TopplistanHälsaDetaljer för "Njutmat enligt Mikkan"

Njutmat enligt Mikkan

Njutmat enligt Mikkan
Passionerad matblogg med slagsida åt low carb och vurm för det ekologiska.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

The sallad that got away
2011-10-24 14:17:00
Som ni alla märkte så kom aldrig måndagssalladen som utlovat föregående måndag. jag nöjer mig med att konstatera att så kan det vara ibland. Denna är worth waiting for, helt klart. jag fortsätter att göra ljumna sallader allra helst, dvs en del av ingredienserna är varma. Ibland känner jag att jag vill ha/behöver det för att få en matigare känsla. Svårt att förklara. Oavsett, detta blev riktigt trevligt. Ingredienserna i dressingen är inte stapelvara hos alla, men en riktigt god investering. Jag gillar framförallt sesamolja, sagolikt gott i dressingar och ringlat över wokgrönsakerna. Skaffa, nu!Strimla en endive (favorit, lite av en acquired taste, men ge den gärna en chans, allt den vill är att älska dig!) med små salladslökar, paprika och sugarsnaps/sockerärtor. Woka redigt med broccoli och skivad svamp, gärna med lite soya och/eller ostronsås. Blanda runt lite lätt.Blanda en lätt dressing på lika delar mirin och sesamolja, ca 1,5 msk vardera till en portion. Ringla över och njut....
2 x lamm
2011-10-24 14:17:00
Ack, lamm, en av stjärnorna i köket hemmavid. Jag har just fått korn på ett ställe söder som söder som säljer kött från Island, frigående och av magnifikt bra kvalitet. Kolla gärna in det vid tillfälle, finns vid Kärrtorps centrum (Superfoodbutiken). Jag köpte både kotletter och färs senast och bjuder här på två olika sätt att servera lamm på. Samma kryddor på ett ungefär, klassiska lammkamrater som rosmarin, citron och vitlök, men i helt olika format!Första tipset är en fräsch sås perfekt till stekta lammkotletter och rostade rotsaker i ugn. 4-5 portioner:/ 1 rågad tsk honung / zest från 1 citron / 1 näve finhackad rosmarin / 1 näve finhackad bladpersilja / 2 pressade klyftor vitlök / salt&peppar / 2,5 dl turkisk yoghurt, ca /Rör ihop allt förutom salt, peppar och yoghurt i en bunke, tills dess att honungen mjukat upp sig fint. Blanda i yoghurt, smaka av med lite salt och peppar och låt stå för att dra - gärna ett par timmar innan servering.Tips! Snitta fettsvålen på ett valfritt s...
Festrest
2011-10-24 14:17:00
Nu gjorde jag det. Jag lade saké i maten. Undrar själv hur smart jag egentligen är - jag har aldrig smakat på saké, men vi hade en öppnad flaska hemma efter en fest jag aldrig bevistade och jag öppnade, sniffade och tänkte att hur taskigt kan det bli? Det var en idé värd sin vikt i guld, visade det sig. Mitt tips till dig idag är världens enklaste marinad, 2 delar saké, 1 del japansk soya. Jag lät mina fläskkarréskivor ligga ett par fina timmar däri.Stek i smör tillsammans med rikligt med svamp, gör en sås direkt i pannan genom att tillsätta nån dl av marinaden ytterligare när köttet är klart, top up med fullfet grädde och du är hemma. Jag serverade med en frisk sallad på gurka, vårlök och mango med citron och sesamolja. Mat så god att man vill gifta sig med den.Läs även andra bloggares åsikter om Japan, Mat, Saké, Experiment, Matporr
Jag gillar också kola
2011-10-24 14:17:00
Härliga måndag - jag bjuder på sallad!Köp små rödbetor i butiken, sånna där minidelikatessknölar (kostar ju bara en tia!), de blir som små kolaaktiga munsbitar när de rostat i ugnen. Kör in halverade rödbetor nån timme i ca 200°C med lite olivolja och flingsalt.Jag gjorde en vacker och matnyttig sallad på en mix av små späda blad, gurka, granatäpplekärnor, finskivad blekselleri, avocado, salladslök, edamamebönor (har alltid i frysen, urbra salladsmat) och till detta - kryddsmör:/ 50g smör / 3-4 cm färsk pepparrot, finriven / 1 tsk hackad dill / zest från en halv citron / en nypa flingsalt /Hoppas ni alla får en mumsig och grön vecka!Läs även andra bloggares åsikter om Veggo, Smör, GI, Färgglatt, Godare än godis
Snällfrukost
2011-10-24 14:17:00
Jag är just nu vansinnigt inspirerad av bloggen My New Roots. Så otroligt mycket bra och vacker vegetarisk mat på ett ställe borde vara olagligt. Jag känner att jag behöver lite nya frukostvanor, hitta på något nytt, och hittade påpassligt nog detta recept. Konceptet är enkelt: en förkokt grötbas på quinoa och hel hirs + mjölk/yoghurt, nötter och frukt efter behag. Carbs med bra GI därtill. Jag försöker äta kolhydrater mest på morgonen, medelmycket under dagen och sen i princip inget på kvällen. Det känns bra ur energisynpunkt: man fyller på med glukos på morgonen, tankar lite till när man är ute i livet och skall prestera, och skippar att fylla på med onödig energi inför kvällens lugn och nattsömnen. Jag tyckte att just det här receptet lät fantastiskt, milt och mjukt mot sinne och mage. Perfekt för glutenmagar också! Såhär gjorde jag:Grundrecept, 3-4 portioner:/ 1 dl hirs / 0,5 dl quinoa / 4 dl vatten / 0,5 vaniljstång / 1 bit hel kanel / zest från 1 (blod)apelsin/Skölj quinoan i ...
Böntrix i veckans sallad
2011-10-24 14:17:00
Hej måndag! Hej sallad! Idag bjuder jag på något som jag inte gjort på år: jag har blötlagt och kokat bönor själv! Det är faktiskt inte särskilt svårt men kräver att man kan sina trix, det är lätt att koka sönder och jag hatar när de spricker. Det är nog därför jag inte ägnat mig åt detta på ett tag, misslyckas ständigt. LCHF:andet har nog gjort sitt till också. Nu är det mer av nån GI/low carb-variant som gäller, och då känns bönor som en bra grej. Här har jag valt borlottibönor, blötlagda i ca 15 timmar. Kokta i dubbla mängden vatten såhär: koka upp bönor och vatten, dra ned värmen och låt bubbla i ca 30-40 min med lite salt och ett lagerblad tills dess att bönorna är mjuka. När du är nöjd med konsistensen - och här kommer trixet! - låt dem ligga kvar i kokvattnet typ en kvart innan du häller av det. Nu när jag lärt mig detta, så kommer det bli mer hemmakokade bönor och kikärtor i mitt kök! Jag marinerade dem dessutom, i en stor hög hackade örter (bladpersilja och oregano), en pre...
Jag sjunger offentligrättens lov!
2011-10-24 14:17:00
Nu är jag färdigtentad och ett steg närmre mitt mål. Det gick svinbra - bara 3 år kvar nu till examen! Jag firar med Quesadillas. Har aldrig gjort det innan, än mindre läst ett recept men såg det serveras på ett fik häromveckan och allvarligt - hur svårt kan det vara? Två olika varianter här som jag vill dela med mig av, varje är motsvarande en normal portion, men sånt här kan man ju göra med olika fyllning och servera slices av för mer av en buffékänsla.Spenatquesadillas:/ 2 stora tortillabröd / ca 150g fryst bladspenat / 1-2 dl hackad svamp / 0,5 lök / smör till stekning / salt&peppar / spiskummin / fetaost /Fräs lök, spenat och svamp i lite smör. Krydda med mortlad spiskummin, lite salt och peppar. Lägg mer smör i pannan, lägg i ett tortillabröd, smula över lite feta, lägg på all spenatfyllning, smula i mer feta och på med tortillabröd nr två. Stek en stund, vänd sedan lite smidigt på det hela (jag kör dubbla pannor, lägger panna nr 2 (som jag smörat en smula) över panna 1, vänd ...
Restsallad
2011-10-24 14:17:00
Ny måndag, ny salladskonst. Jag har sötpotatisklyftor över, en sån lycka, det gör en underbar bas för en ljummen sallad! Sötpotatis är faktiskt mat med bra GI, låt inte namnet lura er, och den orange färgen är tecken på en bra uppsättning antioxidanter.En bas med kalla grönsaker, som alltid. Här har jag använt mangoldblad (vackraste salladen i världen?), små plommontomater och avocado i kuber. Dressat lätt med någon matsked olivolja och en splash citronsaft.Gårdagens rostade sötpotatis värmdes i mindre bitar i en stekpanna. Fräste med lite hackad svamp. Om du vill ha kött i maten så fräs med lite bacon eller bräck lite skinka.Grädden på moset denna gång: smulad fetaost. Så enkelt, och så gott. Såhär mina vänner gör man en sallad!Läs även andra bloggares åsikter om Måndag, Sallad, GI, Snabbmat, Inspirerat, Nyttigt, Hälsa
Nedräkning: 7...
2011-10-24 14:17:00
Nu kör vi, 7 hårda dagar kvar till tenta. Jag dyker. Kommer underhålla er med en sallad på måndag såklart, men das ist alles. Vi ses på andra sidan!
Raw cupcakes
2011-10-24 14:17:00
Som utlovat kommer idag ett kallt recept. Debatten fortsätter här, jag kommer ta mig tid att svara utförligt på alla tankar snart snart. Men nu till de världsligare tingen: jag skall komma igång med träningen igen efter förkylning och operationskonvalecens här, och behöver ha små energipaket med mig att käka i omklädningsrummet. Ofta skall jag direkt till föreläsning eller jobb, och det är lätt att näringen som kroppen behöver direkt efter träningen kommer i både andra och tredje hand. För att maxa det arbete man just lagt in gäller det att ta hand om kroppen även efteråt!Jag är medveten om att de flesta ingredienserna här inte är sånt som man har hemma om man inte redan är lite inne på superfoods, smoodisar, holistisk mat osv. Men, tänk på konceptet i ett större perspektiv och testa hemma med olika nötter, torkade frukter och kryddor som känns bra och tillgängligt för dig!I mixern:/ 20 paranötter / 0,75 dl kokosflingor / 1 dl hampaprotein* / 0,5 dl pumpakärnor / 100g acaipuré alt t...
Rådebatten
2011-10-24 14:17:00
Det var länge sedan jag skrev om raw food. På ett sätt är jag raw väldigt mycket till vardags, men jag är långt ifrån att vara en råkostare. Låt mig förklara: raw food i betydelsen rå mat ligger ofta på min tallrik. Nötter och soltorkad frukt ligger i en liten ask i väskan, jag äter ofta sallad, färsk frukt, en del s k superfoods och allt det där som är råkostens grundmaterial. Jag kom dock till en punkt när jag utforskade raw food lite mer ingående, där jag kände att jag inte köper många av resonemangen inom rörelsen. Jag har svårt att se värdet i att äta samtlig mat rå bara för sakens skull, och jag tillhör inte dem som tycker att man dödar eller förstör maten när man lagar den. För mig är varm eller kall gurka lite skit samma, det består ändå mest av vatten. Här antar jag att elementet tro kommer in, om man tror att rå maten har en inneboende livskraft som kan dödas eller ej. För mig är det där religion, i min värd en nullitet.Jag vill ha lite av båda delar, och jag vill ha de ny...
Marinerad måndagssallad
2011-10-24 14:17:00
Det är måndag, jag bjuder på nya salladstips och hoppas att ni hittar något användbart däri att ta med till era egna kök.Mitt tips är att marinera grönsaker. Det är busenkelt och du kan leka med örter, frukt, nötter osv. Jag har här marinerat morötter. Låt dem stå över natten och de är klara! / 0,5 dl olivolja / 0,5 dl valnötsolja / 5 cm finriven ingefära / 1 finriven klyfta vitlök / zest från 1 citron och 1 lime / saften från 0,5 citron / 1 msk agave / 3-5 morötter /Riv ned zest, vitlök och ingefära i en skål, pressa över citrus och rör medan du häller i oljan i en fin stril. Söta med lite agave om det behövs. Strimla morötter fint, blanda.Hälften av laddningen tog jag med som de var i en burk till jobbet. Andra halvan använde jag som bas i en sallad på babyspenat, edamamebönor och valnötter. Själva marinaden kan du använda som dressing.Läs även andra bloggares åsikter om Måndag, Marinad, Snabbmat, Vegan, Vegetariskt, Eko, Raw
Favoritsoppan
2011-10-24 14:17:00
Jag har en soppa som är min absoluta favorit. Den har skapats från ett grundrecept som fanns bak på linsförpackningarna förr. Än till denna dag har jag ingen smarrig bild på den, men nu vill jag skriva om den ändå. Perfekt lat söndagsmat, och gör gärna lite extra så har du en perfekt matlåda dan efter./ 2 dl röda linser / 2 msk olivolja / en halv rödlök / 1 kuvert saffran / 2 morötter / 2 msk tomatpuré / 1 dl strimlade aprikoser / 1 citron / 1 puck grönsaksfond / 1 liter vatten / paprikapulver / salt&peppar /Skölj linserna i en sil, skär löken i halvmånar. Fräs linser och lök i olivolja, strö över saffran och tillsätt tomatpuré. Häll på vatten, tillsätt fond, riv ned skalet från citronen med ett litet rivjärn och pressa i saften från halva citronen. Skiva morötterna, strimla de torkade aprikoserna och lägg i soppan så fort vattnet koka upp. Låt soppan bubbla på låg-mellanlåg temperatur tills dess att linserna gottat ihop sig och morötterna ej längre är hårda, ca 15-25 minuter. Smaka...
Ledbruten
2011-10-24 14:17:00
Jag sitter hemma och är trasig. En kirurg har bökat runt i min handled och det har lämnat sina spår. Maten dessa dagar är sådant jag kan kirra med ett enkelt enhandsgrepp, som konserver och sura frallor från Gateau som någon snäll själ delat åt mig. Hoppas ni alla får en skön och lite mer kulinariskt utmanande helg.Läs även andra bloggares åsikter om Ortopedi, Kirurgi, Konvalecens, Omega 3, Surdeg, Gateau
Giv oss vår dagliga sallat
2011-10-24 14:17:00
Nu ni, nu är jag PÅ. Jag har en bra idé som jag tror kan sitta helt rätt i era magar och matlådor. Jag är sjukt inne på sallader och grönsaker, äter en sallad om dagen i de flesta fall. Alla kan göra en sallad, men för att det skall kunna fylla skorna av en varmrätt så krävs ett stort mått av fantasi och fingerspitzgefühl för att kunna variera rätten och skapa fina smakkombinationer om och om igen. Jag tänker att jag ett gäng veckor framöver skall kicka igång varje måndag meden ny flott sallad! Tanken är inte att jag skall ge er recept som skall följas till punkt och pricka utan visa några av mina favoriter (visserligen rätt mycket made up as I go along, men ändå) och få igång kanske nya idéer för era egna gröna middagar. Alla recepten kan göras raw och vegetariska/veganska om de inte är det här på bloggen, det är ju det tjusiga med salladsmakandet.Jag har olika typer av grönsaker hemma i kylen, fina proteiner som edamame och räkor i frysen, alltid nån god ost som mozzarella, olika ...
Gothgryta och ett glas rött
2011-10-24 14:17:00
Osso Buco skall dofta av citron, vitlök och vitt vin, läser jag mig till på nätet när jag googlat. Det är en traditionell italiensk maträtt på kalvlägg och rotsaker. När jag köpte kalvlägg i butiken så stod det t o m Osso Buco på köttpaketet; som om färden från butik till tallrik redan är klar. Men, jag hade andra planer jag. Trattkantareller från i höstas, lagerblad, kralligt rödvin, palsternackor och timjan. Mustigt och mörkt tänkte jag mig dagens middag, och så blev det också.2 portioner av Mikkans tvärtom-ossobucco:/ 2 kalvlägg / 1 lök / 3 klyftor vit lök / smör till stekning / 2 dl torkade trattkantareller + 1 liter vatten / 3 lagerblad / 1 tsk timjan / 2 långpeppar alt ett gäng svarta pepparkorn / 1 rejäl nypa salt / 1 puck alt msk fond / 2-3 dl rött vin / 4-6 palsternackor, beroende på storlek /Lägg trattisarna i blöt i vattnet nån timme så att de blir som vanliga svampar igen. OBS! Behåll vattnet. Fräs hackad lök och vitlök i rikligt med smör. När grytan blivit riktigt het, ...
Kompis-hummus
2011-10-24 14:17:00
Jag har en roomie på mitt kontor helt plötsligt. Ida sitter numer mittemot och det är strålande att inte längre jobba själv! Man har alltid någon att bolla med, och att dela lunchlåda med. Som ett led i denna nya satsning på att glädja min kamrat med mat så gjorde jag igår en sjukt trevlig hummus som var med i matlådeväskan i morse. Hon är en av dem som säger att de inte gillar sötpotatis så mycket, men jag skall få henne på andra tankar idag! Ursprungsreceptet kommer ifrån Gena på Choosing Raw, jag har ändrat lite i ingredienslistan som alltid:/ 2 grillade sötpotatisar / 1 burk alt tetra kokta kikärtor / 2 msk tahini / saft från en halv citron / ca 2 tsk sesamolja med rostad smak / salt&peppar / en doft anchochili /Dela sötpotatisarna på mitten och lägg på gallret i ugnen, rosta i ca 30-40 minuter på 200 grader. Värm kikärtorna i lite vatten på spisen, häll av (spar nån dl av vattnet!) och mixa medans de är ljumna. Gröp ut sötpotatisarna och tillsätt köttet direkt i mixern. I med t...
Mata mig!
2011-10-24 14:17:00
Igår var jag ute på staden för att fira en av mina bästa vänners 30-årsdag. Himmelsk start med universums finaste Bellini längst upp i skrapan på söder (vit persikopuré, en hutt persikolikör och en hel flöjt med Veuve Clicquot, mycket ömt ihoprört). Kan vara världens godaste drink? Kvällen fortsatte på ett jamaicanskt hak med halvintressant meny. Jag beställde get i curry, efter allt snack om getkött i bloggosfären (Gitto satte igång flodvågen, såklart). Varmrätten kom efter 2,5 timmar, personalen tog inte spontant dryckesbeställningar vid bordet en enda gång utan man fick själv be dem komma och sälja på oss mer alkohol. Hur man kan bedriva affärer på sådant vis är en gåta. Jag hade trevligt hur som helst, det var sällskapet som var hela grejjen, men väger idag upp mot gårdagens totalsvält och lagar svulstigt fyllig mat med grädde och sprit.En helt vanlig söndagsgryta, 3-4 portioner/ 1 paket kycklinglever / 2-3 dl klyftade champinjoner / 0,5 lök / 0,5 pkt bacon / 0,5 tråg färsk hari...
Systern frukosterar
2011-10-24 14:17:00
Ovanlig vanlig morgon hos oss i Stureby. Systern min är på besök från Växjö, jag underhåller henne mellan varven ända till helgen. Hon har en liten delikat kista som inte klarar hårda karatesparkar från laktos, gluten, starka kryddor eller kött. Jag gjorde henne en underbart god dressad frukostsallad i morse (om jag får säga det själv). Inte på något vis förbehållet allergiker utan vettig och fin mat för alla som kommer i närheten.Kvällen innan:* Lägg en näve mandlar i blöt* Lägg fram ett halvt paket frysta hallon att tina* Rör ihop en dressing av: 1,5 msk naturellt nötsmör (t ex pecan eller regnskogsnötter), zest och saft från 1 lime, 1,5 msk agave alt 1 msk honung, 1 msk valnötsolja (eller annan nötig olja, t ex macadamia)Samma morgon:* Ta bort skalet från mandlarna, hacka grovt* Skär upp frukt i olika vackra färger som blodgrape, granatäpple, banan, avocado och melon. Ringla dressing över och strö över hackad mandel.Delight at the dawn of light.Läs även andra bloggares åsikter om...
Vardag igen
2011-10-24 14:17:00
Jag är hemma igen, och hoppas att jag inte behöver röra mer på mig på ett tag nu. Kan inte fatta hur jag pallade att veckopendla Bryssel-Göteborg via flyg i ett helt år - är trött bara efter att ha åkt flygplan 4 gånger de senaste veckorna. Man kan vänja sig vid allt, men man glömmer också snabbt. Kitzbühel i Tirol var vackert och gnistrande och bjöd konstant på schnitzel, öl till lunch och apfelstrudel till dessert. Klyschigt men förbannat gott.Idag är en sån där uppsamlingsdag. Packa upp, tvätta, svara på mejl, och fixa matlådor. Vad tror ni om det här?3 portioner:/ en halv falukorvsring / 1 burk passerade tomater / 1 msk ketchup / 1 stor lök / 2 dl skivade champinjoner / 1 msk chipotlepasta / 1 tsk hel spiskummin / 0,5 tsk hel anis / 3 kryddnejlikor alt 1 krm mald dito / salt&peppar / 1 dl grädde / smör till stekning /Skiva lök, svamp och falukorv (det finns helt tillsatsfri falu numer!). Fräs i smör i typ stor traktörpanna. Rosta samtidigt anis, spiskummin och kryddnejlika i tor...
Samtidigt, någonstans i Alperna
2011-10-24 14:17:00
Just nu springer jag till flygbussen för att såsmåningom kunna rutscha nedför nån alp i en pulka mest hela helgen. Robust middag med byrån i Kitzbühel ikväll, kanske en öl och säkerligen dans. Konferensresa när det är som bäst. Jag vill dock inte beröva er möjligheten till en skön mumsupplevelse i helgen, så här kommer ett favoritrecept från i julas. Ingefärans fräschör och lingonens syra tycker jag gör detta till något alldeles extra, på tok för bra för att vara hänvisas till julhelgerna. Fram för vitchokladtryffel året om! Receptet kommer ursprungligen från Elle mat & vin (läs här), men jag har reviderat det en smula./ 200 g vit choklad (lite bättre blockchoklad funkar alldeles utmärkt) / 3 msk vispgrädde / 1 tsk honung (valfritt) / 0,75 dl frysta lingon / 3 cm färsk finriven ingefära / Klä en liten ugnsform, med plastfolie. Mät upp grädde och honung i en tjockbottnad kastrull och tillsätt hackad choklad. Värm väldigt försiktigt på så svag värme som möjligt tills chokladen smält, ...
Nakenhavre!
2011-10-24 14:17:00
Helgfrukost hos oss kan se ut på alla möjliga olika vis. Det hör inte till vanligheterna att jag pallar sätta en deg på fredagen för kalljäsning, men denna fredag var ett undantag. Jag justerade ett av Surdegs-Martins recept på frukostfrallor för bättre GI (vetefrallor må bara gott, men det smakar ju inte sämre med grövre mjöl, så jag ser det som en win-win-grej). Här kommer receptet, sent omsider. Jag har varit påväg att skriva klart i 2 dagar nu, men många saker har kommit emellan: vovven, Donkey Kong, varm choklad, ja ni hajjar.6 stora eller 8 små frallorPå kvällen (tidigt, obs tidsåtgången i samtliga moment):/ 1 dl nakenhavre+2 dl hett vatten / 0,75-1 dl vetesurdegsgrund* / 2,5 dl vatten / tredjedels paket jäst / 350g (6 dl) mjöl, graham + vetemjöl special (ca hälften var) / 1 tsk salt /Häll över hett vatten över nakenhavren och låt svälla ett par-tre timmar. Häll av ev överblivet vatten efter svällningstiden och blanda med alla övriga ingredienser förutom saltet. Låt vila 30 m...
1 fågel ute, jag wokar inne
2011-10-24 14:17:00
Jag wokar för sällan. Det är så enkelt att det nästan är löjligt, och det fina är att wokgrönsaker är smakrika och behåller stunsen så fint när de tillagas sådär helt kort. Detta är ett exempel på hur man kan göra. Räkor kan bytas ut mot fler grönsaker (blomkål, böngroddar, minimajs!), kyckling, bläckfisk, fläskkarré, vad vet jag! Testa andra sorters svamp som shiitake eller ostronskivling, och krydda starkare om du är lagd åt det hållet.1 portion/ 3-4 champinjoner / 0,5 broccolihuvud i småbuketter / 1 dl edamame (gröna sojabönor) / 1 näve räkor / 1 näce cashewnötter / 1 vitlöksklyfta / 1-2 msk jordnötsolja / 2-3 slantar färsk ingefära / 3-5 cm röd chili / 1 tsk honung / 1 msk ostronsås /Skär grönsakerna i lämpliga bitar. Värm en panna med oljan, lägg i ingefära, vitlök, honung och ingefära. Börja woka svampen en liten stund, tillsätt sedan broccolin och sist räkor, bönor och nötter (de beh ytterst lite tillagningstid). Rör i ostronsåsen, och det var det hela. Mat på 10-15 minuter!E...
Coffee and sweet potatoes are lovers
2011-10-24 14:17:00
Hur ljuvligt är det inte när idéer som verkade bra inne i skallen faktiskt blir bra också i verkligheten?! Det är inte alltid saker går i lås men oh my god, så bra detta blev! Jag har sedan länge velat försöka laga mat med kaffe, tycker det verkar spännande lite på samma vis som det är att leka med choklad eller kakao i mat (bäst i test är Lisas svartböndipp med mörk choklad och chili). Det hör vanligen inte hemma i mat, och kan därför ge rarare smakupplevelser.Sötpotatis är min nya vän, vi ses och leker ett par gånger i veckan. Märkligt, när jag var veggo så skydde jag den rosa lille knölen, men efter senaste besöket på Marie Laveau så fick jag ett par klyftor rostad sötpotatis som sidekick till chipotleglaserad fågel och har inte kunnat sluta tänka på det sedan dess. Nu ger jag alltså vika var och varannan dag, och njuter. Såhär gör du bästa sötpotatisen någonsin.2 portioner:/ 2 medelstora sötpotatisar / 1 msk mörkrostade kaffebönor (hela) / olivolja / salt&peppar / torkad chili /...
Hej, jag är hemma nu!
2011-10-24 14:17:00
Vilniushelgen i bilder.En helt vanlig frukostbakelse, av någon outgrundlig anledning indränkt i sådan där sockerlag som persikohalvor på burk ligger i.Vovvarna på stan äter uppenbarligen kexchoklad.Jag vann ölhävartävlingen, hah! En liter hemmabryggt honungsöl och trerätters till lunch.Morgonpannkakan alltid serverad med smetana, man tackar!Läs även andra bloggares åsikter om Vinnare, Litauen, Romantisk weekend, Snabba kolhydrater
Mammans sallad
2011-01-18 09:05:00
Min mor gjorde en enkel men fantastiskt god sallad till julmaten i år som jag tar med mig. Kolla här!Du hyvlar ned så mycket rödkål som du önskar i en skål, lägger ned blad från ca 3-5 bryssel/rosenkålhuvuden i salladen, river ned en bit kålrabbi och dressar med valnötsolja och vit balsamico.Läs även andra bloggares åsikter om Julmat, Mamma, LCHF, GI, Vegetariskt, Sallad
Återhämtning
2011-01-17 22:24:00
Jag avklarade just terminens sista tentamen, och inatt har jag sovit i 10 timmar. För första gången på riktigt länge så vispade jag ihop de där grymma GI-pancaksen som så många av er älskar. Jag kallar dem Annas pancakes, på jobbet kallas de Mikkans pancakes. Anna själv uppkallar den säkerligen efter den person hon fick receptet ifrån. Sådan är naturen av alla de recept som passeras via mun till mun-metoden och på små skrynkliga lappar. Otaliga är väl de recept som vi har hemma som bär titlar av typen Mysens fruktbröd, Lenas kokoskaka eller Mormors goda bröd. Så ser det ut hos oss i vår familj i alla fall, och jag vet kanske bara till hälften vilka dessa människor faktiskt är. Ibland är det en gammal bekant till mamma som lämnat en god kaka efter sig, och som nu finns i min hemmakokbok.2 hungriga portioner:/ 2 msk grynblandning / 2 msk grahams- eller dinkelmjöl / 1 krm bakpulver / 2 stora ägg (L-XL, annars 3 st) / 1 liten burk keso / 1 nypa salt / 1-2 msk kallpressad rapsolja / 1 nä...
Tvärhalt
2011-01-17 22:24:00
Helt oväntat har jag gjort ett lappkast i livet, tillfälligt bytt ideologi, dratt ut inredningen och satt in ny. Jag har - wait for it - börjat blandkosta. Just nu kittlar det dödskönt i kistan, och jag cravar framförallt surdeg samt frukt och grönt som aldrig förr. Alltid ett Gateau-bröd hemma helt plötsligt (även om jag är lite putt över att de på påsen rekommenderar folk att lägga brödet i en krustdödande plastpåse, det är ju rätt dålig stil!), granatäpplen, massa massa grönkål, sötpotatis - och med denna nya inspiration kommer också många nya recept!Först ut är denna enkla sallad. Den bygger i viss mån på den kuliga vinägern, ta något udda som kanske mangobalsamico eller sådär för det där lite piffiga extra:1 portion:/ 2 nävar späda blad / 100g räkor med skal / 0,5 avocado / 1 näve groddar / 1 dl edamamebönor / 2 msk finhackad rödlök / 1 msk kallpressad nötolja, t ex valnöt / 1 msk kallpressad olivolja / 2 tsk flädervinäger /Dressa de gröna bladen i olja och vinäger, blanda i fi...
Enkel fredag
2011-01-17 22:24:00
Ibland är det enklaste godast. Pepparbiff, stekt rakt upp och ned med flingsalt och serverat med kralligt persiljeprickigt vitlökssmör, smörstekt svamp och brytbönor.Jag pluggar arbetsrätt hemma och väntar på en vän som kommer till kvällen från hemlandet (a.k.a. Göteborg). Helgen lär bli fylld av rött vin, goda ostar och fniss. Precis vad jag behöver!Läs även andra bloggares åsikter om Vänskap, Tjejsnack, Krogrunda, Pepparbiff, LCHF
Kortis
2011-01-17 22:24:00
Återigen, kära läsare. Även om det är tyst här så händer det grejjer i hemmet, jag hinner bara inte med att dokumentera allt för tillfället. Det viktigaste projektet är den låda jag jobbar på som en barnfamilj i något annat land kommer få genom Hoppets stjärna. Det är inlämning i Stockholm på lördag och söndag i Hägersten (Hoppets Stjärna har bra deal med bussgods annars, om man skriver ut en särskild talong), och flera på jobbet har hakat på insamlingen och sätter ihop lådor med raggsockor, konserver och hårda karameller till pensionärerna; kläder, spagetti, choklad och leksaker till barnhemmen.I min låda finns tonfisk, salami, torkad frukt, kryddor, nötter, trollvantar, kritor, tvål, tandborstar, ris, joskoncentrat, värmeljus, julpynt och mycket mycket mer.Du kan verkligen göra skillnad! Kanske har du massa kläder över efter att barnen var små, eller kan ta ett par hundra och köpa mat till någon som behöver det, lite strumpor och halsduk på stadium och skriva ett vackert julkort? ...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33642 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss