i Wonderbag… Lättlagad kycklinggryta Långlagad mat är riktigt på modet igen, det märks på alla recept för Slow Cookers som dykt upp på nätet. På svenska kan vi ju kalla det att slökoka, det är faktiskt ett riktigt bra ord som beskriver precis hur det går till. Det krävs varken mycket energi för att laga till maten, inte heller mycket av kocken som lagar den. Med en lätt arbetsinsats får man till riktigt god mat som sen kan serveras rykande varm efter arbetsdagen, träningen eller när du nått ditt mål efter en långresa. Crock-Pot och Nordic Cooker är båda elektriska slökokare som med bara lite energi, typ samma förbrukning som en glödlampa, lagar maten klar på låg värme. Wonderbag är en värmeisolerande tygpåse, där du ställer ner grytan när den kokat ca 20 minuter, för att sen lagas klart helt utan strömtillförsel i upp till 10 timmar. Nordic Cooker, Crock-Pot och olika typer av grytor som passar till långkok… Grönsakssoppa i Wonderbag… I en Crock-Po...
Små hamburgare till fredagsmyset
2017-05-19 07:14:00
Snabbmatstips Just nu har jag fullt upp med receptskrivande till min och Lars-Erik Litsfeldts kommande kokbok, så idag får du ett av de just nu mest besökta recepten här på bloggen. Hamburgare går hem hos alla och passar även oss som äter glutenfritt à la LCHF och Paleo. Här har jag gjort små bröd bakat på ägg, mandelmjöl och lite kokosmjöl. Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället. Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes. Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och den sockerfria ketchup som jag serverade till mina burgare. Vill du veta mer om hur jag tänker kring min livsstil och matfilosofi, läs gärna här. Hamburgerbröd 4 port 2 ägg 3 msk mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 2 msk kokosolja 1 msk sesamfrön + lite till garnering ½ msk fiberhusk ½ tsk bakpulver ca 1 krm salt Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokos...
Helstekt sidfläsk med chilihetta
2017-05-18 05:00:00
Helstekt sidfläsk från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson Riktigt gott fläsk Du som följer mig på Facebook har kanske sett att jag skrivit en del om fläskkött de senaste dagarna. Fläsk kan ju vara himmelskt gott ibland, särskilt den danska fläsksteken som jag njöt av några gånger förra veckan i Skagen. Fläsk har tyvärr blivit ett kontroversiellt ämne att skriva om, då en del tror att danskt fläskkött per automatik betyder dålig kvalitet, både på köttet och på livet för grisarna. Danskarna är mycket stolta över sin mattradition och det finns förstås ekologiskt och bra kött även där. Det billiga köttet från de stora djurfabrikerna, som vi i Sverige får köpa för en mycket billig penning, har inget gemensamt med det läckra fläsk jag stötte på under resan. Te med fläskstek som gott tilltugg på Krages Bageri i Skagen… Slagter Munch, Skagen Så precis som här i Sverige, satsa på att köpa ekologiskt och närproducerat även när du är utomlands. Jag pratade med flera matbl...
Paleohelg och muffins fria från gluten, mjölk och socker
2017-05-14 07:00:00
Matmuffins Nu i helgen har Therese Renåker och jag varit på Paleohelg i Sätila. Det har varit så inspirerande att få träffa Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak och deras kursdeltagare och höra mer om deras livsstil. Vi har mycket gemensamt i vår filosofi kring naturlig, ekologisk mat. Therese föreläste om hormoner och stress, jag bjöd på benbuljong, sockerfri äppelkompott och frökex, i samarbete med Wonderbag och Huså Bröd. Det blev många samtal kring maten, stressen och livet, så härligt att få möjlighet att få träffa andra som delar samma intresse för naturlig mat. Paleo sprider sig alltmer och vi är idag många som kombinerar det med lågkolhydratkost, typ LCHF. Magnus har blivit så gott som frisk från sina livslånga magbesvär med hjälp av sin kostförändring till Paleo för 6 år sen. Jag har haft problem med magen i hela mitt liv, men när jag slutade med gluten för 8 år sen försvann både de besvären och den migrän jag haft sen jag var 13 år. Att baka glutenfritt är också väld...
Lyxig burkmat och resplaner
2017-05-11 07:00:00
Grekisk favoritmat Den här veckan tillbringar jag tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker i Skagen i Danmark. Där planerar vi nu för fullt inför höstens 2 reseveckor till Makrigialos på Kreta. Eftersom vi båda älskar att resa och varit på flera hälsoresor genom åren, så har vi nu bestämt oss för att arrangera just den typ av resa vi själva helst skulle vilja åka på. Gensvaret blev enormt när vi lanserade vår hemsida Harmoniresor i höstas. Så roligt att så många, precis som vi, gärna åker på en lugn njutresa utan alltför mycket av föreläsningar, träning och fullspäckat program. Den vecka vi planerat blev fullbokad direkt, så vi ökade på med en vecka till. Så nu håller vi på och finslipar detaljerna kring resan och smider även planer inför kommande resmål till nästa år. Är du intresserad att delta i någon av våra resor framöver, så följ oss gärna på Facebook så får du ta del av kommande information om dem. På fredag åker vi vidare till Sätila, där Jenny och Magnus på Pal...
Lättlagad ostomelett
2017-05-09 07:00:00
Snabbmat med mycket näring Idag får du ett snabbt tips på en riktigt god och lättlagad omelett. Den är god bara som den är eller med en sallad, kräftstjärtar och majonnäs. Den passar också fint som botten till en LCHF-pizza. På bilden ovan har jag räkor, musslor och getost som fyllning. Ostomelett med tomat och örter för 2 Omelettsmet: 6 ägg Salt och peppar efter smak Fyllning: 6-8 cocktailtomater 3 msk smör/olivolja 2 dl riven, vällagrad ost 2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano Vispa ihop ägg och smaka av med kryddor. Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar. Värm smör/olivolja lite försiktigt i en stekpanna, välj en med en beläggning där maten inte fastnar så lätt. Bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt. Häll äggsmeten över tomatfräset. Rör inte mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig utan mer kompakt som en kaka. Sänk till låg värme och låt steka i ca 10 minuter. Bland...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33543 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss