TopplistanHälsaDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 1500 recept på naturligt god mat. Jag har skrivit 5 kokböcker, varav 3 översatts till engelska.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Mjuk pepparkaka och julens finaste servetter
2017-12-16 07:00:00
Gofika Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen. Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år. Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen. Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött. Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre? Mjuk pepparkaka 3 ägg 100 g smör 4 dl grovriven pumpa eller zucchini 2 dl grovrivet äpple 1 dl mandelmjöl 2 msk pofiber 1 msk mald kanel 2 tsk malda nejlikor 2 tsk mald ingefära 1 tsk mald kardemumma 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljpulver ca 1-2 krm salt Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor. Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt. Rör ner det torra i kastrullen, bland om ...
Vardagsgott av Anne Aobadia och recept på glutenfritt naanbröd
2017-12-15 07:00:00
Mer god kokboksreklam Nu skrivs det mycket om nya kokböcker här på bloggen, både om mina egna och nyutgivna böcker från mina författarkollegor. Jag tycker nämligen att en kokbok är bland det bästa man kan ge bort i julklapp, den ger ju matglädje hela året. Igår utgavs Anne Aobadias nya Vardagsgott som innehåller just 52 recept, så man kan testa nåt nytt varje vecka. Anne som i vardagslag jobbar med Team Kostdoktorn och skriver LCHF-recept, har tidigare förutom att driva tidningen Matkärlek även skrivit två mycket hyllade kokböcker, Matkärlek och Mera Matkärlek. Den här boken beskriver Anne själv så här, tankar som även jag instämmer till fullo i med mina recept: ”Jag gillar enkla recept, som bjuder på tydliga smaker, trots minimal insats i köket. En liten twist är okej men annars ska det vara superenkelt. Det viktiga för mig är att LCHF verkligen fungerar till vardags!” Här kan du läsa ett Smakprov och här köpa Vardagsgott på Bokus till rabatterat pris just nu, 169 kr...
Palsternacksplättar från nya kokboken Matfilosophie
2017-12-14 15:01:00
Sophie Cronquist på boksignering Julklappstipsreklam Idag vill jag ge dig ett riktigt gott julklappstips, en mycket läcker kokbok att ge till andra eller dig själv. Sophie Cronquist som ligger bakom en av mina favoritbloggar, Ekofilosophie, har nyligen släppt sin först kokbok. Sophie och jag har under året gästbloggat hos varann, du kan läsa mitt inlägg här och hennes på min blogg här. Vi har väldigt liknande tankar kring det här med ekologisk, näringsrik mat med färre kolhydrater, recepten är liksom mina glutenfria och utan tillsatt socker. Så här beskriver Sophie själv sin mat i kokboken: ”Mina recept passar alla som vill äta ren, tillsatsfri mat med lågt kolhydratinnehåll utan att allt ska bada i smör, bacon och grädde. Äter du enligt LCHF, paleo, cleaneating eller din egen tolkning av dessa så är boken något för dig.” Bilder från Matfilosophie Idag delar hon med sig av de läckra palsternacksplättar som pryder omslaget, en perfekt liten förrätt till nån av julens fes...
Fisksoppa med saffran på Luciadagen
2017-12-13 07:00:00
Istället för lussekatt Det är så många som delar bakrecept idag så jag tänkte bjuda på en mustig fisksoppa med saffran istället. Det här är en av mina favoritsoppor, den passar ju väldigt bra nu i den mörkaste och bistraste tiden. Men snart vänder det och vi går mot ljusare tider. Jag önskar alla mina läsare en lugn och fin Lucia. Saffransdoftande fisksoppa för 2 ca 250 g fisk, jag hade öring 1 tsk citronsaft 2 dl grädde/kokosgrädde 2 dl fiskfond 2 stora champinjoner 5 cm skivad purjolök 1 liten morot i stavar 1/4 röd paprika i strimlor 3 msk smör 0,5 g saffran ½ tsk ekologiskt buljongpulver Salt och peppar Filéa fisken och skär loss från skinnet. Dela filéerna i mindre bitar. Pressa citron över och salta lätt, låt stå en stund så smakerna går in. Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter. Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till. Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt. Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver. ...
Kostdoktorn byter namn till Diet Doctor
2017-12-12 19:27:00
Internationell doktor Du som varit med i lågkolhydratkretsar ett tag har väl knappast missat Kostdoktorn? Dr Anderas Eenfeldt, en av förgrundsfigurerna inom LCHF, som ligger bakom sidan mailade och berättade att nu blir Kostdoktorn ännu mer internationell och byter namn till Diet Doctor. Jag har följt Kostdoktorn under alla år som jag ätit LCHF och lärt mig väldigt mycket via de artiklar, videos och länkar som publicerats på sidan. Nu finns även en medlemsklubb där man kan ta del av ett otroligt stort utbud av intervjuer med olika lågkolhydratexperter och även mängder av recept. Jag går varje dag in på Bloggnyttsidan, där finns alla de största lågkolhydratbloggarna listade med uppdatering av nya inlägg. Här hittar du den svenska versionen av Diet Doctor, sidan finns sedan några år på engelska och numer även på spanska.
Snabbmat i juletid
2017-12-12 13:55:00
Allt i ett-panna Idag ska du få några riktigt goda tips på vad som kan förekomma hemma hos en kock/kokboksförfattare när det är lite fullt upp i livet. Jag är hemma i Östersund den här veckan och vill träffa så många som möjligt av mina nära och kära, samtidigt som jag har en hel del eftersläpande datorjobb att ta hand om. Här en rolig sak jag hittade på Facebook nyss, där Ann Fernholm gör reklam med en liten knorr för Diabeteskokboken. ”JULKLAPPSTIPS. Nu är den här! Diabeteskokboken för alla män som (liksom Leif GW:s hjälte Lars Martin Johansson) hellre äter en korv med surkål än en grönsallad med räkor…” Idag blev det dessutom ett långt och trevligt samtal med reportern Maria Coull som intervjuade mig för en artikel i Året Runt om min kommande bönkokbok. Så här blir det inga större utsvävningar när jag ställer mig vid spisen, även bilden på äggröran blev lite suddig i hastigheten och vintermörkret. På bilden längst upp i inlägget ser du det mellanmål jag brukar ...
Förhandsbeställ Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hos Adlibris
2017-12-10 17:43:00
Reklam för min femte kokbok Ett sånt år det här har varit för mig när det gäller kokböcker, 2 nyskrivna och en nyutgåva av två av mina tidigare har fått se dagens ljus. Det var ju fyra år sen jag skrev någon bok senast, så nu kan vi verkligen snacka om ketchupeffekten. Jag är så glad och tacksam att mina recept blivit så uppskattade, det betyder mycket nu när jag inte kan jobba som kock längre. Så jag hoppas du har överseende med att jag tjatar en hel del om mina böcker nu och att de hamnar i många julklappssäckar Nu kan du göra din förhandsbeställning på ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Boken levereras vecka 52, du som förhandsbeställer den kommer att få den först av alla. På bilden här nedan ser du tre av recepten i boken, tagna av vår mästerliga fotograf Veronica Kindblad. Kokboken är en vidareutveckling av Lars-Eriks och Patriks succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” med...
5 sorters julgodis och ett litet julklappstips
2017-12-10 08:10:00
Julens godsaker Även om jag och många av mina läsare dragit ned ordentligt på sockret så hör ju lite godsaker julen till. Idag tipsar jag och Tomten om en hel del som är både gott och nyttigt, vi hoppas vårt godis kommer att finnas med i många hem i julhelgen. Först ut är mitt nya favoritgodis, taget från kommande boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som du nu kan förhandsbeställa i länken som går till Adlibris. Boken ges ut på Bladh by Bladh Förlag, som tidigare gett ut bland andra Låt bönor förändra ditt liv och Sockerbomben 3.0 av Bitten Jonsson. De vackra bilderna i kokboken är tagna av fotograf Veronica Kindblad och den är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker. Kokboken hinner troligen inte komma före jul, så ge gärna bort ett presentkort på den, varför inte med den här fina bilden på? Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” Foto Veronica Kindblad Syrliga energibollar ca 20...
Grönkålschips, det perfekta julsnackset
2017-12-09 09:00:00
Nyttigt snacks Idag tipsar Tomten om ett riktigt gott tillbehör till glöggen eller någon annan god drink, ugnstorkade chips av den näringsrika grönkålen. Jag gör dem på låg temperatur så bibehåller chipsen de nyttiga ämnena bättre. På det sättet så slipper man även den lite bittra bismak som kommer om man kör dem i ugnen på för hög temperatur eller friterar grönkålschipsen. Reklam för en god sak Näringen i maten bevaras bättre genom försiktig uppvärmning, en av de stora fördelarna du också får med en Wonderbag. Du har säkert sett att jag ofta skriver härinne om långkokningspåsen Wonderbag från Sydafrika. Jag jobbar sen några år som Sverigeambassadör för den energisnålaste av alla långkoksmetoder jag stött på, ett mycket trevligt och betydelsefullt uppdrag. Wonderbag är en köksprodukt som jag verkligen tycker om och gärna rekommenderar att ge bort som julklapp. För varje bag som säljs skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det blir verkligen en julgåva med dubbel glädje...
Mina finaste julkakor och 6 miljoner på bloggen
2017-12-08 07:00:00
Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson Tack för titten Idag är det en stor dag på bloggen, jag har nyss passerat den otroliga summan 6 miljoner visningar. Inte trodde jag väl när jag började blogga att mina recept skulle bli så populära. Känns fint att jag nu när jag inte kan jobba som kock längre på grund av min ryggskada, istället kan sprida min matfilosofi vidare via blogg och mina kokböcker. Kakorna i dagens recept och flera andra goda julkakor hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, den kokbok jag gjort tillsammans med Annika Dahlqvist. Kokboken på bilden härovan har jag skrivit nu i sommar tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som tidigare gett ut ett 10-tal hälsoböcker, sålda i över 100 000 ex. Vår bok som gavs ut för en vecka sen ligger just nu på en hedrande andra plats bland de medicinska böckerna på Bokus. Inom den stora kategorin Mat & Dryck ligger den på sjätte plats. Här kommer du till specialpriset 169 kr som Bokus har ...
Ostkaka till jul
2017-12-07 07:00:00
Ostkaka på LCHF-vis Idag får du ett väldigt lättlagat tips på en god julostkaka. Den passar fint både som efterrätt eller som frukost/kvällsmål. Vill du variera smaksättningen så kan du ta rivet citronskal och vaniljpulver istället för saffran. Eller smaksätta på traditionellt ostkakevis med lite riven bittermandel. Ostkaka med keso och saffran 2 port 3 ägg 1 dl keso ½ dl grädde 0,5 g saffran 1 nypa salt Mixa keso och grädde slätt, mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform. Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°. Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.  
Örtmarinerad älgstek till julbordet
2017-12-06 06:00:00
Smakrikt till jul Att grava eller rimma kött och fisk är ett gammalt sätt att bevara det fräscht och gott en längre tid. Idag ett mycket bra alternativ till färdiga charkprodukter om man vill slippa alla tillsatser. Jag marinerar ofta kalkonbröst när jag är i Turkiet, här har jag använt älgstek. Vill du ha en liten söt smakbrytning i marinaden så är det gott med rivet äpple, men det kan du hoppa över. Örtmarinad till kött 1 liten älgstek på ca 500 g 2 msk salt 1 tsk torkad timjan 1 tsk torkad rosmarin 5 enbär 5 vitpepparkorn Dela steken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna, det går bra med ren eller nöt också. Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel, blanda väl med saltet. Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i en plastpåse. Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden. Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka. Bryn en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en st...
Min bästa rödbetssallad
2017-12-05 06:00:00
Julens godaste tillbehör Ja, frågar du mig så är rödbetssalladen det viktigaste på julbordet, vid sidan om skinkan. Så det är en tradition jag tar med mig även till julfirandet i Turkiet varje år. Här hittar jag inte ättikssprit så det har jag med hemifrån för att lägga in egna rödbetor, med betydligt mindre socker än i butikernas hemma. Om du vill kan du förstås använda sötningsmedel eller helt hoppa över att söta rödbetorna. Du kan också använda mjölksyrade rödbetor till din rödbetssallad för en ännu nyttigare variant. Ett väldigt gott recept på det, skapat av Ylva Forsberg på Huså Bröd, har jag med i min nästa kokbok som du hittar här. Receptet till de inlagda rödbetor du hittar i länken bland ingredienserna här nere, kommer från en kokbok från 50-talet. På den tiden användes inte alls lika mycket sötning vid inläggningar, det gjorde faktiskt att rödbetorna höll sig fräscha längre. Bilden nedan är tagen från min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, klicka på bilden så komm...
Magic Bullett Coffee med julsmak
2017-12-04 06:00:00
Tomtens julkaffe för 2 2 koppar hett, starkt kaffe 2 msk kokosolja 1 msk smör 1 tsk kanel 1 tsk kardemumma 1 krm nejlikor ½ krm vaniljpulver Lite salt Blanda allt i en hög, smal mixerbunke. Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka. En annan variant av MBC/LCHF-kaffe (som hjälper många att gå ner i vikt), hittar du i min nyutkomna kokbok Diabeteskokboken för män. Den har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, du får den nu för rabatterat pris i länken till Bokus, endast 169 kronor.
Ägg- och mjölkfritt julbröd
2017-12-03 06:00:00
Mörkt julbröd 1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba 6 katrinplommon 2 dl vatten 1 välmogen avocado ½ dl tahini, sesampasta 1 msk äppelcidervinäger Mjöl/fröblandning 2 dl chiamjöl (Risenta) 1 dl pofiber ½ dl sesamfrön ½ dl blå vallmofrön ½ dl pumpakärnor 2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön 2 msk fiberhusk 1 msk bikarbonat 1-2 msk kanel 1 msk kardemumma 1 tsk malda nejlikor 1 tsk mald ingefära ca 1 tsk salt Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten. Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt. Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen. Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig. Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja. Släta till ytan med slickepotten. Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med f...
Mjuk saffranskaka
2017-12-02 05:50:00
Mjuk saffranskaka 6 ägg 6 dl mandelmjöl 100 g smör/kokosolja 1 dl grädde/kokosgrädde 1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning 4 msk psylliumhusk 1½ msk bakpulver ½-1 tsk vaniljpulver 2 krm salt 2 kuvert à 0,5 g saffran Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat. Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret. Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj. Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt. (Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.) Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen. Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen. Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler. Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft ...
Tomten tipsar – Glögg med granatäpple och ingefära
2017-12-01 06:00:00
Julmånad med goda tips Då var det december, en ljus och vacker månad på många sätt, mitt i midvintermörkret. Jag har i flera år haft en adventskalender härinne med min lilla Tomte som brukar vara ute på äventyr här nere i Alanya. I år kommer vi att åka hem till Sverige en liten sväng, innan vi sen åker ner hit igen över jul och nyår. Så istället för en hel kalender så får Tomten i år titta in då och då och tipsa om sånt jag tycker om till julbordet och lite fler julklappstips blir det också. Först ut blir en mycket fräsch glögg som jag brukar göra här i Turkiet. Dela gärna inläggen vidare till dina vänner som också uppskattar det naturligt goda. Granatäppelglögg 4 små muggar 1 granatäpple 1 blodgrape 1 citron 10 kryddnejlikor 1 kanelstång 2 cm färsk ingefära i skivor Eventuellt lite sötning Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress. Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del. Blanda saften med kryddorna i ...
Grekisk grönsaksgryta i Wonderbag
2017-11-30 06:07:00
Wonderbag på Kreta Foto Therese Renåker Vegetariskt långkok Idag får du ytterligare en av de grönsaksrätter vi lagade på vår Harmoniresa till Makrigialos på Kreta i oktober. Här hittar du den rödbetscrème och bönsallad med apelsin och dill som också kom till under resan. Jag hade med min Wonderbag, den fungerar väldigt bra till olika gröna rätter, då den bevarar smak, näring och struktur på grönsakerna mycket bättre än i en gryta lagad på spisen. Jag hittade på en gryta som våra deltagare lagade tillsammans och som vi sen njöt med hotellets tillbehör och grillad souvlaki från min favoritrestaurang Golden Beach. Den passar förstås också bra som en ensamrätt, då gärna förstärkt på Medelhavsvis med bönor eller kikärtor. Här kan du läsa mer om hur du lagar mat energisnålt i långkokningspåsen Wonderbag. Efter att ha varit lutsåld ett tag finns nu min lilla kokbok med recept framtagna speciellt för bagen återigen i lager. Kanske kan det bli en fin julklapp till någon när och kär? Här hit...
20 kr rabatt på Diabeteskokboken för män
2017-11-29 17:23:00
Specialpris på nyutkommen kokbok Häromdagen utkom min fjärde kokbok, Diabeteskokboken för män. Den här gången har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt. Nu har vårt förlag Pagina ordnat ett specialpris på Bokus, uppge koden Diabetes när du beställer så får du 20 kr rabatt. Hjälp oss gärna att sprida länken vidare så fler får chansen att äta sig till en bättre hälsa. De läckra bilderna i kokboken är tagna av Mikael Eriksson, som också står för formgivningen. Här kan du läsa mer om vår Diabeteskokbok på Anne Aobadias sida Matkärlek.
Hårda julklappstips
2017-11-26 07:00:00
Snart kommer Tomten, så idag får du lite julklappstips Populära paket till jul Knappt en månad kvar till jul, så idag får du lite tips på hårda paket med julklappsböcker att lägga under granen. Länkarna till kokböckerna i inlägget går till Bokus, men de finns också på de andra nätbokhandlarna och i vanliga butiker. Jag har inget samarbete med någon nätbokhandel så jag tjänar inget på den här reklamen, tycker bara det är roligt att hjälpa mina bokskrivande vänner. Bokläsandet ökar i landet igen efter några års nedgång för bokbranschen. Det har ju även jag märkt av, under 4 år blev det inga nya kokböcker från mig, men nu har jag skrivit 2 stycken på kort tid. Mycket roligt att så många hittat tillbaka till böckernas värld, det är visst fler än jag som inte är så förtjusta i att läsa en bok digitalt. Särskilt inte en kokbok, för att få inspiration till både vardagsmat och fest är det ju mer lockande att bläddra i en bok med vackra bilder. För att inte tala om när man ska använda den i ...
Turkisk pytt i panna med vitlöksyoghurt och mina tankar om Medelhavskosten
2017-11-25 07:00:00
Sac Kavurma Nyttigt och njutbart Idag ska jag berätta lite mer om min syn på Medelhavskosten, så som jag sett den på plats under de senaste 15 åren. Jag har funderat lite om det kan vara så att många förespråkare för maten från Medelhavet missat en viktig sak. Den  saken är att det konsumeras stora mängder ost, ägg och yoghurt varje dag i de allra flesta hem i Sydeuropa. Slakteributiker finns i mängd och på landsbygden har många fortfarande egna djur på gårdarna. Ostdiskarna i butikerna är väldigt stora och på marknaderna säljer många lokala odlare sitt eget smör, yoghurt och även ostar. Det pratas annars mest om att Medelhavskostens nyttighet ligger i olivoljan, fisken, frukten, nötterna och grönsakerna. Grönsaker och gröna blad används mycket i och till maten av ortsborna, något som jag och Lennart tagit efter. Vi äter en stor sallad till varje måltid, oftast bestående av persilja, rucola och machésallad. Det gröna är ofta väldigt billigt, det finns olika grönsaksmarknader nästan...
Frukosttips – Makrill i tomatsås
2017-11-22 07:00:00
Hemlagad burkmat Jag fortsätter att dela med mig av min form av Medelhavskost, idag blir det en enkel liten fiskrätt som passar perfekt till frukost. De flesta sorter av makrill i tomat innehåller en hel del socker och olja av dålig kvalitet. Den är inte alls svår att göra själv om du får tag på färsk makrill hos din fiskhandlare. Du kan annars använda rökt makrill och laga till på samma sätt, det blir väldigt gott och nyttigt det med. Makrill i tomatsås 2 färska makrillar 250 g cocktailtomater 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 msk smör 1 tsk Worcestershiresauce 1 tsk chiliflingor Salt efter behag 3 msk olivolja 1 msk vinäger, valfri sort Filéa makrillen och skär bort huvud, ryggben och fenor. Dela fisken i mindre bitar, salta på båda sidor och lägg i en ugnsfast form. Dela tomaterna i fyra delar, hacka lök och vitlök fint. Fräs några minuter i smöret utan att få färg. Smaksätt med kryddor och Worcester, vinäger och olivolja. Fördela blandningen över fisken och grädda på 175° i 30 minut...
Mina bästa tips på Medelhavskost
2017-11-20 06:39:00
Turkisk morotsröra Foto Mikael Eriksson Min variant av Medelhavskosten Eftersom jag och Lennart nu är nere i Alanya i några perioder över vintern, så kommer jag att dela med mig av en hel del av mina favoriter från köken här vid Medelhavet. Den turkiska och grekiska maten ligger mig varmt om hjärtat, så det finns några hundra recept härinne från mina resor under de snart 9 år som gått sen jag startade bloggen. Den här vintern går helt i hälsans tecken för oss, vi försöker oss på att komma i ännu bättre form än tidigare, både vad gäller maten, sömnen och motionen. Varken jag eller Lennart mår bra av det ruggiga klimat vi har hemma på vintrarna så vi bor en stor del av den kalla årstiden vid Medelhavet sen 15 år. Här kan du läsa lite om våra långsemestrar i en artikel från Hemmets Journal för några år sen. Alanyas hamn i fredags Idag får du recept på ett av de tillbehör jag använder mest till min mat just nu, en morotsröra som ofta finns med på turkiska mezebuféer. Bilden på morotsrör...
Benbuljongens dag och mina bästa buljongtips
2017-11-18 08:41:00
Buljongdag Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil. Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider. Jag har i 2 år nu använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser. Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom. Effekten av benbuljongen lät inte vänta på sig, jag märkte tydlig skillnad redan efter någon vecka. Både jag och Lennart har blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna, hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre nu. Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam. Det märks särski...
Min femte kokbok är klar!
2017-11-16 16:15:00
Firar med bubbel och bönchips Då var jag äntligen klar med det sista jobbet kring min femte kokbok, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Sommaren och hösten har verkligen gått i matlagandets och skrivandets tecken, därför har jag inte visat av mig så mycket härinne på bloggen. 2 kokböcker har det blivit, fantastiskt kul att efter ett långt uppehåll nu få göra det jag tycker är allra roligast. Jag och Lennart har nu njutit av en veckas semester i Alanya, varvat med lite korrekturläsning. Vi har 3 veckor kvar av den här vändan, så det kommer nog att dyka upp ett och annat gott från det turkiska köket härinne. I kväll firar vi med ett glas bubbelvatten, Öländska bönchips och hummus, mycket passande just med tanke på att jag skrivit en bönkokbok. Den boken har jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, fotograf Veronica Kindblad har tagit de fantastiskt fina bilderna på min bönrätter. Innan vi åkte hit la jag också sista handen vid korrekturet till Diabet...
Följ med på Harmoniresa till Makrigialos i oktober 2018
2017-11-14 17:44:00
Njutbar hälsoresa Vilket otroligt gensvar jag och Therese Renåker fått sen vi gick ut med bokningsmöjlighet för vår harmoniresa till Makrigialos häromdagen. Nu har vi bara en plats kvar på den första resan som har flygalternativ från Stockholm, Göteborg och Malmö med avgång 4/10 2018. Vecka 2, den 11/10, avgår endast från Stockholm, där finns fortfarande platser kvar. Therese har tidigare jobbat som lärare på Paleo Institute och är en mycket kunnig föreläsare inom ämnena kvinnliga hormoner och stress. Jag delar med mig av tips på hur jag förbättrat min egen hälsa med hjälp av kosten och lättare träning, vi lagar också lite mat tillsammans. Vill du följa med? Läs gärna mer om resan här på Harmoniresor.se.
Resetips till Kreta och fräsch bönsallad
2017-11-12 07:00:00
Ännu en njutresa Som du kanske läst härinne tidigare så arrangerar jag och min goda vän Therese Renåker resor till Makrigialos på Kreta. Nu har vi precis släppt biljetterna till nästa års resor, som går av stapeln när höstmörkret börjar lägga sig över Sverige. Den 4/10 och 11/10 2018 flyger vi till Kretas sydostligaste spets, där solen och värmen dröjer sig kvar mest hela vintern. De två grupper som följde med nu i höst blev lika förtjusta i platsen, dess invånare, naturen och den goda maten som jag blivit under mina resor dit de senaste 5 åren. Kanske det är dags för dig att komma iväg på en sån resa och njuta av harmoni, god mat och gott prat? Makrigialos i kvällssolFoto Therese Renåker Vare sig du åker själv, med en vän, käresta, moster, farbror, kusin eller granne, så kommer jag och Therese att visa er det bästa av det vi funnit i den lilla fiskebyn. Du kan läsa mer om vad vi erbjuder på Harmoniresors hemsida. I de här länkarna finner du vårt Program, Pris och innehåll och här k...
Rapport från Harmoniresan till Kreta med recept på rödbetscrème
2017-10-31 14:01:00
Rödbetscrème med frökex Foto Therese Renåker Lång bloggpaus… Nu var det länge sen jag hade lust att skriva här inne, det har varit fullt upp med kokboksskrivande, resor och annat som tagit mycket tid av mitt liv. Men sett av besöksstatistiken att väldigt många hittar hit varje dag ändå, så roligt att bloggen har blivit ett receptarkiv som många ofta återkommer till för att hitta ny inspiration. Själv har jag inspirerats till att använda ännu mer grönt i min matlagning efter min och Therese Renåkers resa till Makrigialos på Kreta. Vi tillbringade 2 veckor på denna ljuvligt lugna plats med de resenärer som hade bokat in sig på våra 2 premiärturer med Harmoniresor.se. Det var verkligen roligt för mig att visa de två grupperna alla fantastiskt fina platser, restauranger och butiker som jag upptäckt under mina resor till den lilla fiskebyn de senaste 5 åren. Och förstås att presentera dem för några av mina vänner i byn, vi blev så väl mottagna överallt dit vi kom, gästfriheten är ...
Syrliga energibollar
2017-09-24 07:00:00
Veronica Kindblad och jag på Ås Trädgård… Nytt kokboksrecept Idag kan jag stolt dela med mig av en boknyhet och ett rykande färskt kokboksrecept. Det är inte vilken kokbok som helst jag jobbat med i Stockholm och hemma i Jämtland den senaste tiden. Jag har nämligen fått den stora äran att skapa recepten till Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som ges ut av Bladh by Bladh. Receptet är så färskt så boken har inte fått sitt produktblad till bokhandeln lanserat än, länk kommer till det så fort det bara går. Här kan du under tiden hitta Lars-Eriks och Patriks tidigare succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” på Bokus och Adlibris, den finns förstås även på biblioteken. I den kommande kokboken får du ta del av många av mina nyskapade recept med bönor, linser, kikärtor och annat med hög halt av resistent stärkelse. Boken innehåller en mängd grytor, röror, goda tillbehör, bönbröd, smoothies, bakverk och...
Lite om hur maten förändrat mitt liv
2017-09-22 20:34:00
Bra mat för magen Jag har fått förfrågan om att dela ett inlägg här på bloggen som jag la ut på min Facebooksida igår. För dig som trots att du känner att du gör alla rätt med kosten men ändå har problem med magen, kanske den här artikeln kan hjälpa. Jag har själv haft magbesvär ända sen barndomen, som nästan helt försvann när jag började med helt glutenfri LCHF, alltså aldrig nåt gluten överhuvudtaget i t ex Finn Crisp eller en pepparkaka till jul. Efter ca 4-5 år med LCHF, då jag ätit väldigt mycket grädde och ost började magen krångla igen… Då blev det mer åt Paleo i mitt kök under några år, med uteslutande av mjölkprodukter en tid, det gjorde magen mycket gladare. Jag började sedan försiktigt prova med get/fårost och yoghurt, nu funkar grädde och vanlig, lagrad ost ibland. Nyfiken kock som jag är så experimenterar jag ju en hel del med min mat, så för snart 2 år sen började jag med benbuljong mest varje dag. Det hade ännu bättre effekt på min mage, ledvärken i höfterna fö...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33604 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss